INK (2009) 32

A film világában az emberek álmait különös szellemlények, a jóakaratú és hippis kedvű mesemondók, illetve az ijesztő és érzelmek nélküli Ignotusok befolyásolják, értelemszerűen előbbiek a szép és megható, utóbbiak a nyomasztó, lidércnyomás szerű éji látomásokért felelnek. Főhősünk egy Ink… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Christopher Soren KellyJohn
Quinn HuncharEmma
Jessica DuffyLiev
Jeremy MakeJacob
Eme IkwuakorGabe

Kedvencelte 17

Várólistára tette 81


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Boldogan írok véleményt erről a filmről, a lehető legtöbb alázattal igyekszem ezt megvalósítani, ami bennem létezik, mert röpke öt perc alatt felismertem, hogy ez most más lesz, majd másfél órával később el is rejtettem a szívem közepébe, hogy ott legyen és maradjon, ha lehet, akkor élethosszig.
Ha fejemet keresésre adnám is, nehezen találhatnék szívhez szólóbb és instant katarzist kiváltóbb alkotást; még most is feszít belülről valami és küszködöm a feltörő könnyekkel, pedig eltelt két nap a megnézése óta. Legszívesebben azonnal újra nézném, de nem akarom tönkretenni azt az idillt, amit elsőre bennem okozott. Dédelgetem csak és sóhajtozom napközben, bármerre járok… szép lett a Világ.
Mennyire nagy szükség lenne még több, ilyen világnézetű és lelkületű emberre, akik a művészetben élik ki a lelkük minden késztetését! Ha megkérhetném a rendezőt/írót/zeneszerzőt (igen), arra kérném, hogy egész életében, ha lehet, ne is csináljon mást, csak alkosson, csak lásson és érezzen és hagyja, hogy mindenkié legyen, ami most csak őbenne van.
Technika, ami nekem feltűnt:
– A meglehetősen alacsony költségvetés ellenére a látványba én nem tudnék belekötni, de nem is akarnék, mert engem úgy vitt a szárnyán, mint a délre költöző vadludak nyár végén. Időm nem volt nagyítóval hibát keresni – meg, a szerelem attól szép, hogy egyáltalán nem tűnnek fel, a még legszembetűnőbb hiányosságok sem, mivel rózsaszín fátylon/lila ködön át szemléled szerelmed tárgyát. Nálam ezesetben ez hatványozottan fennál(t).
– Kontraszt – ha létezik látványorgia, akkor itt az én szemem többszörös orgazmuson esett át. Pontosan, szavak nélkül fogod tudni, hogy kié a jelenet néhány következő másodperce. Semmiképpen sem amatőr látásmódot tükröz, nekem legalábbis ez jött le. Profi – én sokat kaptam tőle. Meg a szemeim is :) ♥
– A kidolgozatlan karakterek nem véletlenül lettek ilyenek, annak ellenére, hogy a nézőnek igénye volna jobban megérteni a cselekedeteik okát és motivációikat. Nos, ha belegondolunk, hogy pontosan miről is van szó, már az első tíz percben? Igen, ezért nincsenek kidolgozva, kedves néző. Álmodj tovább, álmodj bármit!
– Az, hogy a szereplők csaknem egytől-egyig amatőrök, hogy a helyszínek műanyagból lettek összeeszkábálva és akár berendezés és díszlet nélkül lettek felvéve, nagyon jót tesz a filmnek. Van egyfajta olyan bája, ami a hasonló, ámde sztori nélküli filmeknél szinte az őrületig tud idegesíteni, itt imádtam. Imádtam a X.X vigyorgását, és a Mesélő szinte tapintható lámpalázát is. A kislány meg őstehetség, valószínűleg valami elkóborolt kis angyalka. Régóta az első gyerek, akit eszembe sem jutott gondolatban kardélre hányni. Inkább örökbe fogadnám. (én…)
– Egyedi hangvétel. – Annak ellenére, hogy a legtöbb kritika azt írja róla, hogy több másik alkotás elegye (a legnagyobb művészek a legnagyobb tolvajok – ki is mondta ezt, milyen formában?), nekem teljesen egyedinek tűnik, meglepően friss, egészen káprázatosan újszerű volt, számomra. Ez nyilván nem mérvadó, de számomra mindenképpen, az eddig látott filmek közül messze kiugróan különleges alkotás.
Én körülbelül, a már megszokott érzékenységem és szinte nebántsvirág lelkületem okán, az első húsz perc után zokogva néztem végig. A legmeglepőbb ebben nem ez (mert ez már tényleg szokványos), hanem az, hogy meg sem tudnám magyarázni, hogy mi rántott be annyira. A sztori? Egyszerű, végtelenül emberi, szép, de… hogy ennyi elég lett volna ehhez a teljesen, mindent elengedő, katartikus állapothoz? Aligha. A magyarázat azt hiszem, pontosan olyan, mint a film maga: sejtelmes, meg nem fogható, mélyre ható, átitató, magányos és közben fontos, emberi, és pont olyan, mint az élet. Fekete és fehér, szürke, borongós, majd napos és derűs, változik, ahogy az éjjel és a nappal, ahogy távozik a tél és érkezik a nyár, ahogy mosolygunk, ha boldogok vagyunk és sírunk, ha szomorúak.
Ha ajánlanom kellene (de nem kell – ez egyszerűen azáltal, hogy létezik, számottevővé válik, nem attól, hogy hányan ismerik, hányan kritizálják, akár magasztalják vagy lehúzzák), azt mondanám, kedves néző, hogy engedd el minden elvárásod, minden előítéleted, békélj meg és fogadd el, amit adni akar, majd engedd tovább, hogy máshoz is eljusson, mint valami titkos, elfeledett, de fontos és gyönyörű tanmese.
Ez a film nem is akar ennél több lenni. Pillanatok alatt kedvenccé lett, a spoiler
spoiler

1 hozzászólás
bonnie9 

Nem tudom elmondani. Nézni kell és várni, hogy hasson valahol mélyen legbelül.

A 2012-es új Sok hűhó semmiértnél egyszer azt mondtam, nem jó, ha minden egy kézben van, mert valami óhatatlanul elsikkad. Cáfolnám önmagam, jó az, ha valakinek van hozzá érzéke és Jamin Winansnak volt bőven. Így kell jó független filmet csinálni. És kicsit sem esik át az művészfilmek érthetetlen oldalára, egyszerűen mindent szépen a helyére rakosgat és aztán maradsz magadnak a gondolataiddal.
Pedig @walksdowonders hez hasonlóan az eleje után nem sokkal nekem is motoszkált a fejemben, hogy engedek a fáradtságnak és egy laposabb pillanatban elelszom, de valahol legbelül mégis éreztem, hogy nem kéne. Van miért ébren maradni, megéri a várakozást és a ráfordított időt.
Nekem 9, mert a spoiler jeleneteket az érdekes fényképezés ellenére is egy idő után ismételtnek, kilógónak és hosszúnak találtam. Férj simán megadta rá a 10-et és ha belegondolok, igazából igaza is van.
Tudja valaki, hogy a rendező filmjeit nálunk miért nem forgalmazták?

4 hozzászólás
Bálint_Péter 

Istenem ez milyen különleges film volt. Örülök, hogy megnéztem pedig sokáig halogattam. Olyan hangulata van végig, engem egész idő alatt lekötött. A zenéje szuperül illik az egészhez, végig olyan megható az atmoszféra, gondolom emiatt is. Annyi érdekes, kreatív megoldás volt benne, pl mennyire menőn néznek már ki a gonoszok ezekkel a lapokkal az arcuk előtt, meg az x szemű csávó is. Műfajilag se tudnám besorolni a filmet, talán dráma, fantasy, akció, kis fekete humor is nagyon néha. A sztori még ha nem is olyan nagyon bonyolult azért mégis rejtélyes végig. Az álommanók, védőangyalok durvábbak mint gondolnánk :D Talán egyedül a lány szerepét nem értettem teljesen, hogy miért volt olyan fontos a „szemüvegeseknek”. spoiler Ja igen és a képi világa is nagyon tetszett, még ha kicsit a régen divatos agyon világított képekre emlékeztet amikor nem látszódnak az arcvonásaid és odaíród mellé, hogy princess vagy sexybaba :D Itt mégis működött és nem volt zavaró :) Nem értem, hogy ez miért nem kult film, miért nem hallottam még soha senkitől róla.

5 hozzászólás
BeL1eVe 

Az alacsony költségvetést tök jól egyensúlyozza a sokrétű kreativitással. Egyedi képi világ, elbeszélésmód, megkapó dráma, csodazene. Olykor azért elvesztettem a fonalat, az akcióknál, a cselekményvezetésnél, és túlontúl fantasy-s volt nekem, mégis érdekes élmény.

csakb

Nem tudom miért, de nekem ez a film nagyon működött. Néha kicsit döcögős, a színészi játék sem kimagasló, de a mondanivaló, a fényképezés, a képi ötletek, a zene olyan erős összhatást eredményeztek nálam, hogy évek óta emlékezetes filmélményt jelent. Így kell mozit csinálni!
Amire Hollywood képtelen, azt szerencsére a független alkotók még meg tudják valósítani, Amerikában is.

Az adatlapon a sci-fi kategória viszont totális mellélövés.

walksdowonders 

Ha egy kis költségvetésű filmre azt tudom mondani, hogy mélyen betalált, akkor az azt jelenti, hogy az alkotók és a szereplőgárda egyaránt a szívét-lelkét adta a műbe… és ez iszonyatosan érződik is.
Jó, hát a film első felében már azon voltam, hogy kikapcsolom és hagyom az egészet, de szerencsére kitartó voltam, a kitartásom pedig egy olyan ajándékkal lett jutalmazva, amit csak az INK adhat.
(Mivel az első félidőben tengtem-lengtem az unalom földjén, így újranézős kategória)

fayakezdet 

Nagyon is szerethető film. Két dolgot emelnék ki. A színészeket. Abszolút korrekt módon látták el a feladatukat, könnyen lehetett azonosulni velük. Valamint a zenét. Kitűnő aláfestése volt a film atmoszférájának.

csokidani 

Az egyik, ha nem a legjobb indie film amit láttam. Nagyon sok ilyen kéne…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján