American Crime Story (2016–) 61

13 díj · 12 jelölés

O. J. Simpson, akire tiszteletből és szeretetből sokáig csak a „Juice” nevet aggatták, az amerikai álom megtestesítője volt. Generációja sportlegendájaként hazája egyik első sportolója volt, aki fennakadás nélkül cserélte le a pályát a tévéképernyőre. Reklámkampányai közkedvelt afroamerikai… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 41

Szereposztás

Selma BlairKris Jenner
Connie BrittonFaye Resnick
Sterling K. BrownChristopher Darden
Kenneth ChoiJudge Lance Ito
Christian ClemensonBill Hodgman
Cuba Gooding Jr.O.J. Simpson
Bruce GreenwoodGil Garcetti
Nathan LaneF. Lee Bailey
Billy MagnussenKato Kaelin
Sarah PaulsonMarcia Clark

További szereplők

Kedvencelte 30

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

Sydney 

2. évad:
Az első rész után nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, hiszen nagyon más a hangulata és a koncepciója is, mint az O.J.-s, első évadnak. Hihetetlen, hogy mindez már 21 éve történt.
Hiányérzetem csupán amiatt van, hogy Versace és a családja keveset szerepeltek. Nagyon érdekes és ugyanakkor szomorú volt végignézni, ahogy Cunanan eljutott spoiler.
Daren Criss szenzációs, de mégis Edgar Ramirez tetszett a legjobban. Finn Wittrock olyan fura „normálisan”, amikor nem Dandy :D

NaNa_88 

1.évad
Oké. Szerintem ez baromi jó!
Nem foglal állást egyik oldal mellet sem. Amennyire meg tudom ítélni hitelesen adja elő a megtörtént eseményeket. Hiába tudtam, hogy mi lesz a végkifejlett, mégis végig tiszta ideg voltam, mert a részleteket nem ismerem. Ezek után lehet utánaolvasok.
Az egész nagyon okos, ahogy felépítik az ügyet és a védelem reagál minden vádra, majd egymást aláásva próbálják megnyerni az ügyet. Néha már elmegy az egész abba az irányba, hogy akkor most tulajdonképpen miről szól ez az egész? A rasszizmus, amit úgy gondolom mi, itt nem igazán érthetünk meg, legalábbis nem így. Az ügyvédek, ügyészek közti rivalizálás, hogy ki nyeri meg ezt a történelmi jelentőségű ügyet.
Részemről az egész nagyon jól össze lett pakolva. Minden szinten baromi jól hozta azt, hogy ne akarjak felkelni és csak nézzem. Mellesleg szerintem a casting zseniális volt. Az utolsó rész végén mutatják a színészeket és mellettük az általuk megformált személyeket. Mind csillagos ötös.
Nekem az egész nagyon tetszett. Senki nem lett túlzottan szimpatikus, vagy közutálat tárgya. Mindannyian valós képet adtak. A sok sz@r, ami előkerül ilyenkor. A sok hamis barát. Az egész egyszerűen rohadt jól meg lett csinálva. Csak remélni tudom, hogy a második évadot is ilyen jól összerakják, mert ez nekem tényleg baromi jó volt!

1 hozzászólás
Novecento

(1. évad)
A sorozat végére érve kiegészítem kicsit az értékelést, és nem tudom megállni, hogy ne írjam le gondolataimat az ügyről. Akik a konkrét sorozat értékelésére kíváncsiak, ugorják át a következő hosszú bekezdést. Az egész elég spoileres a kimenetelre nézve, de nem hiszem, hogy lenne, aki nem tudná egyébként is.

Mindenkinek ajánlom ezt a sorozatot, hogy nézze meg, mert amellett hogy minőségi szórakozást nyújt, nagyon komoly kérdésekkel foglalkozik, amelyek ma is aktuálisak, sajnos. És itt nem a büntetőeljárás hiányosságairól, a nyomozásba csúszott irgalmatlan bakikról, de még csak nem is az esküdtszéki rendszer defektjéről beszélek, hanem az ellentétekről, a még ma is jelen lévő feszültségről az afroamerikai lakosság és a fehérek között, a bizalmatlanságról, ami a rendőrség felé irányul, és fordítva. Elképesztő számomra, hogy egy szónak ilyen hatása lehessen az emberekre, egy szónak, ami az európai emberek számára nem jelent semmit. Hihetetlen, hogy egy ügyvéd (mert annak ellenére, hogy egy egész „Dream Team” állt O.J. rendelkezésére, Johnny Cochran nyerte meg ezt a pert) képes volt elvinni egy olyan irányba az ügyet, hogy a bizonyítékok világító egyértelműségével szemben Simpsont felmentették. Háttérbe szorult maga a vádlott, és egy egészen más szintre került a per, mint Gil (a kerületi ügyész) a végén megfogalmazta, a döntés érzelmi alapon született. Ironikus, hogy az ügy folyományaként elítéltek valakit, de az Mark Fuhrman volt, a saját, rendőrként elkövetett cselekményei miatt. Természetesen megérdemelte a felelősségre vonást, azonban az eszközként szolgált arra, hogy egy kettős gyilkosság vádlottját felmentsék. Ráadásul a polgári perben, amit a Goldman család indított, az esküdtszék megítélte a kártérítést, tehát lényegében kimondták, hogy Simpson követte el a gyilkosságot. Miután véget ért az utolsó rész, nagyon keserűen éreztem magam a történteken, és csak kicsit csillapította a tudat, hogy Simpson – más ügy miatt – végül rács mögé került. Ez azonban az áldozatok hozzátartozóin és az ügyészeken, akik végig küzdötték az eljárást, már nem segít.

Tehát magáról a sorozatról: annak ellenére, hogy tűpontossággal mutatja be a történetet, egyáltalán nem száraz, egy pillanatig sem érzem azt, hogy dokumentumfilmet néznék. A színészek közül nehéz kiemelni párat, mert mindenki a maximumot hozza. De ha kell, akkor Courtney B. Vance-t meg kell említenem, mert pazarul hozza a szerepet, minden pillanatban meg tudnám fojtani egy kanál vízben, miközben értem a motivációit, de akkor is elképesztő, amilyen lépései vannak. Sarah Paulson hatalmasat alakít, teljesen megérdemelte a Golden Globe-ot, nagyon együtt tudtam vele érezni, lényegében vele együtt aggódtam és reménykedtem (még ha tudtam is, mi lesz a végkifejlet). Sterling K. Brownról hasonlóakat lehet elmondani, nagyon jó volt a két ügyész kapcsolata, megvolt a két színész közötti összhang, igazán apró, finom gesztusokkal is át tudták adni az érzéseiket. Rajtuk kívül Travolta, Schwimmer is érdekes alakítást hozott.
A történetről: olyan jól megírt a forgatókönyv, hogy rendszeresen felviszi a feszültséget, és minden részben volt olyan pont, ahol szó szerint remegtem az izgalomtól, pedig hát tudtam, mi lesz a vége. Amilyen fordulatok vannak, és amilyen húzásai a védelemnek, és ahogy próbál egyre elkeseredettebben kapaszkodni a vád, hát szerintem ezt bármelyik forgatókönyvíró megirigyelhette volna az élettől. Az egyik részben meg is jegyzi a tárgyalást végigkövető író, hogy „ilyen egy rossz ponyvában sincs”, a legutóbbi fordulatra értve.
Ügyesen játszik az érzelmeinkkel a sorozat, de nem hatásvadász, tűpontos, de nem lesz száraz. Úgy nézel egy jogi drámát 10-szer 50 percen keresztül, hogy jobban izgulsz, mitn egy átlag akciófilm alatt, ami azért nem kid teljesítmény. Ha pedig végignézted, még napokig ezen kattog az agyad, annyi feldolgoznivaló maradt. Ez az értékelésem hosszából si látszik, itt kérek ezért elnézést, de köszönöm, ha végigolvastad.

2 hozzászólás
snowden

ELSŐ ÉVAD

Nagyon nagyon nagyon jó, nézze mindenki, aki eddig nem látta. A rendezés, a színészek (MINDENKI kivétel nélkül a legjobbját hozza… Cuba Gooding Jr. hogy tudta végig ennyire kézben tartani az alakítást? Rohadt könnyű lett volna ezt a ripacskodást túltolni, hát nem tolta túl a fickó, maradjunk annyiban…) és ott van még a 90-es évek megidézése… MILYEN ZENÉKKEL VAN EZ TELE (https://www.youtube.com/watch…). És a forgatókönyv is zseniális – az ilyen szinten abszurd sztorikat talán a legnehezebb bemutatni és végigvinni úgy 10 részen keresztül, hogy fenntartsa a figyelmet és elgondolkodtassa a nézőjét.

woolfe

Emlékszem, az egyik tanárunk az egyetemen beszélt az O. J. ügyről, és tudom, akkor rögtön rá is kerestem, amit lehetett, elolvastam róla. Murphy gondolt egy nagyot, és rekonstruálta. Merész húzás, aki tudja, mi zajlik az Egyesült Államokban jelenleg, az sejtheti, mekkorát kockáztatott. Szíthatta volna az indulatokat, sőt, egy nagyon erős mondat el is hangzik benne („Először mentettek fel valakit azért, mert fekete."), ennek ellenére olyan precízen, pontosan és ízlésesen dolgozta fel az ügyet, hogy egyetlen nap alatt végignéztem. És nem untam, egyetlen percig sem. Rákerestem az eset eredeti szereplőire, elképesztő casting munkával hitelesen hozták a karaktereket, a leggyengébb láncszem Cuba Gooding Jr., de a saját peréhez egyébként sem sok köze volt.
Sarah Paulson nagyon durván leiskolázott mindenkit, de Sterling K. Brown is ügyesen és minőségien játszotta a másodpilóta szerepét. Mindent összevetve erős kilences, a tíztől egy hajszál választotta el.

Bazil 

Csak úgy szimplán kíváncsi voltam erre a sztorira. Emlékeztem egy-két részletre húsz év távlatából, és szerettem volna egyben látni az egészet!
És végre egy sorozat, ahol nem kell spoilerezéstől tartani, és én is nyugodtan leírhatom, mi lett a vége. Mert aki nem tudja, az az elmúlt húsz évet a Holdon töltötte, vagy … bár egy újszülöttnek minden sorozat új, így inkább nem írok le semmit a történetről, az én édesanyámat ugyan ne szidja senki.
Annyit azonban szükségesnek tartok megjegyezni, hogy akit érdekel az amerikai igazság(?)szolgáltatás, a megtörtént, valós események, az amerikai celebvilág, az akkor kialakuló valóságshow műfaja, maga Orange Juice (O.J.), a Kardashianok, az ügyészek, a védőügyvédek csapata (a Dream Team), az egész felhajtás, a kialakult hisztéria és hájp, a rasszizmus és a polgárjogi mozgalmak, valamint mindezek részletekbe menő és teljesen valósághű bemutatása, az ne hagyja ki!
Nálam eddig az év sorozata!

2. évad: 10/8

3 hozzászólás
piciszusz 

1.évad: Hogy ez mennyire jó volt. Mikor várólistára raktam ezt a sorozatot, nem tudtam, hogy O.J.Simpsonról fog szólni, csak annyit tudtam, hogy az AHS producerének a keze is belelóg. Hihetetlenül jó a szereplőgárda, brutálisan megcsinálták a kosztümöket, a sminkeket, láttam képeket az „eredeti bagázsról”, úgyhogy tényleg csak dícsérni tudom az egész sorozatot.
A közepén kicsit mérges voltam, mert voltak részek, amiket legszívesebben kinyomtam volna, annyira nem történt semmi, de aztán rájöttem, hogy ez egy igaz történet és nem ők írták ilyenre a sztorit.
Ugyanakkor kiábrándító Amerika megint csak, hogy egy ilyen embert hagytak szabadlábra helyezni, amikor egyértelmű, hogy ő tette. Faji kérdést csináltak a dologból, egy baromi nagy cirkuszi show-t és bejött, mert az emberek zabálták.
És még annyit, hogy Sarah Paulson bármire képes, bármit el tud játszani! Le a kalappal!

2.évad 2018.júl.:
A sztori nagyon érdekelt, anno kimaradtam ebből, mert kicsi voltam, de egyszerűen követhetetlen, mert részen belül is össze vissza ugrálnak az időben. Nagyon dühös vagyok a készítőkre, mert az első évad izgalmas volt végig.

desertangelable 

Nem tudom, hogy az ügyvédek töketlensége, Cuba Gooding Jr. állandó kiabálása vagy a történeti hűség miatti lassú lefolyás idegesített jobban, de nekem egy kicsit leült a sorozat a félidőnél. Emellett tudom, hogy hűen követi az eseményeket, és aki nem ismeri a sztorit és a végkimenetelt az szerintem teljesen máshogy éli meg a filmet, mint én, aki még valamennyire emlékszem az eseményekre, pedig akkor még nagyon kicsit voltam.
Egy valamit hiányoltam a végéről, de az is lehet, hogy én emlékszem rosszul. spoiler

carragher 

Beszéltem egy ügyvédismerősömmel és pontosan így volt minden mint ahogy a filmben volt. Nagyon pontosan és hűen követi a film az eseményeket.

Gothic01 

1. évad

Érdekes és precíz, bár az ítélet kimondhatatlanul dühítő.

2. évad

Zseniális *-*


Népszerű idézetek

shano

Andrew: I'm Andy.
Brad: So, what do you do?
Andrew: I'm a serial killer.
Brad: What?
Andrew: I said I'm a banker. I'm a stockbroker. I'm a shareholder. I'm a paperback writer. I'm a cop. I'm a naval officer. Sometimes I'm a spy. I build movie sets in Mexico and skyscrapers in Chicago. I sell propane in Minneapolis. I import pineapples from the Philippines. You know, I'm the person least likely to be forgotten. I'm Andrew Cunanan.

snowden

Johnnie Cochran: Evidence doesn’t win the day. Jurors go with the narrative that makes sense. We’re here to tell a story. Our job is to tell that story better than the other side tells theirs. (S01E05)

NaNa_88 

Johnnie Cochran: – Ez az igazi győzelem… A történetünk napvilágot látott.

1. évad 10. rész – The Verdict

Hasonló filmek címkék alapján