Kurszk (2018) 46

Kursk: The Last Mission / The Command · Kursk
117' · francia, belga, luxemburgi · dráma, történelmi 16

A film a 2000-ben történt K-141 Kursk tengeralattjáró tragédiájának eseményeit követi nyomon, és vizsgálja a kormányzat gondatlanságát. Miközben a tengerészek a túlélésért harcolnak, családjaik kétségbeesetten küzdenek a sorra eléjük gördülő politikai akadályokkal.

angol
magyar

Képek 41

Szereposztás

Léa SeydouxTanya Kalekov
Matthias SchoenaertsMikhail Kalekov
Colin FirthDavid Russell
Guido De CraeneCalpin
Geoffrey NewlandTony Scott
Jehon GoraniOblomov
Martin BrambachShirokov kapitány
Joel BasmanLeo
Gustaf HammarstenMikhail Denisov
Pit BukowskiMaxim

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 166


Kiemelt értékelések

Londonna 

„A kis jegesmedve azt mondja…”, hogy ez egy határozottan szívet tépő alkotás lett. Még akkor is, ha a kegyetlen orosz cenzúra őt sem kímélte.
A történet alapjául szolgáló esemény / tragédia nem volt olyan nagyon régen, szóval, többen még emlékezhetünk erre a borzalomra az akkori híradásokból. (És ez nagy szerencse, mert „hallgatás ide, hallgatás oda”, pontosan tudhatjuk, ki is állt pontosan a döntés mögött.)
Mindenekelőtt szeretném méltatni a színészeket. Remek csapatot sikerült összeverbuválni (ami egyébként nagy multikulti vegyesfelvágott), mindenki olyan természetes kisugárzással és energiával lüktetett és játszott a vásznon, hogy sokszor éreztem úgy, mintha tényleg a valóságot nézném, valami tűéles és mindenttudó-, látó archív felvételen. A zsigeri rettegés, a haláltól való félelem és pánik ott volt a szemekben, a rezdülésekben, minden szóban és hangsúlyban, ami egyszerre volt rémes és csodálatos. Szerintem itt kezdődik a színészet, úgyhogy emelem kalapom a legénységet alakító minden egyes pasas előtt.
Matthias Schoenaerts nekem kellemes meglepetést okozott, tőle valamiért tartottam. Van ugyanis irányába valamiféle mélyről jövő ellenszenv a részemről, amit totálisan képes volt feledtetni, és, ez talán jelent valamit…
Léa Seydoux elképesztő. Ő is végtelenül természetes, olyan emberi, olyan hitelt érdemlően tolmácsolja Tanyát, hogy belekötni sem tudok. Megszemélyesíti egyetlen személyben / filmben a nőiség arcait és hangulatait. Egy teljesen átlagos nő, mégis tud ragyogni, és ha kell, akkor teljesen összezuhanni is.
A Mishát játszó kisfiút ( Artemiy Spiridonov ) is szeretném még mindenképpen kiemelni, akinek vannak olyan momentumai, hogy !… Amilyen pöttöm, olyan energia árad a tekintetéből, és a film végén… Ő az „egyedüli”, aki legény marad a talpán. spoiler :)
És akkor Colin Firth, a lényeg, aki miatt már megint nyakamba vettem a világot, csak hogy (mielőbb) láthassam. David Russell kapitány sajnos nem szerepel különösebben sokat, ennek ellenére fontos személy, akit – mily „meglepő” – csodásan hoz. Igaz, eleinte picit furcsa volt. Mintha az egyenruha és ő „két külön életet élt volna”, aztán beleidomult a jelmezbe. Eleinte kicsit esetlennek láttam a mozdulatait, amik végül csak feszes derékszögbe álltak. :))) Bevallom, az én kedvenc jelenetem vele a „filmvégi, utolsó”, amikor ül azon a hodályon, és bámulja a monitort. (Aztán kimegy.) Nekem ez a pillanat a kedvencem, talán ebben a néhány másodpercben nyújtja a legemlékezetesebbet. (Megtapicskolta vele a ketyegőmet rendesen. :))) Mindenesetre a mellékszerep ellenére is örültem, hogy a film / Colin kedvéért külföldre mentem, szerintem abszolút megérte.
Aztán most jöjjön pár dolog, ami viszont „nem tetszett”. Nekem ez az óraeladósdi, hogy legyen pia az esküvőre, hát… Oké, értem a gesztust, de látva, hogy spoiler szerintem nem érte meg a biznisz. Meg egyébként is. A hideg rázott a lagzitól. De ez egyéni szocproblem, hogy eszem ágában sincs férjhez menni, pláne így, rongyrázva.
Akkor. Az időbeli elosztás, a forgatókönyv (?). Hasonlóan a [[https://snitt.hu/filmek/the-mercy-2018]] -hez, itt is éreztem némi zavart az időben. Pillanatok alatt elrepült ez a két óra, mégis támadtak olyan pillanatok, amik túl gyorsan következtek be. Megint másra meg (túl) sokat kellett várni. (Bár ez utóbbi zavart kevésbé.)
És hát: az értékelés elején is már emlegetett cenzúra. Tudom, hogy ez kellett ahhoz, hogy a filmet egyáltalán vetíthessék / forgalmazhassák, és a készítők nem is tehetnek erről, de akkor is gusztustalan.

7 hozzászólás
theodora

11 éves voltam, amikor elsüllyedt a Kurszk tengeralattjáró – nem emlékszem a hírekre ebből az időből, ezért kb semmit sem tudva ültem be a filmre. Nem szeretem kimondottan a katasztrófafilmeket, de az igaz történetek egyre jobban vonzanak. Ezért igazi komfortzónatágítás volt ez a filmélmény, de örültem neki hogy megnéztem! Szépen bemutatták az emberi oldalt, a politikait csak érintve (cenzúrázták is emiatt?), maga a tragédia pedig hátborzongató volt és hihetetlenül szomorú!

3 hozzászólás
McMurry

Sajnálom, hogy csak 8 csillagot adok. Sajnálom, hogy azt kellett olvasnom, hogy ez egy cenzúrázott film. A szereplőkre nincs panasz, nagyon jók a nevek, az alakítások. Én rövidnek találtam, jobban, részletesebben is fel lehetett volna dolgozni bizonyos részeket. Így egy kicsit elnagyoltnak érzem. Sajnos sokféle katasztrófa, tragédia érheti az embert, főleg a katonát, de békeidőben, ráadásul egy tengeralattjárón ez egy kifejezetten embertelen, kegyetlen baleset. Én kiskoromból még nagyjából emlékszem az esetre, azt hiszem dokumentumfilmet láthattam.

Humboldt_hun_nem_boldt

Ahogy Fjodor Ivanovics Tyutcsev írta: Умом Россию не понять…
azaz kb. Oroszorszégot ép ésszel felfogni nem lehet.
ezért kell megnézni a filmet.
szomorú történet, a kisfiús szál miatt különösen.

Bory

Nem tudom mit mondjak. Amikor épp nem a katasztrófa volt teljes nagyságában akkor jobban elviselte a gyomrom.
Ennek ellenére műfajában jó, és a színészi alkotásokkal se volt gond.
Megrázó történet,valahogy a könyv jobban feküdt. Lehet mert ott nem voltam hajlandó ennyire nyersen elképzelni a szörnyű valóságot?!


Népszerű idézetek

Londonna 

– Emlékszik a Kutuzovra? Az első hajómra.
– Aha…
– Leszerelték a rakétáit, és húst, meg zöldséget szállít a polijarniji bázisra. Ha az amerikaiak támadnak, majd megdobálják őket salátával.
– Akkor is lenyűgöző! Bőven elég az ellenségeink elrettentésére!
– Már csak azt kellene kitalálnunk, hogy kik is az ellenségeink.

1 hozzászólás
Londonna 

A férjem szerint azok, akik tengerre szállnak, örökre megváltoznak. Úgy vélte, hogy ők azért mások, mint mi, mert egymáshoz köti őket a tenger. A matrózok ezért mentik ki egymást. Még háborúban is.

Londonna 

– Gruzsinszki admirális ott van?
– Igen, ő a parancsnok. Ismeri, igaz?
– Találkoztunk. Horgásztunk… és ittunk. Bevallom, elég sokat.

Londonna 

Utálom a HP-kat. Olcsók és veszélyesek.

Londonna 

Nem maradt más, csak a Priz. Egy ócskavas, amit a kádba sem engednék be.

Londonna 

– Uram, tűz van a torpedókamrában!
– A robbanási hőfok?
– A robbanófejek kritikus hőfoka 180 fok.
– Mennyi?
– 180 fok.
– Kiakadt a mérő…

Londonna 

– Ezek jók?
– Kicsik, de jók. Tedd a kosárba. Elég picik… Bébigombák. Belefőzzük a levesbe.

Londonna 

– Nem is búcsúztam el rendesen Antontól. Haragudtam rá, mert… mert megígérte, hogy kicseréli a törött ablakot. Még búcsúcsókot sem adtam neki! Lehet, hogy akkor voltunk együtt utoljára… Kiabáltam vele.
– Tudta, hogy szereted.
– Tudta?
Tudja. Maradj erős. Erősnek kell maradnunk.
– Igen.
– Mert… nem tehetünk mást.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján