Marvel Kapitány (Marvel 21.) (2019) 256

Captain Marvel
130' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

A 90-es években, Carol Danvers-ből lesz az univerzum egyik leghatalmasabb hőse, miközben a Föld két háborúzó idegen faj csataterévé válik.

angol
magyar
angol
angol
magyar

Képek 37

Szereposztás

Brie LarsonMarvel kapitány
Samuel L. JacksonNick Fury
Jude LawYon-Rogg
Clark GreggCoulson ügynök
Lee PaceRonan
Djimon HounsouKorath
Gemma ChanMinn-Erva
Colin FordSteve Danvers
Kenneth MitchellJoseph Danvers
Ben MendelsohnTalos

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 47

Várólistára tette 243


Kiemelt értékelések

Chriss 

A sok rossz ellenére, amit hallottam róla, kellemesen csalódtam ebben a filmben. Nagyon is :) Brie Larson kitűnő Marvel Kapitány :) Az elején kicsit megijedtem, hogy ez most mi akar lenni, de aztán kirajzolódott szépen, és körülbelül minden az elvárásaimnak megfelelően alakult. Sokan leszólják Brie-t, pedig szerintem kihozta a karakterből, amit ki lehetett hozni. Engem meggyőzött. Örülök, hogy fel fog tűnni újra a Bosszúállók csapatában. :)

8 hozzászólás
LoneWolf

Mi is konkrétan a Marvel Kapitány?
A stúdió elképzelése: Egy erős, független, női karakter bemutatása… (aki valószínűleg a macskáival fog meghalni.)
A valóság: Egy discofényekkel játszó, amnéziás hősnő eredettörténete, melynek akár „A Kree Katonája” alcímet is adhatták volna, ha értitek az utalást.
Ahogy én látom: Egy 2 órás felvezető a valódi lényeghez, ami egy 2 perces jelenet a stáblista közepén.
Valóban ennyire rossz lenne? Nem. Messze nem a legrosszabb Marvel adaptáció, hiszen simán lehagyja mondjuk a Thor 2-őt, a Vasember 2-3-at, illetve a Fekete Párducot is, de a legerősebbek nyomába sem ér. Mi romlott el? Kezdjük az eleve hibás castingtól. Valószínűleg mindenkinek a könyökén jött már ki, hogy sokan a trailerek alapján szidták szerencsétlen Brie Larson-t, de a teljes filmet látva is azt kell mondjam: MIÉRT NEM MARADTATOK EMILY BLUNT MELLETT, TI MAJMOK?! A 'Holnap Határában' ő már bizonyította, hogy képes egy valóban tökös, harcos lelkű női karakter megformálására anélkül, hogy ezt a néző szájába kéne rágni, de mit kaptunk helyette? Az MCU egyik leggyengébb színészi teljesítményét. Larson szinte minden mondata erőltetettnek hatott és már-már látni véltem, ahogy a forgatókönyvben a következő sorokat olvassa: „Most mosolyogj”… „Most nevess”, ő pedig szép katonásan megtette és ez látszik a végeredményen. Nem, nem a karakterből fakad ez az érzéketlenség, hisz nem csupán az alkotás első felében, de végig jelen van ez a monoton, minden átélést nélkülöző játék. Erre persze rátett egy lapáttal a sótlan, futószalagon lepörgetett rendezés, amely szépen beállította Marvel Kapitányt a többi eredetfilmjük közé, miáltal egy igazán emlékezetes, vagy szájtátós momentumot sem tudnék belőle felidézni. Lézersugarak és lapos poénok repkedtek, ahogy mindig, akadt 2 jelentősebbnek mondható fordulat, de a vastaps ezúttal elmaradt. Valószínűleg nem jut minden probléma az eszembe, de felteszem, hogy pl. sokan jót nevettek Fury karakterének ezen korai változatán, nekem azonban pont lerombolta azt, amit eddig az MCU-ban láthattunk belőle. A Tél Katonájában lévő, szemére tett, drámaian komoly kijelentés, amitől anno a hideg futkosott a hátamon, mostanra egy rossz vicc lett, de nem ez az egyetlen, amiben visszamenőlegesen belerondítottak. (A Bosszúállók nevének eredete… ah, no komment.) Jöjjön pár spoileres probléma: spoiler
Akadtak még gondjaim, de nem szeretném, hogy csak a rosszra menjen el több 10 sor, így következzen pár pozitívum is. Örültem többek közt Coulson-nak, még a minimális szerepeltetése mellett is, illetve gyönyörű volt a megemlékezés Stan Lee-ről az elmaradthatatlan cameojával együtt. Ami a lényegesebb részeket illeti, a Végjáték előtti kötelező kérdésekre szerencsére nagyjából megkaptuk a válaszokat, így kiderül: Kb. merre járt Carol az elmúlt időszakban, illetve hogyan és mi célból adta Fury-nak a felturbózott csipogót. Végső soron a zenei kínálat (soundtrack) és a score sem lett rossz, de igazából egy ezeket leszámítva minden más középszerű, erőltetett, meg futószalag szagtól bűzlő valami, ami persze az elfogult Marvel fanoknak tökéletesen megfelel a célra, de a többre vágyók nem ezzel fogják megtalálni a számításukat. Egyszer bőven nézhető darab és sajnos a Végjátékhoz nem árt megnézni, spoiler de többször nem hiszem, hogy előkerülne nálam.
ui.: Egy csillag járt külön Goose-nak is, hisz inkább néztem volna egy spin-offot az ő eredetéről.

barbikaunatkozik 

4,5 kifejezetten egy másik Marvel alkotás fényében. Egyértelműen jobb, mint az élőszereplős Oroszlánkirály tavaly (Fekete Párduc), de semmi különleges nincs benne. Egy átlagos sablon szuperhősfilm, amit próbáltak úgy eladni, mintha valami különleges dolog lenne. Holott igazából csak a hónapok óta körülötte folyó (hála Brie Larson nem odaillő nyilatkozatainak, viselkedésének, amivel rendre megsértette a rajongók egy jelentős rétegét, többek között) cirkusz volt a filmből egyedül, ami valószínűleg maradandó marad.
Az elején vészesen vontatott, majd hirtelen kapkodó történetvezetés miatt egy idő után már csak a „nézek ki a fejemből” effektus lép életbe. Senkiről nem tudunk meg semmit, a karakterek kidolgozatlanok. Apropó, karakterek: Két jó figura volt, amelyek közül egyik sem a címszereplő. Samuel L. Jackson remekül hozta ezt az új felfogású Nick Fury-t, aki enyhén szólva karakteridegen volt az eddigiekhez képest, viszont cserében nagyon szórakoztató, főleg Goose-zal párosítva. A másik fénypont Ben Mendelshon és az ő által formált végtelenül laza Talos. Ők ketten vitték el a hátukon a produkciót, már amennyit bírtak. Mert nem Brie Larson Vers/Carol-ja, az biztos. Ha nem női bőrbe lett volna bújtatva, akkor teljesen ugyan az lenne, mint az eddigi szuperhősfilmek közép és alsó vonalbeli karakterei. Minimális személyiségét pedig Larson kisasszony végkép nem tudta megtölteni semmivel. A karakterfejlődése is körülbelül ennek megfelelően a nulla és a zéró között „ingadozik”. Ami a színjátékot illeti, körülbelül két arcot… meg egy felet tudott vágni minden jelenetben a színésznő. Sajnálom, de nem tudok elmenni amellett, amiket kiejtett a száján a nyilatkozatainál, ezzel pedig még inkább ellenszenvessé tette az amúgy is alsó hangon átlagos „haver-srác” karaktert. Ezt a jelzőt érdemelte ki a karakter, ugyanis semmi nőiesség nem volt benne. Ez egy (ugyan ebben a filmes univerzumba tartozó) Black Widow és Scarlet Witch esetleg Gamora mellett édes kevés.
Ami a vizualitást illeti, ezen a téren semmi kirívó nem volt. Egy teljesen korrekt speciális effektekkel megspékelt mozi. A zene viszont felejthető volt, még a 90-es évekbeli aláfestés is. Ugyan néhol volt egy kis korabeli feeling, de ezen a téren sem volt áttörés az egészben.
Ami a történetet illeti, ha jobban belegondolunk, ezt is láttuk már nem egyszer. A jó a rossz, és a rossz a jó… És a film végi nagy csihi-puhi sem tartogatott olyat, ami még napok múlva se megy ki az emberek fejéből. Ami a stáblistás jeleneteket illeti, ahogyan megkapta a Bosszúállók csapata a nevét inkább volt szemforgatóan gagyi, mint bármi más, a csatlakozás a Végjátékhoz pedig amolyan „kellett ilyen is bele” kategória.
Egy ízig-vérig középszerű, egyszer nézős popcorn-mozi, ami messze nem az, aminek hirdették. Nem mellesleg a félre castingolt főhősnő és az őt alakító színésznő miatt alapjaiban rossz helyről indított az egész. De a marketingre és a PR-ra (meg annak feltűnő hiányára) ennél jobban nem szeretnék kitérni.

lipotdorka 

Not to be dramatic, but I would die for Carol Danvers

Judyt

Nekem tetszett. Sokan lehúzták, meg kritizálták, de szerintem volt egy nagyon jó hangulata. A 90-es évek abszolút visszajött benne. :-)
Én amúgy is csípem Brie Larsont. @Zaerth nem kifejezetten, de neki is tetszett a színészi játéka. :)

3 hozzászólás
lollynymph

Na, a helyzet a következő: hihetetlenül árulónak éreztem magam, de esküszöm az életemre, hogy ez a film a megjelenése előtt semmit, de semmit nem mozgatott meg bennem. De mivel hű szívem nem engedi, hogy kihagyjak egy Marvel filmet, elmentünk rá nyilván. Azt kell, hogy mondjam, kellemeset csalódtam, bár még mindig nem vagyok teljesen teljesen megvéve. És elsősorban nem a film miatt, hanem maga az ELV miatt, hogy a tizenéve tartó történetfolyamot, ami egy csapatnyi hős és egy gonosz között zajlik végülis, egy kívülről jövő illető segítségével akarják megoldani. Szerintem ez az ő harcuk kellene, hogy legyen, és kétségkívül fájni fog a szívemnek, ha a Végjátékban BDE Kapitány fél kézzel lecsapja Thanost, akivel kétségkívül a többieknek lenne feladata, és nem neki.
U.I: Én vagyok Fury a cicával. Pont.

1 hozzászólás
Luna

Kicsit olyan érzésem van, mintha ennél se erőltették vona meg magukat, és nyiéván, mert nemsokára kijön a Végjáték, és megint egy gyengécske előzmény lett belőle, mint a Fekete Párduc esetében. Mondjuk ott szerettem azt a világot amit bemutatott, de itt annyira, eh. Olyan színtelen szagtalan volt a főhős, valahogy badasabbnak képzeltem el, de nem tudom miért hiszik azt, hogy egy kemény vágású katoás csaj ütősebb lehet egy nőies, de tökösen nőies főhősnőnél. (Na ezt jól megfogalmaztam xd) Nem nőt szeretnék látni férfias vonásokkal, mert az a szerep, hogy férfias legyen, az a férfiak dolga (megint egy hülye mondat XD). *várja, hogy megverjék a feministák* De már kicsit unalmas, hogy kiveszett a nőiesség a főhősnőkből. :( Na jó, nem magyarázom tovább. Xddd

De összességében nem volt egy katasztrofális alkotás, egyes szereplők kifejezetten jópofára sikerültek, azokat a jeleneteket élveztem, meg azért a harcot is, mert azt mindig királyul megcsinálják, szerintem. De nem hiszem, hogy többször is meg fogom nézni. :D

spoiler

5 hozzászólás
Razor

Röviden és tömören: újabb eredetsztori a nagy Bosszúállók epizód előtt.
No, ennél azért hangyányival komplexebb azért a történet. Az eleje számomra kicsit döcögősen indult, néztem, hogy mi van, bár ha ezzel az volt a cél, hogy visszaadják „Vers” amnéziáját, akkor az sikerült. Aztán miután a cselekmény átkerült a Földre, már jobban csúszott a sztori, hozta a szokásos izgalmas, látványos, kalandos és humoros Marvel-formát, bár a humor java főleg Goose-hoz és Furyhez volt köthető. Érdekes volt a későbbi morcos igazgatót fiatalon, pozitívabb világszemlélettel látni. A kozmikus Marvellel nem vagyok olyan nagyon képben, de minimális ismereteim azért vannak, így ennek tükrében a film fordulata spoiler meglepett, és tetszett, akárcsak az utalások/kapcsolatok a Galaxis Őrzőihez ill. a tágabb Marvel-univerzum félszavakban elejtett elemeihez.
A film eleji Marvel-fanfár pedig nagyon szép volt. :')


Népszerű idézetek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján