A visszatérés (Hegylakó 2.) (1991) 56

Highlander II: The Quickening
91' · francia, angol, argentin · akció, kaland, fantasy 16

2024-ben a 75 éves, öregségével megbékélt McLeod, a Hegylakó visszaemlékezik hazájára, a Zeist bolygó lakóira, és arra a pillanatra, amikor 500 évvel ezelőtt barátja és tanítója, Ramirez egy csapat lázadó vezetőjének kiálltja ki őt, és felruházza a gyorsulás őserejével. Katana, Zeist diktátora a… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Christopher LambertConnor MacLeod
Sean ConneryJuan Sánchez Villa-Lobos
Virginia MadsenLouise Marcus
Michael IronsideKatana generális
Allan RichNeyman
John C. McGinleyBlake
Phillip BrockCabbie
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 7


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Döbbenetes, hogy ugyanaz a rendező ilyen rossz folytatást csinált saját klasszikusának.
Mindaz, ami az első részt nagyszerűvé tette, ebből vagy hiányzik, vagy nem működik. Ha nem Lambert és Connery játszana benne, akkor teljességgel nézhetetlen lenne. Így is a határán mozog.
Végül a filmekre is igazzá vált a legendás mondás:
Csak egy (rész) maradhat. Az első.

5 hozzászólás
Hippoforaccus 

Leginkább a nevetséges jelzővel tudnám illetni. Nem mondom, hogy rajongok az eredetiért, de tetszik, ez viszont olyan, mintha valami paródia lenne. Eleve belerondítottak az eredettörténetbe ezzel az időutazás dologgal, plusz a „főgonosz” is rettentően béna.

Röfipingvin

Totál felesleges volt szerintem folytatni a filmet. Százszor inkább a sorozat, ha az ember nem bírja ki lefejezések nélkül…

Ákos_Tóth

Ez egy egyre nehezebben tartható álláspont, de én szeretem az eredeti Hegylakó filmet, annak ellenére nézem meg szinte mindig a tévében, hogy a legfrissebb magyar szinkronja egyszerűen katasztrofális. Belebarmoltak a zenei háttérbe, kiölték a lelket több szereplőből, Kautzky Armand konkrétan balfékké tette benne MacLeodot, akinek az eredeti magyar verzióban élesebb, csípősebb hangja volt, baljósabb árnyalatot tudott adni a karakternek, és levakarta róla azt a szép/jófiús élt, ami alapból is kérdésessé tette Lambert játékát.
Szóval szeretem a Hegylakót, és teljesen kivagyok attól, hogy egy ilyen tökéletesen lezárt, elvarrt, befejezett filmalkotásnak folytatást álmodtak meg, ráadásul olyat, mint A visszatérés. Látszólag az első ellentmondás önmagában az, hogy az eredeti film konfliktusa végképp elrendeződött, ahhoz tehát, hogy újra egymásnak eresszék a kardozó halhatatlanokat, valahogy vissza kellett csinálni a visszacsinálhatatlant (az előzményfilm ebben az esetben biztos nem jöhetett volna szóba tétnélkülisége miatt, illetve ekkortájt aligha volt divat ilyesmiket forgatni), ráadásul az új mozinak is épkézláb történetet kellett fabrikálni, hiszen egy újraforgatott Hegylakó önmagában semmire sem lett volna elég. A film összességében véve mindkét buktatón el is hasalt: a halhatatlanok visszatérését egy röhejes idegen bolygós magyarázattal próbálták eladni (milyen jól tette Russel Mulcahy az első részben, hogy nem magyarázkodott feleslegesen!), Connorék új feladata pedig egy ózonréteget helyettesítő pajzs megsemmisítése lett, ami elzárta a Földet a természetes napfénytől – ez azért elég WTF felvetés, nem? Ráadásul ezt a pajzsot maga Connor tervezte… kedves Hegylakó-stáb, le kellett volna feküdnötök, részegek voltatok!

A film bukása, sőt, vérkínos leégése annyira előrelátható volt, hogy Clancy Brown (meggyőződésem, hogy Kurganként az egész filmes univerzum legszenvedélyesebb és leghitelesebb alakítását hozta), a forgatókönyv elejének elolvasása után nemet mondott a produkcióra, amikor pedig Lambert telefonon próbálta győzködni, hogy vegyen részt a projektben, leszarozta azt – noha annak megírásában állítólag Lambert is segédkezett.
Éleslátása és jó ízlése alighanem csak neki maradt azokban az években, tekintve, hogy Connery, Virginia Madsen és Michael Ironside is örömmel dugta hurokba a fejét…

Ennek dacára érdemes szót ejteni a filmről, mert Mulcahy még ebbe a szétcsúszott, drogos látomásba is tudott valami esztétikailag értékelhetőt keverni, méghozzá a létrehozott vizuális világot. Kiindulási alapja valószínűleg az első részben is előszeretettel használt gótikus, sötét nagyvárosi környezet volt, amit a posztapokaliptikus második részben a végtelenségig kiaknázhatott. Mulcahy, bár ausztrál rendező, észrevehetően európai stílusban gondolkodik, szereti a furcsa kamerabeállásokat, a speciális tónusokban bevilágított jeleneteket, és főleg ezekkel tud hangulatot adni a filmjeinek, sokszor vastagon megtámogatva a bizonytalankodó színészi játékot is. A Hegylakó második részét éppen ez teszi értékelhető alkotássá, illetve az, hogy Mulcahy remek akciójeleneteket rendez: gondolok itt a két repülő sündisznóval folytatott harcra a mozi elején, ami gyerekkorom legütősebb ilyen jellegű filmes élménye volt, és a benne alkalmazott trükkfelvételek igazából a mai napig is megállják a helyüket. Ironside elég jól beleéli magát ebbe a világba, lehet tőle félni rendesen, de messze alulmarad Brown korábbi alakítása mögött. Ezen túl viszont nincs igazán mit dicsérnünk. Az egész sztori összeszedetlen, logikátlan, groteszk humora nagyon rosszul áll neki, Lambert ugyanúgy túltolja a kánörséget, mint Jason Statham a dzsézönsztetemséget, vagy mint Schwazenegger a hetvenéves Terminátort. Connery kapcsán azt mondanám, ő pénzt keresni jött ide, esetleg hobbizni, de az efféle filmek biztosan szerepet játszottak abban, hogy öregkorára egyáltalán nem okozott neki gondot a vászontól való elszakadás.

A film elkészülte után egyébként mindenki elnyerte méltó büntetését: Lambert és Mulcahy is utálta a végterméket, utóbbi elkészített belőle legalább háromféle változatot, bár mint tudjuk, bizonyos dolgokból nem lehet várat építeni. Meglepő, hogy mindezzel és a 4,1-es IMDB pontszámmal A visszatérésnek van valamiféle bizarr vonzereje, talán éppen a benne felejtett, potenciálisan egészen jó posztapokaliptikus sci-fi miatt, ami se nem Hegylakó, se nem űrutazós mozi, csak simán egy disztópia, amiben egy elcseszett burok tartja depresszióban és neo-noir alapfényben a bolygót, míg néhány lelkes ellenálló el nem pusztítja azt.
Ezt azért valaki leforgathatná majd egyszer!

Kiskakukk 

Magasságos egek…
Totális zsákutca ez a film.
Értelme nem sok van, logikát ne is keressünk benne, cserébe kínunkban röhöghetünk. Na jó, a metrós jelenet tényleg vicces volt. :D


Folytatása

Összehasonlítás

Hegylakó


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján