Gravitáció (2013) 404

Gravity
91' · amerikai, angol · sci-fi, dráma 12

18 díj · 14 jelölés

A nem túl távoli jövőben baleset történik egy űrállomáson: a váratlanul becsapódó meteorok megsemmisítik a bázist, és a két – éppen az űrhajón kívül dolgozó – asztronautát elszakítják a hajótól. Az újonc dr. Stone (Sandra Bullock) és a sokat próbált Kowalsky (George Clooney) csupán egymáshoz… [tovább]

angol
magyar

Képek 2

Szereposztás

Sandra BullockRyan Stone
George ClooneyMatt Kowalski
Basher SavageAz űrállomás kapitánya (hang)
Phaldut SharmaShariff (hang)
Orto IgnatiussenAningaaq (hang)
Ed HarrisIrányítóközpont (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 41

Várólistára tette 151


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Hát őszintén engem nem fogott meg a film mondanivalója. A látvány nagyon tetszett imádom az űrhajós, az űrutazásos filmeket, de ez nem igazán vonzott. Untam szabályosan indegesített a női szereplő. Pedig imádom Sandra Bullock filmjeit, de ez nem jött be. Sajnálom, de ez van.

2 hozzászólás
Emerson 

Szeretem az olyan elmélkedős filmeket, amik ráébresztenek arra milyen kis porszemek vagyunk. De ez nem olyan film volt. Látványra viszont szép volt, mint egy National Geographic dokumentumfilm. Csak abban érdekesebb a duma is.

Bubuckaja

Hogy mi volt benne a logikátlanság vagy mi nem, azt nem tudom. De nem is érdekel.
Izgalmas volt, és végig szurkoltam.
Unalmas? Hát igen, Clooneynak és Bullocknak nem volt szex jelenete (csak két színész van benne? ja, három), nem jött mondjuk Brad Pitt, hogy Bullocknak el kelljen döntenie, hogy melyik pasit választja inkább. Nem jöttek ufok sem, hogy elrabolják és kivegyék az agyát. Ebből a szempontból tényleg nem szólt semmiről.
Csak arról, hogy egy ember, hogyan próbálja meg visszaverekedni magát a Földre. Milyen kis salakgombócok vagyunk mi a jó öreg Földünk nélkül, és a hajszál vékony életfeltételeink nélkül! Hiába hisszük mi azt, hogy a világ közepe mi vagyunk, egyenként. A világ szempontjából irrelevánsak vagyunk, még együttesen is.
Van-e értelme az életünknek? Ryan nyugodtan meghalhatott volna ott az űrben, úgysem várja őt lent senki. Meg amúgy is mindegy, bármikor meghalhat. Feladni, vagy kitartani? Ez volt a kérdés. Hogyan ábrázolsz egy ilyen vívódást? Hogyan élsz át egy ilyen vívódást? Hát, ez az.

Juci

Ugyan voltak benne logikai-technikai hibák (pl. Sandra Bullock karakterének semmi keresnivalója nem lett volna az űrben, meg nincsenek ilyen közel egymáshoz a Föld körül keringő objektumok, meg nincs ám csönd a szkafanderen belül, stb.), viszont azt is ritkán mondhatom el egy filmről, hogy a moziban a sírás fojtogatta a torkomat, és ez a film volt rám ilyen hatással. Bírtam.

3 hozzászólás
unknown

Csak úgy megkérdezem, hogy ennek mi értelme volt?
Mi is volt a lényege a filmnek? Az világos, be lett mutatva az űr. Leírást kaphattunk az első pár percben. Nincs oxigén, nincs élet.
Majd egy balesetet láthattunk. Az ezt követő időben pedig életben kellett maradni, haza kellett jutni.
A történet a filmben csak annyi, amennyi a film leírása. Más semmi.
A látványt viszont jónak lehet nevezni, pár hibát leszámítva. (Egyik hiba az, amikor az egyik égitestet, a Napot részben eltakarta valami, mármint beleért valami, hirtelen elsötétült. Ááá, nehogy legyen háttérfénye, vagy valami. Nagyon látszik, hogy mesterséges.)
Unalmas volt a film, nem sok cselekmény volt benne. Persze azért egy több órás NASA űrfelvételnél jobb volt.
Egyszer meglehetett nézni, ki lehetett bírni ezt a 90 percet, a látnivaló miatt. :D

KillerCat 

Halálosan unalmas volt,a látvány kapott 3 csillagot. A többiek már mindent elmondtak előttem.

Saileach 

Technikailag és kalandilag jó kis film spoiler de még mindig nagyon zavart Sandra Bullock karaktere (pedig Bullockot szeretem mint színésznő). De nagyon idegesített nyafogó, suicid hajlamú nőként, ahogy egy űrsiklót plusz 2 űrállomást dúlt fel. Bezzeg a jópofa, határozott, higgadt, szakértő parancsnokot egyből kinyírták, pedig sokkal szívesebben néztem volna az ő küzdelmét az elemekkel.
Kicsit túl erőltetett volt amikor a csaj lába az ejtőernyő kötelekbe csavarodott, és mégse bírta megtartani a parancsnokot, pedig az űrben, ha egyszer elveszted a mozgási energiát, akkor nem fogsz továbbmenni, szóval nem érthető miért nem tudta visszahúzni?! spoiler Persze dramaturgiailag ki kellett nyírni…
Aztán a csaj vészhelyzetben az ISS-en rögtön levetkőzik, elhányja a szakafanderét és kisgatyában 2001 Űrodisszeiát játszva forog….:/
spoiler
Aztán meg nem veszi észre, hogy víg tüzecskék lobognak a falban! Mikor az életveszélyes az űrállomáson! Najóvanmár!
spoiler
És amit a szerencsétlen Szojuzzal művelt! :D
A kínai űrállomást pedig egy az egyben lemásolták…

Mindenesetre az pozitív, hogy eszméletlenül gyönyörűek az űrbeli képek spoiler, és emellett egy egyre komolyabbá váló problémára, az űrszemét kérdésére próbálták felhívni az alkotók a figyelmet (amihez egy ismeretterjesztő kisfilm is dukál a dvd-n).

És a plusz kisfilm fenomenális volt! Amiben a másik oldalát láthattuk annak a beszélgetésnek, mikor a csaj az űrben sodródva véletlenül egy kínai (?) nyelvű amatőr adást fog be. Egy zsenális kis párhuzamos életkép a sztyeppéről, életről-halálról, emberi kapcsolatokról, lélekről, haldoklásról, segítségről és persze kutyákról…

Coralie 

Gyerekkoromban rajongtam az űrhajósokért, ezért örültem ennek a filmnek. A látvány gyönyörű, az élmény különleges, hogy egy kicsit megtapasztalhatjuk, milyen érzés lehet az űrben mozogni, és bajba jutni távol mindentől. De… úgy nagyjából ennyi, amit el tudnék mondani róla, sajnos. Maga a történet nem fogott meg, nem tudtam átérezni a szenvedéseit. Pedig az Apollo-13 az egyik kedvencem, láttam már tucatszor, mégis minden alkalommal drukkolok a megmenekülésükért. A szituáció hasonló, csak annyira érezni, hogy ez nem a valóság, hogy így utólag nem maradt meg bennem szinte semmi ebből a filmből. Nem tetszettek a rendező erőltetett asszociációi sem (amikor beér a zsilipbe, és magzatpózban lebeg, ill. az utolsó jelenet, az evolúció, ahogyan az élet kezdődött a Földön), bár lehet, hogy ezeket csak én képzeltem bele.

Negative_Singularity 

A látvány valóban szép, de nekem a történetvezetéssel és a karakterek reakcióival elég nagy problémáim voltak; egyszerűen hiteltelen volt az egész, noha nem, én még nem voltam soha az űrben… (:D)
Hiába a pánikhelyzet, egy kiképzett űrhajós, főleg a nagy Amerikából való, egyszerűen nem viselkedhet így, ennyire elveszetten, szétesett, és ripacskodva. Egy tűzoltó sem menekül visítva az égő házból, mert mellette leszakadt egy gerenda. Ryan olyan szinten volt űr-idegen, mint a tudósok azokban a vírusos filmekben, mikor hirtelen ki kell rohanni a laborból fegyverrel a kézben, és hátrahagyni a mikroszkóp világát. Ryan űrhajós volt a NASA-tól, miért nem viselkedett úgy? Matt karakterjellemére ellenben egy szavam sincs, igen, valahogy így képzelem azokat az embereket, akiket felküldenek a végtelenbe; erkölcsi szilárdság, csapatszellem, bátorság, felkészültség, önfeláldozás.

De azért a végén, a landolásnál a zárójelenet gyönyörű és megindító volt. Arthur C. Clakre szavai jutnak az szembe: „A csillagok nem az emberért vannak.” Itt a helyed; helyünk.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján