Kedvencelte 14

Várólistára tette 196


Kiemelt értékelések

Kija 

Őszintén nem értem miért van ennyire lecsillagozva ez a film, de hát nem ez az első eset, hogy felszalad a szemöldököm mások véleményét látva itt Snitten.
Magát a történetet valamennyire ismertem, de sem a könyvet nem olvastam, sem a korábbi adaptációkat nem láttam, így nem nagyon volt viszonyítási alapom, nekem a minimális tudásommal pedig tetszett ez a verzió. A tájak és a kosztümök gyönyörűek, vannak olyan jelenetek, amelyek mintha életre kelt festmények lennének és a belső terek is remekek. A színészek szerintem jól hozták, amit kellett, örülök, hogy ugyan van jó pár ismertebb színész a castban, azért mégsem a legismertebb brit arcokat hozták össze ehhez a filmhez. Anya Taylor-Joy és Johnny Flynn kémiája remek és bizton állíthatom, hogy született még egy ikonikus kosztümös tánc jelenet, amit még évekig fognak emlegetni a műfaj rajongói. Egy-két jelenet pedig annyira szívderítő a maga abszurditásával és a karaktereivel, hogy nem lehet nem szeretni a filmet. Kifejezetten tetszett, hogy a film nem félt rámutatni mennyire triviális a felsőbb körök élete, Harriet jelentei pedig édesek voltak a boarding house-os lányokkal.
Örültem volna, ha egy kicsit többet kaptunk volna a karakterek kapcsolatából, az éneklős jelenetek, valamint egy-két shot az árnyékban annyira nem tetszett, valamint a lezárás is kissé sietősen lett elintézve, de összességében szerintem ez egy szórakoztató film és remélem nem ez lesz a rendezőnő utolsó műve. A film a könyvhöz is meghozta a kedvem, szóval lehet, majd abba is belenézek.

Rab_Csenge

Nem teljesen értem miért van ennyire lecsillagozva :'( Egy aranyos kis szerelmi történet, ami igaz hogy nem mindenkinek tetszik aki a pörgősebbeket szereti :D

2 hozzászólás
krlany 

Ez a negyedik Emma adaptáció, amit láttam, és a könyvet is olvastam. Ez az Emma nem elég Emma, és a többiek sem az igaziak. Kicsit mintha a regény esszenciája maradt volna ki az egészből, bár a jelenetek egy része megvan. Arról nem is beszélve, hogy miért kell nekem egy Jane Austen adaptáció első néhány percében egy pucér férfifenékkel szembesülnöm, amikor azt semmi nem indokolja? Jane néni nem lenne elragadtatva… mondjuk én sem vagyok. Ami mondjuk a film javára válik, az az operatőri munka. Az nagyon rendben van.
Még mindig a BBC adaptáció az, ami magasan veri a többit.

Nadja_Blue

Vegyes érzelmeim vannak a film kapcsán. A könyvet még nem olvastam, a történetet sem ismertem, de az már az előzetesekből is egyértelműen látszódott, hogy egy elég szokatlan hangvételt választottak. Egy modernebb, játékosabb irányt vettek, amiről úgy gondolták, hogy bevonzhatja azokat a fiatalokat is, akik egyébként ódzkodnak Jane Austen világától.
Nem tudom megítélni, mennyire vált be a tervük, de szerintem nem lett jól kivitelezve az elképzelés. A Jane Austen rajongókat könnyen elidegeníti, az átlag nézőt meg nem köti le kellőképpen. Belőlem nem váltott ki erős érzéseket, egynek elment könnyed kikapcsolódás gyanánt.
Egy dologra fogok csak emlékezni évekkel később is, az pedig a díszlet és a kosztümök. Na azt remekül eltalálták, öröm volt nézni ezeket a gyönyörű színeket.

Arwen

Tévedtem. Egy hónapja láttam az 1996-os Gwyneth Paltrow-s filmet, és úgy gondoltam, hogy Gwyneth tökéletes Emma volt. Nos, most, hogy újraolvasom a könyvet, látom, hogy nem. Igazából mindkét filmnek megvan a maga pozitívuma, előnyös része, remekül lehetne egymással összehasonlítani, keresgélni a különbségeket. Az 1996-os nagyon bájos, aranyos, ártatlan. Emma karaktere hasonló, nagyon udvarias, édes. Ezzel ellentétben ez az adaptáció meg merte tenni azt, amit eddig még egyik sem. Hozott egy sznob úrhölgyet, aki, bár általában az akkori szokásoknak megfelelően udvarias, de ha olyanja van, akkor fennhordja az orrát. Ami tökéletesen tükrözi Austen Emmáját, akit az írónő is olyan karakternek szánt, aki nem egyből kedvelhető. Ez főként az elején van így, emiatt pedig láthatunk egy kis karakterfejlődést is, amit eddig nem igazán. Amikor először megláttam a trailert, nem volt szimpatikus a színésznő, viszont utána néztem vele interjúkat, illetve megnéztem a filmet is, és most már ott tartok, hogy imádom. Remekül játszotta ezt az ironikus, szemtelen hölgyet. (Ha Roxfort házba sorolnám, tuti Mardekár lenne. Tehát, már csak ezért is imádtam.) A ruhák is megérnek egy említést. Utáltam az 1996-os filmben szereplőket, ezek viszont nagyon ízlésesek voltak. Plusz, a film intimebb volt, sokkal emberibbé tette a karaktereket. Óriási ráadás, hogy tényleg vicces volt, ami elég nagy szó, hiszen Austen is vígjátéknak szánta. Egy szó mint száz, nagyon tetszett! Talán még mindig a 2009-es BBC-s minisorozat a kedvencem, de ez mindenképp szorosan a nyomában van.

tonks

Bevallom nem sok értelmét láttam egy újabb Emma adaptációnak, a casting sem tetszett, de Jane Austen miatt mindenképp bele szerettem volna nézni…és végig is néztem, minden gond nélkül. Egészen üdítő élmény ez a film, ahogy az ismerős történet szépen kibontakozik, a fényképezés, a díszletek és a jelmezek fenomenálisak – Emma összes outfitje, OMG –, a zene is egész maradandó, ahogy a legtöbb színészi játék is meglepően eltalált, Anya Taylor-Joy különösen jó. És az egész meg van fejelve egy paródiába hajló, szarkasztikus hangulattal, ami roppant mód jól állt neki.
Ami hiányzott, és a Greta Gerwig féle Kisasszonyok miatt még inkább szembetűnő, hogy nincs benne új szemszög, újító szándék, a gazdag, eszes és szép Emma ráébred, hogy más emberek sorsát irányítani mégsem olyan jó móka és aztán már csak a magáét szeretné irányítani, ami persze a mai világban is jó lecke, de azért Emma szerencsés társadalmi helyzetét jobban is lehetett volna kezelni.
Örülnék, ha végre a Meggyőző érvekből csinálnának mozifilmet, annak elég híján vagyunk.

9 hozzászólás
Zsófia 

Anya Taylor-Joy bűbájos volt Emma szerepében, a többi színész is nagyon szerethető, és szuper volt a szinkron! Gyönyörű tájak, csodás kosztümök és épületek: ha Jane Austen-t ötvözzük némi popos színkavalkáddal, egy olyan pasztelles csoda lesz, mint ez a film.
Nem tökéletes, a 2 óra például nagyon sok belőle (szerintem), többször leül a cselekmény.
A legnagyobb erényei, hogy mer kísérletező lenni, egyéni stílusban játszik egy régi klasszikussal, és van humora. Ezen kívül kedvesen romantikus, Emma és Knightley tánca, na meg a legutolsó jelenet például teljesen magával ragadtak!
Szívem szerint ez egy erős 8-as film, de itt nagyon alul van értékelve, ezért nyomok rá egy 9-est.

Caledonia_Valley

„A filmen érződik, hogy a fiatal, újfajta szemléleteket és értékeket képviselő korosztály számára készült, akiket azért mégiscsak jó volna megismertetni a nagy írónő, Jane Austen munkásságával, ám az 1800-as évek társadalmi normái mellé becsempészni valami mait, amivel meg lehet őket fogni, hiszen "kit érdekel már a kosztümök kora”…"

„…a kosztümök gyönyörűek lettek, ahogy lélegzetelállító a táj is, ahol a stáb forgatott.”

„Igazi, hű Austen-rajongóknak a film messzire való elkerülését ajánlom, noha a világ nem szűnik meg létezni akkor sem, ha mégis megtekinti, de előre készüljön fel arra, hogy értékes agysejtek fognak elpusztulni agyában… Úgy vélem, hogy a 21. században élő új generáció számára a film valóban tökéletes, még ha meg is gyalázza Austen-t…”

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2020/03/emma-2020-filmert…

monokrom22 

Az Emma PONT, egy igazán kifinomult, minden részletre maximálisan odafigyelő, díszleteit, kosztümeit és dallamait igazán megcsillogtató korrajz, ami kifinomult humorával és könnyed stílusával a cselekmény könnyűszerrel ellaposodó mivolta ellenére is elrabolja nézője szívét. Mindez köszönhető az Anya-Taylor Joy által remekbe szabottan megformált, szeretlek-gyűlöllek mesgyén táncoló alakításnak, ám a korszakhoz mindenféleképpentében érdeklődve kell fordulni, hogy fél óra után ne akard kikapcsolni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján