Kedvencelte 15

Várólistára tette 174


Kiemelt értékelések

Pistee66 

Röviden fogalmazva ez egy nagy f… baromság.
Az öreg Ridley bácsi így 80 felett teljesen belegajdult az androidokba és a Prometheusban és a Szárnyas fejvadász 2049-ben felvázolt gondolatmenetbe. Csodálkoztam, hogy itt nem volt egymást megfurulyáztató robot páros, helyette kaptunk állapotos robotot.
Nekem nem jöttek be azok a filmek, itt meg pláne nem, sokszor irritált a sorozat, de mégis kíváncsi voltam rá, ezért végignéztem, tehát ebből a szempontból nem mondhatom azt, hogy nagyon rossz volt, mert a figyelmemet és érdeklődésemet fenntartotta 10 részen keresztűl. Előfordult, hogy egy rész után reménykedni kezdtem, hogy valami érdekes alakul, de aztán „lelombozódtam” a következőtől.
Felvetett ugyan néhány kérdést, de a legtöbbet nem válaszolta meg vagy nagyon misztikus válaszokkal szolgált az én számomra, amiből azt következtettem, hogy az ötletek hiánya miatt csak a kérdésre jutott idea a válaszokra pedig nem. Tudom valószínűleg lesz még folytatása.
Igen azt is lehet mondani, hogy ezeket a válaszokat az alkotók rábízták a közönségre, de én inkább az előző változatra szavaznék. Lehetséges, hogy én nem értetetten a szándékukat, vagy értettem és nem tetszett, de meg kell mondanom őszintén cserben hagytak. Pedig néhány érdekes témát felvetettek; isten-ember kapcsolat, vallás, az önpusztító emberiség, önzőség, szülői viselkedés stb.
Biztos vagyok benne; valakiknek nagyon tetszeni fog az úgymond filozófiai él miatt vagy a metaforikus hang miatt, de én inkább vágyom olyan sci-fi alkotásokra, ahol kaland, tudomány, felfedezés van, persze nem kell mindennek ’szájbarágósnak’ lenni, jobb is ha elgondolkodhatok rajta.

3 hozzászólás
csokidani 

Nem lehet mas, csak tiz csillag. Olyan szintu sci-fi inyencseg, ami csak nagyon ritkan adatik meg. Oszinten szolva remelni se mertem volna, hogy valaki kepes ilyet alkotni. Messze tulhaladja a kepzelemet is, csak kapkodtam vegig a fejem.
Lenyugozoen gyonyoru kepileg, egyedi hangulatilag, meghokkentoen fordulatos a sztoriban. Sokszor azt sem tudom mit gondoljak, ha egyaltalan kepes vagyok gondolkodni, mert annyira elvitt az egesz.
Es a legnagyobb erenye, hogy mert bator lenni. Ilyesmi lehet, amikor valaki kepes az elmeroggyanasat a kepernyore vinni.

Szerintem ez egy brillians mestermu, a sci-fi legfenyesebb csillagai koze valo, es csoppet sem erzem, hogy csak egy picit is tulzasba estem volna…

Keiran_Rowley

Amilyen jól indult, olyan szedett-vedett, értelmetlen borzalom lett. A spoiler konkrétan úgy éreztem, valaki beleköpött az agyamba. :-/

8 hozzászólás
eNNBeus 

Rengeteget eszembe jut ez a sorozat amióta megnéztem, számomra ez a tökéletes scifi, a Galaktika magazinok hangulatát idézi meg. Mindenképpen újra kell néznem, mert annyira lekötött a hangulat az apokaliptikus díszlet a színek a leesett állam visszapakolgatása, hogy sokszor fel sem tűntek apróságok, és a logikátlanságok sem érdekeltek semennyire sem, nem éreztem azt hogy ezeken kéne lamentálnom vagy belekötnöm bármibe, mert nem volt mibe. Nem is tudom láttam-e ilyen agymanést scifiben pár horrortól eltekintvespoiler. Én mindent megkaptam amit csak elképzeltem, és ha a második évad csak fele ennyire hasonló lesz én már elégedett leszek.

Szencsike 

Ez tipikusan az a sorozat, amitől a nézők vagy nyálcsorgatva ájuldoznak a zsenialitása láttán vagy nagyokat káromkodva lökik félre a távirányítót, hogy „WTF, soha többé!”. Hogy van-e középút, biztosan van, mert több olyan eleme is van a sorozatnak, amelyet érdemes megdicsérni. Nem feltétlenül vagyok otthon Ridley Scott világában és az általa képviselt sci-fi világban, így aki olvassa ezt az értékelést, az nézze ezt el nekem.
Kezdjük a pozitívumokkal!
Történet: Valamilyen formában újszerű(nek tűnik), hiszen az emberiség kirajzott a világűrbe, hatalmas űrhajókkal, szuperfejlett technikákkal és nem utolsó sorban androidokkal rendelkeznek, akik között többféle képességgel rendelkezők vannak (nekromanta, orvos, védelmező stb.). Érdekes a vallásvilága is a sorozatnak (egy alternatív Föld, ahol a pogányság maradt az uralkodó és ez pusztult el vagy esetleg egy valós Föld, csak egy gyarmatán pogány vallás felé fordultak és ők pusztultak el, ? döntse el a néző magának), jó kérdéseket vet fel (hol kezdődik az ember, hol kezdődik a mesterséges intelligencia, keveredhet-e a kettő – mennyire lehet emberi egy android, plusz bejön a vallási szál, hogyan neveljék fel a gyerekeket, „Istennel” vagy nélküle…), túlélés egy idegen bolygón, technológiai háttér… Az biztos, hogy sok ötletelés eredménye lett ez a hiteles(nek látszó) világa a sorozatnak. Ráadásul a filozófiát nem akarják a nézők szájába rágni, hogy kinek is kéne a pártját fogni a feltett kérdésekben.
Technika, képi világ: Nem sajnálták rá a pénzt a cgi és az egyéb utómunkákra.
Jöjjenek a (számomra) kérdőjeles részek!
Történetvezetés: Aki bírja a lassan építkezős, világépítős sorozatot, annak tetszeni fog. Aki nem, csak saját felelősségre, de meglepetést így is okozhat ha nyitottan áll hozzá. Sok epizódban látszólag nem történik semmi, elmélkednek a világ dolgairól, de mégis szépen csordogál előre a cselekmény, és kb az utolsó 2-3 epizód az igazán nyerő a 10 rész közül.
Színészi játék: Amanda Collin egyértelmű nyertese ennek a castingnak, bármikor van színen mindenkit lejátszik a jelenetben. Niamh Algar és Abubakar Salim (Apa) is kiválóan játszanak. A többiek… nos, a gyerekek csak gyerekek, ki jobb, ki rosszabb, Travis Fimmel karakterét (számomra) a forgatókönyvírók nyírták ki…
Jöjjenek a negatívumok:
Történet(vezetés): sokszor elgondolkodtam, hogy én vagyok ehhez agyilag kevés, mert nem jön át a zsenialitása a sorozatnak, vagy számomra tényleg egy hatalmas lufi, ami ki fog pukkadni. Óriási marketing van körülötte (hiszen Ridley Scott, meg HBO), de valahogy nem láttam benne semmi olyat, ami igazán marasztalna. Lufi, mert olyan labdákat dobott fel, mind pozitív mind negatív értelemben, hogy emiatt az első évad, amolyan tipikus bevezetőnek tűnik és a sorozat valódi értékei, eredményei talán csak a második évadban bontakozhatnak ki igazán. A második évadot berendelték, de kérdés, hogy egy ennyire összetett világból képesek-e kihozni azt a maximumot, amit önmaguknak állítottak fel ezzel az évaddal. Mert láttunk példát arra, hogy az összetett világépítés eredménye csúnya kifulladás lett (Lost, mondom ezt mint Lost rajongó, vagy épp a híres-hírhedt Westworld…).
Szóval nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel a sorozattal, mert a mennyekbe emelték a kritikusok, de csúnya bukás is lehet a vége, ha innen rontanak.
Utolsó epizód: Tényleg csak saját felelősségre! spoiler Látható, hogy az utolsó epizód nálam jelentősen csökkentette a sorozatélményt.
Szinte biztos, hogy a kíváncsiság visszahoz a következő évadra, de különösebben nem kapott el.

Kingslayer

Eddig 2 részt láttam, de ez 200%. Az az igazi, klasszikus, színtiszta sci-fi. Eddig tökéletes. Ha válozást tapasztalok, majd update-elek, de remélem, hogy nem kell ide írnom többet. Ez igen! Wow!

ppayter 

Oké, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de kétlem, hogy ennek a sorozatnak a sci-fit hírből sem ismerők lennének a célközönsége, ekkora pénz- és energiabefektetéssel pedig sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle egy ilyen ódivatú, kidolgozatlan, közhelyes valaminél. Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy az HBO illetékes menedzsereinek/bizottságának valóban fogalma sincs arról, hogy mi történt sci-fi-fronton az elmúlt évtizedekben, és ezért hitték azt, hogy egy rossz színészek által előadott, közhelyektől hemzsegő biblikus allegória valami nagyszerű ötlet. Pedig ha soha nem gyártottak volna még ilyet az elmúlt kétezer évben, akkor is feltűnhetett volna nekik, hogy az a bizonyos Ridley Scott, akinek a nevével épp eladják a sorozatot, már egyszer megcsinálta ugyanezt az Alien-Prometheus filmekkel.

Szerk.: illetve ha valami „misztikus”, mint ez a sorozat, az az androidok és űrhajók ellenére inkább fantasy már, mint sci-fi.

L_Reggie

Szóval: kevésbé volt vontatott mint vártam, ami jó. Élvezettel néztem az elején, hogy milyen is belakni egy bolygót. Hogy próbálnak túlélni, ahogy házakat építenek, gazdálkodnak. A díszletek és ruhák mind szépek, részletesek, az űrhajók látványosak. Az itteni részekben Anya és Apa kapcsolata tetszett a legjobban.Lényegében a két android által egy házasságot festettek le, és amaz problémáit. Egyenlőség a kapcsolatban, ki a domináns fél, a hasznosság érzete, az eltérő nevelési elvek. Ezek mind mind előjönnek. Egyébként Apa volt a kedvenc karakterem. Imádtam a humorát, jól végzi a feladatát, és bár android, ő a legemberibb az egész bagázsból. Anya is érdekes és komplex, de ettől még nem volt túl szimpatikus. A gyerekek rettenet idegesítőek.
Később, a vallás fanatikusokkal jön a konfliktus egy része. Itt két szálon követhetjük az eseményeket, és izgi várni hogy hogy mikor egyesül a két szál. Mary volt még egy hihető és reális karakter, a vége felé pedig már őt is megkedveltem. Travis Fimmel mint Marcus zseniális. A színésznek meg vannak a saját mozdulatai, manírjai, de itt jól állnak a karakternek, jól használja az eszköztárát.
A vége felé kezd el laposodni a történet. Egyre csak kapjuk a rejtélyeket, talányokat, és sajnos mint vártam, magyarázatot alig kapunk. Na persze, értem hogy lesz második évad, de ez így eléggé zavaros lett a végére, néhol pedig sok a felesleges kitérő.
Na de! A z utolsó rész egy bizonyos jelenete! Hát wow, Ridley Scott keze biztos hogy benne volt. Kegyetlenül hátborzongató volt nézni, és mégis bejött. Ott éreztem egyedül a horrort, ami jól állt neki, lehetett volna ebből kicsit több is.
Főleg a sok rejtély miatt, én várom a második évadot, remélem kapunk majd pár dologra választ. Illetve ebben az évadban is az androidok emberségességének boncolása tetszett nagyon, remélem ezt is folytatják még.

Corvus_CoRex 

Fú, nem is tudom ez miért került nálam a Váróba. Mert miután később láttam, hogy van kihívása, megnéztem a trailert és… annyira nem jött be, sőt, kicsit tartottam tőle. De valószínű épp ezért, gondoltam belenézek. És az első rész tök kellemes csalódás volt nekem! :D
Anya ellenben azzal volt, hogy „már megint ilyen űrös sz*rt nézünk?” X,)

Gyorsan jelentkeztem a kihívásra és néztük tovább.
Az első 6 rész hamar lement, és bírtam, anyám az elején nem bírta Anyát, idővel viszont nagyon megkedvelte. :P Campion meg minél inkább viselkedett úgy, mint én, anyának annál ellenszenvesebb lett. :P
Aztán más dolgom volt, így volt pár nap szünet és aztán utána… nem tudom, a 7. résztől valahogy már nem izgatott annyira… :s

Amúgy tök jó dolgok vannak benne (szülő-gyermek kapcsolatról, házasságról, vallásról…), csak nem tudom, ahogy haladunk előre, kezd kicsit katyvasz lenni vagy nem is tudom. :s A 10. részben meg mikor megjelenik spoiler Főleg a legvégén! Azt az Asylum https://snitt.hu/gyartok/the-asylum kreálta? X,DDD

Hááát… nem tudom… azt nem mondom, hogy tűkön ülve várom a folytatást, de ha befejezik valaha, csak megnézzük majd.

Ja és lol, olyan frizurájuk volt, mint nekem! XD Azaz, nekem már lenőtt, de hetek óta tervben van, hogy oldalt megint leborotválom, viszont most egy ideje hagyom nőni középen kíváncsiságból. De szerintem hamar lejjebb nyírom majd azt is, mert rohadt idegesítő a hosszú haj… DX

Bogas 

Ígéretesen indult, úgy a második rész elején kapott el rendesen, cserébe viszont az évad közepe táján elkezdett elengedni. Feldobott egy sor érdekes témát (vallási fanatizmus, katonaállam, anyaság stb.), amik végül is üres lufiknak bizonyultak, és semmi nem lett velük kezdve, csak sodródtak a légüres párbeszédekben. Egy Alien, a Csillagközi invázió és a Battlestar Galactica tökéletesen kiváltja eddig ezt a sorozatot. Na ja, arra teljesen jó volt, hogy eszembe jusson, a Battlestar mennyire jó, és hogy újra kellene nézni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján