Ragyogás (1980) 298

The Shining
146' · amerikai, angol · dráma, thriller, horror 18

Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében – amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek nevezett – az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását… [tovább]

angol
magyar

Képek 11

Szereposztás

Jack NicholsonJack Torrance
Shelley DuvallWendy Torrance
Danny LloydDanny Torrance
Scatman CrothersDick Hallorann
Joe TurkelLloyd the Bartender
Lisa BurnsGrady lány
Louise BurnsGrady lány
Hirdetés

Kedvencelte 79

Várólistára tette 189


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Ennek a filmnek köszönhetek három komoly szerelmet az életemben Stephen King, Kubrick és Jack Nicholson személyében. Egyik zseniálisabb, mint a másik.
A film mestermunka az első kis hülyemintás szőnyegtől Nicholson utolsó hajszáláig.

Bár az urbán legendák szerint maga King nem szerette, mi ezzel ne törődjünk, mert Kubrick munkáit elég sznob dolog leszólni. Kingnek elsősorban a regénytől való eltérések nem tetszettek, ami nem is a cselekményben nyilvánul meg, hanem a karakterekben és a hangulatban.
spoiler

Szóval más, ezt fogadjuk el. Aztán nézzük meg még egyszer, mert észre fogunk venni egy újabb részletet, aztán még egy újabbat és még egy újabbat. Élvezzük közben Nicholson talán legnagyobb alakítását, ámuljunk Kubrick technikáján. Úgy igazán hatásos, ha egy sötét szobában, este nézzük meg, de ha így döntünk, készüljünk fel egy álmatlan éjszakára…

2 hozzászólás
csartak 

Ha valamilyen nagyobb hotelben szállok meg nyáron, mindig eszembe jut a Ragyogás. Elképzelem milyen lehet az épület téli időszakban, üres folyosókkal, néptelen termekkel. És persze ott van a 237-es szoba.
Az egész film furcsa hangulatú, nyomasztó, már az elején se normális senki benne.
A kis srác is eleve már nagyon furcsa a beszélő ujjával. De ilyet eljátszani ennyi idősen, szerintem kemény lehetett, a nyáladzó fejek és hasonlók.
Nicholson is tökéletes a szerepre, az elején már őrült a nézése. (bár így nincs fokozat, hogy bekattan). Shelley Duvall-ról olvastam, hogy tönkretette ez a szerep.. így megint másképp lehet tekinteni a filmre.

4 hozzászólás
Törpillaa 

Hát ez aztán nagyot ütött. @Nevra-al néztük meg, és tök jó volt. Nekem tetszett bírtam Jack Nicholson karakterét, egyszerűen zseniális volt fickó. Bírtam mikor bekattant, amilyet ijesztő arcot vágott, egész jó pofon volt. De a feleségét játszó színésznőtől majdnem frászt kaptam, annyira idegesítő volt. Feliratosan néztem meg, és egyszerűen a nő hangja az idegeimen táncolt meg, az a ijedt arc, amit vágott. Jobbat hisztizett, mint a fia, pedig ő sokkal kisebb volna. spoiler De azért sikerül ki jutniuk, a kissrác nagy ügyes volt. :-) Kár, hogy eddig még nem olvastam a könyvet, ami film izgalmas volt. :-)

Emerson 

Ó, de kár, hogy ezt nem 25-30 évvel ezelőtt láttam. Bár valószínű, akkor sosem mentem volna családi nyaralásra :-)
A hangulata nagyon tetszett, mintha tényleg beleszippantottam volna egy Stephen King könyvbe. Nicholson egész addig ijesztő volt, amíg nem vált őrültté. Onnantól sajnos csak idiótának tűnt, mintsem rémisztőnek… Viszont az asszonytól végig a frász kerülgetett. Szerelmük gyümölcse meg maga volt a creepy istenség.

3 hozzászólás
KillerCat

Jack Nicholson hatalmasat alakít ebben a filmben,azóta is félek tőle egy kicsit.

1 hozzászólás
LukeSkywalker 

Minden idők legfélelmetesebb nem-horror horrorfilmje. Avagy a Stanley Kubrick-féle mesterkurzus filmkészítésből.
Minden tiszteletem Stephen Kingé, imádom a műveit és értem, hogy miért nem szereti ezt a filmet, hogy mennyire más, mint a forrásmű, de ez esetben nem tudok egyetérteni vele. Kubrick a saját képére formálta a történet esszenciáját, a velejét, a lényeget megtartotta, minden mást a vizuális médium világára fordított le, alakított át.
Így jött létre egy tökéletesen független entitás, ami mégis, azok számára is, akik olvasták a regényt, tökéletesen megegyezik King könyvének hangulatával. A kulcsszó a „hangulat”. Kubrick a hangulatteremtés mestere, a manipuláció királya. A forrásművet szabadon kezeli, de többé, komplexebbé, érdekfeszítőbbé teszi, és erősíti azt. Valahogy úgy, ahogy Peter Jackson tette a Gyűrűk urával. Ő is rengeteg szabadságot engedett meg magának, de alapvetően mégis tisztelte és tisztelgett a könyvek előtt. És ez a lényeg, kérem szépen. A film, ha tetszik, ha nem, más művészeti ág, mint az irodalom. Van, ami működik a lapokon, de nem működik a vásznon, és vica versa. Egy jó rendező, mint Jackson, vagy jelen esetben Kubrick, tudja, mit és hogyan kell megváltoztatni, hogy működőképessé váljon. Nem számít, hogy bizonyos dolgok nem egyeznek, ez a film a Ragyogás kvintesszenciális kivonata.
Mondanom sem kell, az egész nem működne Jack Nicholson átütő, merem állítani, filmtörténeti jelentőségű alakítása nélkül. Röhögnöm kell, ha arra gondolok, nem nyert érte Oscart. Ez ugyanis maga az Oscar. És minden díj. Ez a színészet magasiskolája. Több tucatnyi megnézés után is fel lehet fedezni valami apró, eddig észre nem vett nüanszot, pici manierizmust, egy apró tudatos döntés eredményét, egy kézmozdulatot, hangsúlyt, vagy mimikai megoldást. Döbbenetes, elementáris alakítás, ilyenre csak egy nagyon nagy színész képes. Miközben mintha látszólag a kisujjából rázná ki.
Mivel könyveket írtak tele a film méltatásával, inkább nem folytatom a magam szerény kis dicshimnuszát. Elég annyi, hogy a Ragyogás minden idők legjobb horrorfilmje, de tovább megyek: minden idők egyik legjobb filmje. És talán a legnagyobb dicséret, ami llletheti (és itt most Stephen Kinghez fordulok, aki talán telepatikusan figyel), az, hogy a megtekintése kedvet csinál a regény elolvasásához, amiben természetesen szintén nem fogunk csalódni, mert minden idők egyik legjobb lélektani horrordrámája.
Kubrick + King = Filmes varázslat.

Nézd meg.

2 hozzászólás
Honey_Fly 

Ez a kép, ami először jelenik meg a lelki szemeim előtt Jack Nicholsonról. Pár éve újranéztem, még akkor is bejött, tizenegykét évesen pedig természetesen ettől is betojtam.

Update 2016. októberében:
Mint sok másik horrort, ezt is a bátyámmal néztem meg gyerekfejjel. Egyre inkább úgy érzem, ki akart engem csinálni idegileg. (Megkérdezem majd, de persze nem fogja bevallani.) Azt nem tudom, hogy sikerült-e neki. A hangok nem mondják meg. Ez a film mérhetetlenül nyomasztó és creepy felnőtt fejjel, harmadik nézésre is. A kiscsávótól a hideg kirázott és Jack Nicholson arcát is nagyon szeretném egy időre elfelejteni. Nem is nyolc, hanem kilenc és fél csillag lenne, ha lenne olyan.

3 hozzászólás
Rekaboni

Oké. Csak nekem nem jött le, hogy mi is akart ez lenni? Azt hiszem lemondok a nagy klasszikusokról, soha nem jönnek be. Miért érzem azt az ilyen filmeknél, hogy menő az, ha imádjuk? Na mindegy ezt sem nézem meg többet…

1 hozzászólás
Rebane 

Nem szeretem a könyvvel összehasonlítani, mert akkor mások az elvárásaim a filmmel szemben, de ez zseniális! Láttam vagy 10-szer, imádom a hangulatát! Szerintem nagyon jók a karakterek is benne. Nekem nem ez volt az első Jack Nicholson filmem, ekkorra már rég imádtam :D, de lúdbőröztem végig… Az a tekintet…. :D
Meglepődve olvastam itt a többi lertlkelés között, hogy nem tetszett Kingnek…


Népszerű idézetek

LukeSkywalker 

Danny Torrance: Dad?
Jack Torrance: Yes?
Danny Torrance: Do you like this hotel?
Jack Torrance: Yes, I do. I love it. Don't you?
Danny Torrance: I guess so.
Jack Torrance: Good. I want you to like it here. I wish we could stay here forever… and ever… and ever.

LukeSkywalker 

Dick Hallorann: Some places are like people: some shine and some don't.

cs_01 

All work and no play makes Jack a dull boy

LukeSkywalker 

Jack Torrance: Have you ever had a single moment's thought about my responsibilities? Have you ever thought, for a single solitary moment about my responsibilities to my employers? Has it ever occurred to you that I have agreed to look after the Overlook Hotel until May the first. Does it matter to you at all that the owners have placed their complete confidence and „trust” in me, and that I have signed a letter of agreement, a „contract,” in which I have accepted that responsibility? Do you have the slightest idea what a „moral and ethical principal” is? Do you? Has it ever occurred to you what would happen to my future, if I were to fail to live up to my responsibilities? Has it ever occurred to you? Has it?

Bettina_Puskás

Jack Torrance: Little pigs, little pigs, let me come in. Not by the hair of your chiny-chin-chin? Well then I'll huff and I'll puff, and I'll blow your house in.

Zakuro 

Lloyd: Women: can't live with them, can't live without them.

Zakuro 

Jack Torrance: [smashing the door to bits with an axe] Wendy, I'm home.

Zakuro 

Dick Hallorann: Mrs. Torrance, your husband introduced you as Winifred. Now, are you a Winnie or a Freddy?
Wendy Torrance: I'm a Wendy.
Dick Hallorann: Oh. That's nice. That's the prettiest.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján