Phillips kapitány (2013) 152

Captain Phillips
134' · amerikai · dráma, életrajzi, thriller 16

1 díj · 18 jelölés

Szomáliai kalózok fenyegetik az Ádeni-öbölben áthaladó teherhajókat. Egy nappal azután, hogy az Amerikai Tengerészeti Hivatal 2009-ben figyelmeztetést ad ki emiatt, támadás éri a Maersk Alabama nevű, afrikai segélyszervezeteknek árut szállító teherhajót. Miközben a legénység elbarikádozza magát… [tovább]

Képek 16

Szereposztás

Tom HanksCaptain Richard Phillips
Catherine KeenerAndrea Phillips
Barkhad AbdiMuse
Barkhad AbdirahmanBilal
Faysal AhmedNajee
Mahat M. AliElmi
Michael ChernusShane Murphy
Mohamed AliAsad
Chris MulkeyJohn Cronan
Corey JohnsonKen Quinn

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 93


Kiemelt értékelések

Coralie 

Hú micsoda film volt ez! Főleg így, hogy valós eseményről szól. Végig izgultam az egészet, mintha magam is ott lettem volna. Egy percre sem hagyott alább a feszültség. Hihetetlenül jól alakított Tom Hanks! Ami magát az esetet illeti, spoiler
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a drámai filmeket.

Ákos_Tóth 

Sokáig tologáltam ezt a filmet, nagyrészt azért, mert nem voltam benne biztos, hogy akarok-e látni még egy atombiztos, Tom Hanks részéről már papírformának számító „kisember drámája a nagy erők szorításában” jellegű alakítást, illetve főleg nehezen állt össze, hogyan lehet izgalmas mozit forgatni egy konténerszállító hajó elleni kalóztámadásról. Ehhez képest a mozi minden létező fronton elsőrangúnak bizonyult, túlzás nélkül mindent kihozott a történet aspektusaiból…

Nem számítva azt az – talán nem is a készítőkön, hanem a filmet leadó tévéadókon múló – apróságot, hogy a szomáliai nyelvű részeket nem feliratozták, ezáltal a kalózokat elidegenítették tőlünk, noha nagyon sokszor vannak ők a középpontban (ami helyes is így!), szerintem a Phillips kapitány azon kevés mozgóképes műalkotások közé tartozik, amik közel tökéletesek. Tom Hanks tökéleteset játszik, magas, tőle már elvárt színvonalon alakít egy valóságos figurát – lassan talán éppen az lesz a veszte, hogy kevésbé színvonalas produkciókhoz is hozzáteszi ugyanezt a maximalizmust és hitelességet (félek én ettől a Greyhoundtól, mint a tűztől).
A kalózok megjelenítése is figyelemreméltó, a színészek teljesen partiban vannak Hanks-szel, ugyancsak hiteles az Alabama legénysége. A haditengerészet és a SEAL számomra kicsit akciófilmes, illetve rideg és talán túlzóan vérprofi volt, de az izgalom fenntartása érdekében nekik valószínűleg muszáj volt így kinézniük.
Az izgalom egyébként végig pörög, a felvezető néhány percet nem számolva a történet mindvégig szétpattan a feszültségtől, thriller ez a köbön. A fényképezés szép, a vágások is álltak, ilyen téren nincs a moziban semmi forradalmi, és szépen váltogatunk a klausztrofóbiás kamaradráma és a több hajót is felvonultató látványos akció között.

Nagyon jó film, bőven nem csak Tom Hanks rajongóinak ajánlott!

Emerson 

Az „elején” (kb. az első órában) aggódtam, hogy már megint én vagyok az ünneprontó, hogy fancsali képet vágok egy körberajongott film alatt. Persze nem tudom megmondani, hogy hogyan lehetett volna egy igaz történetet érdekesebben tálalni. Hisz’ jöttek a kalózok jobbról, átevickéltek balra, majd nagy nehezen sikerült felkapaszkodniuk a hajóra, masíroztak a fedélzeten fel-alá… és eltelt egy óra. Hjaj.
Viszont amikor spoiler Egészen a végéig vágni lehetett a feszültséget és talán még sosem láttam olyan filmet, ahol ennyire nyersen átjött a túszdráma. A vége meg, uhh…
Le a kalapom Tom Hanks előtt, mert eszembe se jutott, hogy színészkedne. Ő bizony Phillips kapitány volt tetőtől talpig.

Zoja009 

Ismét egy remek Hanks-es film. A történet valós eseményeken alapul, szóval én csak ajánlani tudom.

Negative_Singularity

Minden perce tömény izgalom, iszonyú régen kötött le ennyire egy film. Nehezen is találom a szavakat, főleg azért, mert dolgoztam hajón, igaz, nem óceánon, és nem is teherhajón, hanem folyamin, vendéglátásban, de akkor is… Tudom, mennyire magára van utalva az ember ilyenkor, hiába áll mögötte személyzet, és szárazföldi támogatás. Óceánon pedig elképzelni sem tudom, micsoda nyomás lehet az emberen, főleg olyan helyen, mint a szomáliai vizek.
10/10-es film.

Meryl 

Nem szoktam szeretni az emberrablós/túszejtős filmeket. De ez.. ez eszméletlen volt. Az izgalom, a feszültség.. Nagyon tetszettek a kis apró trükkök, függetlenül attól, hogy a kalóz barátunk mindig azt mondogatta, hogy nincs trükk.. Hát öreg, volt trükk.. jó sok. :)
Azt viszont nem tudom elhinni, hogy ennyire hülyék legyenek a kalózok, egyszerűen képtelen vagyok elhinni. Bár nem tartom kizártnak, de nem tudom felfogni vagy megérteni, hogy hogy lehet őket ennyire átverni.. max. azt tudom elképzelni, hogy mivel ennyire nem ismerik a nagyvilágot csak emiatt ekkora különbség lehet.
Még tetszett a filmben, hogy mennyire valósághű a kapitány reakciója spoiler
Mindent egybevetve szuper film! :)

icu79

Meglehetősen izgalmas volt és Tom Hanksnek köszönhetően a drámai részek is kellőképpen oda lettek „rakva”. Akik kedvelik őt, azoknak kötelező! :)

TribeBubu 

Nagyon jó, izgalmas, feszültséggel teli thriller. Valószínűleg sok minden kitaláció ebben a benne, de ez legalább nem a szokásos, vontatott életrajzi film.
A kalózokat alakító színészek óriásiak, főleg Barkhad Abdi, aki a kalózcsapat vezetőjét játszotta. Tom Hanksre meg furcsa szemmel néztem a film nagy részében, mert képességeihez mérve gyengének tűnt a karaktere, de az utolsó öt percben valami óriási alakítást nyújtott, ismét bizonyítva színészi zsenialitását.

kvázimozi 

Premier után néhány nappal, este 8kor csak mi ketten voltunk a teremben. Leszámítva a sík tonális pészinget és hogy kb. háromszor is azt hittük, hogy most már tényleg véget ér a film, egyébként jó volt. Hanks hozta a formát, csak a karaktere volt kissé vérszegény; ne számítsunk igazi életrajzi mélységekre. Az akciójelenetek jóféle Greengrass minőséggel örvendeztetnek, nagyon reális „objektívvel” dolgoztak a készítők. Barkhad Abdi pedig nagyon autentikus badguy volt. „Look at me, LOOK AT ME… I AM THE CAPTAIN NOW” :) Megtekintés után tudtam, hogy majd még legalább 1x újra meg fogom nézni, ám ez azóta nem történt meg. Mindenképp eredeti hangsávval ajánlom!

Ha szereted a lassúzó Henxet és nem bánod ha tengeri betegség mellett immáron az afrikai terroristáktól is tartanod kell, akkor érdemes megnézni! De azért kap csak hat csillagot mert egyrészt túlhúzták, másrészt a sekély karakterkép okán nem fejtett eléggé drámai hatást (nálam).

piciszusz 

Ez egy nagyon izgalmas film, régóta halogattam. Nem akció-szerű izgalmas, hanem feszültség van végig, bizsereg tőle a bőröd. Bár a felét nem értjük, mert szomáliul(?) beszélnek, azért a gesztusokból kitalálható a párbeszéd.
Tom Hanks remek színész, a karaktere nagyon okos, én biztos lefagytam volna egy ilyen helyzetben, ő pedig végig rejtett utalásokat tett, hogy segítse a többieket.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján