Kedvencelte 8

Várólistára tette 137


Kiemelt értékelések

csokidani 

Nem lehet mas, csak tiz csillag. Olyan szintu sci-fi inyencseg, ami csak nagyon ritkan adatik meg. Oszinten szolva remelni se mertem volna, hogy valaki kepes ilyet alkotni. Messze tulhaladja a kepzelemet is, csak kapkodtam vegig a fejem.
Lenyugozoen gyonyoru kepileg, egyedi hangulatilag, meghokkentoen fordulatos a sztoriban. Sokszor azt sem tudom mit gondoljak, ha egyaltalan kepes vagyok gondolkodni, mert annyira elvitt az egesz.
Es a legnagyobb erenye, hogy mert bator lenni. Ilyesmi lehet, amikor valaki kepes az elmeroggyanasat a kepernyore vinni.

Szerintem ez egy brillians mestermu, a sci-fi legfenyesebb csillagai koze valo, es csoppet sem erzem, hogy csak egy picit is tulzasba estem volna…

eNNBeus 

Rengeteget eszembe jut ez a sorozat amióta megnéztem, számomra ez a tökéletes scifi, a Galaktika magazinok hangulatát idézi meg. Mindenképpen újra kell néznem, mert annyira lekötött a hangulat az apokaliptikus díszlet a színek a leesett állam visszapakolgatása, hogy sokszor fel sem tűntek apróságok, és a logikátlanságok sem érdekeltek semennyire sem, nem éreztem azt hogy ezeken kéne lamentálnom vagy belekötnöm bármibe, mert nem volt mibe. Nem is tudom láttam-e ilyen agymanést scifiben pár horrortól eltekintvespoiler. Én mindent megkaptam amit csak elképzeltem, és ha a második évad csak fele ennyire hasonló lesz én már elégedett leszek.

Kingslayer

Eddig 2 részt láttam, de ez 200%. Az az igazi, klasszikus, színtiszta sci-fi. Eddig tökéletes. Ha válozást tapasztalok, majd update-elek, de remélem, hogy nem kell ide írnom többet. Ez igen! Wow!

ppayter 

Oké, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de kétlem, hogy ennek a sorozatnak a sci-fit hírből sem ismerők lennének a célközönsége, ekkora pénz- és energiabefektetéssel pedig sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle egy ilyen ódivatú, kidolgozatlan, közhelyes valaminél. Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy az HBO illetékes menedzsereinek/bizottságának valóban fogalma sincs arról, hogy mi történt sci-fi-fronton az elmúlt évtizedekben, és ezért hitték azt, hogy egy rossz színészek által előadott, közhelyektől hemzsegő biblikus allegória valami nagyszerű ötlet. Pedig ha soha nem gyártottak volna még ilyet az elmúlt kétezer évben, akkor is feltűnhetett volna nekik, hogy az a bizonyos Ridley Scott, akinek a nevével épp eladják a sorozatot, már egyszer megcsinálta ugyanezt az Alien-Prometheus filmekkel.

Szerk.: illetve ha valami „misztikus”, mint ez a sorozat, az az androidok és űrhajók ellenére inkább fantasy már, mint sci-fi.

Szencsike 

Ez tipikusan az a sorozat, amitől a nézők vagy nyálcsorgatva ájuldoznak a zsenialitása láttán vagy nagyokat káromkodva lökik félre a távirányítót, hogy „WTF, soha többé!”. Hogy van-e középút, biztosan van, mert több olyan eleme is van a sorozatnak, amelyet érdemes megdicsérni. Nem feltétlenül vagyok otthon Ridley Scott világában és az általa képviselt sci-fi világban, így aki olvassa ezt az értékelést, az nézze ezt el nekem.
Kezdjük a pozitívumokkal!
Történet: Valamilyen formában újszerű(nek tűnik), hiszen az emberiség kirajzott a világűrbe, hatalmas űrhajókkal, szuperfejlett technikákkal és nem utolsó sorban androidokkal rendelkeznek, akik között többféle képességgel rendelkezők vannak (nekromanta, orvos, védelmező stb.). Érdekes a vallásvilága is a sorozatnak (egy alternatív Föld, ahol a pogányság maradt az uralkodó és ez pusztult el vagy esetleg egy valós Föld, csak egy gyarmatán pogány vallás felé fordultak és ők pusztultak el, ? döntse el a néző magának), jó kérdéseket vet fel (hol kezdődik az ember, hol kezdődik a mesterséges intelligencia, keveredhet-e a kettő – mennyire lehet emberi egy android, plusz bejön a vallási szál, hogyan neveljék fel a gyerekeket, „Istennel” vagy nélküle…), túlélés egy idegen bolygón, technológiai háttér… Az biztos, hogy sok ötletelés eredménye lett ez a hiteles(nek látszó) világa a sorozatnak. Ráadásul a filozófiát nem akarják a nézők szájába rágni, hogy kinek is kéne a pártját fogni a feltett kérdésekben.
Technika, képi világ: Nem sajnálták rá a pénzt a cgi és az egyéb utómunkákra.
Jöjjenek a (számomra) kérdőjeles részek!
Történetvezetés: Aki bírja a lassan építkezős, világépítős sorozatot, annak tetszeni fog. Aki nem, csak saját felelősségre, de meglepetést így is okozhat ha nyitottan áll hozzá. Sok epizódban látszólag nem történik semmi, elmélkednek a világ dolgairól, de mégis szépen csordogál előre a cselekmény, és kb az utolsó 2-3 epizód az igazán nyerő a 10 rész közül.
Színészi játék: Amanda Collin egyértelmű nyertese ennek a castingnak, bármikor van színen mindenkit lejátszik a jelenetben. Niamh Algar és Abubakar Salim (Apa) is kiválóan játszanak. A többiek… nos, a gyerekek csak gyerekek, ki jobb, ki rosszabb, Travis Fimmel karakterét (számomra) a forgatókönyvírók nyírták ki…
Jöjjenek a negatívumok:
Történet(vezetés): sokszor elgondolkodtam, hogy én vagyok ehhez agyilag kevés, mert nem jön át a zsenialitása a sorozatnak, vagy számomra tényleg egy hatalmas lufi, ami ki fog pukkadni. Óriási marketing van körülötte (hiszen Ridley Scott, meg HBO), de valahogy nem láttam benne semmi olyat, ami igazán marasztalna. Lufi, mert olyan labdákat dobott fel, mind pozitív mind negatív értelemben, hogy emiatt az első évad, amolyan tipikus bevezetőnek tűnik és a sorozat valódi értékei, eredményei talán csak a második évadban bontakozhatnak ki igazán. A második évadot berendelték, de kérdés, hogy egy ennyire összetett világból képesek-e kihozni azt a maximumot, amit önmaguknak állítottak fel ezzel az évaddal. Mert láttunk példát arra, hogy az összetett világépítés eredménye csúnya kifulladás lett (Lost, mondom ezt mint Lost rajongó, vagy épp a híres-hírhedt Westworld…).
Szóval nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel a sorozattal, mert a mennyekbe emelték a kritikusok, de csúnya bukás is lehet a vége, ha innen rontanak.
Utolsó epizód: Tényleg csak saját felelősségre! spoiler Látható, hogy az utolsó epizód nálam jelentősen csökkentette a sorozatélményt.
Szinte biztos, hogy a kíváncsiság visszahoz a következő évadra, de különösebben nem kapott el.

Timi98 

Amennyire vártam ezt a sorozatot, akkora csalódás volt számomra. Csini poszter és ígéretes előzetes… bedőltem neki. A Ridley Scott névvel könnyű bármit eladni, még akkor is, ha az illető kb. 2 epizód erejéig vett részt a munkálatokban.
Ami tetszett: a látványvilág, a díszletek nagyon hangulatosak és látszik a sok munka mögötte. Sci- fi-nak megfelel, a Kepler22b sivatagos, misztikus- ködös miliője nagyon jó atmoszférát teremt. Az androidok megalkotásában abszolút látható Ridley ötlete. Az alap koncepció nagyon tetszik, de kreativitásnak sajnos nyoma sincs. Mellesleg ezek az egyetlen értékelhető elemei a sorozatnak, ezért kb. 1 csillagot érdemel…
A cselekmény elhúzott és végtelenül unalmas. A nyitó epizód megalapozta a néző érdeklődését, majd jól cserben is hagyott minket: részekig nem történik semmi spoiler. Sok minden hiányzik, nagyon hézagos, főképpen a Miért?– ek hiányoznak. Mikor az első részt láttam, biztos voltam benne, hogy 10 csillagos lesz, de hamar kiderült, hogy tévedtem. Az az érzésem, hogy a készítők bíztak abban, hogy a látvány majd elviszi a hátán a sorozatot, de ennyi nem elég. A karakterek kifejezetten idegesítőek, egyik sem szimpatikus. Egyetlen érdekes vagy figyelemreméltó egyén nincs ebben a sorozatban (na jó, a fehér kisegér igen?). Az androidokat játszó színészek kb. belebuktak a dologba, mert amíg az Alien-ben az androidok megformálása eszméletlen, itt a felszínt sem kapargatja…Borzasztó.
A szövegkönyvet ki írta? Annyira unalmas, száraz és béna, hogy sokszor fájt nézni, hallgatni.
Számomra ez a filmsorozat kissé „kísérlet szagú”, nem hiszem, hogy ezt komolyan gondolta bárki is. Megvan az alapkoncepció, de a megvalósítás kidolgozatlan és hiányzik mögüle a tartalom. Az első évadot végigszenvedtem, reménykedtem (szinte a végsőkig), hogy az utolsó részekre összekapják magukat a készítők. A 8. résztől el is kezdődött történni valami, ami nem volt annyira unalmas, de úgy igazán érdekes sem…

Bogas 

Ígéretesen indult, úgy a második rész elején kapott el rendesen, cserébe viszont az évad közepe táján elkezdett elengedni. Feldobott egy sor érdekes témát (vallási fanatizmus, katonaállam, anyaság stb.), amik végül is üres lufiknak bizonyultak, és semmi nem lett velük kezdve, csak sodródtak a légüres párbeszédekben. Egy Alien, a Csillagközi invázió és a Battlestar Galactica tökéletesen kiváltja eddig ezt a sorozatot. Na ja, arra teljesen jó volt, hogy eszembe jusson, a Battlestar mennyire jó, és hogy újra kellene nézni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján