Doktor Murphy (2017–2024) 182

The Good Doctor
41' · amerikai · dráma, sorozat !
7 évad · 126 rész

0 díj · 1 jelölés

Dr. Shaun Murphy, a tehetséges ifjú sebész egy elismert kórház rezidense lesz. Érkezése alaposan felbolygatja a helyi erőviszonyokat: kollégái ferde szemmel néznek a társas viszonyokat nehezen kezelő, ugyanakkor elképesztő tudással bíró csodabogárra. Dr. Murphy ugyanis autista és… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Freddie HighmoreDr. Shaun Murphy
Nicholas GonzalezDr. Neal Melendez
Antonia ThomasDr. Claire Brown
Richard SchiffDr. Aaron Glassman
Beau GarrettJessica Preston
Hill HarperDr. Marcus Andrews
Chuku ModuDr. Jared Kalu
Tamlyn TomitaAllegra Aoki
Will Yun LeeDr Alex Park
Teryl RotheryJL

További szereplők

Kedvencelte 96

Várólistára tette 237


Kiemelt értékelések

Bancsurka

Az első orvosos sorozat, amit nézek és nagyon szeretem:D Borzasztóan izgalmas. A 2. évad fináléja nagyon jól sikerült. Nagyon tetszik benne, hogy a főszereplő autista. Mindig is érdekelt, hogy hogyan is „működnek” ők, hogyan látják a világot. Nagyon tetszik még, hogy minden epizódban különböző betegség kerül terítékre. Mondjuk belőlem néha előhozta a hipochondriát, de ettől függetlenül is csak ajánlani tudom:D

Zahra 

Leginkább Freddie Highmore miatt kezdtem bele, mert a Bates Motelben nyújtott alakítása lenyűgözött. Itt is hozta a tőle már megszokott színvonalat, zseniális, de komolyan. Pláne ahogy a kitöréseit játsza.
Az eredeti koreai sorozattól merőben eltér, mondhatni csak az autista orvos maradt meg benne. Ott leginkább arra koncentráltak, hogy került be a kórházba, itt pedig simán lerendezték pár perc alatt.
Egyedül azt hiányolom, hogy a mellékszereplőkkel nem nagyon foglalkoznak. Glassman életébe azért nagyobb betekintést nyerhettünk, de a többiekébe nem igazán.

Haspók 

Akkor felfigyeltem már a sorozatra,amikor megláttam,hogy ki az alkotója és hogy Freddie Highmore lesz a főszereplő. Nekem ennyi kezdetnek elég is volt,hogy kíváncsivá tegyen. Amint elkezdtem nézni, meg is fogott egyből hála a főszereplőnek, az autista rezidenst játszó Freddie-nek köszönhetően. Amit nagyon szeretek benne azok a karakterek,az esetek többsége is mind-mind érdeklődéssel tölt el.
Várom is a következő évadot.

Dgi_Rebeka

A The Good Doctor tipikusan az a sorozat, ami felvonultat egy rakás klisét – már rögtön az első évadban. Autista főszereplő, kórház, afro-amerikai szereplők, rasszizmus, LMBT emberkék, köcsög rocker spoiler, melegszívű rosszfiú, első szerelem, hatalmi harcok, meg miegymás. De ahogy nézi az ember, egyszerűen nem tudja abbahagyni. Mert bármennyire is kliséhalmaz az egész, a kliséket lehet jól alkalmazni – és ez a sorozat ezt csinálja. Pazar marketingfogás az egész, tudják, hogy mit akarnak a nézők és eléjük tolják – már csak egy szuicid hajlamú tumblrszökevény tinilány hiányzik, hogy teljes legyen a „gárda”. És az a furcsa, hogy mindezek ellenére ez az egyik legjobb sorozat, amit valaha láttam.
Nemrégiben azt mondta nekem valaki, hogy az emberek mindig szeretnének újat alkotni. Megszabadulni a kliséktől, millió pluszt hozzáadni a karaktereikhez, a történetükhöz, és pont ezért mindenből tömeggyártmány lesz. De amikor az emberek nem akarnak újat alkotni, amikor nem akarják elhagyni a kliséket, hanem inkább jól alkalmazzák őket, az valami egészen csodálatosat képes alkotni. Például a The Good Doctort.
Ez az a típusú sorozat, aminek az egyik felén sírsz, a másikon pedig nevetsz – néha mindkettőt egyszerre. Ez az a sorozat, aminek minden egyes mondatán instant fangörcsöt tud kapni még az is, aki nem annyira érzékeny és bőgős, mint én. Ez az a sorozat, ami elbűvöl a zsenialitásával, az ártatlanságával, a furaságával – mint Shaun, a főszereplő. Az egész csak belopja magát a szívedbe és ott marad, nem enged el. Azért is eléri, hogy átgondolj dolgokat, hogy kicsit másként lásd a világot. Hogy ez jó-e vagy sem? Azt nehéz lenne megmondani. De egy biztos: megéri megnézni.
(Freddie Highmore-nak pedig minden tiszteletem, mert csodálatosan alakítja Shaunt.)

Oroa 

1. évad:
Nagyon beszippantott a sorozat. Izgalmas volt és érdekes. Nagyon hamar meg lehet szeretni a szereplőket főleg Shaun-t. Bár tetszik az, hogy vannak benne olyan karakterek akiket egyáltalán nem lehet szeretni. :D Néha egy egy eset után még én is elérzékenyülök, ami persze nem baj. Rosszat nem igazán tudok mondani a sorozatról, így ahogy van számomra tökéletes :)

barbikaunatkozik 

Egy valóban nagyjából feel-good sorozatról beszélünk. Volt szerencsém az eredeti koreai változattal is találkozni, és azt kell mondjam, ami a drága dokinkat illeti, Freddie Highmore alakítása néhány helyen túlszárnyalja nagy kedvencem, Joo Won-ét is. Tetszett az is, hogy egyes epizódokban próbálták az 2013-as sorozat egy-egy részét feldolgozni, de a hossz miatt egyértelmű volt, hogy nem lehet annyira belemenni, és ezzel együtt mindent megcsinálni, azonban fanservice-nek tökéletesen megfeleltek. Ráadásul a páciensek köre teljesen más, mint a koreai doramában. Ezzel együtt, érdekes esetek kerültek bele a széria első évadába. Murphy karaktere mellett Glassman volt a másik nagy pozitívum, akiről ugyan egészen hamar el lehet dönteni, mit miért csinál, viszont eme fordulattal mégis valahogy jobban megmagyaráztak minden kapkodását. Alapjaiba véve nagyon szerethető figura mindkettő, és Glassman látásmódja kifejezetten üdítő.
Viszont voltak negatívumok is. Ugyan az esetek valóban érdekesek voltak, azonban nincs túl sok újdonság a nap alatt, csupán annyi változott, hogy a kezelőorvos most egy magasan funkcionáló aspi. Sajnos a mellékszereplők sem lettek a legjobban kidolgozva. Nagyjából mindenkit mintha a skatulyából húztak volna elő. És kifejezetten csalódtam, hogy egy bizonyos karaktert az amerikai remake(?)-ben ketté választottak. Továbbá a feltűnően gyors elfogadás is egy fájó pont volt. No nem a főorvos részéről, hanem a kollégák irányából. Ezen aspektusa sokkal inkább volt valósághűbb az eredetiben. Ez a változtatás okozta tulajdonképpen azt is, hogy a sorozat egészen az évadzáróig inkább volt habmese, mintsem MAJDNEM két lábban a földön járó sorozat.
Ezek ellenére nagyon tudom ajánlani azoknak, akik szeretik az orvosi drámákat, valamint érdekli őket egy nem mindennapi karakter kicsit döcögős, de annál érdekesebb útja az orvossá váláshoz.

bius07

Doktor House mellett ez a másik kedvenc kórházas sorozatom. Fogalmam sincs miért szeretem annyira, ha egy kukkot nem értek az orvosi részekből, de imádom. :DD
Shaun karakterét nem lehet nem szeretni,ő teszi különlegessé a részeket.
Különösen az első évad tetszett, amikor megismertük Shaun gyerekkorát és a testvére történetét. Nagyon megható volt.
Imádtam az első két évadatot, csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

shano

Az első évad után jelenleg ott tartok, hogy odáig vagyok ezért a sorozatért. Régóta nem rajongtam és izgultam annyira főhősért, mint most a mi jó dokinkért. A klisék ellenére is imádom; egyszerre megsirat és megnevetett minden rész, a zenék fantasztikusak, és nagyon ötletes az a megoldás, ahogy Shaun lejátssza képzeletben, hogy mi lehet a betegség oka vagy az esetleges gyógymód. Freddie Highmore pedig olyan zseniálisan adja az autista orvost, hogy öröm nézni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy merre fejlődik ez az egész tovább.

Rebarbara

Szeretem az orvosi drámákat és ez most pont jókor volt jó helyen.
Az első két részben türelem kellett hozzá, mert nem könnyű Dr. Shaun Murphy autista viselkedésével megbarátkozni, de szerencsére nekem sikerült.
Én kimondottan örülök annak, hogy Daniel Dae Kim képes volt dönteni és tovább lépni, ugyanis ez a sorozat azt bizonyítja, hogy helyes döntés volt. Különleges, van mondanivalója és mást kapunk benne, mint a szkásos orvosi drámákban. Már várom a második évadot.
Nyolc csillagot kap tőlem, mert úgy érzem, lehetett volna picit tartalmasabb.

Tina98

Őszintén szólva egy kihívás miatt kezdtem el hamarabb mint akartam, de megérte. Most már az autizmusról is többet tudok (talán). Shaunt nem tudtam nem megszeretni. (Kicsit emlékeztet az egyik volt osztálytársamra.) Az orvosi dolgokból nem mindent értettem de attól még nagyon élvezhető volt a sorozat. spoiler


Népszerű idézetek

agivagyok

Lea: Two shots of tequila please!
Shaun: I am not thirsty
Lea: You don't drink tequila because you're thirsty…

S_Bíborka 

Dr. Murphy: Te mit szeretnél még?
Dr. Brown: Én azt, amit mindenki más. Azt, hogy… azt hogy számítson, hogy élek. Érezzem jól magam, és… szeretnék szerelmes lenni.

1. évad 18. rész – Semmi nem elég!
S_Bíborka 

Dr. Murphy: Eeeez jó! Ez jó! … Tequilát! … Vénásan!

1. évad 10. rész – Életvezetési tanácsok
S_Bíborka 

Dr. Glassman: Agyműtéten kell átesnem, ami nagyon ijesztő, mert nem én hajtom végre.

1. évad 18. rész – Semmi nem elég!
BallaBella 

– Nem kell szeretet.
– Rendben. Reggeli kell?

Papp_Fanna8

Claire: Az őszinteség a legjobb vezető. A hazugság egy kő a szívünkben.

Basset

Ne felejtsd el, te vagy az okosabb. Bármire képes vagy! És büszke vagyok rád.

Lexy

Bobby: My parents bribed me to go to therapy after they split up.
Shaun: What was therapy like?
Bobby: Pretty basic, bro. She'd tell me what to do, how to deal with my parents.
Shaun: Was it helpful?
Bobby: I don't know. I never did anything she told me to do.
Shaun: Is that an option?
Bobby: Doing whatever the hell you feel like doing is always an option.

1. évad 10. rész – Életvezetési tanácsok
Letti23 

Shaun: Claire, I need you.
Claire: Sure, what's up?
Shaun: I need someone to lie for me.
Claire: Okay… I'm flattered?!

Kicsicsillag95 

– Szeretném ha elmondaná miért akar sebész lenni.
Murphy: – Mikor fagyi illata volt az esőnek, a nyuszim fel ment a mennybe a szemem láttára. Mikor a rézcsöveknek a régi házban égett étel szaguk volt, az öcsém, felment a mennybe, a szemem láttára. Nem segíthettem nekik. Ez szomorú. Egyikük sem kapott esélyt, hogy felnőtt lehessen. De felnőtté kellett volna válniuk. Kellett volna, hogy legyenek gyerekeik és szeressék őket. És én szeretném ezt lehetővé tenni más embereknek. És szeretnék sok pénzt keresni, hogy lehessen egy tv-m.

1. évad 1. rész – A jó doki

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján