Idétlen időkig (1993) 438

Groundhog Day
101' · amerikai · romantikus, vígjáték, fantasy 12 !

Az időjós Phil önző, cinikus, szűklátókörű alak, aki utálja a világot és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburgh-be a „száműzetéséből”. Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Bill MurrayPhil Connors
Andie MacDowellRita
Chris ElliottLarry
Stephen TobolowskyNed Ryerson
Brian Doyle-MurrayBuster Green
Rick DucommunGus
Rick OvertonRalph
Robin DukeDoris, a pincérnő
Marita GeraghtyNancy Taylor
Angela PatonMrs. Lancaster

További szereplők

Kedvencelte 112

Várólistára tette 136


Kiemelt értékelések

Theana 

Hatalmas film! Akkora mondanivalója van, tényleg érdemes megnézni, mindenkinek ajánlom!!
Bill Murray nagyon jól játszotta Philt.

ChöppMoly

Kb. annyiszor láttam, ahány mormota napot szegény, ámde hatalmas belső fejlődésen átmenő hősünk látott Punxsutawney-ban.

3 hozzászólás
LoneWolf 

Remek kis sztori arról, hogy mennyivel jobbá válhat a világ, illetve az adott ember élete, ha jobban odafigyel másokra és a környezetére. Tanulságos, vicces, rengeteg kreatív momentummal, így mai szemmel nézve is lazán megállja a helyét. Semmi böfögős, fingós, hányós 'poén', vagy felesleges káromkodás, csupán a Bill Murray és Harold Ramis párostól megszokott tiszta humor.

szigiri

Mondjuk a saját értékelési listámmal ellenkezve nem adok rá 10-est, mert annyira nem jó, de azért ezt a filmet minden évben újra kellene nézni. Részben a film alaptörténete miatt is, másrészt azért, hogy elgondolkozzunk azon, hogy fejlődtünk-e valamit az előző ébredéshez képest.
Emellett a film annyira egyértelműen buddhista alapokon nyugszik, hogy aki nem látja ezt és
nem veszi észre az örök körforgás, meg a kis és nagy szekér buddhizmus tanításait a filmben, az… nézze meg még egyszer.

És emellett persze Bill Murray egyik legjobb alakítása, szolidan vicces, csak sajnos a cím magyar fordítása cseppet bugyutábbnak mutatja a filmet, mint valójában.

Kedves ismerősöm szövegpontosan tudja idézni a film számos részletét és kedvencem ebből a „Jól van, Doris, gyere szépen. Igazítsd meg a kebelféked.” mondat. Ez nem kifejezetten a buddhista vonalat erősíti, de hát nem csak ezért szeretjük. :)

1 hozzászólás
csartak

Nagyon régen láttam.. és mivel ma van a Mormota nap, vagyis Punxsutawney Phil napja, jöhetett egy kis újrázás. :)

Little_Monster

Bill Murray munkássága mindig is hiányzott a filmes ismereteim közül, ennek pótlásaként nagyon örülök, hogy megnéztem ezt a filmet. Sokat mosolyogtam rajta, Phil karaktere hamar nagyon szimpatikussá vált. Valamiért kedvelem az ilyen cinikus alakokat, nagyon tudom a humorát értékelni.

worsi 

Melyik évben láttam? Nem tudom. Mert sokszor. Egy időben évente többször is megnéztük. Azt meg azóta is idézzük, hogy milyen lesz a tél? „Hideg lesz. *****nagy. Soha el nem múló, élethosszig tartó…”
Meg nem csak ezt, például öcsém rám szokott szólni, ha együtt megyünk, hogy „Ne dühből vezess.”
Megunhatatlan.

spoiler

4 hozzászólás
ChEebor 

Nagyon szép mondanivaló, érdekes történetvezetés, és az időhurok kategóriát gyorsan, mégis teljeskörűen bemutató és kezelő narráció teszik a filmet mesterművé. Phil személyiségváltozása követhető, jól összerakott, a film egyszerre drámai és humoros, megfelelő arányban keverve. No meg Bill Murray játéka is kiváló.

Victorious 

Igazából egy szórakoztató film kellemes humorral és némi tanulsággal. Szépen végig ment azokon az állapotokon amin szerintem végig menne mindenki :D
Kicsit talán gyorsan alakult a kapcsolata sok emberrel és nem mondom, hogy azért megérdemli, hogy spoiler, de ezek mellékesebb dolgok :D
A magyar cím sajnos tényleg bugyutára sikeredett.
szerencsétlen mormota

piciszusz 

Annyira tipikusan 90-es évek ez a film. Az elején nagyon nem tetszett, még egy tipik „beragadvaegynapba” film, de klisé ide vagy oda, az embereknek mindig is tetszeni fognak az ilyen filmek, mert arra tanítanak, hogy sose késő senkinek sem megváltozni és tényleg csak felfogás kérdése ez az egész élet dolog.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

EBrody

PHIL CONNORS: Nincs önnek dejavu-je, Mrs. Lancester?
MRS. LANCESTER: Nem hiszem, de körülnézek a konyhában.

2 hozzászólás
kkatja

Phil Connors: Lehet, hogy Isten sem mindenható, csak már olyan régóta van itt, hogy mindenkit ismer.

EBrody

RITA: Volt már deja-vu élményed?
PHIL: Nem kérdezted már egyszer?

2 hozzászólás
szigiri

Éled a szél. Egy kutya felugat. Jön a pénzes kocsi. Herman … Jól van, Doris, gyere szépen. Igazítsd meg a kebelféked. Így már jobb.

kkatja

Phil Connors: Szánalmas baromság! Ezer ember fagyoskodik egy nyamvadt patkány megnyilatkozását várva!

desertangelable 

Phil: Mit tanultál az egyetemen?
Rita: Múlt századi francia költészettel foglalkoztam.
Phil: Micsoda időpocsékolás!

1 hozzászólás
latinta

Ned Ryerson: Igazam van, igazam van, igazam van! Ugye, ugye, ugye?

kkatja

Rádió: Hétalvó halihó, talpra fel! Rögtön bundacipőt húzz, mert irtó hiden van odakint. Mindennap dúl a cidri! Hát nem a Miami beach-en vagyunk? Nem bizony, de nem ám. Olyannyira nem, hogy itt még útrakelni sem érdemes, mivel jön az a sok, apró fehér izé. Fehér izé? Ja, az a fehér izé! Hohó! Az időjárás jelentés: A meteorológiai intézet szerint, ööö, havazás várható. De még mekkora. Ámde nem is ezért vagyok ilyen izgatott, hanem egészen másért. Talán a hideg miatt? Persze hideg is lesz, de a nagy kérdés, mely már ott motoszkál minden fejben… minden átfagyott fejben, hogy ha felébred Phil, meglátja-e az árnyékát. Punxsutawney Phil! Ecc-pecc kijöhetsz! Mormota nap van!

kkatja

Phil Connors(a telefonba): Ne mondja!Minden távolsági vonal megszakadt?
Diszpécser: Mondtam már uram hogy nincs vonal.
Phil Connors(telefonba): Mi van a műholdakkal?A világűrben is havazik?Nincs egy tartalék vonaluk vészhelyzetekre vagy ünnepségekre mind a kettőre, tudja mert végveszélyben kellett ünnepelnem.

Juca

Phil Connors: És mi lesz, ha nem lesz holnap? Most is másodszor van ma.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján