Az ember, akit Ovénak hívnak (2015) 239

A Man Called Ove · En man som heter Ove
116' · svéd · dráma, vígjáték 16

Ove mogorva, magának való ember. Nem igazán értékeli a komputerizált világot, még kevésbé azokat az embereket, akiknek nehezen megy az utánfutós tolatás, vagy akiknek szakembert kell hívni ahhoz, hogy légtelenítsék a radiátorukat. Ove nem érti a szomszédokat sem: hogy miért nem tudják betartani… [tovább]

magyar

Képek 2

Szereposztás

Rolf LassgårdOve
Zozan AkgünNasanin
Tobias AlmborgPatrik
Anna-Lena BergelinLena
Lasse CarlssonOve munkatársa
Karin de FrumerieOve orvosa
Simon EdenrothAdrian
Ida EngvollSonja
Filip Bergfiatal Ove
Bahar ParsParvaneh

Kedvencelte 42

Várólistára tette 185


Kiemelt értékelések

Haspók 

Ez egy kedves és szerethető film a szerelemről, életről, halálról és az életünk során kialakult kapcsolatokról és megmutatja a közösségben rejlő erőt.

Szeszj 

Nem olvastam a könyvet még, de nagyon sok jót halottam róla. Főleg anyukámtól, ő látta filmet is és az is tetszett neki. Nekem nincs összehasonlítási alapom de nem is baj,biztos vagyok benne hogy elolvasom a könyvet is. Nekem nagyon tetszett, humoros volt, közben meg megható is. Ove stílusa az elején fura volt de ahogy haladtunk a történetben egyre jobban látszott hogy spoiler.
A színészek is jók voltak, főleg a főszereplő! :D
Biztos vagyok benne hogy megnézem máskor is.
https://assets.teenvogue.com/photos/58924f77bb02f4c7663…

2 hozzászólás
Lunemorte 

Én is olyan vagyok mint Ove. És én is húzom magam után a képzeletbeli kötelemet…Tragikomédia az élet.

AniTiger 

Én h*lye azt gondoltam, hogy majd a filmen nem bőgöm szét a fejem… Mondjuk a javamra írható, hogy ennek csak a végén potyogtak a könnyeim, nem úgy a könyvnél. :') Szerettem Ovét. Néhol giccses volt, néhol hiányoltam ezt-azt, ami a regényben megvolt még, de a filmből kimaradt valami miatt…

Jó adaptáció volt.
De a könyv többet ad.

Valcsa

Aranyos és vicces és megható, jók a színészek, és a karaktereket is ilyeneknek képzeltem…. De a könyvnek a nyomába sem ér. Bevallanám, ha úgy lenne, vagy jobb lenne, de nem az, tényleg nem. Úgyhogy inkább a könyvet olvassátok el, aztán jöhet a film. :)

Sister 

Méltó adaptáció született. Minden tekintetben hű a történethez. Nem lehet nem könnyes szemmel végignézni. :') Ove és Szonja szerelme immáron tényleg halhatatlan lett. :)

csartak 

Ove jó arc, a látszólag zord viselkedés mögött érző szív dobog .. és a szatirikus jelenetek alatt végig ott húzódik egy tragédia, amire fokozatosan derül fény, és ami miatt nem lehet teljesen felszabadultan nevetni.
De ez egy jó film, jó volt megnézni.

Zsófia 

Nagyon tetszett. Anyukám vitt el rá, ő olvasta a könyvet is, és csak arra emlékszem, hogy sokat kuncogott alatta. Sejtésem volt a történetről, de sokkal többet kaptam tőle, mint vártam. Egyszerre sírtam és nevettem, néha esetlen volt, néha keserű, és olyan természetes és szeretni való az egész, mint maga az élet. A film minden szereplőjét imádtam és a végén csak úgy csorgott a könnyem, mégsem éreztem azt, hogy giccsbe fordult volna. Biztos remek a könyv is, de ez olyan erős feldolgozás lett, hogy nem érzem hiányát. :)

1 hozzászólás
Pnikolett

Jó kis film volt. Elég kiszámíthatónak éreztem,de ettől függetlenül megható is volt egyes részeknél és a végére megkedveltem a morcos öreget.

Ákos_Tóth 

A könyvverzió kétesélyes, de a film könyörtelenül ötcsillagos – mármint tíz, bocsi, Snitt*! Voltak eleinte kételyeim azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e a mozgóképes adaptáció: képek alapján nem tetszett a casting**, az első negyed órában a film úgy általában mozgott más dimenziókban, mint amit elképzeltem magamban, de a szkepticizmusom hamar elmúlt. Az Ové filmként pontosan olyan jó, mint könyvként, punktum, ezen nincs mit szépíteni.

Külön dicséret illeti a magyar verziót, főleg azt a szinkronrendezőt, aki Ujréti Lászlót beválasztotta a címszerepre: teljesen egyértelmű, hogy a szinkronizált változat miatta olyan szívhez szóló és közvetlen a magyar fül számára, amilyen, de általában véve is nagyon szép és simulékony ez az ominózus magyarítás – le a kalappal, így kell ezt csinálni!

A film egyébként egyetemesen elcsépelt, de mint a könyv értékelésében odaát írtam, fontos üzeneteket és tanulságokat tartalmaz, és bár sok tekintetben megcsonkítja a könyvet***, ezeket végeredményben át tudja adni. Egységben az emberek ereje, senki sem maradhat a felszínen egyedül, és minden egyes mitugrász, tolakodó, bunkó házmester mögött ott egy megpróbáltatásokkal teli élet, amit egyszerűen nincs jogunk semmibe venni, ignorálni. Az Ové kissé idealizált, leegyszerűsített világképe arra ösztökél minket, hogy megpróbáljuk újra tisztelni embertársainkat – ez az internet korában egyre nehezebb, ezt talán nem is kell túlmagyarázni.
És Ida Engvoll, a gyönyörű szép Ida Engvoll – pusztán már miatta is megéri megnézni a filmet.

Maximálisan ajánlott!

*Én a könyvre is tízest adtam, de ott magyarázkodnom kellett – most már egyre bátrabban vállalom a vele kapcsolatos véleményemet.
**A Snitt erre autentikus felület: én a könyvet olvasva végig azon gondolkodtam, milyen jól állt volna Ové szerepe a kétezres évek elején még mindig aktív Alain Delonnak. Életműve utolsó nagy fejezetében ez lehetett volna a kulcsszerep…
***Sosem foglaltam álláspontot a könyv-film ellentétpárral kapcsolatos hitvitában, de most először határozottan idegesített, hogy bizonyos – kulcsmotívumnak gondolt – részletek nem kerültek be a regényből a moziba. Öregszem.


Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Mähät: Ezt elmondom Andersnek!
Ove: Mondja csak, mondja! Nem mintha bármit felfogna egy piperkőc, aki képes Audival járni. Négy nulla a jelvényen, egy meg a kormány mögött!

Sonnenschein 

Ove: Akarsz valamit? Vagy csak szereted szellőztetni a szádat?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján