Gravitáció (2013) 531

18 díj · 14 jelölés

A nem túl távoli jövőben baleset történik egy űrállomáson: a váratlanul becsapódó meteorok megsemmisítik a bázist, és a két – éppen az űrhajón kívül dolgozó – asztronautát elszakítják a hajótól. Az újonc dr. Stone (Sandra Bullock) és a sokat próbált Kowalsky (George Clooney) csupán egymáshoz… [tovább]

angol
magyar

Képek 3

Szereposztás

Sandra BullockRyan Stone
George ClooneyMatt Kowalski
Basher SavageAz űrállomás kapitánya (hang)
Phaldut SharmaShariff (hang)
Orto IgnatiussenAningaaq (hang)
Ed HarrisIrányítóközpont (hang)

Kedvencelte 50

Várólistára tette 170


Kiemelt értékelések

Bubuckaja

Hogy mi volt benne a logikátlanság vagy mi nem, azt nem tudom. De nem is érdekel.
Izgalmas volt, és végig szurkoltam.
Unalmas? Hát igen, Clooneynak és Bullocknak nem volt szex jelenete (csak két színész van benne? ja, három), nem jött mondjuk Brad Pitt, hogy Bullocknak el kelljen döntenie, hogy melyik pasit választja inkább. Nem jöttek ufok sem, hogy elrabolják és kivegyék az agyát. Ebből a szempontból tényleg nem szólt semmiről.
Csak arról, hogy egy ember, hogyan próbálja meg visszaverekedni magát a Földre. Milyen kis salakgombócok vagyunk mi a jó öreg Földünk nélkül, és a hajszál vékony életfeltételeink nélkül! Hiába hisszük mi azt, hogy a világ közepe mi vagyunk, egyenként. A világ szempontjából irrelevánsak vagyunk, még együttesen is.
Van-e értelme az életünknek? Ryan nyugodtan meghalhatott volna ott az űrben, úgysem várja őt lent senki. Meg amúgy is mindegy, bármikor meghalhat. Feladni, vagy kitartani? Ez volt a kérdés. Hogyan ábrázolsz egy ilyen vívódást? Hogyan élsz át egy ilyen vívódást? Hát, ez az.

Nihilchan 

Szeretem a lassú, elmélkedős filmeket és a világűrt is, ezért biztos voltam abban, hogy nekem tetszeni fog ez a film. Tévedtem. A látvány nagyon kellemes, Sandra Bullock karaktere nem annyira. Őszintén, eléggé untam, néha úgy éreztem, lecsukódik a szemem.

Törpillaa 

Hát őszintén engem nem fogott meg a film mondanivalója. A látvány nagyon tetszett imádom az űrhajós, az űrutazásos filmeket, de ez nem igazán vonzott. Untam szabályosan indegesített a női szereplő. Pedig imádom Sandra Bullock filmjeit, de ez nem jött be. Sajnálom, de ez van.

2 hozzászólás
Emerson 

Szeretem az olyan elmélkedős filmeket, amik ráébresztenek arra milyen kis porszemek vagyunk. De ez nem olyan film volt. Látványra viszont szép volt, mint egy National Geographic dokumentumfilm. Csak abban érdekesebb a duma is.

Baly

Címjavaslat: Hogyan robbantsd fel az ISS-t, a Hubble-t és a Tienkung-ot és térj vissza a Shenzhou-val a Földre pár óra alatt? :"DD ui: ne próbáld ki otthon!

A valóságtól eltérő hibáktól eltekintve (ami miatt levontam a csillagot, később kifejtem) ez egy nagyon izgalmas film… nekem :D Teljesen megértem, ha valaki unja az ilyeneket, nem mindenkinek való ez a műfaj, de én imádom, úgyhogy nem unatkoztam rajta.
Amúgy… kajak minden országnak joga van felrobbantani a saját műholdját (vagy ez esetben kémműholdat) szemet hunyva a következmények felett? Van erre valami környezetpolitika, vagy valami, nem? Ha valaki tudja, írja meg pls.

A hibáktól eltekintve még az asztronauták, -fizikusok is azt mondják, hogy sok olyan dolog van, ami teljesen olyan, mint a valóságban.
IGAZAK:
1. A Hubble modell biztosan olyan, mint a filmben (feltehetőleg a többi spacecraft is)
2. Mattnek feltehetőleg tényleg el kellett engednie Ryant. Isaac Newton azt mondta, hogy egy test mozgásban marad addig, amíg egy másik test külső hatást nem gyakorol rá. És mivel Matt nem tudott megkapaszkodni, így „ellebegett” és ekkor Ryan megfogta a zsinórját, de nagyobb erővel távolodtak, mint ahogy a zsinór tartotta őket, így Matt úgy gondolta, hogy a mozgási energiáját – ami rajta volt – leválasztja, így a zsinórnak kevesebb erőt kell elnyelnie és Ryan-nek lehet esélye.
3. Egy poroltóval odarepülhet ahova akar. Igaz is meg nem is. Működhet, DE a tömegközéppontjánál kell lennie, hogy abba az irányba menjen, amerre szeretne (ezért (is) próbálja a hasához fogni). Ha bárhol máshol van, akkor egy ilyen ’libikóka-effektus’ jön létre és a test két fele ellenkező irányba mozogna.
4. Az űrállomás letérhet a röppályájáról. Alapból a súlytalanság azért van, mert a gravitáció és a centrifugális erő is hat a testre. A gravitáció még ott fent is húzza a Föld felé, de a centrifugális erő (ami a mozgásból adódik, emlékezz a vidámparkban arra a forgó cuccra, kapaszkodni sem kellett) pedig tolja el a Földtől. Ha ehhez a kettőhöz egy harmadik erőt hozzáadunk az egyensúly fel is bomlik. Ez lenne az „atmospheric drag”, vagyis magyarul atmoszférikus húzóerő. Szóval letérhet, de nem ilyen gyorsan történik, mint a filmben elvileg. Ráadásul számít, milyen magasan repül, minél alacsonyabban annál hamarabb tér le (pl Hubble), de ez is évek.
5. 1 hét alatt az izmaid egy részét elveszted. A jelentések szerint 5-11 nap alatt 20%-át egy repülés alkalmával. És hiába edzenek másfél órát az asztronauták, így is veszítenek, ami egy Földre való visszatéréskor egy vészhelyzet alkalmával nagyon megerőltető és veszélyes lehet.
6. Egy elpusztított műholdból visszamaradt törmelék tényleg okozhat katasztrófát. Viszont nem történne ilyen gyorsan és nem sérülne benne ennyi műhold. A 90 perc pedig onnan jött, hogy az ISS 90 perc alatt kerüli meg a Földet a röppályáján.

HIBÁSAK:
1. A könny nem válik le az arcodról, mint ahogy olyan csodásan volt a filmben… mivel az arcodon a felületi feszültség ott tartja. Chris Hadfield be is számolt róla, hogy hirtelen megvakult fent és pont emiatt mert begyűlt a könny a szemébe. Úgyhogy ne sírj az űrben!
2. A Hubble, az ISS és a Tiangong-1 olyan messze vannak, hogy még látni sem látod az egyikről a másikat, nemhogy odautazni. Ráadásul teljesen más magasságban. A minimum távolság, amit elérhetnek Hollywood-Mexikó táv.
3. Az űrben nem célozhatsz meg valamit és utazhatsz oda, mint az atmoszférában. Ugyanis az űrben egy test sebessége a magasságtól függ. Minél alacsonyabban van egy test, annál nagyobb gravitációs erő hat rá, ebből adódóan nagyobb sebesség kell, hogy kiegyenlítse a centrifugális erő, hogy pályán tudjon maradni. Ráadásul minden gyorsításkor és lassításkor változik a magasságod.
4. Egy alacsonyabb pályán lévő műholdból keletkező törmelék nem ütheti ki a kommunikációs műholdakat, mert azok 100x olyan magasan vannak, mint a Hubble. Hacsak létre nem jön egy kaszkád és elér odáig.
5. Egy űrnek kitett élő test nem fagy meg azonnal. Az összes hő elsugározna a testből, de nem fagyna szárazra (legalábbis ilyen gyorsan biztos nem).
6. 12 mp oxigén nélkül már tuti az eszméletvesztés… szóval én nem beszélgetnék a helyükben… oké ez egy film, mindenki unatkozna, de folyamatosan ez járt a fejemben, hogy de hát fogyasztják az oxigént… ráadásul alacsony a nyomás az űrben, ami a leírás szerint a gázt a tüdőből kierőszakolja.
7. Ryan nem valószínű, hogy part közelébe esett volna. Nagyobb az esélye, hogy a Csendes-óceán közepén kötött volna ki, vagy szárazföldön ér földet, de hát mázlija volt :')
8. Ja és nem küldenek orvost az űrbe, ez olyan, mintha egy mérnököt küldenél be a műtőbe. Bár ki tudja mi az egész háttérsztorija Ryan-nek.

Na szóval hirtelen ennyit találtam, ez alapján azért nem írnám le egy szörnyű filmnek. Hiába vannak hibái, ez egy FILM. A látványosság kedvéért nem feltétlen lesz minden valósághű.
És bárki hibát talál, írja meg, nem akarok rossz információt közölni.

Források:
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2013/10/21/…
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
unknown

Csak úgy megkérdezem, hogy ennek mi értelme volt?
Mi is volt a lényege a filmnek? Az világos, be lett mutatva az űr. Leírást kaphattunk az első pár percben. Nincs oxigén, nincs élet.
Majd egy balesetet láthattunk. Az ezt követő időben pedig életben kellett maradni, haza kellett jutni.
A történet a filmben csak annyi, amennyi a film leírása. Más semmi.
A látványt viszont jónak lehet nevezni, pár hibát leszámítva. (Egyik hiba az, amikor az egyik égitestet, a Napot részben eltakarta valami, mármint beleért valami, hirtelen elsötétült. Ááá, nehogy legyen háttérfénye, vagy valami. Nagyon látszik, hogy mesterséges.)
Unalmas volt a film, nem sok cselekmény volt benne. Persze azért egy több órás NASA űrfelvételnél jobb volt.
Egyszer meglehetett nézni, ki lehetett bírni ezt a 90 percet, a látnivaló miatt. :D

Juci

Ugyan voltak benne logikai-technikai hibák (pl. Sandra Bullock karakterének semmi keresnivalója nem lett volna az űrben, meg nincsenek ilyen közel egymáshoz a Föld körül keringő objektumok, meg nincs ám csönd a szkafanderen belül, stb.), viszont azt is ritkán mondhatom el egy filmről, hogy a moziban a sírás fojtogatta a torkomat, és ez a film volt rám ilyen hatással. Bírtam.

3 hozzászólás
KillerCat

Halálosan unalmas volt,a látvány kapott 3 csillagot. A többiek már mindent elmondtak előttem.

Negative_Singularity

A látvány valóban szép, de nekem a történetvezetéssel és a karakterek reakcióival elég nagy problémáim voltak; egyszerűen hiteltelen volt az egész, noha nem, én még nem voltam soha az űrben… (:D)
Hiába a pánikhelyzet, egy kiképzett űrhajós, főleg a nagy Amerikából való, egyszerűen nem viselkedhet így, ennyire elveszetten, szétesett, és ripacskodva. Egy tűzoltó sem menekül visítva az égő házból, mert mellette leszakadt egy gerenda. Ryan olyan szinten volt űr-idegen, mint a tudósok azokban a vírusos filmekben, mikor hirtelen ki kell rohanni a laborból fegyverrel a kézben, és hátrahagyni a mikroszkóp világát. Ryan űrhajós volt a NASA-tól, miért nem viselkedett úgy? Matt karakterjellemére ellenben egy szavam sincs, igen, valahogy így képzelem azokat az embereket, akiket felküldenek a végtelenbe; erkölcsi szilárdság, csapatszellem, bátorság, felkészültség, önfeláldozás.

De azért a végén, a landolásnál a zárójelenet gyönyörű és megindító volt. Arthur C. Clakre szavai jutnak az szembe: „A csillagok nem az emberért vannak.” Itt a helyed; helyünk.


Népszerű idézetek

Baly

Matt: Visszarepülünk az Orbiter-hez, mit szól hozzá? Vette?
Ryan: Basszameg!
Matt: Értem, vettem.

Baly

Matt: Hogy lehet Ryan-nek hívni egy lányt?
Ryan: Apám fiút akart.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján