Szörny Egyetem (Szörny Rt. 2.) (2013) 381

Monsters University
104' · amerikai · animációs, kaland, vígjáték, fantasy, családi 6

0 díj · 1 jelölés

Emlékeznek még Mike Wazowskira és James P. Sullivanre, vagyis Mike-ra és Sulleyre a két elválaszthatatlan jó barátra? 12 évvel ezelőtt, a Szörny Rt. című filmben találkozhattak velük. Most még messzebb utazunk vissza az időbe, egészen odaáig, amikor először találkoztak egymással az egyetemen. Az… [tovább]

magyar
magyar

Képek 18

Szereposztás

Billy CrystalMike (hang)
John GoodmanSullivan (hang)
Steve BuscemiRandy (hang)
Helen MirrenCsúszómász dékánasszony (hang)
Charlie DayÁbránd (hang)
Beth BehrsCarrie Williams (hang)
Joel MurrayDon Carlton (hang)

Kedvencelte 49

Várólistára tette 84


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Amikor megjelent ez a rajzfilm én már egyetemista voltam, méghozzá egy Mike mentalitásával nagyon egyező, tulajdonságaiban is hasonló diák, aki mindenkinek be akarta bizonyítani, hogy mennyit ér és akinek volt szerencséje a szakma legnagyszerűbb és legijesztőbb professzorjaitól tanulni. Bár az amerikai egyetemi rendszer eléggé különbözik az általunk megszokottaktól, mégis nagyon nosztalgikus volt számomra a mese. Egyrészt nagyon szerettem a jellemfejlődést, amit a karakterektől láthattunk, másrészt bővelkedett humoros pillanatokban, harmadrészt pedig kifejezetten tetszett a mondanivalója is. Jó volt a dinamikus és szerethető páros barátságának kezdetét látni, a látvány remek volt, az univerzumot pedig még mindig imádom. Hatalmas kedvenc.

Törpillaa 

Végre ezt is megnéztem, voltak benne vicces részek. Kissebb nagyobb megszakításokkal végül csak a végére értünk ennek is. Talán egy kicsivel ez jobban tetszett, mint az első része, bár nem lett kedvenc ez sem. Ha nem a húgommal és unokaöcsivel néztem volna meg, akkor talán sosem került volna sorra. :-D

MLauri

Áááá én ezeket miért csak most látom?

Szeszj 

Én gyerekoromban nagyon szeretem a Szörny Rt. és ezt a részt is, mert ez a rész nagyon jól bemutatja hogy hogyan ismerkedett meg Sally és Mike, és milyen úton kerültek be a munkahelyükre, és azt is megmutatták hogy Randy mért utálja Sally-t! :D A mellékszereplők is nagyon jók! :D Én nagyon szeretem ezt a mesét, nekem egyértelműen többször nézős! :D https://i2.wp.com/watchaholics.hu/wp-content/uploads/20…
https://i2.wp.com/watchaholics.hu/wp-content/uploads/20…

mandu 

3-4 éve láttam (nem sokra a kijövetele után), úgyhogy rám fért egy kis nosztalgia Atlantisz után. :D Imádom a karaktereket, a sztorit, a humort és a szinkront (!!!) is. Szuper elő-folytatásra sikeredett és megéri megnézni azoknak, akik szerették a Szörny Rt-ét ^^

viky0222 

Kicsit tartottam ettől a résztől, mert a folytatások (bármilyen sorozatról is legyen szó), ritkán sikerülnek jól. Szerencsére pozitívan csalódtam, abszolút jól hozta az első rész színvonalát. Nagyon tetszett a történet, örültem, hogy visszamentünk az időben, és megismerhettük Mike és Sully barátságának történetét. Nagyon jól hozta az amerikai egyetemi tinifilmek hangulatát, pedig nagyot bukhattak volna ezzel a témával és közeggel. De vicces volt, a két főszereplőt imádom, ahogyan az Ocsmánykákat is úgy összességében. Tetszettek a feladatokat, amiket meg kellett csinálniuk, nagyon jól dolgoztak az alaptörténettel, pedig nem gondoltam volna, hogy lehet azért ennyire variálni.
A magyar hangok pedig ehhez a filmhez pedig tökéletesek, sokat hozzátesznek az élményhez.

Gothic01 

Közhírré tétetik, hogy a Pixar visszavonhatatlanul megvett magának, és hogy a közeljövőben végrehajtandó terveim közé felkerül a többi animációs filmjüknek is a megnézése. Ugyan ez a darab pusztán 7 pontot kapott, – pontosan a 7 és a 8 között helyezkedne el számokban kifejezve, 7,5-öt érdemelne, de mivel a 8-asoknak járó szintet éppen csak nem ugrotta meg, ezért kerekítettem lefelé – mégis sorra pipálta azokat az elvárásokat, amiket a Pixar sztorikkal szemben támasztok. Egyedi elgondolás, komolyabb, nem agyonmarháskodott történet és az a felüdítő érzés, amit felnőttként is átérzek a képkockák pörgése közben, annak ellenére, hogy az „ebből már kinőttem pár éve” tény félresöpörhetetlen, más szóval annak ellenére, hogy a célkorosztályt messze túlnőttem.

De ideje konkrétumokkal is szolgálnom az általam oly gyűlölt általánosságok szajkózása helyett.

Valamilyen szinten nekem is az a véleményem, hogy szerencsésebb lett volna nem fordított időrendet alkalmazni, ezt a filmet elkészíteni első résznek, ugyanis a Szörny Rt. (2001) fő durranásának a tudatában a veszélyes helyzeteknek az éle jóval tompul, nem félti annyira egy bizonyos rizikóval szemben a néző a karaktereket, mintha abban a tudatban lenne a spoiler vonatkozásában, mint a szereplők. Illetőleg Mike minden szorgalma és lexikális tudása ellenére fennálló „tehetségtelensége” se tudja annyira megérinteni, sajnálkozó empátiára ösztönözni a nézőt, aki már tudja, hogy a valódi tények szerint Mike pont, hogy terepmunkában is őstehetség az adottságai miatt, nem pedig minden igyekezete ellenére kapálózó visszahúzó erő. Viszont, hogyha más szemszögből közelítem meg a helyzetet, akkor azt mondom, hogy helyesen cselekedtek, hogy a Szörny Egyetem lett a második rész, ha a fentebb ecseteltek miatt nagyobb kockázatot is vállaltak vele a készítők, ugyanis a történet kibontakoztatása mellett lehetetlen lett volna megfelelően bemutatni teljesen idegenből a világot, ami ennek hatására jóval szűkebb lett volna végeredményében, szükség volt a maximális élményhez a Szörny Rt. nyújtotta alapozáshoz, amiben minden fontosabb szegmenst meg lehetett tudni a maga következetes – tudom, ez a gyagyám – és logikus – a másik gyagyám – tálalási módjában.

Amellett, hogy érdekes volt látni, hogy a „jelenben” ismert karakterek milyenek voltak fiatalnak, honnan eredtek egyes rivalizálások, ki milyen irányba változott, – ezen a fronton Mike okozta a legnagyobb meglepetést, mert míg a felnőtt verzióját nem szívleltem a Szörny Rt.-ben az arcoskodása, okoskodása és álszent ítélkezése miatt, addig itt pont azt a szörnyet ismertem meg, akinek a felnőtt énje látszani akart; egy jó fej, okos, szorgalmas, szellemes, precíz tervező jellemet, aki küzd – a Szörny Egyetem fő erősségét az a bizonyos Pixarra jellemző merészség adja, ami különlegességet kölcsönöz a filmjeiknek. Maga a helyszín is új vizekre evez, elvégre habár egyre több gimnáziumban játszódó, gimnazista korú karaktereket felvonultató mesével rukkolnak elő, a főiskolai, egyetemi színteret eddig mellőzték az alkotók a gyerekeknek nem kimondottan való velejáróik jelentette „veszély” miatt. A film készítői egyrészt berobbantották ezt az eddig mellőzött, ódzkodva kezelt ötletet, másrészt – és ez a legnagyobb érdem – mindezt úgy vitték keresztül, hogy a félsz-t biztosító csapdát egyszerűen kikerülték.

Nem a klisés egyetemi tombolásra helyeződött a fókusz, hanem sokkal inkább a stresszre, a megfelelésre, arra hogy micsoda egy kiélezett, feszített versenyt futnak a hallgatók a többi hallgatóval és saját magukkal is, hogy elérjék a tanulmányaik végén az álmukat. Arra, hogy mennyire fél mindenki a leszerepeléstől, hogy hiába gürcölt eddig, nem lesz elég jó. Az első fimről írt kritikámban említettem, hogy a cégnél kőkemény kapitalizmus folyik, hogy a ördögi futam megy az áhított teljesítményért, és lényegében ugyanez folyt az egyetemen is, ami nem koppintást jelent, hanem valami sokkal nagyszerűbbet. Annak a szemléltetését, hogy a maga „munkahelyén”, maga közegében mindenkinek rengeteget kell küzdenie, nem csak annak nehéz, aki dolgozik, hanem annak is, aki egyetemen van, nem csak annak nehéz, aki egyetemen van, hanem annak is, aki gimnáziumban van, és így tovább. A szerepeknek a megnevezése változik, a ketrec mérete is változik, de a játékszabályok lényegében mindenhol ugyanazok, ha erről az emberek hajlamosak is megfeledkezni.

Maga a cselekmény egy kissé nehézkesen indult a számomra, az eseménydússága ellenére is úgymond döcögött időnként, de végül remekül révbe ért; elkapta a megfelelő izgalmi faktor, a karakterek szépen felfejlődtek, meghaladták önmagukat, és fokról-fokra kialakultak a barátságok, felszínre kerültek a rejtett erősségek, miközben végig szem előtt lett hagyva az üzenetet a rivalizáláshoz és a teljesítményhez fűződően. A legjobb az idézőjeles tanulságban, ha úgy tetszik, motivációban, hogy ezúttal se szájbarágósan kerül közlésre, hanem a történések fényében levonható; kellő akaraterővel, szorgalommal és befektetett energiával bárki kihozhatja magából a maximumot, amivel saját magát is meglepheti, és legfőképpen azokat, akik lebecsülték. Valamelyest azt is rá lehetne aggatni a filmre, hogy a nagybetűs amerikai álmot testesíti meg a végkifejlet; aki tehetséges, és gürcöl az a nulláról is felküzdheti magát a csúcsra, senkinek sincs előre kőbe vésve a sorsa rajta felül álló tényezők miatt.

Ui: A kis kikacsintás a KISS felé az egyetemi verseny egyik csapata által pedig nagyon tetszett. :D

Oleander 

Gondoltam,megkockáztatok egy első megtekintés utáni értékelést.:P
Őszintén szólva élvezhetetlenebbre számítottam a sok negatív értékelés alapján.Viszont egy nagyon is érdekes ,izgalmas filmélményben volt részem .A szereplőket ,főleg az Ocsmánykákat,nagyon rokonszenves és jól megalkotott karaktereknek találtam.A szinkronra itt sem lehetett panasz (egyébként se vártam csalódást)a Lippai-Gesztesi páros még mindig jól működik együtt-az előző film szinkronrendezőjéé az érdem.Mike-ot itt jobban megkedvelhettük-én sajnos kicsit együtt is tudtam vele érezni a kiskorú élményeiben.Az alapkoncepció még mindig nagyon fantáziadús ,tehát ez a film is bevonult a „hé,ez nem is olyan rossz” Pixar alkotások (még?) pici körébe nálam.Én ajánlom megtekintésre.:)

ScarlettBlair

Akár hányszor is nézem meg, mindig ugyan annyira tetszik, egyszerűen nincs olyan Pixar film, amit ne imádnék :D

UViki 

Igazából vicces volt és aranyos és le is tudott kötni, de szerinte ennek ellenére sem én voltam a célközönség. Tetszett, de valahogy nem az én animációs filmem.


Hasonló filmek címkék alapján