Lelki ismeretek (2020) 179

2 díj · 1 jelölés

Tűnődtél már azon, honnan erednek a szenvedélyeid, az álmaid, az érdeklődéseid? Mitől vagy te… TE? 2020-ban a Pixar Animation Studios New York City utcáiról egy különleges, kozmikus világba repít, hogy megismerd a válaszokat a legnagyobb kérdésekre.

angol
magyar
magyar

Képek 3

Szereposztás

Jamie FoxxJoe Gardner (hang)
Tina Fey22 (hang)
Graham NortonMoonwind (hang)
Quest LoveCurly (hang)
Phylicia RashadLibba Gardner (hang)
Rachel HouseTerry (hang)
Alice BragaCounselor Jerry (hang)
Richard AyoadeCounselor Jerry (hang)
Angela BassettDorothea (hang)
June SquibbGerel (hang)

További szereplők

Kedvencelte 29

Várólistára tette 384


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Nagyon szeretem Pixar meséit, lenyűgöző munkákat adnak ki, ami tele van élettel, örömmel és fontos tanulsággal, a Soul sem kivétel ez alól mert szerintem egy nagyon jó mesét készítetek aminek az üzenete fontos mégpedig hogy minden pillanatot megkel élni, hogy figyelni kell másokra, mindenben megkel látni a szépet még ha nem is egyszerű az élet. Szépen bemutatja még ha nem is merül bele annyira, amit egy picit sajnálok is.
Az animáció gyönyörű, a színek, az ábrázolás mód tökéletesen van eltalálva, ugyanúgy ahogy a zenei is. Ez a kettő pedig együtt fantasztikusan összhangban van.
A szereplők is jók bár egy picit lehetett volna őket mélyíteni de azért annyira nem zavaró. 22 volt a kedvencem. :))
Szerintem egy remek alkotás lett, nem azt mondom hogy a Pixar legjobb műve de ott van a kiemelkedő alkotások között.
https://media0.giphy.com/media/cjEgLkFlU7CUBa1tU8/giphy.gif
https://media4.giphy.com/media/yjYc3HM5XIABsCFS4U/giphy.gif

Rémálom 

Egy nap után, amikor 8 órát töltöttem kórházakban, ez volt a tökéletes zárása az érzelmi hullámvasutamnak, nagyon eltalált ezzel a kedves, életigenlő üzenetével. Ahol nem számít, ha nem vagy tökéletes vagy túlságosan kiemelkedő, mert nem ettől fog valamit érni az életed.

Nocharity 

Az emberek a kezdetek óta próbálják megtalálni az élet, vagy inkább a létezés értelmét, illetve a túlvilág mibenlétét. Valóban csak ez az egy életünk van, aminek minden percét ki kell élveznünk? Valóban feltétlen szükségünk van egy célra, hogy boldogok legyünk? És ha igen, mi történik azután, hogy elértük a célt? Egyáltalán megfogható-e tartósan ez a boldogság, és nem csak töredéknyi pillanatokig érezhetjük?
Bármennyire is szeretnénk, ez a mese sem fog választ adni az örök kérdésekre, mutatni fog viszont egy olyan alternatívát, ami kicsit megmelengetheti a szívünket. „Élj a pillanatban”, szokták mondani, de sosem teszik hozzá, mennyire nehéz is ez a rohanó életben. Mennyire nehéz ténylegesen figyelni másokra, vagy kiszabadulni a saját, törhetetlen kis burkunkból, ami itt a főszereplőnek a jazz. Tetszett a mese randomsága, hogy hiába volt egy kis csapat, akik a lelkek születés előtti/utáni „útját” próbálta egyengetni, még ők is vétettek hibákat. Az ember hajlamos túlgondolni a túlvilági „felsőbb” létformákat, úgyhogy minden elképzelést értékelek, ami nem egy tökéletes, istenszerű lényt mutat be, hanem olyanokat, amilyenek mi is vagyunk.
A karakterek szerethetőek, Joe nem igazán apafigura a kis léleknek, tényleg inkább mentor kapcsolatban állnak, ami oda vissza működik. Mert igen, egy gyerek is taníthat egy felnőttet, bármennyire nem engedi az egónk ezt elismerni. A túlvilág rendszerébe ugyan csak mérsékelten kapunk betekintést, de amennyit kapunk, azzal elégedettek lehetünk. A szereplők nagy része egyébként nem fehér, és most először ezt sem éreztem kilógónak egy Disney filmben. Nem próbálták foggal-körömmel letolni a torkodon, csak feketék voltak, és kész. Nem emelkedett ki se pozitív, se negatív értelemben a tény, és ez a lényeg.
A grafika gyönyörű. Tényleg, nagyon sajnálom, hogy nem volt esélyem moziban is látni, szinte biztos vagyok benne, hogy a 4K-s tévé nem adta meg ugyanazt az élményt, hiába tátottam így is a szám. A hátterek, a kis mozzanatok, konkrétan minden élt és vibrált, jó volt ránézni. Valahol megdöbbentő, hogy az első Toy Story rész óta, amit még kölyökként láttam, ilyen hatalmasat fejlődött a technológia.
A történet lehetett volna kicsit komplikáltabb is, nem egy Agymanók szintű, de az üzenet maga becsülendő, úgyhogy nem tudok haragudni rá. Ez az értékelés egészen másképp hangzana, ha az Agymanókhoz hasonlítanám, úgyhogy azt javaslom, senki ne így álljon hozzá. Elragadó, bájos, de messze áll a hibátlantól.
Szóval így összességében nem bántam meg, hogy megnéztem, még ha a fenti kérdésekre nem is feltétlen kaptam választ. Valamit biztosan adott, és ennyit fog még másnak is, ha nem többet… és ez a lényeg :)

Victorious 

Bevallom,hogy nem néztem róla trailert. Láttam, hogy vannak ezek a lelkek, de azt hittem,hogy csak a csávónak a fejében léteznek meg,hogy rendesen a zenére fog rákoncentrálni (ott is ugye a soul-ra :D) :D Így szerencsére a spoiler részig minden meglepetés volt :D Örülök is neki,mert ez így joban érdekelt.
A téma nem újdonság, de szépen mutatja be az egészet, lehet rajta nevetni, elgondolkozni (sajna nem mondhatom,hogy nekem nem aktuális)
A végét talán kicsit elkapkodottnak érzem, de annyira nem volt vészes.

Lilla99 

Nincsenek rá szavak mennyire imádtam a történetet. A Pixar mindig meg tud lepni a kreativitásával és mindig sikerül olyan mesét készíteniük amik igazán gondolkodásra hívnak napokkal később is, hogy megnézem a mesét. Így volt ez ennél a történetnél is. Egyszerűen imádtam a karaktereket és a két főszereplő jellemfejlődése valami szuper volt. Imádtam 22 és Joe barátságát nagyon szépen ki volt dolgozva. Nagyon szerettem a vicces helyzeteket, amik a spoiler. A jazz dalok egyszerűen engem is elvarázsoltak az ábrázolásmód és az animáció pedig valami szuper lett most is. Bár nem feltétlen a gyerekeknek szól elsősorban, hiszen nem biztos hogy átjön nekik az üzenet de felnőtt fejjel mindenképpen muszáj megnézni, főleg ha érezzük hogy mi is beleragadtunk az unalmas hétköznapokba és kezd eltűnni belőlünk a szikra amiért olyan sokáig küzdöttünk, hogy megtaláljuk. Ezerszer újranézős.

Irasalgor

Lehetne még oldalakig elemezni egyébként, hogy mi pozitív és mi kevésbé pozitív aspektusa a műnek, de ettől függetlenül egyébként mondanivalóját tekintve még mindig az erősebb Pixar-művek sorába írható be a Lelki Ismeretek. A világalkotásra kevesebb hangsúlyt fektető mű inkább tartogat izgalmas pillanatokat és megható gondolatokat a felnőtt korosztálynak, mintsem a gyerekeknek, főleg az érett témakidolgozásának és a szereplők közötti melankolikus kémiának köszönhetően. Az Agymanók komplexitását és érettségét nem éri el, viszont aki szereti az elgondolkodtató, enyhén humoros és érett animációs filmeket, azok számára ajánlom inkább a Lelki Ismereteket, semmint azoknak, akik a gyerekkorukat akarják átélni az animációs filmek világában.

Értékelés: 8/10

strangelove 

A Lelki ismeretek legfőbb baja, hogy nem egy film, hanem több. Ez nem új keletű a Pixar esetében, gondoljunk pl. az Up!-ra, ahol a prológus mindenkit elbűvölő rövidfilmként funkcionált, hogy aztán eladja a valójában elég szolidra sikeredett filmet. Itt is több epizódot különíthetünk el, ami önmagában nem baj, de itt inkább a szerkesztés gyengeségei ütköznek ki. A bevezetés elmegy, az „odaát” játszódó epizód(ok) még talán a legérdekesebb, animáció terén feltétlen, de pl. az Agymanókkal összevetve meglehetősen lapos. Utána van a történet velejét adó rész, talán a leghosszabb, ami ugyan nem tragikus, de elég megalázó a stúdió korábbi sikereire nézve. Szerintem elég annyit mondani, hogy itt egy beszélő macska a főszereplő. Burleszkkel megúszni az ötletellenséget elég olcsó. A lezárás elkapkodott, de alapvetően a játékidő 90%-a rutin és klisé.

Sister 

Hát, úgy tűnik, a Pixar nem tud hibázni. Ez a mese is zseniális lett, nagyon szerettem!

viky0222 

Eléggé vegyes érzéseim vannak a filmmel, annak ellenére is, hogy végül 8 csillagot adtam rá. Mert igazából jó lett, elgondolkodtató, de egyáltalán nem a gyerekeket tartották szem előtt, amikor megírták. Felnőttként megéri megnézni, mert elgondolkodtat, mert esetleg már találtuk magunkat olyan helyzetben, hogy nem tudtuk, mit is csinálunk, mit kezdjünk az életünkkel, van e egyáltalán értelme. Ez alapján nagyon ajánlom, és jókat lehetne beszélgetni ebből kiindulva. De egy gyerek ezt nem fogja megérteni. Teljesen biztos nem. Persze, ott ülhet vele a szülő, és próbálhatja elmagyarázni, de szerintem ehhez már kell egy bizonyos mennyiségű élettapasztalat, ami egy 5-10 éves gyereknek nincs meg. Nekem nagyon tetszett az is, ahogyan spoiler Az egész közben viszont mégis érezhető volt, hogy eredetileg azért gyerekeknek szánták, mert nem mélyed el annyira, mint lehetne. Azt hiszem ez a kettőssége zavart leginkább.
Az elején fennakadtam az alaphelyzeten, de ez az én hibám is, mert semmit nem tudtam a filmről, csak azt, hogy Pixar, és majd úgyis megnézem. :D spoiler
22 nagyon aranyos volt, őt imádtam végig. És a zene is tetszett. Igazából jó volt, és valószínű újra is fogom majd nézni, de nem a Pixar legjobbja. Ha pedig valaki gyerekeket akarna inkább bevezetni hasonló témákba, akkor inkább az Agymanókkal kezdje.

Klaudia98 

Nagyon jó volt ♥ Kicsit az Agymanókhoz hasonlítanám, nem történetben, hanem hangulatban. Aranyos és megindító történet, mély mondanivalóval, amit lehet, hogy inkább az idősebbek fognak megérteni, de a gyerekek is jól szórakozhatnak rajta, mert jó a humora :) 22-t és a Jerry-ket nagyon bírtam :D


Népszerű idézetek

Klaudia98 

Joe: The spark isn't your purpose. That last box fills in when you're ready to come live.

Nocharity 

You can't crush a soul here. That's what life on Earth is for.

Klaudia98 

Jerry: So, what do you think you'll do? How you're gonna spend your life?
Joe: I'm not sure… But I do know I'm gonna live every minute of it.

Nocharity 

22: Moonwind, how are you?
Moonwind: On the brink of madness, thanks for asking.

4 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján