Az igazság bajnokai (2020) 64

Riders of Justice · Retfærdighedens ryttere
116' · dán · akció, dráma, vígjáték 18

Marcus katona, aki azután jön haza tinédzser lányához, hogy felesége egy tragikus vonatbalesetben meghalt. Úgy tűnik, hogy sajnálatos véletlenek egybeesése volt, amíg meg nem jelenik Otto, aki statisztikusként dolgozik, a fura kollégáival, Lennarttal és Emmenthalerral. Ottó szintén azzal a… [tovább]

dán
dán
dán · magyar

Képek 16

Szereposztás

Mads MikkelsenMarkus
Nikolaj Lie KaasOtto
Gustav LindhBodashka
Roland MøllerKurt
Nicolas BroEmmenthaler
Lars BrygmannLennart
Andrea Heick GadebergMathilde
Albert Rudbeck LindhardtSirius
Morten SuurballeGert
Jacob LohmannKenneth Pigvaren

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 140


Kiemelt értékelések

Pistee66 

Nagyon régen történt meg velem utoljára az, hogy rövid idő alatt egy filmet kétszer is megnézzek moziban. Jó okom volt rá. Az igazság bajnokai című film annyira elnyerte a tetszésemet, hogy ez szinte adta magát és kapóra is jött, mert az egyik olyan ismerősömet sikerült elcsalogatnom végre egy art moziba egy aránylag „art-nak” minősíthető filmre, aki inkább csak a nagyon kommersz filmekre volt eddig vevő. Szerencsémre ő is nagyon élvezte!
Első megnézés után voltak még kétségeim, hogy egyétalán megérdemli-e a film a 10-es osztályzatot, de most már biztos vagyok benne hogy IGEN!
Ez a film olyan filmbarátoknak készült, akik szeretik a humorral és kevés akcióval, de komoly mondanivalóval rendelkező ember központú és érzelmekre ható, elgondolkodtató történetű alkotásokat, de nem kedvelik az olyan keményvonalas művészfilmeket, mint amelyeket Bergman vagy Fellini készített. Elismerem a művészetüket, legtöbbször értem is a film mondanivalójának a lényegét, de baromira unalmasnak és vontatottnak találom a találásukat. Persze mondhatnám rájuk, hogy fantasztikus filmek, de akkor nem lennék teljesen őszinte, vagy csak bizonyítanám, azt hogy meglehetősen sznob felfogású vagyok.
Ez egy fantasztikusan jó film. Anders Thomas Jensen-től nem ez az első film, amit szerettem nézni, de talán ez találta el a legjobban az arányokat a humor, a történet és az események megfelelő kombinációját, ahhoz hogy számomra ennyire érdekes és értékes film legyen.
Nagyon tetszett az Ádám almái, a Zöld hentesek, de azokban a filmekben talán egy kicsit néha túl sok volt a kreténség és a debil karakterek megjelenítése. Persze azért itt sem hiányoznak ezek a vonások a szereplők ábrázolásából, de majd mindegyikük története kínál szerethető hibákat, megbánt döntéseket és belső vívódásokat is.
A rendező-forgatókönyvíró remek ötleteit, munkáját a színészek nagyszerű alakitásokkal valósítják meg. Mads Mikkelsen kvalitásait már nagyon sokan ismerik, de akik Nikolaj Lie Kaas-t inkább csak Q-ügyosztály eseteit feldolgozó krimikben, esetleg amerikai filmek mellékszereplőiként ismerik és nem látták valamelyik Jensen filmben vagy dán dogma filmben vagy egyéb a hazájában készült drámában (A második esélyt erősen ajánlom!) talán nem is gondolják, mennyire zseniális tud lenni ez a pasas is. A szereplőgárda többi tagja is kitesz magáért, felnőttek a feladathoz! ;)
Mindenkinek ajánlom, akik szórakozni és okulni is akarnak és szeretik, ha érzelmeket élnek át egy mozifilm megnézése által. Azt szoktam mondani, hogy akkor tetszik egy film, ha vagy szórakoztat, vagy mondanivalóval és tanulsággal szolgál. Ez mindkettőt nyújtja.
Én mindkétszer eredeti nyelven néztem, így nem tudom, mennyit ronthat, „tompíthat” rajta, ha ront egyáltalán a magyar szinkron, de így legalább jó okom lesz rá, hogy harmadszor is megnézzem.
Amúgy nekem semmi bajom a magyar szinkronok többségével, de ki tudja?

Kiskakukk 

Avagy az életben minden okkal történik…vagy mégsem? :D

Tetszett, jóféle keveréke az akciónak, kriminek, drámának és humorból sem volt hiány. Ajánlom mindenkinek.

Márta_Péterffy 

Főleg a végső jelenetek miatt lett 8 csillag nálam, és mert többnyire szeretem a dán filmeket.
UTÓLAG!
Beláttam, hogy javítanom kell a csillagozást.

BeL1eVe 

Egy-két alkalmat leszámítva a humora nem igazán feküdt nekem, az érzelmi vonulata, a lendületes cselekmény, az interakciók viszont annál inkább. Mindezt remek figurák és színészek tolmácsolásában, akik közül Mikkelsen visz mindent. Stílusos, szuper film.

eve58 

Bevallom őszintén: én az Ádám almái-t nem szerettem…a Férfiak és csirkéket sem…
Ez viszont egy lendülettel a kedvenceim közé került!
Mondjuk itt-ott olvastam róla, hogy van benne bőven humor – én nem nagyon vettem észre, de nem is hiányzott! Ez a film így jó, ahogy van, a bizarr történetszövésével, a fura karaktereivel – a végére mindet sikerült megszeretnem…
A zárókép vagyis az utolsó előtti a karácsonyi pulcsikkal, meg a kürttel mindent vitt! =D

3 hozzászólás
Rémálom 

Fogja az átlagos bosszúfilm kliséit, hozzáad szituációs komédia elemeket sötét dráma képi világgal, megforgatja mindezt morbid humorban, rászór még egy adag trauma feldolgozást, és kész is van ez a roppant szórakoztató film.

EszgéGabi 

Kinyírós egy film, még a nézőt sem kíméli, engem a végére azért kicsit kinyírt – és képesek voltak azt a karácsonyi „szeressük egymást gyerekek” ünneplős jelenetet beletenni a záró képsorokba, persze nem alaptalanul. A bosszúállós témáról meg az jut eszembe, amit pont most olvastam itt valamelyik filmes idézetben, hogy „szemet szemért, és megvakul a világ” – ebben azért van valami.
Mads Mikkelsen egy átalakulóművész, a tengerészgyalogságba egyből bevennék itteni teljesítménye alapján.

Gabriella_Balkó 

Egy profi katonával egy neonáci ne húzzon ujjat, különben megjárja!
Minden esemény valaminek a következménye, de bármennyire úgy tűnhet, hogy közük van egymáshoz, nem kell feltételnek lennie. Abszurd elméletek sora ez a film, vagyis hogy néha mennyire őrültek tudnak lenni a konspirációs elméletek, főleg, amikor kiderül, hogy nem is igaz. Ebben az esetben ez későn derült ki. De átgondolva ez a társadalom javát szolgálta. :D Hogy miként, meghagyom azoknak, akik meg szeretnék nézni a filmet.
Ismert dán színészek játsszák a főszerepeket (bár igaz, hogy a Lennartot játszó színészre nem emlékszek más filmből, Jacob Lohmannt viszont már a 3. filmben láttam a héten :D). Külön tetszett, ahogy Mads Mikkelsen eljátssza a profi katonát, nem csak úgy vaktában lődöz, hanem taktikusan mozog, biztos volt egy rövid kiképzése. A film végi karácsonyi pulcsik pedig nagyon helyesek! :)

#scandi2021

monokrom22 

Az igazság bajnokai az év egyik legjobb filmje, és nem csak Európából. Egy drámai alaphelyzet kifordítása feketekomédiába, végtelenül szórakoztató elemekkel megtűzdelve. Karakterközpontú, mindent visznek is az épeszűnek véletlenül sem nevezhető szereplők, élükön Mads Mikkelsen már megint csodálatos. A sztori fordulatai ugyan sok meglepetést nem tartogatnak, az akciójelenetek pedig sablonosak, de itt nem is ez a lényeg. Itt a karakterek vannak központban, ők pedig csodálatosak, ahogy a háttérben meghúzódó tanulságok is: a véletelenek szerepe, az élet értelme. Ha egy kiadósat akarsz röhögni teli pofával, akkor ki ne hagyd!

muznik 

Nem csak Mikkelsen miatt kapott 9* -ot.
Szerintem annyira „elcseszett”, hogy akár magyar is lehetne a főszereplő! Persze jó, hogy inkább dán ;-)
Sokan sokféleképpen feldolgoztak már igazságosztó szrorikat és jó pár tényleg minőségi film mellé ez is befér!


Hasonló filmek címkék alapján