Szomszédok (1987–1999) 130

Magyar valóság a rendszerváltás idejéből a Gazdagréti lakótelepről.

Képek 35

Szereposztás

Zenthe FerencTakács István (Taki)
Komlós JuciTakács Lenke
Fehér AnnaNiski Alma
Trokán PéterSzelényi János
Kulka Jánosdr. Mágenheim Ádám
Frajt EditSzikszay Júlia (Juli)
Ábel AnitaMágenheim Júlia (Julcsi)
Csűrös KarolaSzikszay Etus
Nemcsák KárolyVágási Ferenc (Feri)
Ivancsics IlonaVágási Judit (Jutka)

További szereplők

Kedvencelte 46

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

Pennmenelien

Az egész gyerekkoromat végigkísérte, de a mostani ismétléseket is néha elkapom és ma is aktuális mondanivalója van (az, hogy akkor volt, azt a szüleimtől tudom:)).

Patyolatpitypang 

Amikor bekapcsolom, egyszerűen belekerülök a cselekményekbe. A napom úgy kezdődne, hogy Almáéknál rendelnék egy kávét, és míg ő kihozza, János az erdő védelméről papol nekem. Majd beugranék a fodrászatba, ahol Oli a hajamat, Juli az arcomat teszi széppé és beszélgetni kezdünk az újításokról, amiknél Gábor Gábor csak a fejét fogja. Tudom, hogy Lenke néninél mindig van tea és mellé valami finomság. És ha ne adj' isten rosszul lennék a sok pékárutól, Taki bácsi vinne be a taxival a kórházba, ahol már vár Ádám, hogy megmondja mi a bajom. És jönnének látogatóba. Feri hozna egy asztalt, azon lennének a gyönyörű szobrok, amiket Etus készítene miközben Jutka felolvas. Sümeghynek meg hagynám hogy olyan áriát énekeljen amilyet csak akar. Julcsival pedig jól kibeszélhetnénk a fiúkat, hogy mit csinált éppen Dani vagy hogy találkozott először Kristóffal. Örök kedvenc. Mindig az volt, az, és az lesz.

Tündérke

Még egészen kicsi voltam, amikor véget ért, úgyhogy csak néhány éve jöhettem rá igazán, mennyire imádom. :) Eddig mindig csak elkezdtem, félbehagytam…most viszont végre megnéztem az összes részt és azt kell mondanom, kár érte, hogy vége lett. Igazi nosztalgia hangulatot adott nekem és néha azt kívántam egy-egy rész közben, bárcsak visszarepülhetnék abba az időbe. (Ha lenne pénzem, még megvenném az eladó Takács-lakást is a telepen…) Nagyon szeretek mindenkit, nincs olyan, hogy utálom. De leginkább Takácsékat szeretem. <333 Kicsit régimódi vagyok, ez van. :)))

Péter_Király

Mai szemmel nagyon béna, sematikus, sajnálkozó, negatív… de mégis, egy korrekt képet fest erről az időszakról.
Abszolút kedvenceim „Drágazsuzsám” és Janka néni szócsatái, melyekbe néha „Drágajutkám” is belecsöppen. :D

oscarmániás 

Amennyire emlékszem.
A formátum, értsd végtelenített sorozat, újszerűségével rögvest közönség kedvenccé vált, hétköznapok beszédtémájává, rengeteg tabutémával, magyaros helyzetekkel és megoldásokkal. Évtizedig leuralta a csütörtök estéket, és ezen még a Friderikusz Show sem tudott változtatni. De pont ez lett a veszte, a fiatal generációk sorban lecsatlakoztak a lakótelepi életképekről. Ami nem baj. Kultikus sorozat, amivé csak az idő és a dokumentarista jellege miatt vált. Választható magyarázó felirattal vagy audiokomentárral el tudom képzelni, hogy oktatási segédanyaggá váljon , akár kicsit megvágva, vagy egyes jeleneteket felgyorsítva, hogy pörgősebb legyen és hamarabb meg lehessen nézni. (pl az epizódok végén az összefoglalás, vagy a zene kicsit átvariálva, persze választható lehetőség maradjon).

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Traclon

Karácsonyig összegyűjtök annyi pénzt, hogy beszállhatok az Internetbe.

Albert_Richwick

Vágási Feri: Azt nem. De ha lenne tízezer forintom, holnap megvehetném a géphez ezt az új eredeti, Mikroszoft Vindóz 95 programot, és akkor dolgozhatnék itthon is a benti munkáimon.
Sőt, egy csomó más csodát is művelhetnék.

3 hozzászólás
Alexandra

Taki: -Pedig tessék elhinni, a szép az mindenkié.

holdpillango

Báthory Béla bácsi: Hogy ki miatt milyen az ország, azt nem így kell megítélnünk, igaz, uram? De közlöm önnel, hogy ez itt egy iskola. Egy tanintézet. Mi pedig itt mindnyájan tanárok vagyunk. Mi a nemzet napszámosai vagyunk, kérem. Sőt, a nemzet béresei. Az órabéresei! Ezt a hangot minden tisztességes magyar pedagógus nevében visszautasítom!

Kogoro

Rozsomák: – Rozsomák vagyok.
Sümeghy: – Az látszik.

juliazsibrita

Alma: Rezső, nagy a forgalom!
Rezső: Azért nagy a forgalom, mert Rezső egy fogalom.

holdpillango

Takács Lenke néni: Nálunk a gyógyszer is politika.

PAVideoStudio

[Jutka és Feri lakásában beszélgetnek arról Béla bácsival és Csaba tanár úrral, hogy tankönyvből tanítsák-e a történelmet a diákoknak]
Jutka: Béla bácsi tapasztalatból tudja, hogy mi volt az igazság. Mi pedig csak most ismerhetjük meg lassan. Ezért kell, hogy velünk maradjon.
Csaba: Segítened kell, Béla bácsi. Nem taníthatjuk csak azt, amit a napilapok meg a folyóiratok írnak. S ha már ilyen szerencsénk van, hogy köztünk dolgozik valaki, aki emlékszik ’44-re, ’49-re, ’56-ra, akkor legalább mi nem zavarhatjuk össze teljesen a gyerekeket.
Feri: Én is az időseb kollégáktól hallom, hogy mi volt itt 30-40 évvel ezelőtt. Elolvassák a kéziratot és rögtön minősítik, hogy ez már majdnem az igazság, de valójában ez meg ez történt. A szokvány politikai szövegen csak röhögnek.
Béla bácsi: Én komolyan aggódom, hogy ez a nagy és hirtelen szabadság egyszer csak végetérhet. Ekkora zűrzavarból és ilyen növekvő szegénységből könnyen lehet diktatúra megint, és akkor már nem kell az én segítségem. Jön újra a baj.
/55. fejezet

1 hozzászólás
holdpillango

Takács Lenke: Beveszed a cseppet, megiszod a kamillát, és semmi konyak!
Niski Alma: Szerintem már nem is fáj a gyomra.
Szelényi János: Én is a konyak mellett szavazok!
Takács Istvan: Ha én most mind a hármat megiszom, akkor se lesz semmi bajom!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján