Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (1993) 334

Mrs. Doubtfire
125' · amerikai · dráma, vígjáték 12

4 díj · 2 jelölés

Daniel Hillardot egyszerre több csapás is sújtja. Addig rajzfilmfiguráknak kölcsönözte a hangját, szinkronszínészként kereste a kenyerét és most váratlanul elveszti az állását. Ez még nem minden: felesége, Miranda is megelégeli a viselkedését és elválik tőle. A bíróság döntése kegyetlen, Daniel… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Robin WilliamsDaniel Hillard / Mrs. Eugénia Tűzvolte (Mrs. Doubtfire)
Sally FieldMiranda Hillard
Pierce BrosnanStuart Dunmeyer
Harvey FiersteinFrank
Polly HollidayGloria
Lisa JakubLydia Hillard
Matthew LawrenceChris Hillard
Mara WilsonNatalie Hillard
Robert ProskyMr. Lundy

Kedvencelte 68

Várólistára tette 37


Kiemelt értékelések

Lexy

Nekem ez a gyerekkoromból valahogy kimaradt, de most végre pótoltam. Végtelenül aranyos történet, ami egyben szórakoztató és szívmelengető is, részemről pedig határozottan újranézős. Robin Williams egy zseni volt, Mikó István pedig még mindig fenomenális. :)

Törpillaa 

Nekem is tetszett. Vicces és jó megnézni hétvégi programnak pont jó.

bonnie9 

Emlékmozinak vettem elő. Egyrészt felidézi a gyerekkoromat, amikor könnyesre nevettem magam minden egyes alkalommal, mikor megnéztem, másrészt emlékezni Williamsre, a színészre.
Furcsa ezt a filmet a halála után, és egy életrajzi könyve után nézni. Az egyik felem még most is nevet minden egyes poénján pontosan úgy, mintha először látnám. A másik felem meg szomorú. Minél több filmjét nézem újra (vagy először), annál inkább látom, úgy volt, ahogy az írók vannak a műveikkel, mindenki beletesz valamit önmagából. És ez így van még egy „egyszerű” (semmiképp sem lekicsinylő jelzőnek használva) vígjáték esetében is. Mert itt van Williams a zseniális stand up komikus, aki olyan szinten művelte a tökéletes improvizációt, hogy olybá tűnt mindig is így volt megírva a pillanat. És most újranézve és utánaolvasva, hány és hány oyan jelenet van, ami kizárólag miatta lett olyan, amilyen. (És akkor hol van még a két magasabb korhatár besorolás – fura, gyerekfejjel fel sem tűnt, hogy azért a magyar is 12+). Aztán ott van Williams az ember, a családapa, akinek pillanatai benne vannak a filmben is (az improvizáció miatt kirúgott színész Daniel, a válás, a gyerekei imádata, és az, hogy végül fia babysitterét vette él és élt vele majd' 20 éven át).
Szóval a nevetés mellé most már vegyül egy kis szomorúság, de ettől a film nem veszít értékéből. Sőt.
Elő kell venni, ha nevetni támad kedvem.

Kemiviki 

Aranyos, kedves, mókás film ami nagyon tanulságos is.
Egy dolog nem tetszett igazán, mégpedig az, hogy mindenki az anyát tekinti gonosznak. Pedig azért azt be kellene látni, hogy egy ekkora család fenntartása nagyon nem kis munka. És nem csak akkor kellene észbe kapnia a másik félnek mikor már gond van belőle, mikor elvesztheti a családját. Megkellet volna már előbb is osztani a munkát, a feladatokat.

Negative_Singularity

Nagyon aranyos és kedves film volt a szülői szeretetről, már ami az apai vonalat illeti, mert ez a nő, aki magát anyának merte nevezni, hát… nos, kell negatív példa is, hogy milyen a rossz szülő. Ezt a nőt vagy hatszor felképeltem volna, három boldogtalan és elveszett gyerek anyja, akiknek az érzéseivel mit sem törődik, mert ő bizony velük akar bosszút állni a férjén, mert az nemes egyszerűséggel: jobb szülő. Fúj, de rohadtul bicskanyitogatóan gusztustalan volt, és nem, ezen még a vége sem segített.
Nagyon szép ellenpéldát mutat viszont az apa, aki tényleg képes bármeddig elmenni (nyilván nem ártó eszközökkel), hogy a gyermekei mellett lehessen. Témája ellenére (válás, gyermekelhelyezési per, tárgyalás, stb.) nagyon kis könnyed film, amit jól esik látni.

3 hozzászólás
Honey_Fly 

Nagyon nehéz értékelnem ezt a filmet. Újranézés volt és régen nagyon szerettem. Most is tetszik és mókás és szeretetreméltó is, ugyanakkor kezd egyre érzékenyebben érinteni, hogy itt is az anya van kvázi negatív szereplőként beállítva. Az anya, aki jóformán egyedül viszi az háztartást, neveli a gyerekeket, keresi a pénzt, szervezi a születésnapot stb. Milyen meglepő, hogy tele lesz a hócipője az egyedüli teherviselésből és elválik. Meg meri tenni, hogy elválik. Ettől persze egyből rossz fej lesz, mert hát apa próbálkozik, de nem jön össze neki a meló, és persze nagyon szereti a gyerekeket. Persze. Ebben hiba nincs is. De az élet nem ennyire egyszerű, hogy ha valakit szeretek akkor azzal el is van intézve minden. A háztartást vinni, mellette dolgozni, gyereket nevelni, családot összefogni, mellette mindenféle nőkkel szemben támasztott elvárásnak megfelelni akarni nagyon kemény meló, és a házasság nem arról kellene, hogy szóljon, hogy amíg az egyik fél önmegvalósítani próbál, a másik belerokkan abba, hogy ehhez asszisztál. És azért mert vicces meg kedves a másik fél, azért mindent elnézünk neki. Nincs ez így rendben. (Ezt az értékelést az Amerikai szépséghez is írhatnám, azt is nemrég néztem újra, és ugyanezt gondoltam). De nem hergelem magam. Most rájöttem újra, hogy nem szabad régi kedvenceket újranézni, ha nem akarom a bálványaimat lerombolni :)

Farkas_Évi

Aranyos, szívbemarkoló történet. A gyerekek imádnivalók és Daniel karakterét az egyik legfantasztikusabb színész alakítja.
Már ettől tökéletes a film.
És a végén a könnyek se maradnak el :)

Valcsa

(2014)
Hihetetlen, hogy szinte velem egyidős ez a film, és mégis örök érvényűek a poénjai és az üzenete is. :) Aki még nem látta (ha van ilyen egyáltalán), annak pláne kötelező!
Kedvenc karakter: Mrs. Tűzvolte. :)) Robin Williams legalább olyan zseni színész volt valójában is, mint amilyen a filmbéli karaktere. Megdöbbenéssel hallottam a halálhírét. Óriási veszteség a világnak, hogy elhunyt – a „hogyant” pedig most ne feszegessük… Őszintén sajnálom, hogy több filmet, több emlékezetes karaktert már nem ad a világnak. :( (Bár azt olvastam, hogy vannak filmek, amiket már leforgattak, és bemutatásra várnak, szóval amennyiben így van, fogjuk még viszontlátni őt néhány filmben.)
Kedvenc jelenet: – mikor „látogató” érkezik Daniel lakásába, és felváltva kell alakítania Daniel és Mrs. Tűzvolte szerepét. :D Ugyanúgy az étteremben is. :D
Ami nem tetszett: az, hogy magyarosították a „Mrs. Doubtfire” nevet… Ez a Tűzvolte elég béna… Jobb lett volna, ha eredetiben hagyják… :/
Érdekesség: A Christ játszó Matthew Lawrence nagyon ismerős volt. Aztán beugrott, hogy honnan: ő alakított a Tökös csaj c. filmben Billy-t, a főszereplő nagy szerelmét. :)
Összegezve: Aranyos és maximálisan szerethető családi film. :) Robin Williams fergetegeset alakít benne, az elmaszkírozása sem gagyi, teljesen hihető ez a figura is. Rengetegszer láttam már, nálam örök favorit. :)

mandu 

Nekem ez valahogy kimaradt, de szembejött valakinek a TOP 100-as listája és ez volt a 99. film rajta. Mondom úgyis abban az évben születtem, lassan itt a szülinapom, ez egy égi jel. Szóval fogtam magam és letöltöttem. :D Most már senki sem mondhatja, hogy nem vagyok spontán ember…
Utálom, hogy egyes emberek így felfújják a válás témát. Most nem megyek bele a részletekbe, de én 8 éves voltam, mikor elköltöztünk aputól és nem sírtam. Mert tudtam, hogy anyunak jobb lesz úgy, nekem is, akkor mentem ott aludni, amikor akartam, két helyről kaptam az ajándékokat, a szüleim továbbra is jól kijönnek egymással. Hülyeség az egérből elefántot csinálni. Koreában is úgy túl van reagálva, hogy az elképesztő. Van, hogy két embernek jobb külön. Ennyi.
Engem a film untatott. Háttérzajnak is csak éppen, hogy elment. Kövezzetek meg, de nem csíp(t)em Robin Williams-t. Irritál a játéka és a szinkronhangja is. Ez van. Megint túl nagyok voltak az elvárásaim és megint csalódtam.


Népszerű idézetek

bonnie9 

Daniel Hillard: Ha megtalálom azt a szadista állatot, aki feltalálta a női cipősarkat, én megölöm!

12 hozzászólás
bonnie9 

Daniel Hillard: Nem dőlt dugába a házasságom. Csak szüneteltetem.

1 hozzászólás
bonnie9 

Mrs. Doubtfire: Stu? Ez nekem úgy hangzik, mintha egy pösze hattyú tüsszentene.

bonnie9 

És most következzék a dínó tánckar!
Táááá rátátá tááá rátátá
Köszöntsétek kellő tisztelettel a kirááályt!
Tooo toritooo, tárátááá, ez a dínóshow, toritooo
Hé palimadarak, fejedelmi vacsorát csapunk belőletek!
Mócsingok, riadó!
Hölgyeim és uraim! Ütemes tapsot kérek!
Köszöntsék a híres James Broooowntosaurust!
Pápápápáám
A súly húz, dinidinidín,
Dínóblues, dinidinidin,
Díb dáb, nagy láb, lépj hát!
Pupupupu, wow!
Ez így nem megy tovább.
Segítség, segítség, mindjárt kipusztulok!
Pihenj le James!
És most hoppá, műfajt váltunk. Jön a rabló rap.
Én a rabló, hüllő vagyok, a legnagyobb hajólakó.
Nem húz el a hat ló.
Az sem hátrány, hogy körülölelt a dágvány.
Ha feltörök lentről, én leszek a petró…leum

2 hozzászólás
bonnie9 

Daniel Hillard: Idősebb fazon kell.
Frank (maszkmester): Idősebb? Menyivel? Sophia Loren vagy Shirley MacLaine típust akarsz?
Daniel Hillard: Mi a különbség?
Frank: Némi cellux és vörös hajfesték.
Daniel Hillard: Mit szólnál Joan Collinshoz?
Frank: Ahhoz még nekem sincs elég erőm!

Bogesxd 

Miranda: Mért van az, hogy mindig rám osztod ki a boszorkány szerepét?
Daniel: Nem osztok én ki rád semmilyen szerepet, ez természetes módon fakad belőled.

Nymeria994

Mrs. Doubtfire: – Erről a fagyasztott húsról is Winston jut az eszembe. Nyugodjék békében!
Miranda Hillard: – Mikor is hunyt el szegény?
Mrs. Doubtfire: – Nyolc éve lesz már aranyom, most novemberben.
Miranda Hillard: – Mi történt?
Mrs. Doubtfire: Bizony nem vetette meg az italt és az ital ölte meg.
Miranda Hillard: – Milyen szörnyű! Szóval alkoholista volt?
Mrs. Doubtfire: Nem, egy kólás kocsi ütötte el. Így szó szerint az ital okozta a halálát.

Zikk

Daniel Hillard/Mrs. Euphegenia Doubtfire: Helló, az én nevem Ilsa Himmermann. Megkérdezhetem hány gyereke van?
Miranda Hillard: Két lányom van és egy fiam.
Daniel Hillard/Mrs. Euphegenia Doubtfire: Óh, egy fiú. Fiúkkal sajnos nem dolgozom… korábban ugyanis én is az voltam.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján