Élősködők (2019) 563

Parasite · 기생충 / 패러사이트
132' · dél-koreai · dráma, vígjáték, thriller 16 !

8 díj · 6 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2020

A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi… [tovább]

koreai · angol
magyar

Képek 9

Szereposztás

Song Kang HoKim Gi Taek
Lee Sun KyunPark Dong Ik
Jang Hye JinPark Chung Sook
Choi Woo ShikKim Gi Woo
Park So DamKim Gi Jung
Cho Yeo JungYeon Kyo
Park Seo JoonMin Hyuk
Jung Ji SoPark Da Hye
Jung Hyun JoonPark Da Song
Park Keun RokYoon (sofőr)

További szereplők

Kedvencelte 124

Várólistára tette 310


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Ez az én filmem! Nagyon egyedi, nagyon abszurd, csak úgy tündököl benne a fekete humor, közben pedig végig izgalmas, érdekes és öröm nézni a különlegességét. Nagyon jól kitalált történet, kiváló ábrázolás, remek színészek; mindent megkaptam ettől a filmtől, amire most szükségem volt. Felejthetetlen élmény, sokszor újranézős, elgondolkodós. Imádtam.

3 hozzászólás
LoneWolf 

A rossz döntések, a balszerencse és valamelyest a hatalmas társadalmi különbségek filmje. Érdekes, izgalmas és fordulatos sztori, remek színészi alakításokkal, ami olyannyira életszagú helyenként, hogy már-már facsarja a néző orrát. Ennek ellenére néhol kissé hihetetlen volt az a sok véletlen, ami az események csúcspontjához vezetett, mégis mindenképp egy magával ragadó, egyedi élmény, ezzel pedig valóban az év egyik legjobb alkotása, ami joggal vitt el megannyi díjat. Asszem nem is kell erről többet írnom, mert ezt igazából látni kell.
ui.: spoiler

1 hozzászólás
Törpillaa 

Már kíváncsi voltam erre a filmre, hogy tényleg annyira jó-e, amiért ennyi díjat kapott, de a végére cseppet sem csalódtam. Tetszett, a sztori is és a szereplők is nagyon hitelesen játszottak. Az a család s…fej volt, és eléggé merészek és bátrak voltak, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, ami hirtelen az ölükbe pottyant, és egész jól csinálták, de a végére csak elba…ott minden. Ami könnyen jött, az könnyen ment. Pedig, hogy őrültek neki, hogy végre megfogták a nyerő szériát, és nagyon meg sem kellett érte dolgozniuk, csak eljátszani az élősködő szerepet… XD Jól meglett csinálva, a cselekmény igazán tetszett, szeretem a fekete humort, és ez jól ellett találva, megérdemli a 8 díjat, amit kapott. :-D Még a lezárás is tetszett, bár nem pont erre számítottam, ami történt, de klassz volt, és váratlan. Csak ajánlani tudom mindenkinek. :-)

TLD 

Bong Joon Ho új filmjében a vagyoni egyenlőtlenségekről mesél nekünk. A szimbolikát nem bízza a véletlenre: a pincében élnek a kiszolgáltatott, észre sem vett „alsó” társadalmi réteghez tartozók, felül a gazdagok. A gazdagok élete vagyonuk ellenére is sekélyes, hiányzik belőle az intimitás. Ennek ellenére ők azok, akiket a lentiek irigyelnek. A pénz az, amire az előrejutás eszközeként tekintenek spoiler, ráadásul habozás nélkül eltapossák a hasonló társadalmi helyzetben lévőket, hogy az urak kegyeiért versenyezzenek.

Egyedi ötlet, jó színészek, fordulatos és groteszk történet. A film nagyon tetszett… volna, ha a vége nem ilyen szájbarágós. spoiler Kár, mert volt annyira egyedi a rendező víziója, hogy ne kelljen ilyen egyszerűsítő eszközökhöz fordulnia, hogy megértesse az egyébként aktuális és fontos üzenetét a nézőközönséggel.

9 hozzászólás
Zahra 

Abszolút megérdemelte az összes díjat és jelölést, rengeteg itt a szimbolika, a társadalmunk különböző pontjainak a bírálása. Nagyon komplex, nem is tudnék mindent megmagyarázni, de mindenképp megéri megnézni.

rocketdog 

Nem értek egyet a film leírásával, miszerint a főszereplő családnak büdös lenne a munka és ingyenélők lennének. Én sokkal inkább azt láttam, hogy mindenre képesek egy állás megszerzéséért és azt meg is becsülik. Nem félnek a visszautasítástól, nem csüggednek, ha nincs képesítésük. A film első fele azt mutatja be, hogyan kerülnek a munkanélküliségből jól fizető pozíciókba. Nagyon tetszett az a fontos üzenet is, hogy nem a diploma adja a tudást, hanem a szorgalom és a gyakorlat.
A film második fele már sokkal inkább csak a gazdag-szegény közti ellentétekről szól mindenféle értelemben, itt már sok újat nem láttam.

MrsCumberbatch 

Ahhoz képest, hogy a leírás szerint; ezek az emberek „bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen” jó sokat dolgoznak, már elnézést… Terveket eszelnek ki és betanulják az általuk kitalált szakmát… És azért jócskán dolgoznak is, hiszen nem akarják azt elveszíteni. Szóval… Ez így elég helytelen leírás. Nyilván a legelején megy a simliskedés, hogy spoiler De kb ennyi 'henyélés' innentől kezdve dolgoznak ők a maguk módján…

A film alapjáton jó volt. Jól felépített, kevés klisével spoiler, pörgős de nem túl gyors.

De hogy a főszereplőket kedveli-e az ember, az már más kérdés. Igazából eldönteni nem tudom, bírom-e őket. Hatalmas agyak, nagyon okosak, az elején sajnáltam őket. Akár szegények akár munkakerülők, rossz lehet így élni… Még az sem zavarta, hogy elkezdték kijátszani a gazdagokat, hiszen azoknak van miből adni és elég sznobok is voltak (főleg az apa).

De mégis mikor elkezdtek lebukni (vagy mi) akkor már nem sajnáltam őket. Sőt.. Szánakoztam és a másik oldalnak szurkoltam. spoiler Ez volt az a pont amikor szarul éreztem magam hogy nem sajnálom őket. De mégis úgy voltam vele, hogy nem érdemlik meg.

eszter_m 

Valószínűleg az a gond, hogy túl sok dél-koreai filmet és azon belül is számos fekete komédiát nézek. Ezért nem volt rám olyan hatással, mint másokra.
Az biztos, hogy ez a kedvenc Bong Joon-ho mozim (ha elfelejtem, hogy A halál jele létezik). De nem a legjobb dél-koreai fekete komédia, amit láttam spoiler

rhysciar

Szuper kis film, kellemesen morbid és őrült, mint ahogy azt vártam is tőle. A film feléig szinte repültünk, zseniális volt nézni azt a kivitelezést, ahogy a kis család megoldotta a munkakeresését, aztán – megvallom őszintén – azért megijedtem. El nem tudtam képzelni, hogy mi lesz itt most a konfliktus, és bár szerintem kicsit későn hozta be a film a problémát, így is jó lett. Annyira abszurd az egész, de Bong Joon Ho-nak eddig csak ilyen filmjei voltak, és jól is áll neki, szóval jó volt ez. A vége meg aztán plusz egy piros pont, örültem, hogy realisztikus maradt.


Népszerű idézetek

Pandalin 

Tudod mikor nem sülhet soha be egy terv? Ha egyáltalán nincs terved…Semmi…Tudod miért? Hiába tervezel bármit is, mert az élet úgyis mást hoz.
(…)
Ha nincs terved, nincs, ami félre siklik.

nykol

Ki-taek: They are rich but still nice

Chung-sook, Ki-taek's wife: They are nice because they are rich

nykol

Ki-taek: [to his son] You know what kind of plan never fails? No plan. No plan at all. You know why? Because life cannot be planned. Look around you. Did you think these people made a plan to sleep in the sports hall with you? But here we are now, sleeeping together on the floor. So, there's no need for a plan. You can't go wrong with no plans. We don't need to make a plan for anything. It doesn't matter what will happen next. Even if the country gets destroyed or sold out, nobody cares. Got it?

McMurry

Kim Gi Woo: Da Hye.
Park Da Hye: Hm?
Kim Gi Woo: Illek én ide?
Park Da Hye: Mi van?
Kim Gi Woo: Ebbe a díszletbe. Illek?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján