A gyűlölet, amit adtál (2018) 60

The Hate U Give
133' · amerikai · dráma, krimi

Starr végignézi, ahogy legjobb gyerekkori barátját lelövi egy rendőr. Mind a két oldalról kapja a nyomást, hogy hallassa a hangját az ügyben, neki pedig rá kell jönnie, hogy szerinte mi a helyes.

angol

Képek 24

Szereposztás

Amandla StenbergStarr Carter
Anthony MackieKing
Regina HallLisa Carter
Sabrina CarpenterHailey
CommonCarlos bácsi
Algee SmithKhalil
Dominique FishbackKenya
Issa RaeApril Ofrah
Russell HornsbyMaverick Carter
K. J. ApaChris

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 129


Kiemelt értékelések

viky0222

Nagyon nagy elvárásaim voltak a filmmel, főleg azért, amennyire a könyvet dícsérik, bár én még nem olvastam. Alapjáraton tetszett, de nem voltam teljesen elégedett.
A témával mindenképp foglalkozni kell. A rasszizmus állandóan létező probléma, amit a filmnek szerintem jól sikerült bemutatnia. Rettenetesen feldühített, hogy ezért spoiler Számomra ez egyszerűen hihetetlen. Nem értem, miért kell elítélni valakit a bőrszíne miatt. Sosem értettem, és csak feldühít ez a hozzáállás.
Ugyanakkor mégis hiányolta valamit a filmből. Nem fogott meg úgy, ahogy azt vártam. Jó volt, de a nagy durranás elmaradt. Jó a mondandója, de a vége kicsit talán túlságosan is boldog.
A színészek tetszettek, bár szegény K. J. Apa-t nehezen tudom megkedvelni Archie miatt. :D
Összességében nem rossz film, de azért többet vártam.

EsztA 

Értem én, hogy az eladhatóság, és ez egy film, az meg egy könyv, de miért kell minden filmnek csöpögős, hollywoodi véget kanyarítani, a többi mázról nem beszélve? Főleg, ha azt az író már leírta egyféleképpen a könyvében.. Ezért a két csillag levonás. Tartottam tőle, hogy a könyv után rosszabb lesz, de a fent említetteket leszámítva tetszett.

Gothic01 

Nehéz nyilatkozni erről a filmről, vannak benne sokkoló, felháborító és megragadó részek, olyanok, amiket szimplán nem értettem… és összességében nehezen találom a virtuális hangomat. Tetszett… de mégse érzem azt, hogy a várakozásaim kielégítésre kerültek volna, hogy teljesen erre számítottam volna. Emiatt meg nem tudom, hogy jogosan vagyok csalódott valamelyest, vagy csak megint a túlpörgetett elvárásaim köptek arcul. Avagy ferdítették el az objektivitásomat.

Az első félórában rengeteg olyan jelenet akadt, amit nélkülözni tudtam volna, elő kellett készíteni a terepet a nagy változáshoz, amitől beindulhat a cselekmény, nincs is bajom a lassabb lefolyású dolgokkal, viszont ennek a csomó esetlen párbeszédnek nem láttam értelmét. Nem kerültem tőle közelebb se a karakterekhez, se a témához, Amandlát meg bármennyire is imádom, egy ponton már úgy voltam vele ebben a szakaszban, hogy ha a karaktere csak még egyszer elkezd olyan idétlenül, tinilányosan röhögcsélni, akkor tekerni fogok. Utána elkezdődött, amire vártam…

Más emberek, akik ezeknek az idiótaságoknak az eltörlésének szentelték az életüket, biztosan jobban és érzékletesebben megfogalmazták már ezt előttem, de gyomorszorító volt, hogy itt vagyunk a 21. században, a világ egyik legnyitottabb országában, erre ilyenek történnek. Megrázzák a nézőt, amit lát;
– hogy nem elég, hogy egy felelőtlen, munkájára alkalmatlan rendőr miatt meghal egy gyerek, aki nem jelentett rá semmi veszélyt, de még az esetről történő kihallgatáson a kollégák állandóan afelé terelgetik a nyilvánvalóan szétesett szemtanút, hogy kicsikarhassanak belőle akár csak egy szót is, ami ezt a gyereket teszi hibássá. Amire ráhúzhatják valamiféle mondvacsinált indokkal, hogy szegény rendőr ezért volt kénytelen cselekedni, jogosan lőni, hogy fedezzék a hátát egy gyilkosnak, bűnösnek állítsanak be egy áldozatot. A francos rendőrség, akik szolgálnak és VÉDENEK. De kit? Csakis saját magukat.
– hogy reszketni kell az autódban, ha nem a megfelelő környéken laksz, nem a megfelelő az anyagi a helyzeted, nem a megfelelő a bőrszíned, amikor megállít a rendőr, mert elég egy félreérthető mozdulat, és neked annyi.
– hogy megölnek egy gyereket, emiatt tüntetést szerveznek, az iskolában meg örülnek ennek, mert „de jó, nem kell akkor tesztet írni!”.
– hogy valaki fenyegeti a családodat, te összeszólalkozol velük a védelmedbe, erre az ismét beguruló hős rendőrség ugyancsak felháborítóan bakot lő. Nem kérdez, nem mérlegel, rögtön elkönyveli, hogy te drogot akartál venni, a falnak csap, megbilincsel, megmotoz, amikor meg nem talál anyagot, akkor követeli a papírjaidat, a gyerekeid papírjait, hátha azok alapján talál valamit, amit a nyakadba varrhat.
– hogy aki igazságtalanságot tapasztal, és nem kushad, hanem kinyitná a száját… azt vagy a törvényes oldalról, vagy a törvénytelen oldalról, de büntetik.
De a megrázottság ellenére se tudja elképzelni, átérezni, hogy mégis milyen borzalmas lehet ebben élni, egy kimondatlan bélyeggel. Ha rossz cuccaid vannak, és autót vezetsz, akkor biztosan loptad, ha jó cuccaid vannak, és autót vezetsz, biztos valami még nagyobb illegális bizniszben vagy benne, és abból telik rá. Úgy járni-kelni az utcán, hogy ha peched van, akkor nyugodtan lelőhetnek vagy letartóztathatnak, ha nem csinálsz semmit, akkor is belemagyarázzák. Ha tiltakozol, akkor inzultálod a rendőrt, ergo felléphet ellened. Ha azt mondod később, igazságtalanul cselekedett, akkor mutass bizonyítékot. Ha fel akarod venni a történéseket, hogy legyen bizonyítékod, akkor leállítanak, megint fogják rád a pisztolyt… Komolyan förtelmes.

Az már az eddigiekből is kiderült, de valami rohadtul dühös voltam a rendőrségre. Mégis, hogy nem kezdtek még valamit ezzel a korrupt bagázzsal?! Hogyan helyezkedhettek bele itt is a jófiú szerepébe?! Miért tiltja meg, hogy felvételt készítsen az intézkedésről a tanú, hogyha mindent úgy végez, ahogy a szabályzatban van? Hiszen, akkor csak egy plusz bizonyíték jelzi, jól járt el. Mi a jó büdös francért választja ezt a foglalkozást, ha ennyire nincs benne kurázsi vagy hidegvér, ha pici nyomás alatt is pszichésen teljesen széthullik, és hajmeresztő döntéshozatali folyamat során szó nélkül szitává lő valakit, akinek a kezében egy sz.ros hajkefe van?! Meg egyáltalán hogyan végezték el az alkalmassági teszteket rajta? Időről-időre pszichológus vizsgál ki mindenkit, annak nem tűnt fel, hogy gyengék az idegei ehhez a melóhoz? Meddig vezet fel ez az undorító intézkedési tökéletlenség?!

Másrészről pedig néhány ponton úgy vettem észre, hogy mégse fogták meg megfelelően ezt a témát. Starr apjának a nyitó hozzáállása a pasihoz spec. semmivel sem volt különb, mint amikor a fehér rendőrök viselkedtek hátrányos megkülönböztetéssel az irányába, ha a pasi apja szólt volna be, hogy mi az, hogy fekete barátnője van a fiának, akkor tuti, kitekerte volna az ürge nyakát, hogy mit képzel. Amennyi ellenérzés volt a feketékkel szemben, időről-időre annyi bukkant fel a fehérekkel szemben is, ami azt illeti, már a kezdő bulin is úgy élcelődtek rajtuk, mint egy nevetséges, külön állatfajról, szitokszóként használták azt, hogy fehér. Ez nem tetszett, noha azt nem tudom egyértelműen megmondani, hogy ez egy tudatos utalás volt arra, hogy bizonyos szint után ez kétoldalú gond, vagy figyelmetlenségi hiba.

Starr és a fiúja beszélgetése is furcsa volt ebből a szempontból a limuzinban, a film elején egy majomnak tartottam a csávót, ezután se vagyok elájulva tőle, de a hozzáállása ezen a téren normális volt; nem érdeklik a bőrszínek, nem az számít neki, hogy valaki fehér vagy fekete, hanem, hogy milyen a jelleme. Erre Starr jött azzal, hogy de fontos a bőrszíne, mert a része. Itt volt egy kis kavar az üzenettel. Akkor most ne vegyük figyelembe a színeket, vagy vegyük őket figyelembe? A kettő ilyen formában nem megy együtt. Mert egyébként, amiről a srác beszélt, az nem vonja magával, hogy akkor úgy van csinálva, mintha nem lennének emberek, akik emiatt táplálnak általánosító gyűlöletet valakik ellen, mintha nem érné hátrányos megkülönböztetés őket, mintha nem lenne nekik nehéz. Csak azt, hogy ami számít igazán, az belül van, ergo pont ezért rémes és értelmetlen külsőségek miatt megkülönböztetni valakit. De azt vettem észre, hogy ezt hiába bizonygatta később is a szerencsétlen, valamiért mégis rossznak volt beállítva a mentalitás, hibának lett elkönyvelve, hogy nincs tisztában a fekete kultúrával, hogy nem tudja pl, hagyományosan náluk a sajtos tészta főétel vagy köret. Nem vagyok tradíció-guru, az tény, de nem tudtam mire vélni, ez miért akkora tragédia. Olyan sincs, hogy standard fehér kultúra, ami csak az övék, senki másé, a háza válogatja, hogy kik mit és hogyan esznek. Ha ugyanolyanok vagyunk – márpedig azok vagyunk – , akkor ezt is miért nem lehetett így felfogni?

Azt se tudtam hová tenni, hogy a tanúzási megtorlás után egyszer csak valahogy elkallódott, spoiler Ezzel meg egy kicsit olyan volt, mintha leszúrták volna a saját mondanivalójukat.

Az a jelenet nagyon tetszett, amikor Starr nekiugrott az üresfejű kis barátnőjének, aki elbagatellizálta az ügyet. Lehet, hogy van, aki durvának tartja ezt… De hozzá sem ért Starr egy ujjal se, ha meg már az agya nem akarta befogadni az információkat, akkor kénytelen volt szemléltetni, hogy Khalillal mi történt, hogy mennyire retteg valaki egy ilyen szituációban, miközben ezt alaptalan viselkedéssel idézik elő belőle. Ez már csak azért is egy erős meg jó momentum volt, mert szemléltette, a legtöbben nem vesznek tudomást az ilyen esetekről, ha nem érzik a saját bőrükön a hatását. Illetve annak a beleszövése is tetszett, hogy nem csak egyféle rasszizmus van; hogy nem csak az lehet rasszista, aki az öklét rázva szitkozódik, hanem aki ilyen ügynél jön a kifogással, hibáztatja az áldozatot, vagy szimplán idegesebb, óvatosabb lesz, ha a rasszizmusa célpontjába tartozókkal kell egy légtérben lennie valamiért.

Amandla Stenberg alakításaiért meg még mindig odáig vagyok. <3
Bagatell off: A báli részen valami elképesztően gyönyörű volt. :D

silentscream 

Na ez ütős volt. Elég keményen mutatja be a rasszizmust, mint társadalmi problémát… Elképesztő, hogy képes volt spoiler egy védtelen embert, csupán azért, mert fekete. Igen ez csak egy film, de valós problémát jelenít meg… nem csoda, hogy néha undorodom az emberektől. A legszánalmasabb az egészben, hogy még a rendőrt kellett volna sajnálni, mert szegénynek folt esett a tökéletes életén. Ahhoz képest, amit tett még csak meg sem kapta méltó büntetését. Durva belegondolni, hogy mire nem képes az ember színtiszta előítéletből. Nem csoda, hogy Starr megsínylette ezt az egészet és kiborult lelkileg. Örülök, hogy a végén elkezdett igazán kiállni Khalilért és hallatta a hangját. Az édesapjuk karaktere nagyon szimpatikus volt, tényleg az életét adta volna a családjáért. Nagyon tetszett, lelkileg hazavág az egyszer biztos.
„The hate u give little infants, f***s everybody.”

a_girl92 

nekem nagyon tetszett. Ez is a jó filmek közé tartozik, amiket mostanában láttam. Végre egy film megint, aminek értelmes mondanivalója van.

happybeboop 

Azt hiszem azért adtam neki ennyi csillagot, mert él még bennem a könyv. Ami annyira tetszett,hogy le se tudtam rakni. De ez a film halványan se közelítette meg a könyvet. Egyrészt, szerintem teljesen más a főszereplő a könyvben és a filmben. Az egész ábrázolásmód nekem más hangulatot adott, ami kifejezetten zavart. Nagy kínszenvedés volt egy tökéleteshez közeli könyv után egy ennyire más filmet megnézni. Bevallom kétszer futottam neki, és valószínűleg be se fejeztem volna, ha nem lenne a kihívásomban benne :(

Fremy18 

Ez annyira egy őszinte film volt. Biztos vagyok benne, hogy könyv formájában is elfogom olvasni.

iamwiki

Szívszorító és kegyetlen. Összeszorul a szivem látni,hogy emberek egymással így tudnak viselkedni. Mire jó, nem értem. Szomorú.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

It's THUGLIFE. The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody.

Bogesxd 

April Ofrah: It is impossible to be unarmed, when our blackness is the weapon that they fear.

Bogesxd 

Carlos: Cramps, huh?
Starr: Yeah, people cramps.

Bogesxd 

Maverick: You, your brothers and your mother are my reasons to live and die. I gave each of you power in your names. Seven: perfection, Starr: light, Sekani: joy. Use it!

Bogesxd 

T-H-U-G-L-I-F-E. This is it. The Hate U Give Little Infants F's Everybody. Look at Sekani. He's the little infant. The result of hate. And he's about to fuck everybody. It's not the hate you give. It's the hate we give. But we can break the cycle.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján