Szomszédok (1987–1999) 139

Magyar valóság a rendszerváltás idejéből a Gazdagréti lakótelepről.

Képek 36

Szereposztás

Zenthe FerencTakács István (Taki)
Komlós JuciTakács Lenke
Fehér AnnaNiski Alma
Trokán PéterSzelényi János
Kulka Jánosdr. Mágenheim Ádám
Frajt EditSzikszay Júlia (Juli)
Ábel AnitaMágenheim Júlia (Julcsi)
Csűrös KarolaSzikszay Etus
Nemcsák KárolyVágási Ferenc (Feri)
Ivancsics IlonaVágási Judit (Jutka)

További szereplők

Kedvencelte 50

Várólistára tette 33


Kiemelt értékelések

Alvarando 

A magyar tévésorozatok kiemelkedő darabja, amely a szocialista időszak végóráiban indult és a rendszerváltást első évtizedének végén ért véget. Benne volt a kisemberek napi gondja, tulajdonképpen napjaikból nézve olyan, mintha 30 év alatt semmi sem változott volna.
A szereplők csütörtökjeibe kaptunk bepillantást, karaktereik egyaránt szerethetőek voltak és mindenféle emberi kapcsolat megtalálható közöttük. A tökéletes házasság (Feri és Jutka), a se veled se nélküled kapcsolat (Alma és János), a kedves öreg pár (Lenke néni és Taki bácsi), valamint az állandóan zsörtölődő házaspár (Juli és Ádám). Persze ott van a gondoskodó Tyúkanyó (Etus), a mindenre gondoló házmesterek (Bőhm és Kutya) és az eleinte az élőfába is belekötő, de a végére teljesen megszelídülő operaénekes (Sümegi). A mellékszereplők is nagyon jók voltak, a mindig vicces, bunkó Virág doktor, az állandóan kekeckedő Éva, a mindenbe belekötő, unszinpatikus Kerei és a Pattogi. Nem hiányozhat a mindenben a pénzt kereső életművész Gábor Gábor és persze a gyerekek sem. A végén pedig a két bolond pincér hoz nagyon vidám perceket a néző számára.
A magyar színészvilág java szerepelt benne, ha csak epizódszerepre is és milliókat szegezett csütörtök esténként a tévé elé.
Most már nosztalgiával gondolunk rá, és jó dolog újra és újra végignézni ezt a 13 évadot.

Patyolatpitypang

Amikor bekapcsolom, egyszerűen belekerülök a cselekményekbe. A napom úgy kezdődne, hogy Almáéknál rendelnék egy kávét, és míg ő kihozza, János az erdő védelméről papol nekem. Majd beugranék a fodrászatba, ahol Oli a hajamat, Juli az arcomat teszi széppé és beszélgetni kezdünk az újításokról, amiknél Gábor Gábor csak a fejét fogja. Tudom, hogy Lenke néninél mindig van tea és mellé valami finomság. És ha ne adj' isten rosszul lennék a sok pékárutól, Taki bácsi vinne be a taxival a kórházba, ahol már vár Ádám, hogy megmondja mi a bajom. És jönnének látogatóba. Feri hozna egy asztalt, azon lennének a gyönyörű szobrok, amiket Etus készítene miközben Jutka felolvas. Sümeghynek meg hagynám hogy olyan áriát énekeljen amilyet csak akar. Julcsival pedig jól kibeszélhetnénk a fiúkat, hogy mit csinált éppen Dani vagy hogy találkozott először Kristóffal. Örök kedvenc. Mindig az volt, az, és az lesz.

Pennmenelien

Az egész gyerekkoromat végigkísérte, de a mostani ismétléseket is néha elkapom és ma is aktuális mondanivalója van (az, hogy akkor volt, azt a szüleimtől tudom:)).

ThePaleEmpress

Még egészen kicsi voltam, amikor véget ért, úgyhogy csak néhány éve jöhettem rá igazán, mennyire imádom. :) Eddig mindig csak elkezdtem, félbehagytam…most viszont végre megnéztem az összes részt és azt kell mondanom, kár érte, hogy vége lett. Igazi nosztalgia hangulatot adott nekem és néha azt kívántam egy-egy rész közben, bárcsak visszarepülhetnék abba az időbe. (Ha lenne pénzem, még megvenném az eladó Takács-lakást is a telepen…) Nagyon szeretek mindenkit, nincs olyan, hogy utálom. De leginkább Takácsékat szeretem. <333 Kicsit régimódi vagyok, ez van. :)))

Péter_Király

Mai szemmel nagyon béna, sematikus, sajnálkozó, negatív… de mégis, egy korrekt képet fest erről az időszakról.
Abszolút kedvenceim „Drágazsuzsám” és Janka néni szócsatái, melyekbe néha „Drágajutkám” is belecsöppen. :D

oscarmániás 

Amennyire emlékszem.
A formátum, értsd végtelenített sorozat, újszerűségével rögvest közönség kedvenccé vált, hétköznapok beszédtémájává, rengeteg tabutémával, magyaros helyzetekkel és megoldásokkal. Évtizedig leuralta a csütörtök estéket, és ezen még a Friderikusz Show sem tudott változtatni. De pont ez lett a veszte, a fiatal generációk sorban lecsatlakoztak a lakótelepi életképekről. Ami nem baj. Kultikus sorozat, amivé csak az idő és a dokumentarista jellege miatt vált. Választható magyarázó felirattal vagy audiokomentárral el tudom képzelni, hogy oktatási segédanyaggá váljon , akár kicsit megvágva, vagy egyes jeleneteket felgyorsítva, hogy pörgősebb legyen és hamarabb meg lehessen nézni. (pl az epizódok végén az összefoglalás, vagy a zene kicsit átvariálva, persze választható lehetőség maradjon).

1 hozzászólás
Timcsibaba77

Megunhatatlan,napjainkra is aktualizálható cselekményben gazdag édes keserű bájos sorozat, abszolút ujra nézhető, 10-100 éves korig bárki nézheti. 80as évektől átvezeti a nézőt a 90-es évek végéig, kis társadalom, kortörténetet mutat be, ami megdöbbentett, abszolút a régi problémák ma is fellelhetőek napjainkban, mint infláció, közbiztonság, erkölcs hiánya. Egy elgondolkodtató, mélyreszántó remekmű


Népszerű idézetek

Traclon

Karácsonyig összegyűjtök annyi pénzt, hogy beszállhatok az Internetbe.

Albert_Richwick

Vágási Feri: Azt nem. De ha lenne tízezer forintom, holnap megvehetném a géphez ezt az új eredeti, Mikroszoft Vindóz 95 programot, és akkor dolgozhatnék itthon is a benti munkáimon.
Sőt, egy csomó más csodát is művelhetnék.

3 hozzászólás
Alexandra

Taki: -Pedig tessék elhinni, a szép az mindenkié.

Alvarando 

Etus: A hazaszeretet nem külsőséges dolog, az bennünk él mint a szeretet vagy a szerelem. És aki nagyon mutogatja, az gyanús.

1. évad 104. rész
1 hozzászólás
Alvarando 

Taki bácsi: Nincs megnyugtatóbb, mint egy fárasztó nap után elandalogni a magyar közélet örömein.

1. évad 57. rész
3 hozzászólás
juliazsibrita

Alma: Rezső, nagy a forgalom!
Rezső: Azért nagy a forgalom, mert Rezső egy fogalom.

holdpillango

Báthory Béla bácsi: Hogy ki miatt milyen az ország, azt nem így kell megítélnünk, igaz, uram? De közlöm önnel, hogy ez itt egy iskola. Egy tanintézet. Mi pedig itt mindnyájan tanárok vagyunk. Mi a nemzet napszámosai vagyunk, kérem. Sőt, a nemzet béresei. Az órabéresei! Ezt a hangot minden tisztességes magyar pedagógus nevében visszautasítom!

Kogoro

Rozsomák: – Rozsomák vagyok.
Sümeghy: – Az látszik.

Alvarando 

Klarissza: Puszit nem ad?
Mágenheim: A betegek és a vadállatok izgatása tilos

1. évad 171. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján