Leon, a profi (1994) 412

Léon: The Professional · Léon
110' · francia · akció, dráma, krimi 15 !

Leon, a magányos bérgyilkos New Yorkban él. A szomszédjában lakó család áldozatául esik Stansfield nyomozó kegyetlenségének, aki lemészárolja a szülőket. Az egyetlen túlélő, a 12 éves Mathilda Leonhoz menekül. Idővel a szenvtelen bérgyilkos úgy gondoskodik Mathildáról, mintha a saját lánya… [tovább]

angol

Képek 43

Szereposztás

Jean RenoLéon
Gary OldmanNorman Stansfield
Natalie PortmanMathilda
Danny AielloTony
Peter AppelMalky
Michael BadaluccoMathilda apja
Ellen GreeneMathilda anyja
Elizabeth RegenMathilda testvére
Adam BuschManolo
Willi One BloodStansfield embere

Kedvencelte 166

Várólistára tette 167


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Annyi mindent akarok mondani…és nem megy…de valahogy talán így van ez rendjén a jó filmekkel.
Hatnak. Belülről.

Mert mondhatnám, hogy Besson és Serra már itt is fantasztikusan összehangolták a tehetségüket.
Mert mondhatnám, hogy Reno, Oldman és Portman dermesztő haláltáncot jártak egymással.
Mert mondhatnám, hogy a két színészóriás úgy vette a vállára Portmant és emelte alázattal maga fölé a fénybe, hogy az ő térdük sem rogyott meg egy pillanatra sem.
Mert mondhatnám, hogy így játszanak a profik.
Mert mondhatnám, hogy a fájón mosolyra fakasztó részek épp csak annyira engednek el, hogy mindössze néhány másodpercre enyhítsék a lelkedre nehezedő nyomasztó érzést.
Mert mondhatnám, spoiler.
Mert mondhatnám, hogy időtálló darab.
Mert mondhatnám, hogy…

De inkább nem mondok semmit. Inkább még ülök egy kicsit csendben és hagyom, hogy hasson.

6 hozzászólás
Charityy 

Még angoltanárom ajánlotta tavaly nyáron és végre sikerült megnéznem. És imádtam! Natalie Portman már gyerekként is zseniálisan játszik, Léon és Mathilda kapcsolata nagyon érdekes. Az film végig fenntartotta az érdeklődésemet, szurkoltam a szereplőkért.
Nézzétek meg! :D

LoneWolf 

Nehéz szavakba öntenem a véleményem, de gondolom a csillagozásból a lényeget leszűrítek. Teljes mértékben megértem, miért lett ebből kultfilm, hisz a főszereplőink közel sem mindennapi figurák. Léon is hiába az 1000. bérgyilkos Hollywood történetében, hozzá hasonlót nem igen találunk. Valószínűleg ez Luc Besson legjobb műve, miáltal beelőzi az általam oly nagyra tartott 'Ötödik Elemet' is. Találtam kisebb párhuzamot is, mivel pl. a főhősök hasonló körülmények közt találkoznak a megmentendő lánnyal / hölggyel, aki elkeseredetten kér segítséget tőlük, s emellett a zenét is Eric Serra szolgáltatta, így visszaköszönt pár ismerős dallam. (Jah, és itt is Gary Oldman a gonosz.)
A fordulatok szintén tetszettek, bár végig érezni, hogy tragikus végkifejlet felé halad a sztori, illetve kellőképp megszerettették velünk a szereplőket ahhoz, hogy szívünkön viseljük a sorsukat. Azt az egy csillag levonást, a közepe környékén megjelenő apróbb üresjárat kapja, ami szükséges volt ugyan ahhoz, hogy az 'apa-lánya' párost közelebb hozza a nézőkhöz, de teljesen belassította a fő konfliktus haladását, hisz a gonoszaink felkutatásával / elintézésével, vagy 20-30 percen keresztül nem is foglalkoztak, miközben furcsa módon ők is magasról tojtak rá, hogy talán az életben maradt kislány borsot törhet még az orruk alá…
ui.: Nehéz volt megfogalmazni, de azért írtam egy kisregényt. :D

Stone

Oh, milliószor néztem már, még fogom. Reno, Portman és Oldman keringője zseniális. Az embernek kedve támad bérgyiloknak menni… És a forró nyár átüt, érzed a napsugarat a bőrödön, megkukulsz a fojtásban…

crissy 

Jaj, nekem ez nagyon tetszett! :D
Brutál jó volt a sztori, nagyon szerettem a karaktereket, főleg Léont, és fáj a lelkem miatta, pedig tudom, hogy nem kéne, mert elvek, meg mindent. De a szívnek nem lehet parancsolni, az én szívem pedig szerette Léont.
Ami nem tetszett, s kicsit furcsa volt, az Mathilda és Léon kapcsolata. Nekem néhány jelenet kicsit sok volt, viszont Natalie Portman előtt le a kalappal, mert én nem sok gyerek színésszel találkoztam, aki ilyen jól tudja játszani a szerepét. Natalie tökéletesen játszott, a hideg is kirázott a karakterétől.
Szóval nagyon tetszett, és nagyon hálás lennék, ha valaki tudna nekem ajánlani ehhez hasonló kategóriájú filmeket. :)

ChöppMoly

A legkedvencebb kedvenc alkotóstul, szereplőstül, zenéstül!

Banditaa 

Tudom, hogy nagyon fog fájni és a szívem millió darabra fog törni, mégis muszáj újra meg újra megnéznem. Szeretlek, Leon. Téged is, Mathilda.

brittta

Alapvetően jó film volt. Tetszett a rendezés, a színészi alakítás stb. Gary Oldman félelmeteset alakított. Érdekes volt ilyen szerepben látni. De megtiporta az elveimet, és gyötri a lelki világomat. És nem szeretem ezt az ürességet, amit most érzek miatta. És haragszom ezért! Utálatos érzés…

Ellen_Ripley

Ha megy a tévében, férjjel mindig megnézzük. Kedvenc. Gary Oldman egy állat :)

annna

Nem tudom mit imádok ennyire ebben a filmben. Az egész hangulata, annyira, tökéletes? Pont elég mennyiségű akció, szerelem, izgalom, nevetés. Olyan szerethető. Akárhányszor képes lennék megnézni. Olyan basic vagyok, ahj. :D Natalie Portman nagyon jól alakít, Jean Reno pedig ad egy nagy kanál bolondságot és ügyetlenséget a filmnek, amit mindenki annyira szeret. Gary Oldman pedig? Zseniális gonosztevő alakítás. Pont.


Népszerű idézetek

Banditaa 

Mathilda: Az élet mindig ilyen nehéz, vagy csak ha gyerek vagy?
Léon: Mindig.

annna

Amikor az ember félni kezd a haláltól, akkor tanulja meg szeretni az életet.

Zakuro 

– Ne szidd a disznókat! Sokkal rendesebbek, mint az emberek.

csabosz

Mathilda: Én már felnőttem. Már csak öregedni fogok.
Leon: Velem fordítva van. Öreg vagyok már, de még nem nőttem fel.

1 hozzászólás
heyreka

Mathilda: You love your plant, don't you?
Leon: It's my best friend.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján