Filmadatlap - művészek

Hogyan adhatom meg egy film szereplőit?

Kattints a filmadatlapon jobb oldalt a +Szereplők linkre, írd be a színész nevét, a szerepét vagy szerepeit, külföldi film esetén pedig a szinkronhangját vagy szinkronhangjait. Ha egy színész csak a hangját kölcsönözte egy szereplőnek (pl. rajzfilmek esetén), írd a szerepe mögé, hogy (hang). Ha önmagát alakítja, csak annyit írj, hogy önmaga, ha pedig narrátor, írd azt, kisbetűvel. A közneveket minden esetben kisbetűvel írd (pl. buszsofőr)! Ha szinkronizált a film, a szinkronizált neveket tüntesd fel (pl. Eggsy helyett Töki), de a közneveket minden esetben fordítsd magyarra (pl. dad helyett apa). Ha valakinek több szerepe is volt, azokat / jellel add meg! Ha egy szereplőnek több neve is van, a többit a leggyakoribb után zárójelben add meg, pl.: Töki (Gary Unwin, Galahad) Ha több, eltérő szövegezésű szinkronja van egy filmnek, a régebbi fordítást az első után zárójelben így add meg: (régi szinkron: xy)

Mire figyeljek rajzfilmeknél?

Figyelj rá, hogy az eredeti hangokat adó színészeket add meg, tehát egy francia rajzfilm esetén francia színészeket, a szerepük után (hang) jelzéssel. A magyar szinkront szinkronhangként add meg! Magyar rajzfilm esetében viszont hagyd a szinkronhang mezőt üresen!

Hogyan adjam meg a nem latin betűs művészek nevét?

A japánok hasonlóan a magyarokhoz a vezetéknevüket veszik előre, és azt követi az keresztnevük - ezt a sorrendet tartsd (az angol nyelvű átiratok általában nem tartják).
Egyéb nem latin betűs művészeknél csak arra kell figyelni, hogy minden esetben latin betűkkel add meg a nevét, a következőképpen:
Ha nincs elterjedt magyar átirat, akkor az angol nyelvű átiratot add meg. Ha van elterjedt magyar neve (ilyen például Kuroszava Akira), akkor azt add meg. A kereső ilyen esetben is okosítható (hogy Kurosawa keresőszóra is adjon találatot), ezt a Snittnek küldött üzenetben kérheted.

Hogyan lehet sorbarendezni egy film szereplőit?

Írj róla hibajelzést, és az adminok sorbarakják! Amerikai filmeknél az IMDb-t általában alapul lehet venni a sorrend tekintetében. Animékhez az Anime News Network adatbázisát ajánljuk (az enciklopédiájában keressetek), de arra figyeljetek, hogy a Snitt tőlük eltérő átírást használ a neveknél, tehát csak a szereplők sorrendje a releváns!

Hol találok jó adatbázist szinkronhangokhoz?

Az ISzDb adatbázisát ajánljuk.

Hogy tüntessem fel azokat, akik nem szerepelnek a filmben, csak archív felvétel van róluk bevágva?

Írd a szerep mögé zárójelben, hogy archív felvétel. Ha a szerep nem lényeges (például csak a tévében megy egy film a jelenetben, és ott látszódik a színész), akkor ne tüntesd fel az adatlapon egyáltalán.