Egy bogár élete (1998) 228

A Bug's Life
95' · amerikai · animációs, kaland, vígjáték

1 díj · 0 jelölés

A fűszálak tövében, Hangyaszigeten él a dolgos hangyanép, melyet az erőszakos sáskák évről évre megsarcolnak. Fürge, az éles elméjű hangyafiú azonban változtatni akar a megalázó helyzeten, ezért segítséget keres a haditudományokban jártas sáskák elleni harchoz. Ám bogárzsoldosok helyett csupán… [tovább]

magyar

Képek 9

Szereposztás

Dave FoleyFürge (hang)
Kevin SpaceySzökken (hang)
Julia Louis-DreyfusAtta hercegnő (hang)
Hayden PanettierePötty hercegnő (hang)
Phyllis DillerKirálynő (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 20

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

szymba23 

Akárhányszor nézem meg ezt a mesét, nem lehet megunni. Nagyon sokat lehet belőle tanulni. Imádtam kiskoromban, és most is nagyon kedves számomra. A grafika, a szereplők és a történet is nagyon magával ragad. Kisgyerekként így képzeltem el az árok parti állatvilágot.

Sister

Gyerekkoromban láttam utoljára, de jó pár évvel később is ugyanolyan izgalmas, szórakoztató és fantáziadús mesének tartom. Nem a kedvenc Pixarom, ez tény, viszont nem emlékeztem rá, hogy ennyire vicces. :) Sokszor nevettünk fel egy-egy poénos beszóláson, úgyhogy esti szórakozásnak (is) tökéletes választás!

Kemiviki 

Aranyos, poénos és érdekes mese, furcsa volt ilyen szemszögből is megnézni a világot. Pötty-nagy kedvencem lett.

Lilla99 

Nagyon aranyos kis mese. Bár a bogarakat nem igazán szeretem, a hangyákkal még pont elvagyok. Imádtam az alap történetet, nagyon sok vicces elszólás volt benne spoiler,amiken jókat mosolyogtam. A színháztársulatot is nagyon szerettem, a kedvencem közülük a hernyó volt, nagyon vicces és aranyos. Az spoiler. Kedvenc szereplőm a kis Pötty volt, hihetetlenül erős karakter, mindent megtett azért hogy megmentse a spoiler. A végére pedig egyértelmű volt, hogy spoiler

Marcsi0603

Megint egy kedvenc mese, imádom a sáskákat és a bogárcsapat tagjait. A története ötletes és tanulságos, ezen kívül mindig lehet nevetni rajta, és akárhányszor újranézhető.

Charityy 

Tanulságos mese, de számomra unalmas volt és a poénok is laposak voltak. Pláne azok a bogaras meg hangyás viccek mint pl: hangyás vagy, bogár van a levesemben..
Amúgy sem csípem a bogarakat és a sáskák meg a legyek szerintem undorítóak voltak.
A többi szereplő viszont aranyosan lett megrajzolva, a kis Pötty volt a kedvencem ő nagyon kis kedves.

arpihajdu

A mese, ahol szó szerint kell értelmezni azt, hogy elszabadult a bolhacirkusz.
A Pixar az 1995-ös Toy Story sikere után a második egész estés filmjével sem vallott szégyent. Az Egy bogár élete, akárcsak a stúdió többi animációja, igazi családbarát alkotás, amely kicsiket és nagyokat egyaránt elszórakoztat. Nekem a Toy Story volt annak idején gyermekkorom meghatározó meséje, az Egy bogár életét max 2-szer ha láttam annak idején, ám tegnap mégis úgy döntöttem, hogy újranézem.
Mint mese, teljesen rendben van, találunk a társadalomba nehezen beilleszkedő különcöt (Fürge), vicces (a cirkuszi bogarak) és cuki (Pötty) karaktert, illetve ott a velejéig romlott és gonosz oldal is (a sáskák, élükön Szökkennel). Én negatívumként azért felrónám, hogy már az elején kijelöli a jó és rossz oldalt, amely ráadásul szinte átjárhatatlan. A történetvezetésben sem annyira újító, bár az kétségtelen, hogy a kicsik számára szépen és érthetően beszél olyan fogalmakról, mint a szorgalom, a kitartás és a leleményesség, valamint a csapatmunka, sőt, még a megbocsátásról is. A sztori humorban bővelkedik (ebben szerintem még napjainkban is erős a stúdió) és még a sztereotípiákra is ügyesen reflektál (pl. miért csak lányok lehetnek a katicabogarak?) sőt még a látvány tekintetében sem lehet okunk panaszra, közel húsz év távlatában is szép az animáció.
A főhős, Fürge figurája szerintem nem lett olyan erőteljes, mint amennyire a történet ezt megkövetelné, hiszen még az aprócska Pötty is (számomra) fajsúlyosabb karakterré válik a film végére, mint ő.
Az azonban előnyére válik a filmnek, hogy nem próbál szépíteni, megmutatja, hogy igenis van a bogáruniverzumnak egy ronda része (nem véletlen, hogy annyian undorodnak/undorodunk a rovaroktól, s jó, hogy nem próbáltak rondaságokat cuki karakterként beállítani), ez a hasonlat pedig, hogy a hatalmas csótányok és csúszómászók uralják a bogáralvilágot nagyon találó.
Bár nálam nem fogja felülmúlni a Toy Story első részét, az Agymanókat vagy a Némó nyomábant, de egy családi délutáni mozizáshoz ideális választás a film, amelyet inkább a kisebbek fognak élvezni, igaz, ők nagyon.

kedaiyun

Sokadik újranézés, ezúttal a tévében, és most derült ki, hogy még itt nem is értékeltem a filmet. Az egyik kedvenc Pixar-filmem és ennek több oka is van. Az egyik, hogy mindig is szerettem az ilyen „mikrovilág”-filmeket, amikor egy adott tárgy valami egészen mássá válik egy más környezetben: ami nekünk csak egy söröskupak, az a bogárkocsmában tálca. Vagy már eleve a bogárkocsma is egy konzervdobozból van, vagy a mexikói kocsma egy sombrero alatt található stb. Számos ilyen ötlet van ebben az animációs filmben, és ezeket imádom. A másik, hogy aranyosak a szereplők, jó a történet, és a fentiek mellett még egyéb téren is ötletes. A harmadik okom, hogy pont ezek miatt szeretem a „bogaras” filmeket, így tetszett ez, a Z, a hangya és a Hangyaboy is.
1998-as a film, és nem sokkal előtte jelent meg a Z, a hangya, ami szintén tetszett, de egy kicsit más, talán inkább jobban szól a felnőtteknek, míg Fürge története családi film. Azt gondoltam, hogy a Pixar volt az, aki meglovagolta a hullámot, és készített egy ahhoz hasonló, de gyerekbarátabb animációt, de miután elolvastam a Steve Jobs és az Apple sikertörténete c. könyvet, kiderült számomra, hogy ez nem egészen így van. Az Egy bogár élete ötlete sokkal hamarabb megszületett, azonban egy beszélgetés során kiszivárgott az információ, és a DreamWorks hamarabb állt elő a saját hangyás filmjével. Ennek ellenére az Egy bogár élete sokkal sikeresebb lett.
Nem véletlenül, ugyanis szerethetőek és aranyosak a karakterek, elég izgalmas a cselekmény is. Ha nemcsak a nosztalgia kedvéért néztem volna meg, hanem most láttam volna először, szerintem akkor is ugyanúgy tetszett volna. Az üzenet elég egyértelmű: összefogással győzhetünk, illetve ne ítélj elsőre. Jópofa volt a cirkuszos társulat, nem is tudom, melyik szereplő a kedvencem, mert mindegyik aranyos a maga nemében. Talán Molya és Fickó az, akit a legjobban kedveltem.
Érdekes, hogy ebből a filmből nem készült második rész, bár nem tudom, hogy jó lenne-e az nekünk, ha készült volna. De az biztos, hogy megnézném.

kisslaci8803

Nagyon érdekes, ötletes történet, a rovarok városa hihetetlen fantáziadúsan lett megalkotva. Legalább egyszer mindenkinek ajánlom megnézésre.


Népszerű idézetek

Röfipingvin

Botsáska: Hány csótány tud becsavarni egy villanykörtét? Nem tudjuk. Mind eliszkolnak, ha felgyújtjuk a villanyt!

Krenai 

– Abba beleőrülnék!
– Nyugi, azon már túl vagy.

Röfipingvin

Királynő: Igazam van, spenót? Te, levéltetvek gyöngye!

Röfipingvin

Botsáska: És ha Te nem vagy, Fickó sosem dolgozza fel a nőkomplexusát!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján