Fájdalom és dicsőség (2019) 61

Pain and Glory · Dolor y gloria
113' · spanyol · dráma 16

14 díj · 26 jelölés

A filmrendező Salvador Mallo élete alkonyán visszatekint a maga mögött hagyott időszakra. Gyermekkora a ’60-as évekre esett, amikor családja egy jobb élet reményében Spanyolországba vándorolt, és Valencia tartományban, egy faluban telepedett le. Mallo itt tapasztalta meg először, mit is jelent a… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Antonio BanderasSalvador Mallo
Penélope CruzJacinta
Asier EtxeandiaAlberto Crespo
Leonardo SbaragliaFederico
Nora NavasMercedes
César VicenteEduardo
Cecilia RothZulema
Raúl Arévaloapa
Julieta Serranoidős Jacinta
Asier Floresgyerek Salvador

További szereplők

Kedvencelte 7

Várólistára tette 101


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ha szerethetem jobban Almodóvárt, mint amennyire eddig tettem, akkor most, ezen alkotását követően. Bár ez egyszerűen lehetetlen, mert a filmezés terén Ő nagyon nagy területet foglalt magának a szívemben, már az első filmet követően, amit tőle láttam. (Mindent anyámról – jó indítás :)).
Ez a film olyan, mint egy vastag, kissé szürke, némileg elnyűtt vászonra festett olajkép, amit hosszú-hosszú éveken keresztül, nagyon aprólékos részletességgel, de mégis nagyon könnyed, kissé megfáradt és keserédes mozdulatokkal, beletörődve az Élet múlásába, a magányos órák hosszú pillanataiba, a sors ránk mért minden csapásának megszokhatatlan voltába, róttak fel a vászonra. Ez a film Almodóvár önarcképének festménye, egy letisztult, hihetetlenül kifinomult, csodálatosan ragyogó csillag az égen. Minden pillanatát elérzékenyülve, de könnyek nélkül néztem. Nem volt katarzis, nem volt csinnadratta, nem volt mély ború vagy menekülés, nem volt késztetés, sem gyomorgörcs. Egyszerűen csak néztem, ahogy táncol az ecset, inni, sóhajtani tudtam minden pillanatát. Lenyűgöző alkotásának tartom, talán az eddigi legszebbnek (legjobbnak nem).
A szereplőkről néhány szó: Cruz és Banderas neve alapvetően összefonódtak a méltán híres-neves rendezőével. Ők Almodóvár eleven eszközei: ők a színek, az árnyalatok, miközben ő fest rendületlenül. Olyan együttműködésről szól, amelyet valami mély cinkosság, eleven barátság szült. Banderas fürdőzik Almodóvárként, annyira könnyed, annyira természetes, annyira megkapó a játéka, hogy mindenképpen díjat adtam volna neki; felmerült bennem a kérdés a filmbéli alakítása kapcsán: mennyi idő kell egy tehetségtelen embernek a tehetséghez?
Ez a film úgy, ahogy van gyönyörű, keretbe foglal egy egész Életet, csodálatos aláfestő zenével. Soha, senki más nem tud ilyet komponálni. Örökké imádom, éljen jó sokáig és kívánom, hogy legyen nagyon/sokkal boldog(abb)! ♥

hpatricia_ 

Most ismerkedem Pedro Almodóvar munkásságával és sajnos abba a hibába estem, hogy ezzel a filmmel kezdtem, hiszen a korábbi műveinek ez egyfajta “összegzője”, amit jobb lett volna a többi filmje után megtekinteni.
Nagyon vontatott volt, bár lassan, de közben sok szép jelenettel építkezett a történet. Antonio Banderast akinek eddig csak a nevéhez fűződő férfi parfümje illatát szerettem talán az első szerepe, amiben hitelesnek láttam.

2 hozzászólás
Junes 

Gyönyörű és fájdalmas. Egy Almodovar film hosszú idő után, ami nem a nőkről szól, hanem magáról, ahogy ő a kapcsolatait megélte.
Nekem egy összegzésnek, és egyúttal búcsúnak tűnt. Sok filmje mintha most nyert volna igazán értelmet és gyökeret. Éppúgy megtalálható benne utalás a Rossz nevelésre, mint ahogy a Megtört ölelésekre vagy éppen a Mindent Anyámról című filmre is.
Megkönnyeztem némely jelenetét. Az elmúlás talán még sosem volt ennyire kézzel fogható és tapintható a filmjeiben, mint most. Talán azért nem, mert eddig nem a saját, hanem mások elmúlásáról volt inkább szó.
Azt kaptam, amit egy Almodovar filmtől vártam: összetett képeket motívumokkal, szimbolumokkal, idősíkokat összekötő zenével és egy kerettel, mely gyönyörűen összekötötte a múltat a jelennel, a „valóságot” a képzeletbelivel. Film a filmben.

Lali 

Jó film, sok szép jelenettel, képpel, színnel.
Jók – nagyon is – a színészek is.
(Penélpe Cruz igazán szeretnivaló benne, Banderas pedig nagyon érzékenyen, tisztán játssza a rendező szerepét.)

Nekem úgy tűnik, mintha a filmes önéletrajzok lassan kezdenének önálló műfajjá összeállni.
Ha így nézem, akkor tisztes, érzékeny munka.
Egyénként meg hiányolom belőle a bővebb merítést.
Szívesen időztem volna még a gyerekkorában, vagy más életkori szakaszában.
Nekem sok volt a jelenben játszódó szál, és hát az nem is volt túl felemelő.

Almodóvarnak kétségtelenül érdekes filmjei vannak, de ez nekem eddig nem volt elég arra, hogy valamelyiket is beválasszam a kedvenc filmjeim közé. Most sem.

De ez én vagyok, és biztos van, akit tökéletesen eltalál Almodóvar művészete.
Merthogy ez művészet, afelől kétségem sincs.

Hörcsibald

Hát ennyi erővel a szomszéd Sanyi bácsi mindennapjairól is forgathattak volna egy hasonlóan érdektelen filmet. Ő is sokat van otthon és biztos fájnak a tagjai, jár orvoshoz, és neki is a régi időkbe nyúlik vissza a gyerekkora. Én bírom Sanyi bácsit, szoktunk dumálni. Mindenestre a zenék jók, és menők az enteriőrök, klassz színek, bútorok. A visszaemlékezések nem rosszak, de összességében nekem gyenge. Pedig szeretem az Almodóvar filmeket, főleg az Eleven húst, meg a Rossz nevelés is tetszett. Azért örülök, hogy itt sokan lelkesednek, így nem volt felesleges leforgatni.

2 hozzászólás
Mr_Catharsis91 

Talán ez az eddigi legkedveltebb és hozzám legközelebb álló Almodóvar-film. Nagyon intim, nagyon mély és a rendezőhöz képest talán kevésbé harsány és nyugodt. Bár a harsány díszletek némileg visszaköszönnek a lakás-enteriőrökben, azért közel sem hozzák azt a mennyiséget, mint a régebbi filmjeinél. Jól állt neki ez a tempó és a múlt beszűrődő képei is szép (még ha elcsépelt is) húzás volt.
Banderas öregkorára olyan jutalomjátékban részesült, hogy nem is tudom, mikor játszott utoljára ilyen jól és ilyen komolyan, éretten. Kellett neki nagyon egy ilyen szerep.
A film maga többször-nézős, elő fogom majd még venni valamikor később. A tempója, hangulata nagyon tetszett, igazi szerelmes levél volt az élethez.

SzilSzilvi

Egy érett, finom, letisztult Almodóvar. Nagyon szép.

Gabriella_Balkó 

Almodovar filmjeiről nincs áttekintésem (még fiatal koromban megnéztem a Beszélj hozzá!-t, de szerintem még nem voltam elég érett a filmhez), de meg kell hagynom, hogy ez szép film volt.

#Mladosť

Pistacchio

Nagyon Tetszett, örülök, hogy ilyen értelmes filmeket is adnak a moziban! Külön öröm, hogy spanyolul nézhettem meg.


Népszerű idézetek

Ascyra 

Alberto, az emberek elfelejtik a pletykákat. Ahogy egymást is.

Bogesxd 

Salvador: Visto ahora la película, su interpretación está mejor que hace treinta años.
Zulema: Son tus ojos que han cambiado, cariño. La película es la misma.

Bogesxd 

Se había dado la vuelta haciéndose un novillo así que no había sitio para mí. Al intentar hacerme un hueco se despertó e hicimos el amor. Pero la soledad me acompañaba y no lograba expulsarla de mi corazón. Estábamos todo lo cerca que dos personas pueden estar, pero cada uno en su mundo.

Ascyra 

Máskor csak egy-egy tagom fáj, és ilyen napokon… ateista vagyok.


Hasonló filmek címkék alapján