A rock 'n' roll ördöge (1989) 31

Great Balls of Fire!
108' · amerikai · dráma, életrajzi, zenei 12

A rock and roll történetének egyik kimagasló egyénisége Jerry Lee Lewis. A fantasztikus tehetségét azonban beárnyékolta arrogáns viselkedése és szokatlan életstílusa. Nem véletlenül kapta a „Gyilkos”, illetve „A rock 'n' roll ördöge” becenevet. Az amerikai Dél szívében, Louisianában született.… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Dennis QuaidJerry Lee Lewis
Winona RyderMyra
Alec BaldwinJimmy Swaggart
John DoeJ. W. Brown
Trey WilsonSam Phillips
Stephen TobolowskyJud Phillips
Lisa BlountLois Brown
Steve Allenönmaga
Joshua SheffieldRusty Brown
Mojo NixonJames Van Eaton

További szereplők

Kedvencelte 2

Várólistára tette 25


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Vannak filmek, amiket időnkét újra és újra előveszek, tesztelvén, hogy csak a nosztalgia tartja-e még szívemben oly kedves helyen, vagy ismételten meg tud győzni. Azt kell mondjam, ez a film nálam több szempontból is kiállta az idő próbáját.
Egyrészt ott vannak Jerry Lee Lewis dalai, amiket a film kedvéért újra felénekelt. Szerintem sokkal dögösebbre sikerültek, mint anno a fénykorában, pedig azokat is szerettem.
Másrészt a film érdekessége, hogy Quaid nem csak kamu klimpírozik benne, hanem tényleg ő zongorázik. Sajnálom, hogy ez videó nem elérhető jobb minőségben, de a zene így is fantasztikus és imádom őket együtt nézni, mit művelnek a hangszerrel. https://snitt.hu/filmek/a-rock-n-roll-ordoge-1989/karcok
Aztán ha már életrajzi film, nagyra értékelem a színészi munkát, ugyanis elnézve a régi koncert felvételeket, Quaid teljes mértékben azonosult Jerry habitusával és mozgásával. Ebben segítséget kapott persze magától Jerry Leetől is, aki végig asszisztálta a filmet, a történetet pedig a felesége, Myra önéletrajza ihlette.
És ha már Quaid, akkor muszáj megemlítenem, hogy vannak azok a színészek, akibe az ember lánya gyerekként bele van zúgva, majd felnőtt fejjel azt is szégyelli, hogy egyáltalán megfordult a fejében ilyesmi. És persze van a másik oldal. Én kislányként ezzel a filmmel esküdtem örök hűséget Dennisnek, néztem és hallgattam ezerszer rongyosra, de „kénytelen vagyok” elismerni, hogy ez a pasi a vén fejemet is ugyanúgy az ujja köré csavarta, mint Myra Gale a rágógumit.
És aztán van egyfajta furcsa, diszharmonikus érzés az egésszel kapcsolatban. Ha az életről beszélünk és az igazi Jerry Leeről, akkor nyilván nem pontozza fel az ember a nem éppen példamutató magatartását. Egyet kell értsék @Honey_Fly snitt társammal abban, hogy én is vágnám hátba szívlapáttal, aki a lányommal ezt tenné. De ha a filmet nézem, akkor meg imádom ennek a két embernek a párosát minden jó és rossz pillanatával együtt. Jerry filmbéli kifakadásában azért van némi igazság spoiler És ezért van az, hogy minden szörnyű tulajdonsága ellenére a film végén legalább annyira rossz érzéssel tölt el, ahogy Jerryt bántják, mint az, ahogy ő bántja Myrat.
Összegezve: ez még mindig szeretemfilm és szeretemzene.
Néhány kedvenc pillanat:
-Ahogy Jimmy Swaggart (Alec Baldwin) prédikál a kocsi tetején, Jerry meg osztja őt.
-A tévézés. spoiler
-Amikor Jerry a Great Balls of Fire!-t a kis színpadon énekli és spoiler.
-Ahogy levonul a színpadról Chuck Berry fellépése előtt.
-A pöttyös ruhás kis zömök öregasszony a Whole Lotta Shakin' Goin' On-nál, mert pont úgy néz ki, mint a régi szomszédunk. Ugyanitt a beszédes rész a dalban sokkal jobb lelassítva, mint bármelyik lemezes felvételen, ahol csak elhadarja.

25 hozzászólás
Honey_Fly 

Hogyan csillagoz az ember egy olyan filmet amiben a zene zseniális, a zenészt azonban szívlapáttal verné pofán? Dennis Quaid nagyon átérezte a szerepet. Az első pillanattól borzalmasan idegesített. Ehhez minden elismerésem. Jó, elvileg nem az embert értékelem hanem a filmet. Az jó volt. Nem kiemelkedő, egy sima életrajzi film egy rettentő arrogáns, hímsovin, liliomtipró fickóról aki elvette a 13 éves unokahúgát spoiler de közben azért zenei történelmet is csinált.

11 hozzászólás
szilva81

Igazi klasszikus a rock'n roll szerelmeseinek, Jerryt nem lehet nem szeretni, de ez csak a színpadi tevékenységére vonatkozik. Valódi ördögfióka mind a színpadon, mind az életben. Igazi lázadó és ez szinte a karrierjébe került.

Zoja009

Jerry Lee Lewis, aki lepipálja még Elvis-t is az ördögi zenéjével. Nagyon jó zenék vannak a filmben, az ember visszarepül abba a korba, ami teljesen beszippantja.

zeana 

Dennis Quaid annyira hitelesen és olyan átéléssel alakítja Jerry 'The Killer' Lee Lewis-t, hogy elképesztő! A film egyébként nem nagy szám, életrajzi filmnek viszont egészen megállja a helyét, persze sok helyen kozmetikázza a valóságot.


Népszerű idézetek

szilva81

Önnek az egyik keze fehér, a másik fekete. És ebből mi születik? Öreg, a legjobb rock'n roll!

szilva81

Úgyhogy ha a pokolra jutok, ott is zongorázni fogok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján