Ítélet Nürnbergben (1961) 44

Judgment at Nuremberg
186' · amerikai · dráma, háborús, történelmi 18

6 díj · 15 jelölés

A második világháború befejezése után megkezdődött a német háborús bűnösök felelősségre vonása. A megszállt Németországban, Nürnberg városában több per is zajlik. Ezek egyikében négy német bíró áll amerikai bíróság elé. Ezek az emberek teljes mértékben kiszolgálták a náci rendszert. Közülük… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Spencer TracyDan Haywood főbíró
Marlene DietrichMrs. Bertholt
Judy GarlandIrene Hoffman
Burt LancasterDr. Ernst Janning
Richard WidmarkTad Lawson ezredes
Maximilian SchellHans Rolfe
Montgomery CliftRudolph Petersen
William ShatnerHarrison Byers kapitány
Werner KlempererEmil Hahn
Kenneth MacKennaKenneth Norris bíró

További szereplők

Ítélet Nürnbergben (1961)
Forgatókönyvíró
Operatőr
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Roxlom Films Inc.

Kedvencelte 8

Várólistára tette 49


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Bevallom az elején csak félszemmel néztem a filmet, volt egy olyan érzésem, hogy nem fog annyira lekötni, de aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre jobban figyelem az érveket és ellenérveket. Érdekes megközelítés. A bíróságok a templomai a jognak, ahol elméletileg csak egy hit létezik, nevezetesen a jogba és szabályokba vetett hit. Ezek az emberek azért cselekedtek úgy, ahogy cselekedtek, mert a szabályaik azt diktálták, hogy tegyenek eleget annak, amire felesküdtek, az, hogy ez több szempontból is támadható a mindennapi ember szemszögéből, nem is kérdéses, azonban egy olyan rendszer, ami a szabályokra épül ezt erkölcsi oldalról nem biztos, hogy támadhatja…. Azért tetszett ez a film, mert talán itt hallottam először kimondva amerikai filmben, spoiler

Ms_Mississippi

Akárcsak az „Aki szelet vetnél” érdekes a felállás a tárgyalásnál. Míg az előzőnél a vádlott jó szándékból szegett törvényt, itt a vádlottak követték a törvényt, de morális úton elfogadhatatlan ítéleteket hoztak. Kapásból szerintem a legtöbben rávágjuk, hogy ítéljék el őket, és úgyis a film végén elítélik őket.
A film azonban nem ilyen egyszerű. A német oldalt is remekül képviseli, és jól árnyalja a kérdést. Emellett az ítéletek sem kiszámíthatóak, ó nem…. a stáblista előtt szépen leírják, hogy ki milyen ítéletet kapott és bizony, szerintem nem olyat, amire a néző számítana.
Végtelenségig tudnék még írni a film erényeiről, de már csak egy utolsót szeretnék megemlíteni. A zene. Ez az egyetlen film amit eddig láttam, ahol a zene hozzátett a történethez, és úgymond segített elmesélni a film mondanivalóját. Le a kalappal!

3 hozzászólás
Sonnenschein 

Vannak filmek, amelyeket egyszer bőven elég látni. Vannak filmek, amelyeket többször is meg kell nézni, hogy ha mindent talán nem is, de minél több mindent megértsünk abból, amit el szeretne mondani nekünk. És vannak filmek, amelyeket sokszor kell látnunk életünk folyamán, hogy az értés, megértés mellett elgondolkodtasson, továbbvigyen, emlékezetünkbe ívódjon mondanivalója, és hogy soha ne feledhesse az(oka)t senki, mert nem történhet(ne) meg újra mindaz, ami miatt a film elkészült, elkészülhetett.


Népszerű idézetek

Sonnenschein 

Börtönőr Jannighoz: Látogatója jött.
Dr. Dan Haywood főbíró: Herr Janning – bólint fejével köszönésként.
Dr. Ernst Janning, elítélt náci bíró: Köszönöm, hogy eljött. Kérem, foglaljon helyet.
Dr. Dan Haywood főbíró: Köszönöm. Ön látni óhajtott.
Dr. Ernst Janning, elítélt náci bíró: Igen. Van valami, amit átadnék Önnek. Feljegyzések. … Feljegyzések a perekről. Amelyekre emlékszem. Annak szeretném átadni, akiben megbízom. Akit úgy érzem, megismertem a per során.
Dr. Dan Haywood főbíró: Köszönöm. Vigyázni fogok rá.
Dr. Ernst Janning, elítélt náci bíró: Én tudom, hogy megpróbálták befolyásolni Önt. … és elmarasztalják az ítéletért a saját hazájában is. De ha ez egyáltalán jelent Önnek valamit, fogadja elismerését azok egyikének, akiket elítélt. Ha egyáltalán létezik igazság, az Ön ítélete igazságos volt.
Dr. Dan Haywood főbíró: Köszönöm. Amit a tárgyaláson mondott, azt el kellett mondania.
Dr. Ernst Janning, elítélt náci bíró: Bíró úr. Amiért kértem, hogy jöjjön el. ….. [rövid csend] … az a milliónyi, a milliónyi ember … Én nem tudtam, hogy ide fog vezetni. Ugye, elhiszi? Ugye. elhiszi nekem?
Dr. Dan Haywood főbíró: Herr Janinng. Sejthette, amikor először ítélt halálra egy olyan embert, akiről tudhatta, hogy ártatlan.

bfg3

Ernst Janning [vádlott]: Talán nem tudtuk a részleteket. De hogyha nem tudtuk, az azért volt, mert nem is akartuk tudni!

bfg3

Egy ország nem szikla, mit csupán izmaink tartanak fenn. Az tartja fenn, amit vall. Ami mellett hitet tesz akkor is, amikor azt tenni a legnehezebb.

Ódor_Endre 

– Your Honour, it is my duty to defend Ernst Janning, and yet Ernst Janning has said he is guilty. There is no doubt he feels his guilt. He made a great error in going along with the Nazi movement, hoping it would be good for his country. But, if he is to be found guilty, there are others who also went along, who also must be found guilty. Ernst Janning said „We succeeded beyond our wildest dreams”. Why did we succeed, Your Honour? What about the rest of the world? Did it not know the intentions of the Third Reich? Did it not hear the words of Hitler broadcast all over the world? Did it not read his intentions in Mein Kampf, published in every corner of the world? Where is the responsibility of the Soviet Union, who signed in 1939 the pact with Hitler that enabled him to make war? Are we now to find Russia guilty? Where is the responsibility of the Vatican, who signed in 1933 the concordat with Hitler, giving him his first tremendous prestige? Are we now to find the Vatican guilty? Where is the responsibility
of the world leader Winston Churchill, who said in an open letter to the London Times in 1938 1938, Your Honour, „Were England to suffer national disaster, I should pray to God to send a man of the strength of mind and will of an Adolf Hitler.” Are we now to find Winston Churchill guilty? Where is the responsibility of those American industrialists who helped Hitler to rebuild his armaments, and profited by that rebuilding? Are we now to find the American industrialists guilty? No, Your Honour. No. Germany alone is not guilty. The whole world is as responsible
for Hitler as Germany. It is an easy thing to condemn one man in the dock. It is easy to speak of the „basic flaw” in the German character that allowed Hitler to rise to power, and at the same time ignore the „basic flaw” of character that made the Russians sign pacts with him, Winston Churchill praise him, American industrialists profit by him! Ernst Janning said he is guilty. If he is, Ernst Janning's guilt is the world's guilt. No more and no less.


Hasonló filmek címkék alapján