A szolgálólány meséje (2017–) 192

The Handmaid's Tale
60' · amerikai · sci-fi, dráma, sorozat
2 évad · 23 rész

8 díj · 13 jelölés

Az Egyesült Államok romjain totalitárius állam épült, amelyben a nőknek nincsenek jogaik. A még megtermékenyülésre képesek egyetlen feladata az utódnemzés, szolgálóként dolgoznak az uralkodó osztály tagjainál. Margaret Atwood regényéből.

angol
angol · magyar
angol

Képek 15

Szereposztás

Joseph FiennesThe Commander
Elisabeth MossOffred
Jordana BlakeHannah
O.T. FagbenleLuke
Samira WileyMoira
Yvonne StrahovskiSerena Joy
Max MinghellaNick
Alexis BledelOfglen
Madeline BrewerOfwarren
Ann DowdLydia néni

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 128

Várólistára tette 238


Kiemelt értékelések

MLauri

Ez a sorozat nagyon felkavarta a lelkivilágomat. Többek között azért is lett a kedvencem, mert mai valós problémákat dolgoz fel, és hihetetlen mennyiségű társadalomkritika van benne. Sokszor szavak nélkül is annyi mindent tud mondani. Hihetetlenül merész, hogy ilyen témát mutat be. Gyorsan szerethető karakterekkel. És mint minden sorozatban, itt is van egy ship amit alig várom hogy ennél is jobban érvényesüljön. spoiler Kedvenc szereplőm szerintem Moira, ugyanis she's my badass bitttch
Amilyen dolgokat és ahogyan bemutat az egész sorozat..remélem mi sosem élünk meg egy hasonló kort, tele elnyomással megint. Izgalmas. Elgondolkodtató. Kegyetlen. Brutális. Imádom!!!! Marhára várom a folytatást! <3

duracell 

Kegyetlenül valóságos és örökké aktuális témát dolgoz fel. Nem tudom eldönteni, mi az ijesztőbb: látni, mennyire elborult a fogantatás és a szülés szertartása, vagy a tudat, hogy milyen könnyen egy ilyen társadalomban találhatnánk magunkat? Nagyon erős hangulattal operál a sorozat, ami az első résztől fogva beszippantott, és mind a tíz részen át kitartott: az igazi, torokszorító érzés, amit csak egy remekül megvalósított disztópia áraszthat magából. Igazi érzelmi hullámvasút, mindenkinek ajánlom a megnézését.

ziara 

Először nem akartam megnézni ezt a sorozatot, de mit hagytam volna ki… Egyszerűen olyan erővel hatott rám, amit nem hittem volna. Egyszerre voltam dühös és meghatott, és még ezer más, mert ez egy összetett műremek. Ha a színészi játékot nézem, ha rendezést, a fényképzést, a mondanivalóról nem is beszélve… Nagyon fontos film, életem meghatározó élménye.
A második évad után is ugyanazt mondhatom, amit az első után. A gyomrom görcsben volt, sírtam, dühöngtem, elérzékenyültem sokszor. Intenzív élményt nyújt ez a sorozat! Én is mindig ennyire erős nő szerettem volna lenni, de egyelőre csak lélekben vagyok ilyen. Életem meghatározó élménye, még mindig.

Novecento

Mintapélda arra, hogyan kell egy regényt feldolgozni úgy, hogy ne csak pusztán megfilmesítés legyen belőle, hanem hozzá is adjanak a történethez. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A modernesítés nagyszerűen sikerült, a hozzáadott cselekményelemek csak jót tettek neki, több rétege lett, mint amit a regényből kiolvastam. A színészek profin játszottak, a válogatott zene is passzolt, a rendezés is nagyszerű. Kicsit néha sok volt a lassú közeli snitt, de még elviselhető mértéken belül maradt, és a végére jóval lecsökkent a száma. A karakterek is több réteget kaptak, mint ami a könyvből kitűnt. Ezeken kívül a látvány is gyönyörű, a színek harmóniája csodálatos volt, öröm volt nézni, hibátlan operatőri munka volt. Nézzétek a sorozatot, nem fogjátok megbánni!
Nolite te bastardes carborundorum. ;)

Nadja_Blue 

Először is nem olvastam a könyvet. Úgy vágtam neki, hogy szinte semmit nem tudtam a történetről, csak azt, hogy mindenki szereti, de végül én is csatlakoztam a sorozat rajongóihoz. Nagyon felkavaró, elgondolkodtató sorozat remek rendezéssel és színészekkel. Már a legelején magába szippantott a világ és ahogy néztem csak egyre több és több kérdés merült fel bennem, szóval muszáj volt darálni – már amennyire lehet. Merthogy voltak olyan részek, amiket csak nagyon nehezen tudtam végignézni. Legdurvábbak talán azok voltak, amikor a múltat mutatjákspoiler. Azzal, hogy ennyire a napjainkban játszódik nagyon valóságosnak hat az egész, mintha tényleg megtörténhetne mindez szép lassan, szinte úgy, hogy észre se vesszük az apró változásokat.

sipiarpi 

A könyv ismerete nélkül, pár információ birtokában ültem le a sorozat elé. Jól megcsinált drámai disztópia, aminek várom a következő évadát. Valószínűleg a kevésbé sikerült filmet is meg fogom nézni.

Mentavirág 

Nem egyszerű sorozat ez. Azonnal magával ránt, az első résztől kezdve. A legrosszabb pedig talán nem is az, ami benne történik, hanem az, hogy ez a ’85-ben megírt történet ma is mennyire aktuális, és milyen „szépen” haladunk egy ilyen világ felé, szinte gondolkodás nélkül…
Elég rossz volt látni, ahogyan elszakították June-t a családjától, ahogyan darabokra törték a világát, főleg a visszaemlékezésekkel együtt, amikor apránként láthattuk kibontakozni ezt az eltorzult társadalmi rendet. A feszültség szinte folyamatosan tapintható, az ember már nem tudja, kinek higgyen, ki áll a jó vagy a rossz oldalon – és egyáltalán melyik oldal melyik? A legrosszabb, hogy még látod a gyermektelenek kétségbeesését is, a fájdalmat, hogy ők nem szülhetnek, ugyanakkor ez mégsem ad okot arra, hogy ilyen kegyetlenül bánjanak egy másik emberi lénnyel.
A színészi alakítás szinte mindenkitől lenyűgöző, tényleg minden rezdülést elhiszel nekik, amit ebben a kegyetlen világban csak tesznek. A lezárás érdekes volt, kíváncsi vagyok, milyen irányban folytatódik most, hogy a regény lényegében elengedte a kezét.

Pandalány

Mivel olvastam a könyvet, tudtam, mire számítsak. Ugyanakkor mégis értek meglepetések, hiszen vizuálisan átélni ugyanazt, mint amit olvastam, nem semmi volt. Izgalmas, érdekes, kegyetlen világot mutat be a sorozat, mégis van benne valami, amitől ott ragadtam a képernyő előtt.

piciszusz 

Nagyon!! Egyik ismerősöm lehúzta, mondom csak azért is megnézem. 4 rész után mondtam neki, hogy kabbe, ez marha jó, nem tudom mi bajod van (nem tudott elvonatkoztatni a sok „szexjelenettől”, holott nem azon volt a hangsúly, hanem a lelki elnyomáson). A könyvet még nem olvastam, de mindenképpen pótolni fogom, remélem kicsit bővebb háttérinfót kapok majd az egész szervezet felépítéséről, mert nagyon érdekelne.
A cast szerintem tökéletes, minden egyes színész ámulatba ejtett folyamatosan, totál 1984 hangulatom volt végig. Nyomasztott, elkeserített, hogy ilyen világot alakítottak ki és ezt az egészet marha jól fokozták a jelmezekkel, zenékkel és vágóképekkel is.
A lányok és a parancsnok-feleségek szituját is totálisan meg tudtam érteni, felváltva szerettem és utáltam őket, de persze June-nak drukkolok.

szerk. szept 2018: a második évad lehúzta a csillagozásomat elég rendesen. voltak részek amiket imádtam és voltak akiknél téptem a hajam, de összességében azt kell mondjam elég lett volna egy évad is, vagy egy sokkal jobb második évad….

Kemiviki 

Meg kell jegyeznem itt az elején, hogy eléggé erősen érint a sorozat, és nem akarok megbántani senkit sem a véleményemmel, de én ezt látom és érzem. Én azt vallom, hogy a nő joga legyen eldönteni, hogy akar e gyereket vagy sem. Senkinek sem szabadna ebbe beleszólnia, turkálnia a másik „méhében”, és nem kellene lenézni azért senkit mert nem hajlandó gyereket szülni.
1. évad: A történet már az elejétől nagyon mélyen megérintett, mert ez egy lehetséges jövő, sőt vannak egyes momentumai, amelyek a mai napig aktuálisak. Mert mit is hangoztatnak? A nő menjen a konyhába, meg szüljön gyereket. Ne akarjon semmit se, rendelje magát alá a férjének, mert a hagyományos értékek ezek… Potyogtassunk még több gyereket mert elfogyunk, ez a nők hibája mert védekeznek. A védekezés meg egyenlő a gyilkossággal… Egy állásinterjún a legfontosabb hogy mikor akar szülni az ember… Vannak pozíciók melyeket nem tölthetünk be, mert belül hordjuk a szaporító szerveinket. Holott semmivel sem vagyunk kevesebbek mint a másik nem.
Nagyon is elgondolkodtató ez a sorozat, és sok sok kérdést vet fel az emberben, hogy vajon miért alakult ez így.
A sorozatban felépített társadalom brutális, kegyetlen, megalázó. A szolgálólányok egy tenyészkanca szintjére vannak süllyesztve, akikkel bármit meg lehet tenni, mert nem tudnak ellenkezni. És a vicc, hogy ezen társadalom megalkotásában nők is részt vesznek!
A sorozat hangulata, képi világa nagyon jól eltalált, a zenék is illettek nagyon az egyes jelenetekhez.
A színészi munka eszméletlenül jó, és senkire se lehet rosszat mondani. Egyedül a Serena-t (Mrs. Waterford) játszó Yvonne Strahovski-t emelném ki, aki teljesen hihetően és bámulatos módon játssza a semmitől sem visszariadó, gonosz, szívtelen dögöt, aki June-ban látja a reményt arra hogy újra rendben legyen a házassága, mintha a gyerek mindent megoldana.
Kedvenc szereplőm June , Emily és Moira lett.
2. évad: Eléggé szenvedősre sikeredett ez az évad, s igazán csak az utolsó 2 rész tudta visszahozni azt az izgalmat, azt a feszültséget amit az első évad nyújtott. Nem azt mondom, hogy rossz lett, csak másabb, inkább a lelki dolgokon volt a hangsúly és ezt túlságosan elnyújtották.
Emily <3 Hihetetlenül örülök neki!
Serena teljesen összezavart, nem tugom már sokszor hogy mi jár a fejében, mit fog reagálni.
Kedvenc szereplők: Emily, Serena.


Népszerű idézetek

Sztavrogin

Offred: Nolite te bastardes carborundorum, bitches.

(1. évad 4. rész)

szolykahajni

Every love story is a tragedy if you wait long enough.

Sztavrogin

Offred: They should have never given us uniforms if they didn't want us to be an army.

(1x10)

Alexa18

June: Nem ilyennek kellene lennie az igazi világnak. Ez csak másnaposság egy kihalt valóság után.

Szencsike 

June: Blessed be the fruit.
Janine: May the Force be with you.

Coralie

Offred: Most ráébredtem a világra. Eddig aludtam. Így hagytuk, hogy megtörténjen. Amikor lemészárolták a Kongresszust, nem ébredtünk fel. Amikor ezt terroristákra fogták, és felfüggesztették az alkotmányt, akkor sem ébredtünk fel. Azt mondták, ez csak átmeneti rendelkezés. Semmi sem változik egyik pillanatról a másikra. Ha a fürdővíz fokozatosan melegszik, megfövünk, mire észbe kapunk.
S01E03

1 hozzászólás
Norcsevit

Commander: We only wanted to make the world better.
Offred: Better?
Commander: Better never means better for everyone. It always means worse for some.

Novecento

Aunt Lydia: Girls, I know this must feel very strange. But ordinary is just what you're used to. This may not seem orinary to you right now. But after a time, it will.
This will become ordinary.

MLauri

June: A perfect gift. A girl trapped in a box. She only dances when someone opens the lid, when someone else winds her up. If this is a story I'm telling, I must be telling it to someone. There's always someone, even when there's no one. I will not be that girl in the box.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján