Egy szent szarvas meggyilkolása (2017) 3

The Killing of a Sacred Deer
109' · amerikai, angol, ír · dráma, horror, rejtély

1 díj · 1 jelölés

Steve, a karizmatikus sebész életében váratlanul feltűnik egy tinédzser. A fiú kezdetben megmagyarázhatatlan barátkozása, valamint érdeklődése az orvoslás iránt hamarosan értelmet nyer. A tinédzser ismerteti bosszújának tervét, melynek része a fiú anyja és a sebész férfi. Steve és családja élete… [tovább]

angol · magyar

Képek 2

Szereposztás

Colin Farrellorvos
Nicole Kidmanaz orvos felesége
Barry KeoghanMartin
Alicia Silverstone
Raffey Cassidy
Bill Camp
Anita Farmer Bergmannővér
Sunny SuljicBob
Denise Dal VeraMary Williams
Barry G. BernsonDr. Larry Banks
Hirdetés

Várólistára tette 74


Kiemelt értékelések

dr_Eminens 

„Do you understand? It's metaphorical. My example. It's a metaphor. I mean, it's… it's symbolic.”

Komolyan gondolkodtam azon, hogy tetszett-e nekem ez a film, hosszas töprengés után arra jutottam, hogy voltak benne dolgok, amik tetszettek. (Hozzátartozik, hogy a Kutyafogat egyáltalán nem szerettem, épp ezért szkippeltem A homárt is, de a „titokzatos idegen beférkőzik valakinek az életébe és tönkreteszi őt” az egyik legjobb filmes alműfaj, szóval ezt nem hagyhattam ki.)

A sztori egyébként nem nagy durranás, és a legnagyobb része megmagyarázatlan marad (lásd az idézetet legfelül), a lényeg az atmoszféra – tökéletesen gépies, monoton, szenvtelen színészi játék, lassú, kísérteties zoomok, a kamera mindig úgy helyezkedik el, hogy a néző külső szemlélő maradjon, röviden szólva: a film szándékosan megtagad a nézőtől bármilyen érzelmi kötődést a karakterekhez. Hibátlanul eléri a célját, de hogy tetszik-e, amit csinál? Hmm.

Ami egyértelmű pozitívum, hogy a színészek a toppon vannak, főleg Nicole Kidman, aki persze alap, hogy tökéletes jégkirálynő, és Barry Keoghan, akinek elhittem, hogy egy félszeg tinifiú, aki akaratán kívül is valami magasabb hatalmat képvisel, és annyira baljós, hogy akárhányszor kinyitja a száját, a háttérben megszólal a horrorzene. A soundtrack egyértelműen 10/10-es, szinte nonstop zúg és morog a háttérben, teljesen üres és hétköznapi párbeszédeket téve kísértetiessé.

A horror mellett a maga rémálomszerű módján ez egy vicces film, és ez jó, hogy nem veszi olyan komolyan magát, de ugyanakkor szinte látom magam előtt, hogy Yorgos Lanthimos kuncog a markába, hogy „ezen jól ki fognak akadni”, így ebben is van valami elidegenítő. Szóval, bár voltak benne dolgok, amik tetszettek, összességében túl száraz és hideg ahhoz, hogy igazán kedveljem.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján