Lady Bird (2017) 14

8 díj · 15 jelölés

Greta Gerwig első önálló rendezése merész, új hangot üt meg, bravúrosan tárja fel a humort és a pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt.Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) teljesen olyan, mint a szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott… [tovább]

angol

Képek 15

Szereposztás

Saoirse RonanChristine 'Lady Bird' McPherson
Laurie MetcalfMarion McPherson
Tracy LettsLarry McPherson
Timothée ChalametKyle Scheible
Beanie FeldsteinJulie Steffans
Stephen McKinley HendersonLeviatch atya
Lois SmithSarah Joan nővér
Lucas HedgesDanny
Jordan RodriguesMiguel McPherson
Marielle ScottShelly Yuhan

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 140


Kiemelt értékelések

Theana 

Nem új a téma – egy tinédzser rögös útjai – azonban jól dolgozza fel. Véleményem szerint sokkal jobban, mint azok a rom-com happy endes amcsi filmek, amiket szőke/barna herceggel tálalnak, hirtelen felvilágosult főhősnőkkel. Ahol a szülő valamilyen különös módon megváltozik, és jó fej lesz a gyerekével (gyerekszemszög).

Részletes kidolgozást kapott a szülő-gyermek viszony, a család is, a szerelmek, csalódások, sikerek, apró hazugságok és csínytevések, a barátságok. Lady Birddel sokszor együtt tudtam érezni. Greta Gerwing igazán jó munkát végzett.

Saoirse Ronant egy percig sem kérdőjeleztem meg. Hiteles volt és így tökéletes.

pocokláma 

Azt hiszem nem hazudok ha azt mondom az évek soran iszonyatos mennyiségű filmet láttam. Jókat és rosszakat, klasszikusokat és modern darabokat. Ezalatt mindvégig a kedvenceim listája is nőttön nőtt szerencsére nagyon sok kedvencet tudhatok magaménak. Viszont ha most valaki megkérdezni, hogy a kedvenceim közül melyik az a film amivel úgy igazán nagyon azonosulni tudnék, amire rámondhatnám, felszínesen de büszkén, hogy „ez a film rólam szól” nem nagyon tudnék mit mondani. A kedvenc filmjeim szereplői mind elcseszett figurák akik vagy embereket esznek, vagy nyomorúságosnál nyomorúságosabb filozófia dilemmákban sanyarognak vagy teljesen kifordított és elnagyolt nők akik bosszút állnak vagy egyszerű halandók akiket az örületbe kerget a komoly mentális betegségeik tömege. Szóval van pár karakter akire rámondhatom, hogy ő talán hasonlít rám valamiben, esetleg vele több módon tudok azonosulni de nincs olyan akire azt mondom, hogy úristen hiszen ez majdnem én vagyok. Egészen azt hiszem idáig.

Ezt azért írtam le mert nagyon nagyon nehéz úgy írnom erről a filmről, hogy ne legyen iszonyatosan személyes az amiket írok. Pont azért mert a Lady Bird az életem egy olyan korszakában talált meg amiben konkrétan majdnem minden dilemmáját és érzését képes vagyok teljesen átérezni és rengeteg jelenetnél kaptam a szívemhez, hogy ez konkrétan az életem. Idén érettségizem ezért pontosan tudom milyen az amikor az ember nap mint nap azzal szembesül, hogy nem tudja egyszerűen mi legyen. Annyi lehetőség annyi opció én legszívesebben magzat pózban sírnék egész nap. (Külföld vagy itthon maradás? Mi lesz a tandíjjal? Inkább az álmaim kövessem vagy azt a szakot amiből talán a legjobban megélek?) Úristen és az érzés amikor sorold az opcióidat és a rokonok és tanárok persze segítőkészségből de inkább megmondják neked, hogy arra talán nem sok esély van, és az ember mindezek után csalódott és lehurcolt és csak azt várja, hogy vége legyen. Érzések, hogy te inkább csak alkotnál valamit, és persze az érzés, hogy te nem Christine akarsz lenni hanem „Lady Bird”. Mert az embernek még 18 évesen sincs fogalma róla, hogy ki is ő csak azt az idealizált képet látja maga előtt, hogy kinek kéne lennie/ki akar lenni. Ezeket az érzéseket pedig a film tökéletesen ragadja meg. Iszonyatosan szerencsésnek érzem magam, hogy pont most ebben az időszakában az életemnek láthattam. Arról nem is beszélve, hogy pont pár napja volt a szülinapom, szintén idén spoiler

A film tényleg nem egy nagy dobás történetileg. Viszont azt hiszem nagyon sok embernek fog rezonálni azzal, hogy mennyire realisztikusan mutatja be milyen az amikor az ember próbál a saját lábára állni miközben szörnyen bizonytalan mindennel kapcsolatban ami történik. Szintén nagyon király, hogy a film elég vicces. Plusz szuperség pedig, hogy Lady Bird tényleg mond kínos dolgokat de nem azon a szekunder szégyen fajta klisés filmes módon hanem olyan leírhatatlanul emberségesen kínos módon. Tényleg nem tudom leírni de azt hiszem talán érthető mire is gondolok.

A filmben amúgy a színészek mindegyike tökéletesen játszik. Saoirse Ronan eddig is nagyon közel állt a szívemhez és esküszöm drukkolok, hogy az Oscarig meneteljen. Ha már Oscar felháborító, hogy Greta Gerwig nem kapott Golden Globe jelölést a rendezésért és iszonyatosan reménykedem, hogy azért az Ocaron viszont láthatom a nevét.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Theana 

Marion McPherson: I want you to be the very best version of yourself that you can be.
Christine 'Lady Bird' McPherson: What if this is the best version?

Theana 

Christine 'Lady Bird' McPherson: I wish I could live through something.
Marion McPherson: Aren't you?
Christine 'Lady Bird' McPherson: Nope. The only exciting thing about 2002 is that it's palindrome.

Theana 

Christine 'Lady Bird' McPherson: Dad? Come in.
Larry McPherson: How did you know it was me?
Christine 'Lady Bird' McPherson: Mom doesn't knock.

Theana 

Julie Steffans: I'm just crying. Some people aren't built happy, you know?

Theana 

Christine 'Lady Bird' McPherson: I hate California, I want to go to the east coast. I want to go where culture is like, New York, or Connecticut or New Hampshire.

Theana 

Julie Steffans: You can't do anything unless you're the center of attention!

Theana 

„Anybody who talks about California hedonism has never spent a Christmas in Sacramento.”
– Joan Didion

Theana 

Christine 'Lady Bird' McPherson: Have a good day at work.
Larry McPherson: Hey, I'm like Keith Richards, „I'm just happy to be anywhere.”

Theana 

Sister Sarah Joan: You clearly love Sacramento.
Christine 'Lady Bird' McPherson: I do?
Sister Sarah Joan: You write about Sacramento so affectionately and with such care.
Christine 'Lady Bird' McPherson: I was just describing it.
Sister Sarah Joan: Well it comes across as love.
Christine 'Lady Bird' McPherson: Sure, I guess I pay attention.
Sister Sarah Joan: Don't you think maybe they are the same thing? Love and attention?

Theana 

Christine 'Lady Bird' McPherson: Pick a star for us.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján