13 okom volt (2017–2020) 484

0 díj · 3 jelölés

Clay, egy tinédzser srác, akinek Hannah nevű barátnője az események kezdete előtt két héttel öngyilkosságot követett el. A lány egy dobozba zárt felvételt hagyott hátra barátjának, melyben megindokolja, miért fogja kioltani saját életét, és megnevez 13 embert, aki ehhez a döntéséhez vezette.

angol · magyar
angol
angol

Képek 21

Szereposztás

Katherine LangfordHannah
Christian NavarroTony
Justin PrenticeBryce
Dylan MinnetteClay
Michael Sadlertanuló
Devin DruidTyler
Jillian NordbyAmanda K.- Cheerleader
Miles HeizerAlex
Kyra CromwellCheerleader
Nina Cheektanuló

További szereplők

Kedvencelte 162

Várólistára tette 343


Kiemelt értékelések

Krenai

Első évadról: Azért nagyon ütős ez a sorozat, mert nagyon valódi.
Valódi az, hogy egy (hamis) pletyka tönkretegye valakinek a hírnevét az iskolában és ez kihatással legyen az életére.
Valódi az, hogy a zaklatás az öngyilkosság felé tereljen valakit.
Valódi az, hogy szerető szülők nem veszik észre, hogy valami baj van a gyerekükkel.
Valódi az, hogy ha valaki nagy nehezen elmondja, hogy megerőszakolták, akkor nem igazán kap segítséget.
Valódi az, hogy az iskola nem vállal semmilyen felelősséget.
Még sorolhatnám, de felesleges. Minden, amit látunk ebben a sorozatban megtörténhetne a mi környezetünkben is.

A hangulatot nagyon eltalálták, bár nagyon fájdalmas volt egy-egy jelenet nézni, de nem volt végig nyomasztó és humor is gyakran megjelent (még ha nagyon fanyar is).

Amit még kiemelnék az a színészek munkája. Az előtt le a kalappal, tényleg. Hannah anyukája pedig valami elképesztő volt!
És hát a karakterek! Mindenki ki van dolgozva, ami már nagyszerű. És az hogy nem mindenki gonosz vagy jó? Az pláne csillagos ötös.

Néztem pár interjút a színészekkel, rendezővel stb. Ami közös volt, hogy mindannyian elmondták, hogy úgy érezték valami fontosat csinálnak és mindent megtettek, hogy ezt elérjék. Hát azt kell mondanom, sikerült.

(Hangsúlyozom, hogy az első évadról írtam ezt az értékelést, utána jelentősen megváltozott a véleményem.)

4 hozzászólás
justafairytale 

Megmondom őszintén, nekem a könyv kicsit szenvedős volt, tipikus tiniproblémák, „engem senki nem ért meg”, blabla… Szóval nem hagyott bennem túl mély nyomot. Bár az is lehet, hogy rosszkor olvastam, úgyhogy mindenképp adok majd neki még egy esélyt.
Ezzel szemben a sorozat tök jól hozta a hangulatot, nem volt idegesítő szereplő (na jó, talán Tony), és most kicsit le vagyok hozva az életről. Mindent egybevetve, ez így totál átjött, és nem bánom, amiért pár napig nem én leszek a legboldogabb ember a földön.

5 hozzászólás
Zahra 

Én már a könyvet is szerettem, így nem volt kérdés, hogy a sorozatot is megnézem. Sajnos nem igazán emlékszem már a könyvre, így nagyon nem tudtam viszonyítani, de mindkettő tetszett.
Voltak benne idegesítő dolgok, de összességében tetszett. Clay nem lett kedvenc, kissé álszent szerintem. És vannak dolgok, amikről beszélni kell és nem szabadna magunkban tartani. spoiler Pláne ha valaki látja is azt, mégsem szól semmit. Ettől csak rosszabb lesz.
Hannah néhány okát kissé mondvacsináltnak éreztem, de ennek ellenére jól bemutatta a sorozat, hogy az aprónak tűnő dolgok is mekkora bajt tudnak okozni. Lehet, hogy nem nagy dolog és másnak butaságnak tűnhet, de ha ezek összeadódnak, akkor egyszer csak betelik a pohár és vége.
Miért kell 2. évad, könyörgöm??!!

UPDATE
Oké, imádtam a második évadot. Lelkileg kicsit kicsinált, de sebaj :D Olyan feszült az egész végig, annyira szurkoltam, hogy Bryce végre megkapja a magáét. Hosszúúú volt ez a tárgyalás és r*hadt kemény, egy érzelmi hullámvasút nem csak a szereplők számára, hanem nekem is.
Ennyit én még nem sírtam sorozaton. Az a fájdalom, amit ezek a gyerekek átéltek, elképzelhetetlen és sosem szabadna megtörténnie senkivel. Elszomorító az a tény, hogy sok Bryce szaladgál a világban hasonló dolgokat művelve.
A végén már örültem, hogy mindenki sora rendeződött, erre jön egy cliffhanger. Jó, számítottam rá és hasonlóra, de akkor is. Én ezt nem bírom. Ahhh

pvik13 

Hogy is jellemezzem 1 szóban a sorozatot…ERŐS. Mind cselekményben, mind érzelmekben, karakterekben. Az 1.évad szuperül adaptálta akönyvet és megindító volt. Viszont ugye a 2. meg a 3.évadban már eltértek a könyvtől kicsit furcsáltam, de gondoltam kíváncsi vagyok így mit tudnak belőle kihozni. Meglepődtem. A 2.évad ugyanúgy tetszett mint az előző,viszont a 3.évad már kicsit zavaros volt. Mármint az időben való ugrálás meg úgy az egész. De a 4.évad tökéletes, érzelemmel teli és fhuhhh ha azt gondoltam volna hogy az utolsó 1 részre nem lesz még semmilyen csavar ami eltöri a mécsest hát lett. Sokatmondó sorozat. ❤

unknown

Megnéztem a sorozat első évadát. Elég komoly.
Szomorúságot, depressziót okozott. Öngyilkosságot azért nem. :D
De nagyon jó volt. Egyik legjobb sorozat. Főleg ebben a témában.
15 éven aluliaknak nemigazán ajánlom. Viszont ebben a korban, és a későbbiekben is már érdemes megnézni, hasznos. Mármint ha levonjuk a tulajdonságot, és nem követünk el öngyilkosságot.
Öngyilkosságról annyit, hogy nem tudjuk, mit érez a másik ember, milyen fájdalmakat él át. De szerintem a körülményekhez képest kell élni. Tudni. Nem feladni.
A karakterek nagyon tetszettek nekem, szinte mindegyik kedvenc volt, tényleg.
Clay, Tony, Justin, Bryce, Zach, mindenki…
Az operatőr nagyon jó munkát végzett. A vágás is összefügg, zseniálisan megvan oldva.
Biztos kellett munka hozzá, de megérte.
A történet bonyolult, nagyon izgalmas, tartja a feszültséget. A helyszínek, iskola, otthonok, szépen bevoltak rendezve, magába szívott a hely.
Kiderült a 13 ok, egy pillangó-effektuson keresztül.
Ajánlom tényleg ezt a sorozatot nagyon sok embernek. Érzelmileg megviselhet.
10/10. :)

tataijucc

Srácok, erre nem találok igazán megfelelő szavakat.

Első évad:
Alapból nem igazán csípem a könyvet. Ott a felmerülő problémák inkább tűntek kifogásnak, mint tényleges oknak. De itt sokszor azt éreztem, lehidalok, mert egyszerűen megfelelő a tálalás, már-már tökéletes.

1, Remek az operatőri munka, ahogy a múlt és a jelen közti váltakozásokat megjeleníti.
2, Jól kidolgozott mellékszereplők. WTF??? Ilyet is régen láttunk, hogy egy mellékszereplő hátterét bemutatják, es ahhoz képest, hogy utálod a szereplőt, már-már szánalmat érzel miatta.
3, Hannah Baker. Kicsit bosszantó, hogy mindig nyitva van a szája, de totál hitelesen adja a megtört tinédzsert.
4, Clay Jensen. Micsoda karakkterfejlődés, azt a rohadt!
5, Zaklatás. Nagyon jó, hogy a könyvhöz képest ez van a középpontban, nem pedig a sérelmek.
9*

UPDATE 2020
Azzal a lendülettel, hogy megnéztem a 4. évadot meg is néztem az első 3 évadot újra, mert hát valljuk be, nem sok mindenre emlékeztem a cselekményből. Továbbra is fenntartom, hogy az első évad kivételesen jó volt, de aztán nagyon sok minden elromlott ebben a sztoriban sajnos. Akár mondhatnám azt is, hogy csak a páratlan évadok „állnak jól” ennek a sorozatnak, a többi meg elég meh. Főleg ez az utolsó: semmi koncepciót nem láttam benne. Se eleje, se vége, se közepe, a mondanivalóját se értem, nem mondanám, hogy nézhetetlen mert az évad végére egész belendültek a cselekmények, de akkor is, nagyon nem.

MLauri

Hiába maradt kissé hiányos a vége számomra, megérdemli a 10 csillagot. A témája miatt, a karakterek miatt, minden miatt.
Az eleje nekem kissé laposan jött át, de a végére rájöttem, hogy ezeket a „kisebb” dolgokat, amik akárkivel megtörténhetnek, mindenki máshogy éli meg. És tényleg akár egy-egy rossz szó is sokat jelenthet ha az ember már tényleg nem bírja. A sorozat elgondolkodtat az élet értelmén, a társadalmunkon, hogy azok mennyire segítőkészek illetve mennyire nem azok, hogy mennyire vagyunk tehetetlenek bizonyos szituációkban, hogy az élet milyen rövid és bármikor bárkivel megtörténhet az, hogy meghal. Akárhogyan. Ezért is kell mindig kimondani amit gondolunk.
A végéről pedig..sokkal jobb, hogy kiderült az igazság, de még rengeteg mindenre kíváncsi lettem volna, például hogy mi történik végül Bryceal, hogy élik meg Hannah szülei a történteket, a tanár mit reagál az egészre..Nagyon csalódott voltam Alex miatt is a végén, és csak abban reménykedem, hogy Justin nem teszi ugyanezt, ugyanis a végére már kezdtem rohadtul sajnálni őt és meglehetősen meg is kedveltem.
Összességében marhára ajánlom a sorozatot bárkinek, szerintem ezek után mindenki kétszer meggondolja mit tesz mással/mit mond neki mielőtt tényleg megteszi.
Kedvenc.

NaNa_88 

1.évad

Nem. Nem olvastam a könyvet. Ennek fényében értékelem a sorozatot. És hát… Nem is tudom… A kezdeti lelkesedésem megfogyatkozott útközben. És ezt mind az apró dolgok tették.
Nekem nagyon tetszett maga a megvalósítás. Pár „túlkoros” színésztől eltekintve tetszett a casting. Ugyanakkor minél több részt néztem, annál jobban azt éreztem, hogy jó pár dolog nem oké. Megint ugyanaz, mint a Pretty Little Liars közben, hogy már olyan történések részesei voltak ezek a diákok, amik bőven túlmutatnak rajtuk. Már rég nem arról volt szó, hogy beittam egy bulin, légyszi ne mondd el apunak. Ezek a sorozatok mindig eljutnak egy olyan pontra, amikor már mindegyik kis suttyónak lekevernék egyet. spoiler Tudom, hogy nem szokásuk a tiniknek bevonni a szülőket, vagy a tanárokat a dolgaikba. Én se tettem. De én nem is tapasztaltam ilyesmit. Egyik nagyobb s*ggfej volt, mint a másik.
Engem ezek akasztottak meg útközben. Már a tv-vel is kiabáltam. XD
Amúgy totálisan beleéltem magam. Ezért is húzott fel szerintem ennyire. Nagyon izgalmas volt és nyilván alig vártam már én is, hogy eljussak Clay kazettájához. A lezárással viszont kevésbé vagyok megelégedve. Most vagy azért ilyen hiányos, hogy tudják még folytatni, vagy csak szimplán eleve ilyen a történet. Én még jó pár kérdést megválaszoltlannak érzek. Ennek így még nincs vége. spoiler
Megmondom őszintén, ebből nem kellett volna több évados valamit csinálni. Ezt egy 13, vagy ha nagyon nem fér bele, akkor 14 részben le kellett volna rendezni. Ez nem az a történet, amit évadokon keresztül kellene húzni.

2.évad
Már a felénél tartottam, amikor úgy éreztem ez most jobban tetszik, mint az első évad. Ez az érzés ki is tartott az utolsó részig. Ami Tylerel történt az már nekem túlzás volt. Nagyon túl ment a határon.

8 hozzászólás
Zzsófi

Az a helyzet, hogy én nem értem meg Hannaht. Tehetett volna ez ellen, Clayt is ő taszította el magától, a szülei is biztos segíettek volna stb. Én azt mondom, mindig van kiút, az öngyilkosság nem megoldás. Azon is kiakadtam, amikor Tyler spoiler
Szóval igen, egyszer jó volt, pszichológiailag elgondolkodtatott stb… Clay a kedvenc. És én Justint sem hibáztatom, neki aztán tényleg nehéz élete volt, nem ilyen mondvacsinált dolgok, amiket Hannah gondolt.
Azért remélem lesz folytatás.
Ja és a kedvencem volt még Alex, Jeff. spoiler És Tony.

6 hozzászólás
Puska 

Nagyon szeretem ezt a történetet! Nagyon közel áll hozzám.❤
Az első évad szerintem nagyon jó adaptációja a könyvnek! *-* a többiről meg inkább ne is beszéljünk Megérte vagy 10 évet várnom az adaptációra :D Bár változtattak néhány dolgon de ez egyáltalán nem volt zavaró talán még jót is tett a történetnek mivel a könyv nem annyira kidolgozott. :)
A főszereplőket alakitó szinészek nagyon jól ellettek találva! Katherine Langford szerintem erre a szerepre született :D Clayt pedig pont igy képzeltem el! :o A zenék is nagyon jók főleg a The night we met *-* Amit sajnálok az az hogy azt a bizonyos jelenetet betiltották. Tény, hogy durván megrázó de szerintem az kellett a végére. ahogy látom közben megint benne van
A 2. évad : Nekem nagyon nem tetszett. Végig úgy éreztem mintha teljesen kiforgatták volna Hanna történetét. Annyi mindent raktak utólag hozzá ami tökre nem illik bele. :( Bár voltak jó momentumai az évadnak(A kedvencem mikor Clay szülei spoiler *-* Megérdemelt már egy rendes családot. ) még az se segitett rajta. Hatalmas csalódás volt.
3-4. évad: Csak előzetest néztem és az bőven elég volt.
Az csillagozás és a kedvencelés csak az első évadnak szól. Szerintem már itt le kellett volna zárni.
A végét pedig ezzel zárnám:
Az öngyilkosság hülyeség? Tudod mi hülyeség? Valakit annyira tönkretenni érzelmileg, hogy az öngyilkosságot gondolja az egyetlen lehetőségnek. – Macklemore


Népszerű idézetek

Krenai

Hannah: Some of you cared. None of you cared enough.

1. évad 13. rész – 7. kazetta, A oldal
Zzsófi

HANNAH: The popular kids are always mean. That's how they get popular.

viky0222 

Dream big, they say. Shoot for the stars. Then they lock us away for 12 years and tell us where to sit, when to pee, and what to think. […] Then we turn 18, and even though we've never had an original thought, we have to make the most important decision of our lives. […] And if you don't have the money and don't really have the grades, a lot of the decision gets made for you.

Zzsófi

HANNAH: Life is unpredictable and control is just an illusion.

Zzsófi

Sometimes boys are assholes. But girls… Girls can be evil.

1. évad 5. rész – 3. kazetta, A oldal
Fleur_Rouge_Cerise

Clay: Is Gloomy Sunday really a song?
Alex: Yeah. Google Hungarian suicide song.

1. évad 3. rész – 2. kazetta, A oldal
1 hozzászólás
Mentafagyi

Clay: Everybody wants to talk. No one wants to do anything.

Zahra 

Hannah: Humans are social species. We rely on connections to survive. Even the most basic social interactions help keep us alive.

Zzsófi

CLAYS DAD: Good morning, pal.
CLAY: Dad, we talked about pal.
CLAY'S DAD: Good morning, honey.
CLAY: Well played.


Hasonló filmek címkék alapján