A harminchármak (2015) 53

The 33
127' · amerikai, chilei · dráma

Igaz Törénet a 2010-es Chilei bányásztragédiáról. Miután beomlik egy száz éves réz- és aranybánya, 33 bányász ragad a mélyben 69 napra. Köztük van Mario Sepulveda (Antonio Banderas) is, akinek ez lett volna a nyugdíjazása előtti utolsó munkanapja. Nemzetközi csapat siet a segítségükre, akik… [tovább]

angol

Képek 35

Szereposztás

Antonio BanderasMario Sepúlveda
Rodrigo SantoroLaurence Golborne
Juliette BinocheMaría Segovia
James BrolinJeff Hart
Lou Diamond PhillipsDon Lucho
Mario CasasÁlex Vega
Gabriel ByrneAndre Sougarret
Juan Pablo RabaDarío Segovia
Jacob VargasEdison Peña
Oscar NuñezYonni Barrios

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 54


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nem semmi egy történet, és Antonio Banderas alakítása nagyon tetszett. A többiek közül ő volt a legjobb, és Mario Casas. Akit csak a legvégén ismertem fel, hogy ki is ő. :-D Nem néztem meg az előzetest, és a szereplőket, hogy kik azok, de a sztorit ismertem a hírekből. Nagyjából tudtam miről fog szólni, és csoda, hogy egyáltalán túlélték ezt a kalandot, ráadásul még tudtak viccelődni is párszor. spoiler A film megpróbálta, a valóban megtörtént eseményt megidézni, és részben sikerült is. A hangulat feszült, komor, egészen drámai volt, a helyszín a sivatagos részek sem voltak rosszak.

Emerson 

Az első reakcióm az volt, hogy mi a francért nem spanyol nyelvű?! Vagy ha már ennyire erőltetik az angolt (nyilván a nézettség miatt), akkor legalább ne nyomassák már ezt a fake akcentust. Itt el is bukott az egész hitelessége. Olyan, mint amikor a náci katonák egymás közt is angolul beszélnek, csak hogy ne kelljen a tömegnek feliratot olvasni…
Kár érte, mert a téma megérdemelt volna egy 10 csillagos filmet. De hogy valami jót is írjak: az operatőri munka gyönyörű volt.

1 hozzászólás
Kitticica

2010-ben, ha nem is napi szinten, de követtem a bányászok életének megmentését és rendkívül nagy dolognak tartom, hogy 69 nap után kimentették őket. A történet adta magát a megfilmesítésre és nekem nagyon tetszett. Nem tudom mennyire mutatta be pontosan az eseményeket, (gyanítom azért mi filmnézők kedvéért volt pár plusz dolog hozzáadva) de a hatást nálam elérte, így is, hogy tudtam mi lesz a vége. Antonio Banderas szerintem nagyon jó volt Mario szerepében, és legalább latin vér folyik az ereiben. Nem úgy, mint Juliette Binoche-nak, chileiként látni furcsán zavaró volt.

Negative_Singularity 

Minden egyes percben emlékeztettem magam, hogy ez megtörtént és én magam is láttam a mentés részleteit anno a tévében. Hihetetlen, hogy ezekben az emberekben mennyi kitartás volt, számomra elképzelhetetlen, hogy miként voltak képesek ezt az egészet túlélni, és ép ésszel kibírni. A kitartás pedig a bányászügyi miniszternek is szól, aki foggal-körömmel ragaszkodott a mentéshez.
A másik, ami számomra egészen elképesztő volt, az a munka maga… hogy létezik olyan munkahely, ahol nap mint nap emberek az életüket teszik kockára úgy, hogy közben semmiféle menekülési protokoll sincs a számukra. 33 ember vagy egy? Mindegy. Van munkaerő bőven… Borzasztó, elképzelni is nehéz.
Minden tiszteletem a bányászoké és mindazoké, akik segítettek a mentésben. A chilei kormány pedig végképp leszerepelt, egészen elképesztő, hogy semmiféle felelősségre nem vonták a bányászatot, és a munkások kártérítést sem kaptak. Mondjuk, nem kell messzire menni ehhez a fajta felelőtlenséghez a cégekkel szemben, itthon is volt pl. egy vörösiszap katasztrófa, ahol a mai napig nincs felelősségre vonás, pedig elvileg mi nem is a távoli Dél-Amerikai Chile vagyunk.

Meryl 

A film szerintem egész jó volt. Ha mást nem is, de azt nagyon jól bemutatta, hogy az ember élni akar, és ezért bármire hajlandó. Azt is, hogy milyen a bürokrácia, sajnos. Azonban az volt a szerencse, hogy mind a két oldalon volt egy-egy olyan karakter aki „tenni akart” valamit, valami olyat amivel előrébb lehet mozdulni. Valamit ami segíthet, ami megmentheti őket/magukat. Ez fontos momentum. Akárki akármit mond, ha ez a két karakter nincs, mindenki lehúzhatta volna a rolót. Sajnos. Több ilyen karakter kéne mindenhova a világba. Előrébb jutnánk.
Ezek miatt a karakterek miatt tetszett főként a film, a többi ráadás volt. Azonban a hangulat.. az igazi volt. Izgultam. :)

Rekaboni

Csodálatos történet a élni akarásról. A megvalósítás tetszett végig megvolt a nyomasztó hangult, ami egy bányába kell. Juliette Binoche volt az aki nagyon nem illett ebbe a filmbe, ő azért nekem elvett a varázsból, de a többiek előtt le a kalappal.

Ankió 

Emlékszem erre az esetre, bár csak homályosan.
A film remekül bemutatja a lelki küzdelmet, ami a bányászokban lejátszódott.
Utánanéztem újra a tragédiának és az a durva, hogy 10 év után még mindig nem kaptak szerencsétlenek értékelhető anyagi segítséget sem a kormánytól, sem a bánya tulajdonosaitól, de még a filmből beígért részesedést sem kapták meg :(
Mindeközben komoly pszichés problémákkal küzdenek, ami miatt legtöbben dolgozni sem tudnak, rémálmok gyötrik őket és a családjukkal való kommunikáció sem tökéletes. Igazából csak egymással tudnak a tragédiáról beszélni, hiába járnak pszichiáterhez. :(

pihity

Nem tudom hol voltam agyban 2010-ben, de ha nincs ez a film, akkor engem elkerül ennek a híre. Így örülök, hogy láttam ezt a filmet, azonban az események romlottsága, a világ önző reakciója mérhetetlenül felzaklatott. Természetesen nem az összefogásra gondolok- ami megkérdőjelezhetetlenül példaértékű- hanem arra a már-már ösztönös emberi reakcióra, hogy mindent reklámfelületté, hőssé vagy pénzzé tegyünk. Hangsúlyozom, hogy ez nem a film hibája, hanem a valóságé. A film, bár néhol nagyon romantizálta az eseményeket, főleg a végén, nagyjából elégedett voltam, egyszer nézhető. De mint film számomra mégsem tudta elérni, hogy hiteles forrásként tekintsek rá.

Krenai 

Bár spanyolul beszéltek volna benne… így kicsit (és nem csak emiatt) „hollywoodi” lett :(
A hangulata viszont nagyon tetszett.

piciszusz 

Azért elég sok mindenről maradok le tv, újság és rádió hiánya miatt, ez a sztori se volt meg. Tehát a sztori adott, lentragadnak a hülye bányában, túlélés megy ezerrel, metális erőpróba, hogy ne kattanjanak be totálisan és adják fel 2 na után; de nem volt meg az a kattanás, az a plusz, ami maradandóvá tette volna számomra a nézését, így csak 2óra időpazarlásnak éreztem.
És már nem azért, de bevette valaki, hogy Juliette Binoche chilei?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján