A gépész (2004) 159

The Machinist
101' · amerikai, spanyol · dráma, thriller 18

Trevor Reznik egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a… [tovább]

angol

Szereposztás

Christian BaleTrevor Reznik
Jennifer Jason LeighStevie
Aitana Sánchez-GijónMarie
John SharianIvan
Michael IronsideMiller
Lawrence Gilliard Jr.Jackson
Reg E. CatheyJones
Anna MasseyMrs. Shrike
Matthew Romero MooreNicholas
Robert LongFurman felügyelő

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 23

Várólistára tette 122


Kiemelt értékelések

pvik13 

Kemény film volt az biztos. Christan alakítása teljesen megvett, szuper volt. Sejtettem hogy valami bele lesz majd spoiler

csokidani 

A hangulata, a lebegtetes, a sztori megfoghatatlansaga tetszett, de a „megfejtes” nekem tul egyszeru, puritan lett. Ahhoz kepest hogy mennyire rejtelyes es misztikus volt, a vege kiabranditoan semmilyen lett.
A filmes nyelv, kamera, kepi megjelenes, operatori munka nekem atlag alatti, a zene meg egyszeruen borzaszto.
Osszessegeben igy felemas lett a helyzet, de azert jobb az atlagnal.

GomBagoly

Döbbenetes és zseniális film, az apró részletek az utolsó 15 percben összeállnak egésszé és értelmet nyer az egész nyomasztó sztori. Remek film a belsőt felemésztő rossz lelkiismeretről.

Lunemorte

A valóság néha ijesztőbb, mint az álmaink…

Mr_Catharsis91 

Uh ez most estére nem volt egy lélekfelemelő film. Hovatovább kifejezetten tragikus és borzalmas volt. És ezalatt nem a kivitelezést értettem, hanem a történetet. Nagyon le tud vinni és bár kiszámítható, attól még bőben fájdalmas a maga módján.
Mikor elkezdődött a keményebb agymenés, akkor féltem, hogy David Lynch-i őrület lesz belőle, de aztán rájöttem, hogy ebben több a ráció és az okok, úgyhogy megnyugodtam. Lynch-nél mindig volt egy WTF-érzés. :)
Az operatői munka pazar, a zene pedig pont annyira idegesítő amennyire kell.
Bale zseniálisan vitte a hátán a filmet, bár azért az Ivan-t alakító John Sharian-nal sem szívesen futnék össze egy sikátorban. Jól állt neki pszichó szerep.
Egyszóval ez egy remek film, de a túlzottan negatív hangvétele miatt nem kezdenék el vele egy hétvégi filmmaraton.

Horváth_Evelyn 

Az uncsim látta moziban, és nagyon tetszett neki. El is mesélte. Ez volt a hiba.
Amúgy szépen felépített film lett ez. Elsőre azt gondoltam, hogy skizó. Szóval azért mégis volt benne egy kis meglepetés.
Christian Bale durván néz ki benne. De big respect. Szueprül játszott.
Az aláfestő zene engem egy kicsit kidobott, szóval az mínusz.
Lényegében olyan film ez, amit az ember képes többször is megnézni úgy, hogy minden alkalommal magában tartja a film. Szóval nekem bejött.

woolfe

Christian Bale olyat alakít benne, hogyha a sztori nem is lenne érdekes – pedig az, nagyon az –, akkor is elvinné a hátán az egészet. Hátborzongató, a szó legnemesebb értelmében undort keltő pszicho-thriller.

hankman

Úgy voltam vele, hogy egy laza, átlagos, könnyed másfél órás filmnek állok neki. Hát megint tévedtem. Már a kezdő képsorokból kitűnik, hogy ez bizony igen komor hangvételű mű lesz. spoiler

Christian Bale hihetetlen átalakuláson ment keresztül a szerep kedvévért. Auschwitzi menekültnek jobban beillene ezzel a hihetetlen beesett arccal, ahogy mondani szokták 20 kiló vasággyal együtt. Fura így látni, pedig Batmannak, hogy kipattintotta magát. spoiler

A bizarr kezdő képsorok után látszólag minden rendben van. Trevor Reznik éli a kis hétköznapi életét, a gépgyárban keresi a kis betevőjét, ingázik munkahelye és lakása között, időnként egy örömlánynál lazít. Nekem tetszett a karakterben, hogy meg van a magához való esze, hiszen spoiler Az utolsó dolog, amit egy átlagos gyári munkástól elvárnánk, nem? Aztán még pedáns is. spoiler

Aztán tipikus fordulatot vesz a film, hirtelen minden megváltozik és bizarr, látszólag megmagyarázhatatlan dolgok kezdenek történni. Annak ellenére, hogy egy tucat ilyen filmet láttam, A gépész elment egynek. Itt már csak azon van a hangsúly, ahogyan a dolgok bonyolódnak és hogy hogyan bontódik ki minden egyes motívum.
spoiler

Átlagos film, kissé elvont, a végkifejlett érdekesnek tekinthető, az alakítások nem kivételesek viszont rendben vannak.

Ik4r0s

Érdekes film volt A gépész. A történet remek kis rejtvény is egyben, mivel ha figyelsz észrevehetővé vállnak az apró összefüggések. Bale hihetetlenül jól játszik és hatalmas áldozatot hozott a film kedvéért, hiszen egy élő csontvázként láthatjuk. Az élet és halál között van a szó szoros értelmében és ennek nem kedvez az, hogy valaki belerondít az alvás nélküli hétköznapjaiba, amik immáron egy éve szüntelenül peregnek. Fantasztikus volt a komor képi világ és a vánszorgó zene, amik még nyomasztóbbá tették a filmet, így teremtve egy remek atmoszférát. Viszont egy dolgon felkaptam a fejem. Az egész film számomra a Memento volt a Harcosok klubja fő csattanójával (Tyler kiléte) fűszerezve. Ha megnézzük akkor mind a Memento, mind a Harcosok klubja A gépész előtt készült. Azonban ezen tényezőt figyelembe véve is el kell ismerni Anderson munkáját, mert valóban egy jó filmet alkotott. 10/9

Kelly_Olvas

Christian Bale miatt végigparáztam ezt a baljós filmet. Ha jól emlékszem 30 kilót fogyott ezért a szerepért. Az biztos, hogy nagyot alakított benne.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Mire jó egy otthon, ha nem tudsz benne lazítani.

Tiko

Trevor Reznik: Nem találod egy kicsit irónikusnak?
Miller: Irónia? Irónia? Bocsi öcsi, de én nyolcadikban otthagytam a sulit.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján