Tétova tinédzserek (2001) 47

Ghost World
111' · amerikai, angol, német · dráma, vígjáték 12

2 díj · 3 jelölés

Enid (Thora Birch) és Rebecca (Scarlett Johansson) végig jó barátnők voltak a gimnáziumi évek során. Az érettségi után hirtelen űrt éreznek maguk körül, nemigen mernek belépni a felelősségteljes felnőttek világába. Az a világ, amit kínálnak, számukra unalmas és ezerszer látott a régi filmekben.… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Thora BirchEnid
Scarlett JohanssonRebecca
Steve BuscemiSeymour
Brad RenfroJosh
Illeana DouglasRoberta
Bob BalabanEnid apja
Stacey TravisDana
Dave SheridanDoug
Charles C. Stevenson Jr.Norman
Tom McGowanJoe

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 76


Kiemelt értékelések

Midnightsp

Először is, ne tévesszen meg senkit a cím és a leírás! A leírás a képregényre vonatkozik (a filmben nem vesznek össze Josh-on), a gagyi magyar cím pedig egyáltalán nem adja át, miről szól a film, az eredeti Ghost World sokkal inkább. A két lány így gúnyolja a városukat, másrészt pedig remek metafora az unalmas, cél nélküli „tucatemberek” életére, akiket Enid és Rebecca mélységesen lenéznek.
Amikor először láttam ezt a filmet, hasonló helyzetben voltam mint Enid és Rebecca, és annak ellenére, hogy ez egy black comedy és teli van hatalmas poénokkal – de olyan szinten, hogy oldalakat lehetne belőle idézni – simán az egyik legszomorúbb film, amit valaha láttam.
Ha a Lady Bird az, ami tökéletesen bemutatja a középiskola utolsó évét, akkor ez az a film, ami a középiskola utáni időt mutatja be teljesen hitelesen, de őszintén szólva ez a film sokkal közelebb áll az én high school experience-emhez. Enid és Rebecca elválaszthatatlan barátok és alig várják, hogy végre szabaduljanak a fojtogató középiskolai légkörtől, aztán valahogy rájönnek, hogy csak azért voltak jóban, mert nem volt más. Enid kényszeresen küzd a középszerűség ellen, Rebecca pedig pont azzá válik, ami ellen Enid lázad – felnőtté – és szép lassan, lépésről lépésre eltávolodnak egymástól.
Iszonyú vicces film, minden színész elképesztően jó, a főszereplők karaktere zseniális és mindenkit, de tényleg mindenkit kifiguráznak benne, az egyik személyes kedvencem a rajztanárnős „mirror-father-mirror” jelenet. :D Teli van a film kegyetlenül őszinte momentumokkal, pl. amikor Enid meglátja Seymour lemezgyűjteményét és azt mondja, „I would kill to have all this stuff”, Seymour pedig azt válaszolja, „You think it's healthy to obsessively collect things? You can't connect with other people, so you fill your life with stuff.”
Ja igen, nem érdemes szinkronnal nézni, mert a poénok úgy bénák.
A film vége is kétértelmű, de bárhogy is döntött Enid, az biztos, hogy sikerült kiszabadulnia a „Ghost World”-ből. Annak ellenére, hogy egy baromi jól eltalált, vicces szatíráról van szó, sötét, tragikus és őszinte film az első nagy csalódásokról, Thora Birch karrierjét ismerve pedig az egész még szomorúbbá válik. Erősen ajánlott.

3 hozzászólás
Honey_Fly 

Ez az a film amit ha 20 évvel ezelőtt 20 évesen látok (részletkérdés, hogy akkor még nem is volt) akkor teljesen odáig lettem volna tőle. Mint az Amerikai szépségtől. Nekem ugyanazt a hangulatot adja és nem csak Thora Birch miatt. Ha már a szereplőknél tartok akkor a tini Scarlett Johansson rekedt hangja is állati jó és persze Steve Buscemi, akinek az arcberendezésére és mimikájára pont az ilyen kedves lúzer karaktereket kitalálták. Bob Balaban is tökéletes volt a gondoskodó tutyimutyi apa szerepében. Keserűen humoros film az útkeresésről és az érzésről amikor meggyőződésünk, hogy mindenki más hülye.

Zsu 

Ez a film elég fura volt… A Brad Renfro kihívás miatt néztem meg, de kb 5 percet szerepel benne… A leírás alapján nagyobbnak tűnt a szerepe. Az ismertető egyébként is elég csalóka, olyan dolgokkal amik nem is a film részei.
Nem tetszett a film, a főszereplő csaj kifejezetten idegesített. Már több filmeben is tapasztaltam, hogy nem igazán tudom megérteni az ilyen típusú szereplőket, nem is tudom, miért próbálkozok még :D

andy332488 

Nem tudok erről a filmről objektív véleményt alkotni… A sötéthajú csaj ugyanis annyira hasonlít az egyik barátnőmre (pontosabban arra, amikor ez a lány is olyan idős volt, mint a főhős, vagy kicsivel fiatalabb), hogy végig úgy néztem, mintha arra lennék kíváncsi, hogy mi fog történni a barátnőmmel!! :D Nem csak a haja, az arca, a szemüvege, hanem az arcmimikája is totál olyan! :D
Egyébként, nem tudom, hogy miért ez van írva a film ismertetőjének… Nem is így van!! Az eleje még oké, de akibe Enid beleszeret nem éppen nevezném „furcsa fiúnak” spoiler, az pedig nem is igaz, hogy mindketten beleesnek Joshba… Szóval, nem értem, hogy miért ez a leírás…
Érdekelt tehát, hogy mi fog történni, de nem tudom megmondani, hogy ha máshogy nézett volna ki a csaj (nem hasonlított volna a barátnőmre), akkor is érdekelt volna-e. Nem rossz film, bár ahhoz képest, hogy alig történik benne valami, elég hosszú. De legalább megtudtam, hogy nem csak akcióhősökről szóló képregényekből készítenek filmet! :D


Népszerű idézetek

Midnightsp

Rebecca: This is so bad it's almost good.
Enid: This is so bad it's gone past good and back to bad again.

Honey_Fly 

Joe: It's a waste of time trying to logically figure out the female brain, that's for sure.

Midnightsp

Enid: I think only stupid people have good relationships.
Seymour: That's the spirit.

Midnightsp

Maxine: It's really quite something to see you all grown-up like this, Enid. I'd love to know what you're doing now. I can't help but feel I had some small part in how you turned out. What're you studying? You were always such a smart little girl.
Enid: I'm taking a remedial high school art class for fuck-ups and retards.

Midnightsp

Enid: It's obviously a 1977 original punk rock look!

Midnightsp

Todd: Hey, Rebecca.
Rebecca: Oh, hi.
Todd: So, we finally…
Enid: What about me? Am I not even here?
Todd: Hey, Enid.
[he turns back to Rebecca]
Todd: So, we finally made it, huh?
Rebecca: Yeah.
Todd: So, uh, where are you going to go to college?
Enid: We're not.
Todd: Really? Both of you? Why not?
Enid: Just because.
Rebecca: Yeah, we've made other plans.
Todd: I guess I should have figured that you two would do something different.
Enid: So, Todd, what are you going to be when you grew up?
Todd: Well, I'm majoring in Business Administration and thinking of minoring in Communications.
Enid: See, that's exactly the type of thing we're trying to avoid.


Hasonló filmek címkék alapján