Út a vadonba (2007) 181

Into the Wild
148' · amerikai · kaland, dráma, életrajzi 12

1 díj · 5 jelölés

A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. Vajon McCandless hősies utazó volt… [tovább]

Képek 13

Szereposztás

Emile HirschChris McCandless
Marcia Gay HardenBillie McCandless
William HurtWalt McCandless
Jena MaloneCarine McCandless
Brian H. DierkerRainey
Catherine KeenerJan Burres
Vince VaughnWayne Westerberg
Kristen StewartTracy Tatro
Hal HolbrookRon Franz
Jim Gallienönmaga

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 65

Várólistára tette 204


Kiemelt értékelések

Charityy 

Elég sokat hallottam már a filmről és az ilyeneknek mindig félve állok neki, hátha csalódok benne. Itt viszont szerencsére nem kellett. Kicsit ugyan hosszúnak éreztem, de egyébként sodort magával. Mondjuk Kristen Stewart nélkül meglettem volna xd

Lali 

Eléggé vegyes benyomások maradtak bennem a film kapcsán. Arra mindenképpen jó, hogy a fiatalkori lázadásokról, menekülésekről, kivonulásokról beszélgethessünk utána. Hogy végigvegyük a főszereplő életét, és meglássuk, hogy hol hibázott, hol lett volna lehetősége felnőnie.

Nekem úgy tűnt, hogy a film nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy a fiúban egyfajta hőst láthasson az arra vágyó néző. Ezt erősíti a sok látszatbölcs idézet és megmondás, illetve a fiúnak a falig elmenni akaró szándéka.
Ezt őszintén szólva veszélyesnek is érzem, remélem fölöslegesen.
Merthogy ő nem hős. Nem is áldozat. Egy ember, aki eltévesztette az utat.

A fiúval sehogyan sem tudok azonosulni, sajnálom, és pszichológushoz küldeném.
Tágabb rezonancia persze mindenki számára lehetséges, mindannyian úton vagyunk, s olykor mi is egy-egy dologban olyan messzire megyünk el, ahonnan már nem tudunk visszafordulni.

Ez egy szomorú (és kissé elnyújtott) történet, sok szép képpel és zenével, néhány derűsebb nappal és útitárssal.

1 hozzászólás
Atomsk

Egyszer beutaztam Európát, és néhány héten belül legalább három olyan külön utazóval találkoztam, akiknél szóba került, hogy vagy olvasták a könyvet, vagy látták a filmet, és inspirálta őket arra, hogy menjenek, még ha nem is feltétlenül arra, hogy elinduljanak. Sok világutazóra hatással van, azt hiszem nem olyan sokra, mint régen, és azóta is Kerouac-tól az Úton, de tény, hogy meghatározó történet. Én is út közben vettem a kezembe a könyvet, majd a benne szereplő irodalmakat is, főleg Jack London műveit. A film jó adaptációja a könyvnek. Kronológiailag itt is és abban is meg van bontva a dolog, kicsit másképp persze. A vágások, a zene, az egész hangulata telitalálat lett, egy valóban kalandos és olykor drámai történet tanúja lehettem és még Vince V. sem idegesített annyira, mint szokott, igaz szerencsére csak keveset volt benne. Azt hiszem a legfontosabb, amit az ember megtehet, az az, ha el tudja helyezni ezt a filmet az életében. Vagy gyűjt annyi erőt hozzá utána, hogy maga is elindul és McCandless-hez hasonlóan, hosszú időt tölt az úton, gyakran pénz nélkül is, (tehát kitart addig, hogy az élményei sajátokká váljanak, és nem egyfajta kellemes kis utánzássá) vagy megnézi a filmet és elégedetten nyugtázza, hogy nincs nagy szüksége Chris nyomdokaiba lépni. Az ilyen filmek ugyanis hajlamosak rá, hogy feltüzeljék a nézőt, de nincs sok értelme, ha ez csak addig tart, amíg a hatásuk alatt vagyunk. Szóval mindenki döntse el magának: tanult-e valamit a filmből önmagáról, vagy hajlandó-e tanulni, esetleg sem.

krlany 

Ez a film zseniális. Van mondanivalója, hihetetlenül szép képei vannak, a filmzene meg mindig, mindenkor. Eddie Vedder nagyon jól eltalálta.
Néha annyira szeretnék én is kivonulni a társadalomból. Ha nem is ennyire drasztikusan, de a Rousseau-i „vissza a természetbe!”-filozófia mélyen bennem gyökerezik.
https://kulturleny.wordpress.com/2013/05/15/ut-a-vadonb…

2 hozzászólás
zeana 

Szeretem Christopher McCandless történetét, nagyon erős, nagyon igazi. Szerintem sokan félreértelmezik a karaktert és vele együtt az egész történetet is: „Happiness is only real when shared”. Kristen Stewart rossz választás volt és egy sor egyéb hibája is van a filmnek, néhol túlmagyarázó és giccses, ennek ellenére mégis nagyon megfogott. Hiába, szívügyem a vándorlás lélektana. A zenék pedig egytől-egyig zseniálisak, bár kivétel nélkül ismertem már őket, remek választásnak bizonyultak. Egy szó, mint száz: Imádom ezt a hatásvadász giccsparádét!

Íme néhány érdekesség:

1. Emile Hirsch 71 kg-ról 52 kg-ra fogyott a film végére.
Christopher McCandless spoiler.

2. A férfi aki a furgonnal, elviszi Christopert Alaszkáig, saját magát alakítja. Tényleg ő spoiler Christopher McCandlesst.

3. Az alaszkai, buszos terület színhelyéül Cantwell városa szolgált, ami negyven mérföldre délkeletre található a filmben ábrázolt helyszíntől.

4. Mikor Sean Penn először kezdett érdeklődni a projekt iránt, Leonardo DiCapriót képzelte el Christopher McCandless, és Marlon Brandót Ron Franz szerepére.

3 hozzászólás
Liza 

Nem egy egyszerű film, az biztos, nehezen is tudom mit írhatnék róla. Voltak nagyon erős részei, nagyon fontos üzenetei, de az elején nehezen ment az azonosulás a főszereplővel. Aztán nyilván változnak a dolgok körülötte és benne is. Összességében azt mondanám, hogy megrázó volt, még jó pár napig tuti rágódni fogok rajta.

És igen! El ne felejtsem, a zene, a zenéje az csodálatos!

Blissenobiarella 

Sokszor megnéztem már ezt a filmet, és ez is az a típus nálam, amit okvetlenül igyekszem lenyomni minden ismerősöm torkán, hogy márpedig ezt látni kell. Számomra a film varázsa három dologban gyökerezik: a gyönyörű képekben, a fantasztikusan eltalált hangulatú zenéjében, és a főszereplő iránt érzett antipátiában. Hogyan tudok élvezni egy filmet, amiben egyszerűen rühellem a főszereplőt? Hát így. Mert ennyire magával ragadó a rendezés – amit nem mellesleg Sean Pennek köszönhetünk.
Hát, sokan hasonlítják az Útonhoz, de engem inkább emlékeztet Ted Kacynskire ami a motivációit illeti (ő egy a vadonban, áram és minden egyéb nélkül élő robbantgató terrorista bácsi volt, mielőtt elkapták). Egyáltalán nem tudtam azonosulni vele, sőt, mint fentebb említettem – taszított. A könyvet nem is bírtam elolvasni, pedig érdekelt.
Mégis, a film annyira szép és hangulatos, hogy nem lehet neki ellenállni. Máig is szeretem a hóesésben Eddie Vedder zenéjét hallgatni.

5 hozzászólás
ScarlettBlair

Nagyon tetszett #Kirsten Stewartot leszámítva#. A lakótársam ajánlotta, hogy mindenképp nézzem meg, mert iszonyatosan jó, és igaza volt, nagyon tetszett nekem is. A vége nagyon sokkolt, az biztos, hogy ezek után szeretném elolvasni a könyvet is, nagyon kiváncsivá tett :)

1 hozzászólás
Osli75 

Érdekes történet, engem megvett. Kicsit zavart ahogy az időben ugrált előre hátra, eleinte nehezen követtem, de aztán megszoktam. A srác testvérét nagyon sajnáltam. A tájak gyönyörűek voltak, hihetetlen mennyi helyre eljutott és mennyit élt ez alatt a pár év alatt. Sajnálom, hogy így kellett végződnie, de végül is, maga ellen hívta ki a sorsot.


Népszerű idézetek

PAVideoStudio

A boldogság csak akkor az igazi, ha megosztod valakivel.

Liza 

Gyönyörű az úttalan rengeteg,
ujjong lelkem a parton egyedül;
egy társaság van, hol nem szenvedek:
a mély tenger, hol az ár hegedül.
Embert meg nem vetek,
de a természethez vagyok hű.

Lord Byron

Hópárduc

A szabadság és a szépség oly jó, hogy fáj megválni tőle.

Liza 

De téved hogyha azt hiszi, hogy az élet örömei csak az emberi kapcsolatokból adódnak.

krlany 

Kár lenne tagadni, hogy aki útra kell, annak oldottabb lesz a kedve. Az agyunkban az utazás a szökéssel függ össze. A történelem, az elnyomás, a törvények és a fölös kötelékek elől. A teljes szabadság. Az út mindig nyugatra visz.

Bohemian 

Some people feel like they don't deserve love. They walk away quietly into empty spaces, trying to close the gaps of the past.

Liza 

Az ember szelleme az új élményekből táplálkozik.

krlany 

Két éve jár a Földön, se mobil, se medence, se öleb, se cigi. Végtelen szabadság. Egy kívülálló, egy esztétikus utazó, akinek az otthona az Út. És most kétévi csavargás után jön a végső, és legnagyobb kaland. Harc az éghajlattal, hogy eltipord a belül lakó hamis lényt, és ezzel győzelemre vidd a szellemi forradalmat. A civilizáció mérgétől megszabadulva repül, és egymagában jár a Földön, hogy végül elvesszen a vadonban.

krlany 

Ha elhisszük, hogy az emberi létet a logika irányítja, az élet lehetőségét vetjük sutba.

Bohemian 

What if I were smiling and running into your arms? Would you see then what I see now?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján