Háromezer év vágyakozás (2022) 103

Three Thousand Years of Longing
108' · amerikai, ausztrál · dráma, romantikus, fantasy 16 !

Dr. Alithea Binnie akadémikus, miközben Isztambulban részt vesz egy konferencián, véletlenül találkozik egy dzsinnel, aki három kívánságot ajánl fel neki a szabadságáért cserébe. Ez két problémát vet fel. Először is kételkedik abban, hogy valódi-e, másodszor pedig azért, mert a történetek és a… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 19

Szereposztás

Tilda SwintonAlithea Binnie
Idris Elbadzsinn
David Collinstréfás történetmesélő
Alyla Brownefiatal Alithea
Kaan GuldurIV. Murad
Hayley Gia HughesLondoni egyetemista
Jason JagoLondoni egyetemista
Angie TrickerNarratológus
Aiden McKenzieRepülő utasa
John Puckeridge-WebbLondoni egyetemista

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 149


Kiemelt értékelések

Zoárd

Ha egy szóval kellene jellemeznem a filmet, azt mondanám rá: különleges, a szó pozitív és negatív értelmében. A történetvezetés komótos, nem bővelkedik konkrét cselekményekben, a színészi játék korrekt, bár inkább kissé hideg, mintsem kimagasló, ám a dzsinn meséinek látványvilága már alapból megér egy moziélményt. Kifejezetten érdekesek a filmben felmerülő témák, mint a természetfeletti lények boldogulása a 21. században és a behódoló-kizsákmányoló párkapcsolatok bemutatása.

Külön kuriózum, hogy ezek a kérdések egymással párhuzamosan kerültek bemutatásra, még ha nem is mélyültünk el bennük a végletekig. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz akkora közönségsiker a Háromezer év vágyakozás. A Miller-rajongóknak üzenem, hogy készüljenek fel, mert ez a film gyökeresen az ellentéte a Mad Maxnek, de aki egy lassabb, nem hétköznapi élményre vágyik, bátran tegyen vele egy próbát, nem fogja megbánni.

Teljes cikk:
https://www.kritizator.hu/mi-lett-volna-ha-aladdin-egy-…

Roboraptor 

A Háromezer év vágyakozás így is egy szép, romantikus mese távoli lelkek egymásra találásáról, és a történetek máig létező, igéző erejéről. Megvannak a hibái, de lényegi mondanivalóján ez mitsem változtat.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2022/09/15/haromezer-ev-vagya…

Irasalgor 

Egy emészthető, de mégiscsak szerzői filmet köszönthetünk, amely ráérősen, de mégis szuggesztíven beszél az emberiségről, valamint az érzelmeinkről és az ellentmondásos természetünkről, mindezt úgy, hogy közben mer elmélyedni a történelem viharában, de anélkül, hogy a háromezer év minden mozzanatát megismertetné a nézőkkel. A látványos flashbackek miatt azok számára is élvezhető lesz, akik nem szeretik a kamaradarabokat, de ez ne tévesszen meg senkit, nem egy mágikus realista alkotást kapunk, hanem egy kőkemény kamaradarabot, amelyben a fő narratíva két magányos lélek párbeszéde, minden más csak körítés és történeti kellék. Aki szereti a művészibb jellegű drámákat, azok számára kellemes lesz a film, viszont akik nem szívlelik az ilyeneket, azok is megtalálhatják benne a számításukat, köszönhetően a szuggesztív flashbackeknek.

Értékelés: 7/10

amnézia 

Mind a téma (magány), mind a misztikus szál miatt nagyon érdekelt a film. Mindig szerettem a „kívánságteljesítős” történeteket. Számomra egyfajta pornó (kinek a pornhub. . .), mert már rajtam is max. csak a csoda segíthet, de ez most mindegy.
Tetszett továbbá, hogy ezúttal a Dzsinnen volt a fókusz, az ő történetét hallhattuk, amiről az egoista Aladdin semmit nem kérdezett, itt viszont előkerültek olyan kérdések, mint pl. mit csinált 100 évig a lámpában (ugye? jó kérdés), hogy lett belőle Dzsinn stb. Jó volt látni, hallani, hogyan alakult az élete, illetve, hogy korábban mit kívántak tőle. Bizonyos mondatok is sokat adtak a történethez, amiken csak keserűen mosolyogtam, annyira azonosultam az elmondottakkal.
Egy felnőtt mese. Kellemes volt nézni.

enesbcs 

Az ismert történet kicsit másképp: dzsinn, csodalámpa, három kívánság.
Nagyon tetszett, ahogy elmesélte az életét, végig a történelmen át, amin keresztül különböző korokba pillanthattunk be. Kicsit hiányoltam Aladdint a sorból… Az viszont lassan nyilvánvalóvá vált, hogy a kívánságok veszélyesek.
A jelenkori történet már nem volt ennyire izgalmas, és nagyon csalódott vagyok, amiért feldobták, hogy tudják a választ arra, mire vágyik minden nő… Csak nem árulták el!
Lehet egy 189cm magas fekete dzsinnre?


Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Dzsinn: Ennyi fényes csoda, alig 200 év alatt.
Alithea: Jó, de, közben ez mind csak tudomány, technológia. A sok hűhó mögött még vademberek vagyunk.

1 hozzászólás
Anatolij 

The way my brain is wired is… is the… the source both of my power and, er, and my solitude. I suspect that's why I like stories. I find feelings trough stories.

Corvus_CoRex 

Alithea: A gyűlölet győz, mert legyűri, túléli a szeretetet.

Ódor_Endre 

– Is there any life in you? Are you even alive?
– You know, in some cultures, absence of desire means enlightenment.

Ódor_Endre 

– Other than a thick glade of black hair on her legs, she looked like any other human being, except, of course, she was Sheba.
– By all accounts, she was very beautiful.
– She was not beautiful. She was beauty itself. I was in every way free. I would come in and out of her sleeping chamber. I knew as well as any of her female slaves the touches that made her shiver with bliss. Never have I wanted a creature so.
– And she desired you in return?
– I was her plaything. Her confidante.I might have become more, but for Solomon.
– King Solomon?
– Blessed be his memory. He came from across the deserts to woo her.
– Didn't she go to him?
– No. Never.
– But it's in all the holy books. All the stories and the paintings. And Handel wrote music about it.
– Madam, I was there. Solomon came to her.

Anatolij 

Alithea, how can it be a mistake to love someone entirely?

Anatolij 

It is always wise to understand those who have a hold on you.

Zzsófi

Djinn: Is there any life in you? Are you even alive?
Alithea: You know, in some cultures, absence of desire means enlightenment.
Djinn: Then you are a pious fool.
Alithea: If I’m content, why tempt fate?
Djinn: And you are a coward.
Alithea: Don’t goad me.
Djinn: There’s no human, no angel, nor Djinn that wouldn’t grasp to fulfill their deepest longings, and I am saddled with the one who claims to want nothing at all. Alithea Binnie you are a liar!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján