Mégis, kinek az élete? (1981) 12

Whose Life Is It Anyway?
114' · amerikai · dráma

Súlyos autóbalesetet szenved Ken Harrison, a sikeres szobrász. A sors keserű fintora, hogy bár szerencsésen túlélte, egész életére megbénul. Az életerős, tettvággyal teli művész számára a munka jelentette az életet. Örök tehetetlenségre kárhoztatva ennek értelmét veszítette el. Ken úgy dönt,… [tovább]

Szereposztás

Richard DreyfussKen Harrison
John CassavetesDr. Michael Emerson
Christine LahtiDr. Clare Scott
Kenneth McMillanWyler bíró
Bob BalabanCarter Hill
Kaki HunterMary Jo Sadler
Thomas CarterOrderly John
Alba OmsRodriguez nővér
Janet EilberPat
Kathryn GrodyMrs. Boyle

További szereplők

Kedvencelte 2

Várólistára tette 19


Kiemelt értékelések

Emerson 

Nem szeretem a tökéletes filmeket, mert nem tudok hozzájuk normális értékelést írni. Ugyan a témában nálam egy kanadai minisorozat vezet (Mon meilleur ami) de itt is tökéletesen átjött a kilátástalan hangulat (annak ellenére, hogy nem ez volt a látszatja).
Filmen kívül sokkolóan hatott rám, amikor olvastam, hogy Dreyfuss jóformán öntudatlan állapotban nyomta végig a filmet. Szemétség, vagy sem, de a drogozás a legjobbat hozta ki belőle.

desertangelable 

Érdekes, koránt sem volt annyira drámai, mint számítottam. Kicsit azért is toltam magam előtt ezt a filmet, mert azt hittem, hogy majd kitépi a szívem, megszorítja és még meg is tapossa egy párszor. Ehhez képest talán több volt benne a vígjátéki elem, mint a drámai. Na jó, ez lehet, hogy egy picit túlzás, mindenesetre egyáltalán nem arra ment rá, hogy a néző telezokogjon egy százas csomag zsepit.
A film azt a morális kérdést tárgyalja, mely szerint egy ember, józan ítélőképessége tudatában eldöntheti-e, hogy tovább akar-e élni vagy sem. Igazság szerint ha azt vesszük, nem is kérdés, hogy a válasz: igen… egy cselekvőképes ember esetén. De mi van ha valaki magatehetetlen? Nos, a film nem a drámaiságával és a főszereplő megsajnáltatásával akar meggyőzni, hanem észérvekkel. Éppen ezért nem is tudtam annyira azonosulni a szereplőkkel, végig külső szemlélő maradtam, ami engem egy kicsit zavart. Viszont kétségtelen, hogy így hideg fejjel tudtam mérlegelni a kérdést.

LaBelle 

Szerintem lehetetlen a témában hiteles filmet alkotni. Nem sikerült rosszra, valóban elgondolkodtat, de azért nekem hiányoznak más szemszögek is.

virrasztó

Mint film, nos, borzalmas; de mint gondolat ébresztő eszköz – igen jogos darab_


Hasonló filmek címkék alapján