Kedvencelte 14

Várólistára tette 280


Kiemelt értékelések

Nocharity 

Az emberek a kezdetek óta próbálják megtalálni az élet, vagy inkább a létezés értelmét, illetve a túlvilág mibenlétét. Valóban csak ez az egy életünk van, aminek minden percét ki kell élveznünk? Valóban feltétlen szükségünk van egy célra, hogy boldogok legyünk? És ha igen, mi történik azután, hogy elértük a célt? Egyáltalán megfogható-e tartósan ez a boldogság, és nem csak töredéknyi pillanatokig érezhetjük?
Bármennyire is szeretnénk, ez a mese sem fog választ adni az örök kérdésekre, mutatni fog viszont egy olyan alternatívát, ami kicsit megmelengetheti a szívünket. „Élj a pillanatban”, szokták mondani, de sosem teszik hozzá, mennyire nehéz is ez a rohanó életben. Mennyire nehéz ténylegesen figyelni másokra, vagy kiszabadulni a saját, törhetetlen kis burkunkból, ami itt a főszereplőnek a jazz. Tetszett a mese randomsága, hogy hiába volt egy kis csapat, akik a lelkek születés előtti/utáni „útját” próbálta egyengetni, még ők is vétettek hibákat. Az ember hajlamos túlgondolni a túlvilági „felsőbb” létformákat, úgyhogy minden elképzelést értékelek, ami nem egy tökéletes, istenszerű lényt mutat be, hanem olyanokat, amilyenek mi is vagyunk.
A karakterek szerethetőek, Joe nem igazán apafigura a kis léleknek, tényleg inkább mentor kapcsolatban állnak, ami oda vissza működik. Mert igen, egy gyerek is taníthat egy felnőttet, bármennyire nem engedi az egónk ezt elismerni. A túlvilág rendszerébe ugyan csak mérsékelten kapunk betekintést, de amennyit kapunk, azzal elégedettek lehetünk. A szereplők nagy része egyébként nem fehér, és most először ezt sem éreztem kilógónak egy Disney filmben. Nem próbálták foggal-körömmel letolni a torkodon, csak feketék voltak, és kész. Nem emelkedett ki se pozitív, se negatív értelemben a tény, és ez a lényeg.
A grafika gyönyörű. Tényleg, nagyon sajnálom, hogy nem volt esélyem moziban is látni, szinte biztos vagyok benne, hogy a 4K-s tévé nem adta meg ugyanazt az élményt, hiába tátottam így is a szám. A hátterek, a kis mozzanatok, konkrétan minden élt és vibrált, jó volt ránézni. Valahol megdöbbentő, hogy az első Toy Story rész óta, amit még kölyökként láttam, ilyen hatalmasat fejlődött a technológia.
A történet lehetett volna kicsit komplikáltabb is, nem egy Agymanók szintű, de az üzenet maga becsülendő, úgyhogy nem tudok haragudni rá. Ez az értékelés egészen másképp hangzana, ha az Agymanókhoz hasonlítanám, úgyhogy azt javaslom, senki ne így álljon hozzá. Elragadó, bájos, de messze áll a hibátlantól.
Szóval így összességében nem bántam meg, hogy megnéztem, még ha a fenti kérdésekre nem is feltétlen kaptam választ. Valamit biztosan adott, és ennyit fog még másnak is, ha nem többet… és ez a lényeg :)

strangelove 

A Lelki ismeretek legfőbb baja, hogy nem egy film, hanem több. Ez nem új keletű a Pixar esetében, gondoljunk pl. az Up!-ra, ahol a prológus mindenkit elbűvölő rövidfilmként funkcionált, hogy aztán eladja a valójában elég szolidra sikeredett filmet. Itt is több epizódot különíthetünk el, ami önmagában nem baj, de itt inkább a szerkesztés gyengeségei ütköznek ki. A bevezetés elmegy, az „odaát” játszódó epizód(ok) még talán a legérdekesebb, animáció terén feltétlen, de pl. az Agymanókkal összevetve meglehetősen lapos. Utána van a történet velejét adó rész, talán a leghosszabb, ami ugyan nem tragikus, de elég megalázó a stúdió korábbi sikereire nézve. Szerintem elég annyit mondani, hogy itt egy beszélő macska a főszereplő. Burleszkkel megúszni az ötletellenséget elég olcsó. A lezárás elkapkodott, de alapvetően a játékidő 90%-a rutin és klisé.

Irasalgor

Lehetne még oldalakig elemezni egyébként, hogy mi pozitív és mi kevésbé pozitív aspektusa a műnek, de ettől függetlenül egyébként mondanivalóját tekintve még mindig az erősebb Pixar-művek sorába írható be a Lelki Ismeretek. A világalkotásra kevesebb hangsúlyt fektető mű inkább tartogat izgalmas pillanatokat és megható gondolatokat a felnőtt korosztálynak, mintsem a gyerekeknek, főleg az érett témakidolgozásának és a szereplők közötti melankolikus kémiának köszönhetően. Az Agymanók komplexitását és érettségét nem éri el, viszont aki szereti az elgondolkodtató, enyhén humoros és érett animációs filmeket, azok számára ajánlom inkább a Lelki Ismereteket, semmint azoknak, akik a gyerekkorukat akarják átélni az animációs filmek világában.

Értékelés: 8/10

Klaudia98

Nagyon jó volt ♥ Kicsit az Agymanókhoz hasonlítanám, nem történetben, hanem hangulatban. Aranyos és megindító történet, mély mondanivalóval, amit lehet, hogy inkább az idősebbek fognak megérteni, de a gyerekek is jól szórakozhatnak rajta, mert jó a humora :) 22-t és a Jerry-ket nagyon bírtam :D

Sister 

Hát, úgy tűnik, a Pixar nem tud hibázni. Ez a mese is zseniális lett, nagyon szerettem!

Gizmoo0707

Nagyon kedves és megindító. Élmény kicsiknek és nagyoknak.

ChEebor 

Bár szerintem ezúttal nem sikerült ismét megugrania saját magát a Pixar-nak, igazából semmilyen panaszunk nem lehet a filmre. Érdekes, hozza a cégtől elvárt minőséget, megvannak a maga ötletes, vicces világai, és kifejezetten szép a történetvezetése és az üzenete. Azt hiszem, kifejezetten idősebbeknek lehet úgy igazán értéke, de alapvetően bárki megnézheti. Mivel gyakorlatilag minden fordulatában akad valami elgondolkodtató, így mindenképpen érdemes vele tenni egy próbát, de erős a gyanúm, hogy sokak újra meg akarják majd nézni.

Kino

Nem rossz, de nem is egetrengető. Valahogy nem sikerült különösebben 1-2 mosolynál többet kihoznia és elég komoly is, + Docter folytatja azon a vonalon amit az Agymanókkal már megkezdett, pl az antagonista mellőzését a sztoriból. Gyerekként szerintem untam volna. Tartottam tőle, hogy ez egy nagy Disney-Pixar propaganda film lesz a fekete identitásról az államokban, de szerencsére kellemes élmény volt, mert ez az aspektus abszolút háttérben van, a főszereplő épp olyan életet él mint az átlag egyszerű Joe, nem próbált a film politikai üzenetet gyártani köré. Így felnőtt fejjel tetszik az üzenet amire végül is kivezette a sztorit, bár nagyjából attól kezdve, hogy a két fő karakter találkoznak, eléggé kiszámítható a film. Megmondom őszintén, az önismeret, identitás témája remek animációs alapanyag és bőven élveztem volna sokkal mélyebb alámerüléseket is, de erősen korlátozza, hogy minden korosztálynak befogadható próbál maradni és hogy bármilyen tanulságot vizezve, közérthetően kell a képünkbe nyomnia, megható módon. Lehet jobban fog tetszeni ha később újranézem, egyelőre azt kell mondjam, hogy nem olyan eredeti mint amilyennek tűnt és miközben nagyon szeretne mondani valamit, az oda vezető út annyira érdekes vagy izgalmas, mint eltévedni az IKEA-ban. Viszont Docternek van hangja, van egyénisége az animációban és amit szállít minimum nézhető, így nyugodtan kísérletezzen csak amennyire a határok engedik neki.

Képopera 

Örülök, hogy Pixar-Disney-nek sikerült valami újat és ennyire tartalmas mondanivalóval ellátott, kifejezetten szép animációt alkotnia. spoiler Gondolkodásra késztet, úgyhogy be is emeltem a 'többszörnézős (gondolati) polcomra'.

piciszusz 

Ez egész aranyos volt. Kicsit lassan indult be, de a végére egész kis kedves sztori lett tök jó üzenettel.


Népszerű idézetek

Klaudia98

Joe: The spark isn't your purpose. That last box fills in when you're ready to come live.

Nocharity 

You can't crush a soul here. That's what life on Earth is for.

Klaudia98

Jerry: So, what do you think you'll do? How you're gonna spend your life?
Joe: I'm not sure… But I do know I'm gonna live every minute of it.

Nocharity 

22: Moonwind, how are you?
Moonwind: On the brink of madness, thanks for asking.

4 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján