Kedvencelte 2

Várólistára tette 163


Kiemelt értékelések

Londonna 

„A kis jegesmedve azt mondja…”, hogy ez egy határozottan szívet tépő alkotás lett. Még akkor is, ha a kegyetlen orosz cenzúra őt sem kímélte.
A történet alapjául szolgáló esemény / tragédia nem volt olyan nagyon régen, szóval, többen még emlékezhetünk erre a borzalomra az akkori híradásokból. (És ez nagy szerencse, mert „hallgatás ide, hallgatás oda”, pontosan tudhatjuk, ki is állt pontosan a döntés mögött.)
Mindenekelőtt szeretném méltatni a színészeket. Remek csapatot sikerült összeverbuválni (ami egyébként nagy multikulti vegyesfelvágott), mindenki olyan természetes kisugárzással és energiával lüktetett és játszott a vásznon, hogy sokszor éreztem úgy, mintha tényleg a valóságot nézném, valami tűéles és mindenttudó-, látó archív felvételen. A zsigeri rettegés, a haláltól való félelem és pánik ott volt a szemekben, a rezdülésekben, minden szóban és hangsúlyban, ami egyszerre volt rémes és csodálatos. Szerintem itt kezdődik a színészet, úgyhogy emelem kalapom a legénységet alakító minden egyes pasas előtt.
Matthias Schoenaerts nekem kellemes meglepetést okozott, tőle valamiért tartottam. Van ugyanis irányába valamiféle mélyről jövő ellenszenv a részemről, amit totálisan képes volt feledtetni, és, ez talán jelent valamit…
Léa Seydoux elképesztő. Ő is végtelenül természetes, olyan emberi, olyan hitelt érdemlően tolmácsolja Tanyát, hogy belekötni sem tudok. Megszemélyesíti egyetlen személyben / filmben a nőiség arcait és hangulatait. Egy teljesen átlagos nő, mégis tud ragyogni, és ha kell, akkor teljesen összezuhanni is.
A Mishát játszó kisfiút ( Artemiy Spiridonov ) is szeretném még mindenképpen kiemelni, akinek vannak olyan momentumai, hogy !… Amilyen pöttöm, olyan energia árad a tekintetéből, és a film végén… Ő az „egyedüli”, aki legény marad a talpán. spoiler :)
És akkor Colin Firth, a lényeg, aki miatt már megint nyakamba vettem a világot, csak hogy (mielőbb) láthassam. David Russell kapitány sajnos nem szerepel különösebben sokat, ennek ellenére fontos személy, akit – mily „meglepő” – csodásan hoz. Igaz, eleinte picit furcsa volt. Mintha az egyenruha és ő „két külön életet élt volna”, aztán beleidomult a jelmezbe. Eleinte kicsit esetlennek láttam a mozdulatait, amik végül csak feszes derékszögbe álltak. :))) Bevallom, az én kedvenc jelenetem vele a „filmvégi, utolsó”, amikor ül azon a hodályon, és bámulja a monitort. (Aztán kimegy.) Nekem ez a pillanat a kedvencem, talán ebben a néhány másodpercben nyújtja a legemlékezetesebbet. (Megtapicskolta vele a ketyegőmet rendesen. :))) Mindenesetre a mellékszerep ellenére is örültem, hogy a film / Colin kedvéért külföldre mentem, szerintem abszolút megérte.
Aztán most jöjjön pár dolog, ami viszont „nem tetszett”. Nekem ez az óraeladósdi, hogy legyen pia az esküvőre, hát… Oké, értem a gesztust, de látva, hogy spoiler szerintem nem érte meg a biznisz. Meg egyébként is. A hideg rázott a lagzitól. De ez egyéni szocproblem, hogy eszem ágában sincs férjhez menni, pláne így, rongyrázva.
Akkor. Az időbeli elosztás, a forgatókönyv (?). Hasonlóan A kegyelem (2018) -hez, itt is éreztem némi zavart az időben. Pillanatok alatt elrepült ez a két óra, mégis támadtak olyan pillanatok, amik túl gyorsan következtek be. Megint másra meg (túl) sokat kellett várni. (Bár ez utóbbi zavart kevésbé.)
És hát: az értékelés elején is már emlegetett cenzúra. Tudom, hogy ez kellett ahhoz, hogy a filmet egyáltalán vetíthessék / forgalmazhassák, és a készítők nem is tehetnek erről, de akkor is gusztustalan.

8 hozzászólás
Ascyra 

Ritkán vagyok még másnap is csalódott egy-egy film miatt, de ha meg kell nevezni legalább egy ilyet, akkor az a Kurszk. Vinterbergtől valóban jóval többre számítottam, ezért az elvárás miatt nehéz feljebb pontozni egy átlagosnál, közepesnél ezt a filmet. Ordító és már-már ordenáré kliséhalom található benne, arról nem is beszélve, hogy itt-ott nyálas, amatőr megmozgatása a sztorinak. Látszik egyébként, hogy Vinterberg, mert a hangulata, ha nagyítóval vizslatjuk átjön (nekem legalábbis megmutatta magát), és a képi világa néhol annyira gyönyörű, hogy zavarba ejtőnek is mondhatnám. Viszont tipik amerikai film, és ha ez így volna, akkor kapott volna egy hatost. Talán… Még annak is rossz. Olvastam róla, hogy megtépázták (cenzúra) a forgatókönyvet és nyilván a rendező sem engedhette teljesen szabadjára az ösztöneit és látásmódját, de meg is látszik a végeredeményen. Én kimonodttan nem ajánlom ezt a filmet, pedig általában megigéz a víz alatt játszódó sztori. Nem tudtam másra figyelni, mint a telefonomra, és már az első képsoroknál arra, hogy remélem nem b..ák el, remélem nem. Aztán de. Ha tengeralattjárós filmeket akarunk nézni, akkor válasszuk bármelyik másikat a témában. Komolyan mondom. spoiler
Mivel Vinterbergnek megelőlegeztem anno a „kedvenc” szívecskét, hatványozottan remélem, hogy a következő, általam megtekintett filmje ismét feltétlen bizalmat ébreszt irányában.

Törpillaa 

Szeretem az igaz történet alapján készült filmeket, de erre nem igazán emlékszem, pedig akkor már 11 éves voltam. A szereplők jók voltak, a sztori érdekes volt, bár kegyetlen, ami akkor történt. spoiler Gusztustalan, amit ezek műveltek, embertelen. A kissrácot a végén bírtam, rá sem nézett az öregre, és milyen jól tette. :-)

MrsCumberbatch 

Iszonyat mérges vagyok. Szerencsére belefutottam az idézetekbe így nem volt meglepetés a film vége (ok, a leírásból is lejön, meg nyilván az is tudja, aki hallott erről. Én nem.). De a miértje most kegyetlenül felcseszett. Javítsatok ki ha tévedek, (Pls, mondjátok hogy tévedek!!!!) de most tényleg arról van szó, hogy spoiler

A film látványa idegben vagyok nem találom a megfelelő szót pedig pont annyira idegesített, mint amennyire tetszett. Érdekes volt ez a felbontás váltakozás, szeretem az ilyet (van ahol pedig ugye elkerülhetetlen), és itt is tetszett, de mégsem annyira. Az elején oké volt, de a végén feleslegesnek találtam. Oké, mondjuk ráfoghatjuk, hogy keretes szerkezet… Ezért nyilván ötletnek jó, de valahogy mégis sok lett így megvalósítva.

Hát sokszor nem fogom újra nézni de nem bántam meg, hogy láttam.

2 hozzászólás
paavel 

„Nincs több akkumulátor?”
A vén tengeri medvege*it játszó Max von Sydow volt már cinikus bérgyilkos is, de még abban a szerepében is egy humanista mecénás ehhez a négycsillagos moszkvai admirálishoz képest, aki köszöni, nem kér az ellenség segítségéből.
A történet iszonyú – épp mint amilyen cuki a tengerfenéken mesélt jegesmedve-bocsos vicc..
(De valamit nem értek: milyen cenzúrát emlegettetek többen? Moszkva beleszólt a filmbe?! Hollywoodból Oliver Stone nyalta már a putyini feneket, de most mi és miképpen történt?)

theodora 

11 éves voltam, amikor elsüllyedt a Kurszk tengeralattjáró – nem emlékszem a hírekre ebből az időből, ezért kb semmit sem tudva ültem be a filmre. Nem szeretem kimondottan a katasztrófafilmeket, de az igaz történetek egyre jobban vonzanak. Ezért igazi komfortzónatágítás volt ez a filmélmény, de örültem neki hogy megnéztem! Szépen bemutatták az emberi oldalt, a politikait csak érintve (cenzúrázták is emiatt?), maga a tragédia pedig hátborzongató volt és hihetetlenül szomorú!

3 hozzászólás
Ankió 

Nem tudom, tényleg volt-e valami nagy titok, amit féltettek, szerintem egyszerűen csak nem akarták bevallani/bevállalni, hogy nem tudják megoldani a mentést :/

Szencsike 

12 éves voltam, amikor megtörtént a tragédia, nem sok minden maradt meg, csak az, hogy napokig foglalkoztak ezzel. Akkoriban talán nem is igazán foglalkoztatott a történet (így nem emlékeztem, hogy nem voltak túlélők), de most így felnőttként egészen más. A legvégéig reménykedtem a legénységgel, hogy kimenthetik őket, de sajnos nem. Nem tudom, hogy a kézfogásos jelenet a valóságban is megtörtént-e, de ha mégsem, a filmeseknek igazuk volt, ez kellett, jól csinálták a gyerekek, megérdemelte az öreg. Elhiszem, hogy fontos a hatalmi pozíció, de itt emberéleteket rendeltek alá, hogy megőrizzék a titkaikat. Csak abban bízhatok, hogy talán manapság nem így zajlana le egy ilyen esemény, de jobb lenne, ha nem is lenne ilyen.

McMurry 

Sajnálom, hogy csak 8 csillagot adok. Sajnálom, hogy azt kellett olvasnom, hogy ez egy cenzúrázott film. A szereplőkre nincs panasz, nagyon jók a nevek, az alakítások. Én rövidnek találtam, jobban, részletesebben is fel lehetett volna dolgozni bizonyos részeket. Így egy kicsit elnagyoltnak érzem. Sajnos sokféle katasztrófa, tragédia érheti az embert, főleg a katonát, de békeidőben, ráadásul egy tengeralattjárón ez egy kifejezetten embertelen, kegyetlen baleset. Én kiskoromból még nagyjából emlékszem az esetre, azt hiszem dokumentumfilmet láthattam.

ptagi 

Hihetetlen, hogy az idő kereke forog, és vannak hatalmak, vannak birodalmak, vannak benne emberek, akik képesek újra és újra belelépni ugyanabba a folyóba, képesek elkövetni ugyanazt a hibát, sőt vétket, bűnt. Mert a saját gőgjüktől csak az orrukig látnak, vagy még addig sem.
Csak miközben olyan szépen építik a maguk renoméját, emberek halnak bele, lesznek áldozatul, értelmetlenül.

Olyan ez a film is, mint a Csernobil-sorozat. Hát lehet, hogy van benne kicsi túlzás, van benne homály, van benne ez is, az is. De a lényeget átadja. Az igazságot meg úgysem tudjuk meg egy jó darabig….


Népszerű idézetek

Londonna 

– Emlékszik a Kutuzovra? Az első hajómra.
– Aha…
– Leszerelték a rakétáit, és húst, meg zöldséget szállít a polijarniji bázisra. Ha az amerikaiak támadnak, majd megdobálják őket salátával.
– Akkor is lenyűgöző! Bőven elég az ellenségeink elrettentésére!
– Már csak azt kellene kitalálnunk, hogy kik is az ellenségeink.

1 hozzászólás
Londonna 

A férjem szerint azok, akik tengerre szállnak, örökre megváltoznak. Úgy vélte, hogy ők azért mások, mint mi, mert egymáshoz köti őket a tenger. A matrózok ezért mentik ki egymást. Még háborúban is.

Londonna 

Nem maradt más, csak a Priz. Egy ócskavas, amit a kádba sem engednék be.

Londonna 

– Gruzsinszki admirális ott van?
– Igen, ő a parancsnok. Ismeri, igaz?
– Találkoztunk. Horgásztunk… és ittunk. Bevallom, elég sokat.

Londonna 

Utálom a HP-kat. Olcsók és veszélyesek.

Londonna 

– Uram, tűz van a torpedókamrában!
– A robbanási hőfok?
– A robbanófejek kritikus hőfoka 180 fok.
– Mennyi?
– 180 fok.
– Kiakadt a mérő…

Londonna 

– Ezek jók?
– Kicsik, de jók. Tedd a kosárba. Elég picik… Bébigombák. Belefőzzük a levesbe.

Londonna 

– Nem is búcsúztam el rendesen Antontól. Haragudtam rá, mert… mert megígérte, hogy kicseréli a törött ablakot. Még búcsúcsókot sem adtam neki! Lehet, hogy akkor voltunk együtt utoljára… Kiabáltam vele.
– Tudta, hogy szereted.
– Tudta?
Tudja. Maradj erős. Erősnek kell maradnunk.
– Igen.
– Mert… nem tehetünk mást.


Hasonló filmek címkék alapján