Hipnózis (2014) 9

The Great Hypnotist · 催眠大师
104' · kínai · dráma, thriller

Xu Ruining egy neves hipnoterapeuta, aki ragyogó karrier előtt áll. Egy nap új páciens jelentkezik nála, egy fiatal lány, Ren Xiaoyan. Hamarosan kiderül, hogy Xu még nem találkozott ilyen bonyolult esettel a pályafutása során. Annak ellenére, hogy minden tudását és tapasztalatát latba veti,… [tovább]

Szereposztás

Zheng XuXu Ruining
Karen MokRen Xiaoyan / Gu Jie
Yaoqing WangLuo Yusong
Jing HuChen Ting
Zhong LuPro Fang
Hipnózis (2014)
Rendező

Gyártó
Wanda Media Co.

Streaming
Rakuten Viki

Kedvencelte 1

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

babamano86

Ez nagyon jó volt: ütött és volt mondanivalója is. Mindennek volt értelme, és a végén minden kérdésre kapunk választ.
Pár nap múlva újra kellett néznem – más szemmel, mert kíváncsi voltam, hogy tényleg minden a helyén van-e. De igen. Tökéletesen megoldották.
Bevallom őszintén régebben nem szerettem a kínai filmeket, mert sose tudtam megkülönböztetni a szereplőket, de ennél a filmnél nagyon jól vannak kiválogatva, nem lehet őket összetéveszteni. Szerintem jól is játszottak a színészek. Valószínűleg ezentúl több kínai filmet fogok előszedni, mert ez egyértelműen kedvenc lett.

Mandragoria

A 2016-os év első filmnézése volt, ami annyira magával ragadott, hogy úgy gondoltam, mindenképpen meg kell osztanom róla a gondolataimat, ösztönözve másokat is, hogy nézzék meg, ami a Snitt-re való (halogatott) regisztrációmat eredményezte. (Különben nem vagyok egy nagy filmnéző, a könyvek „elveszik az időmet”, ha mégis rászánom magam, inkább animézek, de nyár óta Párommal elég gyakran megnéztünk valamit [amiket nem fogok már rögzíteni], aminek a száma folyamatosan nőni fog, és ezekről feltétlenül kell maradandó élményeket alkotnom.)

Szeretem a pszichológiai thrillereket, valahogy elég nyomasztóak, mégis reálisak maradnak, hatalmas feszültséget képesek teremteni.
Ebben a (meglepő módon) kínai filmben (ne legyen előítélete senkinek!) egy új módszert, a hipnoterápiát mutatják be. Mind szakmailag alátámasztva – a főszereplő terapeuta a film elején előadást is tart, mind a gyakorlatban, egy kezelést részletesen is követve.
Már eleve a kezdés se semmi. A más tudatállapotok (azaz a hipnózis) gyakran vannak jelen a filmben, és ezt mesterien ábrázolták, észre se venni, hogy nem a valóság, ami történik, annyira eleven.
Az egész film (ahogy a borító jól mutatja) sötét, komor, feszültséggel és félelemmel teli, alig van benne valami szín, mégis egy bizonyos szinten, megnyugtató a vége.
A cselekmény két szálon fut. Van az ismertetőben említett, segítségre szoruló nő, Xiaoyan és a terapeuta, Ruining.
A nő elméletileg látja a kísérteteket, már sok szakembernél járt, de senki nem tudott segíteni rajta. A kísértet szó meg ne tévesszen senkit: egy fikarcnyi szellem nincs benne, mégis a megvalósítása végett szinte áthatja a misztikum. A kísérteteket átvitt módon kell értelmezni.
Ahogy Ruining megpróbálja feltárni a nő valódi problémáit (aki szerinte folyamatosan hazudik – és nem is jár messze az igazságtól), úgy zuhan bele a hipnózisba ő is, és bukkan felszínre egy teljesen más aspektusa a dolognak, miközben a szálak összegabalyodnak, majd szépen kisimulnak, és közben izgatottan spekulálunk a kapcsolatokon, az eseményeken, az okozatokon és a következményeken, s miután szinte mindet megcáfolja a film, egy bravúros csavarral pontot tesz a végére.

Erősen spoileres tartalom következik!
spoiler
spoiler

Nem egy rövid és nem is könnyű film, s bár nem különösen egyedi, nagyon jól össze van rakva, feszült figyelemre ösztönöz, hatásos és megdöbbentő, olykor-olykor meg is ijedtem kissé.
Ajánlom azoknak, akik szeretnek félni, de mindezt egy teljesen reális környezetben akarják kipróbálni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Carmilla 

(Xu, a pszichiáter előadást tart)
Xu : Ha valamilyen gondja van, elmondja a szüleinek?
néző: Sokat beszélgetek apámmal.
Xu: Beszélget a legjobb barátnőjével?
néző: Igen.
Xu: Tegyük fel, hogy egy nap egy ágyban találná az apját a legjobb barátnőjével. Akkor kivel beszélgetne?

Carmilla 

Xu: A zseniális hazugság néha hihetőbb az igazságnál.

Carmilla 

Luo: Rájöttem, hogy az embernek két családja van. Az egyikbe beleszületik, a másikat meg kiérdemli.


Hasonló filmek címkék alapján