Mindenen túl (Star Trek 13.) (2016) 242

Star Trek Beyond
122' · amerikai · akció, sci-fi, kaland 12

0 díj · 5 jelölés

A Gene Roddenberry által kreált és J. J. Abrams által 2009-ben újraindított, világszerte népszerű Star Trek sorozat várva várt új része Justin Lin (Halálos iramban sorozat) rendezésében tárja elénk az Enterprise űrhajó és elszánt legénysége újabb nagyszabású útját. A Mindenen túl kalandja során… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 28

Szereposztás

Zoe SaldanaUhura
Chris PineKirk
Zachary QuintoSpock
Simon PeggScotty
Karl UrbanBones
Anton YelchinChekov
John ChoSulu
Idris ElbaKrall
Sofia BoutellaJaylah
Deep RoyKeenser

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 46

Várólistára tette 86


Kiemelt értékelések

LoneWolf

Nyilt titok, hogy sosem voltam oda az J.J. által reboot-olt Star Trek univerzumért. Az eddigi két részt lebutított, látványra épülő, klisés akció filmeknek éreztem, amelyek Roddenberry viziójának töredékét sem hordozták magukban, ráadásként pedig hazavágta a többnyire jól fölépített canon-t. Mégis újabb 3 év elteltével ismét fellángolt bennem a Trekker vér és minden balsejtelmem ellenére úgy döntöttem, adok egy esélyt Simon Pegg és a Halálos Iram (!) rendezője által jegyzett folytatásnak. (Olyannyira bezsongtam, hogy két figurás poharat kértem a büfében, mire a pasas a 3 választhatóból csak kettőt mutatott föl. Mondom: „És az Enterprise?!” Szerencsére még volt az is, így nem rendeltem el vörös riadót…)
Máris rátérek a filmre! Az első, kis csetepatés jelenetnél kijelentettem: „Ha ez végig ilyen nevetséges lesz, akkor ez lesz az első, amiről kisétálok”, DE nem így lett… sőt! Hőseink a klasszikus sorozat 5 éves küldetésének 3. évében járnak és a megfáradt Kirk kapitány úgy gondolja, ideje visszavonulót fújni, majd természetesen a sztori eseményei gondoskodnak róla, hogy ez ne menjen ilyen könnyen. Minden karakterünk fejlődött, ezúttal Chekov a csajozógép, Kirk pedig igyekszik felelősségteljesen viselkedni, míg Bones… nos, ő még mindig önmaga, vagyis az Enterprise fő humorforrása. (Ez már jól hangzik, nem?) Cameoként kaptunk egy utolsó adagot Leonard Nimoy-ból, még ha csak képekben is, illetve a Star Wars után itt is tiszeteltét tette Parkman a Hősökből, aki most a flotta legújabb csillagbázisának rendjéért felelt.
A történetünkben az akció és a látvány mellett elfért egy kis felfedezés is, ami sokat dobott az összképen, hisz nem tűnt olyan kapkodósnak a dolog, illetve ahelyett, hogy főként Kirk és Spock kapcsolatára koncentrálnánk, a Mindenen Túl nagyrészt a legénység minden főbb tagjának hasonló mennyiségű szerepet adott, plusz kaptunk egy szép kis 'plot twist'-et, ami kiszámítható lehet, mégis kevésbé, mint az előzőek esetében. spoiler Emellett találunk visszautalásokat is szép számmal a korábbi részekre. (pl.: Beastie Boys… szerencsére Rihanna dala csak a stáblista alatt csendül fel.) Attól függetlenül persze, hogy jobban hasonlít kissé a régi Star Trek-re, akadnak hibái, (spoiler) de ezek többsége talán a vágóasztalnak köszönhető, mivel helyenként erős gyanúm támadt, hogy „Innen valami hiányzott”. Ezeken felül néha nagyon látszott, hogy ez Justin Lin munkája, ami persze nem volt baj, bár az aktuális főgonoszunk kiírása nem lett épp a legemlékezetesebb. (spoiler) Hozzátenném még, hogy szép gesztus volt Leonard Nimoy emlékére ajánlani, majd egy hatásszünet után beúsztatni az „And Anton” szöveget.
Összegezve: Minden gyengéje ellenére, egyszerre lett igazi Star Trek élmény és popcorn mozi számomra, ami komolyan meglepett, így csupán remélni tudom, hogy a 14. (jelen idővonalban a 4.) darab is inkább ezen a szinten mozog majd. Csak ajánlani tudom tehát, mert nekem kedvenc lett…

11 hozzászólás
Kemiviki 

Próbáltam objektíven átgondolni a filmet de nem ment. Folyamatosan oda lyukadtam ki, hogy mennyire de mennyire élveztem. Imádom és kész.
Annyira örültem, hogy mindenkinek volt egy kis saját része, hogy nem csak pár karakter kapott főszerepet, hanem mindenki. Egyik karakter sem volt unalmas, és felesleges. Annyira jót tett a történetnek.
McCoy és Spock párosa még mindig nagy kedvencem, és hozták is a poénokat rendesen (például a nyakláncos rész, ott szakadtam a nevetéstől).
Mindent megadott amire szükségem volt látványt, akciót, humort, Karl Urbant (jó sokat) :)

Leonard Nimoy-ról való megemlékezés nagyon megható volt, és örülök, hogy ezt bele építették a filmbe. A végén a képet megkönnyeztem.
Leonard Nimoy és Anton Yelchin nagyon hiányozni fognak!

1 hozzászólás
Coralie 

Tökéletes Star Trek film! Minden a helyén volt benne, nagyon tetszett! Ugyanazt az érzést hozta, mint a régi részek gyermekkoromban. Látványos, izgalmas, pedig semmi extra, csak a szokásos történet, de mégis teljesen lekötött. Élmény volt nézni. :)

luthienlovemagic

Egy csillagot levontam, mert nem tetszett annyira, mint az előző kettő. Hiányzott belőle nekem nagyon J.J… Nem volt olyan jó a hangulata, mint az elődeinek az új filmek közül, meg néhány akciójelenet se volt nekem az igazi.

De ettől eltekintve szeretem ezt is. A pátbeszédek, a kisebb utalások nagyon jók voltak. Meglátszott Simon Pegg keze munkája a forgató könyvön. Hála az égnek, hogy a közelébe engedték, így ellensúlyozta Justin Lin néhány Halálos iramban filmekből átmentett blődségét. A másik ami ellensúlyozta a rendezőt, a kiváló színészi játék. De azért vissza Abramset a rendezői székbe, és akkor a lélek is visszajön.

2 hozzászólás
sipiarpi 

Nem volt rossz, de…
Szóval nekem eleve fenntartásaim vannak a reboot univerzumok kapcsán, legyen az Star Wars, (tudom hogy nem reboot, de annyira merít a korábbi részekből, hogy szinte mégis az) Star Trek, Pókember, hogy a Fantasztikus 4-ről már nem is beszéljek. Ez a film illeszkedik a korábbi két film által kijelölt sorba. Egy szimpla akciófilm amiben Star Trek karakterek játszanak.
A negatívumok közé sorolnám: Akciók, amik egy idő után már inkább fárasztottak. Drámának nem nevezném a „szakítunk, majd mégsem” szituációt. Morális, filozófiai mondanivaló hiánya. Nekem ezek nélkül nem Star Trek. (Egy technikai hibát is találhat a figyelmes mozilátogató: Az űrben forgó űrhajóban mesterséges gravitáció mellett, zuhannak a mélybe a forgás miatt a kedves statiszták.)
Akkor mégis miért adtam hét csillagot? Az apróságok miatt, amik viszont hozták a Trek hangulatot:
Bones és Spock párbeszédei az eredeti sorozat legjobb pillanatait idézte. Scotty mindent meg tud csinálni, még egy száz éves roncsot is. „Sabotage”!!! A végén az épülő űrhajó nagyon tetszett, és a klasszikus mondatokkal kezdődő vége főcím a klasszikus zenei téma megtartásával. Az eredeti legénységről készült fotó nagyon meglepett, és örültem neki így az 50. évforduló kapcsán.
Ez is J. J. Abrams recept szerint készült: vegyél egy halom jól ismert karaktert és egy halom ezerszer látott szituációba rakd. A sztorit egyszerűsítsd le és távolítsd el a maradék mondanivalót is. Végül bolondítsd meg némi fanservice-el.
Szóval akinek bejött a korábbi két film az jól fog szórakozni ezen is.

ChöppMoly

Még mindig nehezen barátkozom Kirk kapitány és Spock parancsnok személyével. A doki és Scotty imádni valóak!
A történet is enyhén túl akciódús. Nem mondom, hogy nem esik jól, de nem szeretem, ha akciójelenetekkel bombáznak. Úgy érzem, mintha semmire sem maradna elég idő. A beszélgetések, a beszélő arcjátékok, a mélyűri semmittevés – amire az elején volt azért némi utalás – kicsikét hiányzik nekem.

3 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Figyelem! A továbbiakban egy olyan rajongó értékelése következik, aki könnyezett a fanservice részeken, teljességgel elfogult, és éppen azon agyal, hogy el kéne kezdenie előröl a TOS-t. Most pedig következzen elfogult, teljesen szubjektív kritikám:
Imádtam. Az eleje kicsit sötéten indult, de aztán elkapott a TOS hangulat, a fő trió minden interakcióját imádom, elképesztően sokat nevettem, Spock még mindig ott van legnagyobb kedvenceim listáján. Karl Urban olyannyira sikeresen lehelt életet a karakterébe, hogy három film után bátran mondom, túlszárnyalta DeForest Kelleyt, Zachary Quinto kiköpött fiatal Nimoy, Chris Pine pedig elkezdte felvenni Shatner stílusát és mimikáját, egészen apró módosításokkal, amik egyedivé tették a karakterét. Scotty, Uhura és Chekov ( :'-( ) is fantasztikus alakításokat nyújtottak, egyedül talán a főgonosz nem tudott megfogni, de efelett könnyen szemet hunytam. Ismételten kaptuk az üzenetet az összetartásról, a barátságról, és ez még inkább hozzájárult, hogy érezzem, igen, ez Star Trek, és igen, én még mindig imádom ezt az univerzumot.
spoiler

Saille 

Ennek a résznek mindig csak a végét csíptem el a tévében, szóval már baromi kiváncsi voltam, hogy kezdődik az egész. Mondjuk így érthetőbb volt pár összefüggés, de így is túl hamar leamortizálta Kirk az Enterprise-t (- az ilyenekről mindig a nagy durranás Top Gun-paródiája jut eszembe, hogy „maga tönkretett egy 30 millió dolláros gépet” "igen de törlesztem 30 centtel hetenként"). Viszont meghatóak voltak a Leonard Nimoy haláláról való megemlékezések a filmben ("Spock nagykövet"). A szereplőgárda még mindig jó, nekem különösen Bones (Karl Urban) szövegei tetszenek (bár ő hasonlít legkevésbé az eredeti Bones-ra). Az eleje a kis vízköpő-oroszlán-szörnyikékkel és Kirk béketárgyalásával nagyon vicces, ahogy közben is,amikor kiderül, hogy Spock „nyomkövetőt tett” a csajára. :)

Razor

Az ős-trekkiek valószínűleg nagyon utálják az Abrams-féle rebootot, de sokakat, köztük engem is az rántott be ebbe az univerzumba. (Én konkrétan láttam előtte is Star Trek-téren ezt-azt, de csak utána néztem meg a filmek javát és kezdtem el a sorozatok darálásával kacérkodni.) Sajnos a következő rész, a Sötétségben gyengébbre sikerült (bár második nézésre jobban tetszett), így a Mindenen túlnak volt mit jóvátennie. Az első trailer ugyan eléggé semmilyen volt, de én bíztam Simon Peggben.
Szerencsére nem is csalódtam, nagyon jól szórakoztam a film alatt. A film fő bonyodalmát a trailerek már ellőtték – spoiler –, viszont a szétszóródott legénység bőven tartogatott magában lehetőséget a karakterépítésre, ami az előző részben eléggé elsikkadt. Bár még itt is lehetett volna talán kicsit többet kihozni – gondolok pl. a megboldogult Anton Yelchinre –, a többséggel elégedett voltam, McCoy és Spock párosa fenomenális volt. A Beastie Boysos jelenet pedig szerintem kiérdemelte a jó értelemben vett, legelborultabb űr"csata" jelzőt. :D

Nyctea

És igen! És megcsinálta!

Bevallom, tartottam ettől a filmtől. A TOS a kedvenc Trek-szériám, és JJ filmjeit is imádom, hiszen azokkal ismertem meg ezt az univerzumot. A trailerek viszont nem tetszettek, a rendező neve sem jelentett garanciát számomra, ezért féltem tőle, hogy egy lelketlen, csillivilli akciófilmet fogok látni…
Voltak is benne akciójelenetek bőven, ám szerencsére nem ezek határozták meg a filmet. Sőt, azt kell mondjam, fantasztikusan sikerült megidézni a TOS szellemiségét, jobban, mint az első két filmnek. Minden megvolt benne, ami miatt beleszerettem az eredeti sorozatba. Némi filozofálás, moralizálás, Spock és McCoy évődése, ütős poénok, egy leheletnyi romantika (nem elnyálaskodva)…
A látvány pedig lehengerlő volt. Nagyon tetszettek az Enterprise-t kívülről mutató képek, az űrváros: Yorktown, a bolygó hegyes-sziklás környezete, az űrbeli csaták.
A szereplők is mind remekeltek. Kirk ezzel a frizurával nagyon hasonlít a fiatal Shatnerre… :) Örök kedvencem Spock, ám ebben a filmben McCoynak és Scottynak majdnem sikerült letaszítani őt a trónjáról. Imádtam, amit ez a két fickó leművelt! :D
A főgonosz személye meglepő volt, ám úgy éreztem, kicsit lehetett volna még dolgozni a karakterén.

spoiler

Először 9 csillagot akartam adni, ezzel is kifejezve, hogy továbbra is a Sötétségben a kedvencem az új filmek közül. Aztán meggondoltam magam. Megérdemli a 10 csillagot, mert a profizmus mellett volt benne szív és lélek, és mert sikeresen visszahozta az eredeti sorozat hangulatát.
Azt hiszem, hamarosan megyek vissza a moziba és megnézem megint.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

McCoy: Spock, legközelebb, ha egy cső áll ki az oldalából, hívjon vízvezeték-szerelőt!

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

McCoy: Álljunk meg egy pillanatra. Maga radioaktív nyakláncot adott a nőjének?
Spock: Nos, a sugárzás teljesen ártalmatlan, de egyedisége miatt könnyen észlelhető…
McCoy: Maga nyomkövetőt adott a nőjének?

Valentine_Wiggin 

McCoy (miután Spock elneveti magát): Ez már a delírium hatása…

Valentine_Wiggin 

Chekov: Tudta, hogy a skót whisky-t egy kicsi, orosz néni találta fel?

Valentine_Wiggin 

McCoy: Jó, hogy itt van Spock. Legalább nem egyedül fogok meghalni. *Spockot felsugározzák* Mindig ez van…

Valentine_Wiggin 

McCoy: Spock, hagyja a rizsát, megsérült!
Spock: Nem értem, hogy a gabonának mi köze van a helyzethez, doktor.

Valentine_Wiggin 

McCoy: Most akkor szakítottak?
Spock: Nem erről van szó, csak…
McCoy: Tudja, egy földi lánynál, ha azt mondja, az ő hibája és nem a magáé, az azt jelenti, hogy a magáé.

Sunshine 

Montgomery Scott: Van egy ötletem, uram. De ahhoz az engedélye kell.
James T. Kirk: Miért kell az engedélyem?
Montgomery Scott: Ha netán elszúrom, ne csak én legyek a hibás.

Valentine_Wiggin 

Uhura: Spock, maga nem mehet, megsérült…
Spock: Értékelem az aggodalmukat. Ezért gondoltam, hogy olyan ember kísérjen, aki jól ismeri mind a hajót, mind a sebemet.
McCoy: Na, ne. Kizárt.
Kirk: Köszi Bones.
McCoy: De Jim, én orvos vagyok, nem…

Valentine_Wiggin 

Chekov: Ha nem találja el a kompresszort…
Kirk: Eltalálom én!
Chekov: Nem is tudja, hogy néz ki!
Kirk: Egy négyzet nem?
Chekov: Kerek!
Kirk: Ezt mondom én is!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján