Ragyogás (Ragyogás 1.) (1980) 377

The Shining
146' · amerikai, angol · dráma, thriller, horror 18

Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében – amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek nevezett – az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását… [tovább]

angol
magyar

Képek 11

Szereposztás

Jack NicholsonJack Torrance
Shelley DuvallWendy Torrance
Danny LloydDanny Torrance
Scatman CrothersDick Hallorann
Joe TurkelLloyd the Bartender
Lisa BurnsGrady lány
Louise BurnsGrady lány

Kedvencelte 93

Várólistára tette 214


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Ennek a filmnek köszönhetek három komoly szerelmet az életemben Stephen King, Kubrick és Jack Nicholson személyében. Egyik zseniálisabb, mint a másik.
A film mestermunka az első kis hülyemintás szőnyegtől Nicholson utolsó hajszáláig.

Bár az urbán legendák szerint maga King nem szerette, mi ezzel ne törődjünk, mert Kubrick munkáit elég sznob dolog leszólni. Kingnek elsősorban a regénytől való eltérések nem tetszettek, ami nem is a cselekményben nyilvánul meg, hanem a karakterekben és a hangulatban.
spoiler

Szóval más, ezt fogadjuk el. Aztán nézzük meg még egyszer, mert észre fogunk venni egy újabb részletet, aztán még egy újabbat és még egy újabbat. Élvezzük közben Nicholson talán legnagyobb alakítását, ámuljunk Kubrick technikáján. Úgy igazán hatásos, ha egy sötét szobában, este nézzük meg, de ha így döntünk, készüljünk fel egy álmatlan éjszakára…

2 hozzászólás
Törpillaa 

Hát ez aztán nagyot ütött. @Nevra-al néztük meg, és tök jó volt. Nekem tetszett bírtam Jack Nicholson karakterét, egyszerűen zseniális volt fickó. Bírtam mikor bekattant, amilyet ijesztő arcot vágott, egész jó pofon volt. De a feleségét játszó színésznőtől majdnem frászt kaptam, annyira idegesítő volt. Feliratosan néztem meg, és egyszerűen a nő hangja az idegeimen táncolt meg, az a ijedt arc, amit vágott. Jobbat hisztizett, mint a fia, pedig ő sokkal kisebb volna. spoiler De azért sikerül ki jutniuk, a kissrác nagy ügyes volt. :-) Kár, hogy eddig még nem olvastam a könyvet, ami film izgalmas volt. :-)

csartak 

Ha valamilyen nagyobb hotelben szállok meg nyáron, mindig eszembe jut a Ragyogás. Elképzelem milyen lehet az épület téli időszakban, üres folyosókkal, néptelen termekkel. És persze ott van a 237-es szoba.
Az egész film furcsa hangulatú, nyomasztó, már az elején se normális senki benne.
A kis srác is eleve már nagyon furcsa a beszélő ujjával. De ilyet eljátszani ennyi idősen, szerintem kemény lehetett, a nyáladzó fejek és hasonlók.
Nicholson is tökéletes a szerepre, az elején már őrült a nézése. (bár így nincs fokozat, hogy bekattan). Shelley Duvall-ról olvastam, hogy tönkretette ez a szerep.. így megint másképp lehet tekinteni a filmre.

4 hozzászólás
Emerson 

Ó, de kár, hogy ezt nem 25-30 évvel ezelőtt láttam. Bár valószínű, akkor sosem mentem volna családi nyaralásra :-)
A hangulata nagyon tetszett, mintha tényleg beleszippantottam volna egy Stephen King könyvbe. Nicholson egész addig ijesztő volt, amíg nem vált őrültté. Onnantól sajnos csak idiótának tűnt, mintsem rémisztőnek… Viszont az asszonytól végig a frász kerülgetett. Szerelmük gyümölcse meg maga volt a creepy istenség.

3 hozzászólás
KillerCat 

Jack Nicholson hatalmasat alakít ebben a filmben,azóta is félek tőle egy kicsit.

1 hozzászólás
Honey_Fly 

Ez a kép, ami először jelenik meg a lelki szemeim előtt Jack Nicholsonról. Pár éve újranéztem, még akkor is bejött, tizenegykét évesen pedig természetesen ettől is betojtam.

Update 2016. októberében:
Mint sok másik horrort, ezt is a bátyámmal néztem meg gyerekfejjel. Egyre inkább úgy érzem, ki akart engem csinálni idegileg. (Megkérdezem majd, de persze nem fogja bevallani.) Azt nem tudom, hogy sikerült-e neki. A hangok nem mondják meg. Ez a film mérhetetlenül nyomasztó és creepy felnőtt fejjel, harmadik nézésre is. A kiscsávótól a hideg kirázott és Jack Nicholson arcát is nagyon szeretném egy időre elfelejteni. Nem is nyolc, hanem kilenc és fél csillag lenne, ha lenne olyan.

3 hozzászólás
LoneWolf 

Sosem volt nagy kedvencem. Átkozottul hosszú és vontatott ahhoz képest, hogy igazából alig történik benne valami, mégsem firtatom a zsenialitását. Az elszigeteltség érzése ugyanis szinte végig tapintható, a lassú tempó ellenére pedig végig feszült marad. Emellett sajnos megértem, hogy a hosszal lehetett csak igazán érzékeltetni, hogy mennyi idő alatt játszódik le a cselekmény, így ezt sem róhattam föl hibának, mikor az értékelésre került a sor. Természetesen mindez nem lenne elég, ha nincs Jack Nicholson aranyat érő, pszichopata mimikája, amitől a nézőt kb. végig a frász kerülgeti. Gondoljunk csak bele: Hónapokig összezárva egy olyan emberrel, aki ilyen fejeket vág… spoiler
A két pont levonást részben az irritáló Shelley Duvall és a Danny-t alakító Danny (XD) kapja, akiket pár hónap összezártság után valószínűleg én is baltával kergettem volna. Persze nélkülük is van bajom, hisz hiába szeretem a gondolkodtató rejtélyeket, a film feláldozta az érthetőséget a művésziesség oltárán, ezáltal pedig zéró magyarázattal szolgál a felmerülő kérdéseink túlnyomó részére. (Ezt szerencsére valamelyest orvosolta a folytatás.) Ajánlott klasszikus, de joggal lett megosztó darab.
ui.: Plusz pont a „rejtett” Oreo és Heinz reklámnak. XD

Rekaboni

Oké. Csak nekem nem jött le, hogy mi is akart ez lenni? Azt hiszem lemondok a nagy klasszikusokról, soha nem jönnek be. Miért érzem azt az ilyen filmeknél, hogy menő az, ha imádjuk? Na mindegy ezt sem nézem meg többet…

1 hozzászólás
Ciccnyog

Hiába Kubrick, hiába Nicholson és hiába King, ez a film katasztrófa. Rettenetesen idegesített. A 3 részes minisorozat még hagyján, de ez… Tudom, klasszikus. Megyek is, megnyírom a sövényt.


Népszerű idézetek

Danny Torrance: Dad?
Jack Torrance: Yes?
Danny Torrance: Do you like this hotel?
Jack Torrance: Yes, I do. I love it. Don't you?
Danny Torrance: I guess so.
Jack Torrance: Good. I want you to like it here. I wish we could stay here forever… and ever… and ever.

cs_01 

All work and no play makes Jack a dull boy

Dick Hallorann: Some places are like people: some shine and some don't.

Jack Torrance: Have you ever had a single moment's thought about my responsibilities? Have you ever thought, for a single solitary moment about my responsibilities to my employers? Has it ever occurred to you that I have agreed to look after the Overlook Hotel until May the first. Does it matter to you at all that the owners have placed their complete confidence and „trust” in me, and that I have signed a letter of agreement, a „contract,” in which I have accepted that responsibility? Do you have the slightest idea what a „moral and ethical principal” is? Do you? Has it ever occurred to you what would happen to my future, if I were to fail to live up to my responsibilities? Has it ever occurred to you? Has it?

Zakuro 

Lloyd: Women: can't live with them, can't live without them.

Bettina_Puskás

Jack Torrance: Little pigs, little pigs, let me come in. Not by the hair of your chiny-chin-chin? Well then I'll huff and I'll puff, and I'll blow your house in.

Timi98 

Five months of peace is just what I want.

Timi98 

Jack Torrance: Have you ever had a single moment's thought about my responsibilities? Have you ever thought, for a single solitary moment about my responsibilities to my employers?!!! Has it ever occurred to you that I have agreed to look after the Overlook Hotel until May the first. Does it matter to you at all that the owners have placed their complete confidence and 'trust' in me, and that I have signed a letter of agreement, a 'contract,' in which I have accepted that responsibility???? Do you have the slightest idea what a 'moral and ethical principal' is? Do you???!!! Has it ever occurred to you what would happen to my future, if I were to fail to live up to my responsibilities? Has it ever occurred to you? Has it?!!!!!!!

Zakuro 

Dick Hallorann: Mrs. Torrance, your husband introduced you as Winifred. Now, are you a Winnie or a Freddy?
Wendy Torrance: I'm a Wendy.
Dick Hallorann: Oh. That's nice. That's the prettiest.


Folytatása

Összehasonlítás

Ragyogás


Hasonló filmek címkék alapján