Sötétségben (Star Trek 12.) (2013) 352

Star Trek: Into Darkness
132' · amerikai · akció, sci-fi, kaland 12 !

0 díj · 8 jelölés

Amikor az Enterprise legénységét hazahívják, kiderül, hogy egy a szervezeten belülről jövő megállíthatatlan erő felrobbantotta a flottát, és mindent, amit a flotta képviselt, és ezzel a világunkat válságba sodorta. Kirk kapitánynak személyes elszámolnivalója is van, elindítja az embervadászatot… [tovább]

angol · magyar
magyar

Képek 23

Szereposztás

Chris PineJames T. Kirk
Zachary QuintoSpock
Benedict CumberbatchKhan
Simon PeggScotty
Karl UrbanDr. Leonard McCoy
Zoe SaldanaNyota Uhura
John ChoHikaru Sulu
Alice EveDr. Carol Marcus
Peter WellerMarcus admirális
Anton YelchinPavel Chekov

További szereplők

Kedvencelte 83

Várólistára tette 58


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin

Számomra nagyon kedves film. Persze, nem érhet az eredeti gárdával készült epizódok nyomába, de J. J. Abrams nélkül talán sose lettem volna Star Trek rajongó, így minden logikai hibáját, minden apró problémát el tudok neki nézni. A főszereplőket remekül válogatták ki, Benedict Cumberbatch pedig talán túl is szárnyalta Ricardo Montalbant ebben a szerepkörben, a hideg, számító géniusz sokkal jobban ment neki, nem ment el ripacs, néha kicsit komikus irányba, mint az elődje. A történet nekem tetszett, persze, nagyrészt fanservice, de mindig, még sokadik nézésre is beugrom neki, örülök az idős Spocknak, örülök, hogy ennyi hangsúlyt fektetnek Kirk és Spock barátságára, mert még mindig az univerzum egyik legszebb elemének tartom, és a látvány, filmzene is olyan módon újította meg a világot, hogy megnyissa azt az új generáció előtt. Én remek filmnek tartom, ajánlom mindenkinek.

Mongúzparéj

Nem… egyszerűen nem.

Nem az a bajom a filmmel, hogy szembemegy mindennel, ami a Star Trek volt.
Nem az a bajom a filmmel, hogy tulajdonképpen semmi értelme és semerre sem viszi a történetet.
Nem az a bajom a filmmel, hogy a epikus repülőautókon mezei gyomorszájasokat osztogat egy szuperkatona, majd egy nem szuperkatona legyőzi, akit képtelen lehanyintani egy másfél négyzetméteres repkedő szirszarról.
Nem az a bajom a filmmel, hogy úgy néz ki, mint egy epic Apple-reklám.

Nekem az a bajom a filmmel, hogy rossz.
Rossz a dinamikája, érdektelen a konfliktus (konkrétan nem is emlékszem, annyira kuszán és homályosan kezeli a film a saját történetét), és ami a főbűn: leszerződtetnek főgonosznak egy Benedict Cumberbatchet, és utána NEM ÉPÍTJÜK FEL A SZEREPÉT. Annyit mondunk neki, „Benedict, láttad a régi Khan haragját?” "Igen, láttam." „Na, ne úgy csináld.”
A pasi zseniális, a karaktere zseniális lehetne, de ez a film is beletartozik azok közé, amik szisztematikusan elszúrják a negatív karakterek kezelését. Mire gondolok?
1. Szerződtess le egy kiemelkedő színészt a gonosz szerepére.
2. Alkoss neki valami elképesztően jó jelmezt, környezetet, követőket, birodalmat.
3. Sejtesd már a megjelenésével is, de minden szavával egyaránt, hogy van valami nagyon érdekes háttérsztorija.
4. Ne kezdj vele SEMMIT. Ne mutasd eleget, ne beszéltesd sokat, ne engedd kibontakozni! Ne árulj el róla semmit, ne mutasd be, és lehetőleg történjen vele valami meglepően megalázó!
Na, ez is egy ilyen film. Behozzák a nagyágyút Cumberbatch személyében, aztán nem hagyják eljátszani a karaktert.
(Vesd össze még: Nebula a Galaxis őrzőiből Karen Gillannal, Malekith a Thor 2-ből Christopher Ecclestonnal, Megatron a Transformersből Hugo Weavinggel… A sor folytatható, ez most egy trend a filmekben, méghozzá egy gyűlöletes trend.)

A filmnek az is egy nagy betegsége, hogy annyira sokat akar kacsintgatni a régi ST rajongóira, hogy végig csukva van a szeme és nekimegy egy falnak. A rengeteg utalás és belsős „poén” már-már paródiává alakítja ezt a filmet, a krokodilkönnyeket síró Spock meg…

AZTAROHADT ABBAHAGYOM MIELŐTT NEM KAP HÁROM CSILLAGOT SE

Bee

Nem vagyok túl nagy Star Trek fan de ez tettszett. A történet is jobban lekötött mint az elözö részé … és Khan ! Ha nem ismerem Benedictet akkor is tetszett volna … moziban nagyon megrázó volt XD

2 hozzászólás
_Vica_

Végig lekötött, olyan régen láttam, hogy szinte élmény volt újra nézni. A kisebb hibák ellenére is, csak úgy vitt magával a történet. Nagy részben Benedict Cumberbatchnak köszönhető, fenomenális volt az örült alakítása, nagyon jól ált neki! Csak sajnos nem bontakozhatott ki eléggé, ami eléggé zavaró volt. Többet is kaphattunk volna belőle.

Popovicsp87 

Ez a rész egy kicsit jobb volt, mint az első.
Mr. Cumberbatch nagyon jól alakított Khanként, a többi nagyjából az előző film szintjén volt.
Tetszett a csavar, bár a végét kicsit feleslegesnek véltem, így a Khan haragja remake érzést nem tudom félretenni.

barbikaunatkozik 

Nehezen vettem rá magam, hogy megnézzem ezt a filmet. Egyrészről a csapból is az folyt, hogy mennyire sötét lett az egész, másrészt láttam néhány jelenetet Benedict Cumberbatch-el, aki nem nyerte el a tetszésem ebben a szerepben, még így látatlanban sem. Szerintem jó színész, de Khannak… Mivel most élem az űrutazós korszakom a Star Wars miatt, ezért alap volt, hogy ezt a filmet is megnézem. És nem is bántam.
Jó idő eltelt az előző rész cselekménye óta. Az Enterprise legénysége már összeszokott egység, sőt, egy nagy család. Kirk és Spock végre barátok, még akkor is, ha folyamatosan egymás torkának ugranak, spoiler, szóval zajlik az élet. Viszont felbukkan egy új, veszélyesebb ellenség Khan személyében, aki a legénységét akarja felébreszteni hosszúra nyúlt álmukból, hogy ott folytathassák személyes inváziójukat, ahol elkezdték. Ám ehhez lesz néhány keresetlen szava a kapitánynak és legénységének.
Fontos kérdéseket vesz górcső alá a film, mint a lojalitás, a barátság, az érzelmek, a szeretet, az egymás iránti tisztelet, az árulás, a halál és az attól való félelem. Ezek fényében valóban már nem az előző rész könnyedebb stílusa a hangsúlyos, ámbár itt is van jó néhány vicces jelenet. Ezek nagy részét Spock és Kirk vitái teszik ki.
Az ő duójuk kiemelkedik a „család” többi kapcsolatából. Két merőben más egyéniség próbálja megérteni és elfogadni egymást hol sikerrel, hol anélkül. Viszont még mindig ott van az, hogy Spock félig vulkáni, így azt mutatja mindenki felé, hogy érzéketlen, amit viszont cáfol kis beszéde a klingonok felé tartva, valamint a fájdalma, spoiler. Hmm…ez nem fordítva volt? És hogyhogy ilyen gyorsan visszahozták? Na mindegy, a lényeg, hogy kezd jellemfejlődésen átesni, amit jól mutat, hogy a film végére már keresztnevén szólítja legjobb barátját. Kirk alapból barátságosabban áll hozzá, mindent megtesz, hogy barátságosabban álljon hozzá és védje, ha kell akkor az élete árán is. A kapitány mostanra érett be igazán a ráosztott szerepébe.
Ami Uhura és Spock kapcsolatát illeti, itt is a probléma abból fakad, hogy a férfi nem meri kinyilvánítani az érzéseit, mert fél azoktól. Ő a logikát részesíti előnyben, ám a szerelem nem arra épül. Ezért is voltak konfliktusok kettőjük között.
Khan…ő az eredetiben az egyik legjobb fő gonosz volt, de itt…én úgy éreztem, hogy valami hiányzik belőle. Hiába a zsenialitás és a számítás, na meg az a gonosz nézés, akkor sem volt annyira riasztó ellenfél. Senki sem bírta legyőzni, de érdekes módon spoiler, most akkor ez hogy is van? Talán jobb lett volna a karakter is, ha Sherlock nem önmagát adja kicsit több gonosz nézéssel, túljátszott mimikával és az az artikulálás. Inkább volt idegesítő, mint rémisztő a szerepben. Nekem legalábbis az agyamra ment.
Voltak itt még érdekes játékok, de azokhoz már az előző részben hozzá lehetett szokni és inkább elvárás volt. A zene fantasztikus lett, a látvány lenyűgöző, a harcjelenetek nagyszabásúak, volt kémia a szereplők között és valóban úgy érzi az ember, hogy ez egy nagy család. Ezért is nem tudok 8 csillagnál kevesebbet adni, minden hibáját tekintve is.

1 hozzászólás
Nyctea

Eléggé kifacsarja az eredeti sztorit, de ha ettől elvonatkoztatunk, ez egy nagyon jó film. Megvan benne az a szikra, ami miatt el tud varázsolni. Napokra a hatása alá kerülök, miután megnéztem.
Izgalmas, látványos, és fantasztikus a zenéje is. Benedict Cumberbatch pedig isteni gonosz! Már attól végigfut az ember hátán a hideg, ahogy néz…

MrsCumberbatch 

Mivel egyetlen egy Star Trek filmet és sorozatot sem láttam én nem tudok ahhoz mit hozzáfűzni, hogy jobb vagy rosszabb-e mint az elődjei.

Így a környezetéből kiragadva nekem tetszett a film. Látványos, akciódús, néhol kicsit lassú, de Khan mindent vitt. :D Szerintem, Benedict jó választás volt a szerepre és a karaktere is érdekes volt. Lényegében egyébként kb sose lehetett tudni mikor hazudik vagy mikor mond igazat… Amikor azt hinnéd megbízhatsz benne, hátba támad, amikor meg úgy gondolod, hogy Úristen, akkor most fog támadni, pedig kellemesen csalódsz benne. Imádtam, az ilyen kellemes csalódásokat.

Amúgy ez a film is feszegeti a kérdést, hogy akkor most a bosszú mindig minden körülmények között elítélendő vagy esetleg van olyan amikor nem?!

meseanyu

Nekem ez is nagyon bejött, sőt már annyira lelkes vagyok, hogy a következőt lehet, hogy megnézzük moziban. Izgalmas volt, látványos, vicces, sőt romantikus, dramaturgiailag szerintem hibátlan. Ez most egyszerre volt előzmény, meg remake, meg alternatív valóság, nos, én csípem az ilyesmit. Chris Pine most már kissé farkasemberesebb volt, de még elment, Simon Pegg még mindig cuki, Cumberbatch meg zseniális, mint mindig, és állati jól is nézett ki. Spock meg szintén édes. Na, jó, ez most nagyon lányos értékelés lett, de ez van, lány vagyok, és a férjem szerint ez is volt az egyik célja a készítőknek, hogy a nőneműeket is bevonzzák a moziba.

Csike

Erős 8, de itt már kezdett kilógni az a bizonyos láb…
Benedict a legjobb választás Khan szerepére.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin

Uhura: Minden rendben, kapitány?
Kirk: Persze. Csak a pasija minden parancsomat megkérdőjelezi. Bocsánat, ez nem volt… helyénvaló, csak néha legszívesebben letépném a… frufruját.

Valentine_Wiggin

McCoy: Nem rabolsz bankot, ha a menekülőkocsinak defektje van!

Valentine_Wiggin

Kirk: Tudja, hogy miért nem hagytam meghalni? Hogy miért mentem vissza magáért?
Spock: Azért, mert a barátom.

ChöppMoly

Kirk: Mondtam, hogy átférünk.
Spock: Szerintem ez nem minősül annak.

Valentine_Wiggin

Kirk: Jelentést írt? Miért nem szólt róla?
Spock: Tévesen azt feltételeztem, hogy őszinte lesz a hajónaplóban.
Kirk: Az lettem volna, ha nem kell megmentenem az életét!
Spock: Amiért roppant hálás vagyok, éppen ezért éreztem úgy, hogy felelősséget kell vállalnom a…
Kirk: Ez nagyon nemes volna Füli, ha közben nem szúrna hátba.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Spock: A szabályokat félretéve morálisan…
Kirk: A szabályokat félretéve az, hogy kihúztam egy vulkánból, morálisan helyes volt. Mégsem kaptam érte pontokat!
McCoy: Jim, nyugi!
Kirk: Nem fogok etikaleckét venni egy robottól!

Valentine_Wiggin

Carol: Carol Wallace vagyok, az áthelyezésem… *átnyújtja az adatokat*
Spock: Igényelt még egy tudományostisztet, kapitány?
Kirk: Sajnos nem. *átfutja a papírokat* Doktorátus alkalmazott fizikából, szakterülete a fejlett fegyverrendszerek.
Spock: Lenyűgöző eredmények.
Carol: Köszönöm…
Spock: De szükségtelenek, mivel ismét a hajón szolgálok!
Kirk: De többen jobb a hangulat!

Valentine_Wiggin

Kirk: Pike admirális. Hogy talált meg?
Pike: Ismerem magát. Amikor először megtaláltam, az is egy ilyen csehóban volt. Alaposan ellátták a baját.
Kirk: Nem így történt.
Pike: Ledöngölő verés volt.
Kirk: Távolról sem!
Pike: Szalvéták lógtak ki az orrából.
Kirk: Ja. Jó kis bunyó volt.


Népszerű triviák

MrsCumberbatch 

Benedict elárulta, hogy jobban örült volna annak, ha Sherlock csak kitöri Magnussen nyakát. Steven Moffat viszont viccesen megjegyezte, hogy ez kicsit túl Khan-os lett volna.

Kapcsolódó filmek: Star Trek – Sötétségben (2013) · Sherlock (2010–2017)

Star Trek – Sötétségben (2013) Sherlock (2010–2017)

Kapcsolódó művészek: Benedict Cumberbatch · Steven Moffat


Hasonló filmek címkék alapján