Hair (1979) 347

0 díj · 1 jelölés

Az volt a Vízöntő kora. Az volt az önfeledt szabadság, a tánc, a dal és az LSD kora. De az volt a vietnámi háború kora is. A felesleges katonásdié és az értelmetlen, kegyetlen halálé… Egy vidéki srác megkapja a behívóját, és a sorozásra New Yorkba utazik. Aztán meglát egy gyönyörű lányt lóháton,… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Treat WilliamsGeorge Berger
Beverly D'AngeloSheila Franklin
John SavageClaude Bukowski
Annie GoldenJeannie
Dorsey WrightHud (Lafayette)
Don DacusWoof
Richard BrightFenton
Miles ChapinSteve
Cheryl BarnesHud menyasszonya
Richard BrightFenton

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 180

Várólistára tette 100


Kiemelt értékelések

krlany 

Örök kedvenc. Az egyik legnagyobb hatású film az életemben. Ez által vallom a toleranciát, érzem a szabadságot, és a hitvallásom alapjai valahol innen kaptak gyökeret.
Az már csak hab a tortán, hogy két éven át egy zenekarral a filmzenét adtuk elő (8 énekkel, az eredetiben 16 van) és jártuk vele az országot, fesztiválokat a 2000-es évek közepén, és akkor megint és újra és tényleg ott volt az életérzés. Kellene belőle erre az évtizedre is egy adag. Valahogy lerázza az emberről a rárakódott sok felesleges kacatot.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Ez a musical egy életérzés. Egyszerűen ennyi, de nem is kell több. Amikor hangosan, felszabadultan énekli az ember a „Manchester, England, England”-et a tévé képernyője előtt, majd nagyokat nevet a „Black Boys, White Boys”-on, de csak azért, hogy a következő pillanatban a „Doors locked” jelentősen elvegye az életkedvét és hitét az emberiségben… nos, akkor az a film tud valamit.
„Let the sunshine, let the sunshine in, the sunshine in…”

2 hozzászólás
LukeSkywalker 

Minden idők egyik legjobb musicale, ami túlmutat a zenés film műfaján… egy korszak életérzését, világképét örökíti meg, foglalja tökéletes keretbe. Kevés olyan musical van, aminek gyakorlatilag minden egyes száma klasszikussá vált. A Hair közéjük tartozik. Minden dal fantasztikus, és nem pusztán időkitöltésből van beiktatva az adott helyre, hanem komoly dramaturgiai jelentőséggel bír.
A szereplők egyszerűen frenetikusak egytől egyig, de természetesen Treat Williams kimagaslik közülük is. Ez az ember akkorát alakít itt, hogy egyszerűen fel nem foghatom, hogy nem futott be hatalmas színészi karriert.
Hihetetlen, hogy egy emigráns ennyire tökéletesen érzi Amerikát, és a hippikorszak legapróbb rezdüléseit. Talán éppen azért, mert „kívülről” jött, ő objektíven, letisztultan szemlélte mindazt, amit az éppen benne tapicskoló amerikai társadalom megélt. Mindenesetre Forman szó szerint berobbant az Államokba, olyan filmekkel téve le a névjegyét, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair, a Ragtime és persze az Amadeus.
A Hair egy örökérvényű csoda, egy zenei bomba, és persze a háború értelmetlenségéről szóló egyik legfontosabb film. Amiben mellesleg énekelnek és táncolnak, és nem is akárhogy.
Let the sunshine in!

ChöppMoly

Nem tudom megnézni magyarul. Az eredeti fantasztikus, csodálatos, utánozhatatlan. Minden más „csak másolat”.

4 hozzászólás
Lali 

Ez a film nagyon elkapott valamit.
Úgy tudom Amerikában korántsem lett akkora siker, mint nálunk.
Ez végül is érthető, hiszen Milos Forman is közép-kelet-európai.
A zenéje viszont egyetemes.

Ez a film a szabadság íze és ígérete volt és marad.

Little_Monster 

Bármikor meg tudom nézni, mikor az egyre szűkülő korlátok közt arra vágyom, hogy csordultig teljen a szívem szabadsággal.

sipiarpi 

Régi kedvenc. Már nem is tudom hányszor láttam, és hányszor hallgattam végig. Szabadság, szerelem, zene.

annna

Legendás. Szabad. Imádom. Bármikor.

Silence1989 

A film a szabadság utáni vágy és a kötelességtudat közötti vergődést mutatja be.A film kitűnő szemléltető példája a hippikorszaknak.Az aktualitását pedig az adja,hogy a csernobili atomerőmű katasztrófa következményéhez hasonlóan közzétettek egy képösszeállítást arról,hogy mi lett azokból az emberekből akik a vietnámi háborúban bevetett Agent Orange névre hallgató biológiai fegyver következményeképpen súlyos fejlődési rendellenességeket szenvedtek el.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

A vietnámi háború az a helyzet, amikor fehérek feketéket küldenek harcolni sárgák ellen, hogy megvédjék a földet, amit a rézbőrűektől loptak…

zeana 

Berger: Maga seggfej, katona?
Claude: Nem, uram!
Berger: Nagy kár, mert én az vagyok!

lomax

– A férfiak?
– Férfiak? Mi van velük?
– Vonzódik hozzájuk szexuálisan?
– Mármint hogy homoszexuális vagyok-e?
– Igen.
– Hát Mick Jaggert nem rúgnám ki az ágyamból de… nem vagyok homokos… nem.

DoreenShitQ

Berger: – Látod, pontosan ez a bajom veled…
Steve: – Mi?
Berger: – Egy rakás szar vagy.

DoreenShitQ

Sheila: – Te semmit se veszel komolyan?
Berger: – Én mindent komolyan veszek.

DoreenShitQ

Hud menyasszonya: – Bolond vagy!
Jeannie: – Mind bolondok vagyunk, kezet rá!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján