Drakula (Universal Classic Monsters) (Drakula 1.) (1931) 106

Dracula
75' · amerikai · dráma, fantasy, horror !

A horrorfilm műfajának ez a korai klasszikusa Bram Stoker ismert regényének színpadi változatán alapul. A német némafilm egyik legjobb operatőre, Karl Freund sejtelmesen ködös képeihez Csajkovszkijtól kölcsönözték a zenét. A film sikere számtalan folytatást szült, és világsztárrá tette a… [tovább]

Képek 14

Szereposztás

Lugosi BélaDrakula
Helen ChandlerMina Seward
David MannersJonathan Harker
Dwight FryeRenfield
Edward Van SloanVan Helsing
Herbert BunstonDr. Seward
Frances DadeLucy
Joan StandingMaid
Charles K. GerrardMartin
Bakacs Annakocsmáros lánya

További szereplők

Kedvencelte 11

Várólistára tette 73


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Tagadhatatlanul klasszikus darab, ehhez kétség sem fér, bár ennek ellenére én úgy érzem, kicsit kevesebbet kaptam a vártnál. Hogy pontosan miben, azt viszont nem tudom megmagyarázni. Valami hiányérzet maradt, de megfoghatatlanul.
Pedig Lugosi tényleg egyedülálló a szerepben, a hangordozását kifejezettem kedveltem, a kor magyar filmjeit (Hyppolit, Meseautó, Elnökkisasszony) juttatta eszembe ezzel a főúri, kissé modoros, sajátos kiejtésű beszédstílussal. És írhatnék most még a fényképezésről, meg a tekintetéről, meg egy jópár más dologról, amit lehet méltatni és ami a klasszikussá váláshoz kellett, de én igazából Dwight Frye játékát szeretném kiemelni, aki szerintem valami egészen zseniális Renfield és szinte sosem esik szó róla. Pedig az őrült tekintete és az egész figura valami hihetetlenül jól van előadva, élveztem minden pillanatot, amit a vásznon töltött. (Amúgy 1995-ben Peter MacNicol a Drakula halottban… szerintem elképesztő művészi pontossággal adta ezt vissza a műfaj keretein belül)
Apró érdekesség, az elején a fogadónál a falusiak magyaraul szólalnak meg :)

sipiarpi 

Filmtörténeti klasszikus. A vágások nekem kicsit furák voltak, de nem volt túl zavaró. Kicsit jobbat vártam, de azért élvezhető volt. Külön érdekes volt a fogadónál játszódó jelenetnél a magyar szövegek.
Érdekesség, hogy az Universal azonos díszletben és azonos címmel még ebben az évben újraforgatta a filmet, csak spanyolul!

AnnaAnn

Igazi klasszikus, és talán a hangulata az, amely élvezhetővé teszi. Lugosi is jól alakított, bár elnagyolt mozdulatai erőltetetten hatottak számomra. Igazi kripta hangulatot ad: repkedő denevérek, kövér pókok :)

Gothic 

A Lugosi Béla-féle Drakula minden idők leghíresebb, legnagyobb hatású vámpíros filmje, egy örök életű, címszereplőjéhez hasonlatosan a halandók világa fölé emelkedő klasszikus, amelyet „illik” legalább egyszer megnéznie a vérszívók és a horrorok valamennyi rajongójának. Nagyon-nagyon vártam, – amiben komoly szerepet játszott az a betekintés, amit az Ed Wood (1994) film nyújtott Lugosi kötődéséről a karakteréhez, a sikert követő életéről – és már az első jelenetei is világosan hírül adták a kifinomult profizmust, amivel kiérdemelte a tengernyi méltatást, és elmozdíthatatlanul bekerült a nagyok közé, ám az az ehhez méltó katarzis elmaradt. Frusztrál, hogy hiába tudom, hogy a minősége, a technikai oldala bőven meghaladja nem egy olyan filmét, amire magasabb pontszámot adtam, mégsem sikerült rendesen megragadnia, előállnia azzal a bűvös plusszal, ami megteremti a kapcsolatot a néző és a vászon között. Ez a megfoghatatlan hiányérzet még most is kísért.

Lehet, hogy csak túlpörgetett elvárásokkal kezdtem neki, és csak simán lazítanom kellett volna, de meghökkentem rajta, hogy bőven akadnak ugyanolyan hibák, furcsaságok benne, amiket a modernebb, tinirománcos vámpírfilmeknek nemhogy nem néznek el, hanem amikért egyenesen karóra akarják tűzni őket az alkotóikkal egyetemben. Az például nagyon illúzióromboló volt, hogy a 19. századi erdélyi parasztok egytől-egyig tökéletes angolsággal beszélnek az új jövevényekhez, ha egymás között magyarul is szólalnak meg; amire manapság se lenne reális esély. Azt sem tudtam hová tenni, hogy Drakula rövid időn belül hívatlanul is úgy járt-kelt Sewardék házában, akár az éjszaka közepén is, mintha otthon lenne, és ezen nem ütközött meg az ég kerek világon senki. Még azután is nagyon beletörődőn, szinte már lazán fogadták a látogatásait, hogy tudták, micsoda; ez nem csak az alapvető emberi reakciókkal, hanem a kor és a társadalmi réteg modorosságával nem állt ez össze. Az egész Mina körüli felhajtás is megütközéssel terhes érzelmeket váltott ki belőlem, – bár ez nem csupán erre az adaptációra igaz – egy abszolút középszerű és érdektelen nőért rohangálnak ide-oda mind a hősök, mind a gonosz az életüket kockáztatva. Rövidesen azon kaptam magam, hogy a koncepció bizonyos részei – valamint a kérdések, amiket felvetettek bennem – kísértetiesen hasonlítanak a Alkonyat (2008) Bellájáért folytatott nyűglődésre, ami mellesleg ennek ismeretében nem is tűnt annyira példátlanul elszálltnak; és ettől igazán megriadtam. Ezzel nem lehúzni akarom a Drakulát, pusztán felkészületlenül ért a szembesülés vele, hogy nem csak az alapvető történetvezetési és világépítési aranyszabályokat, a „titkos formulát” fektette le ez a film, hanem az ilyen sztorik leggyakoribb/legzavaróbb hibáit is. Korábban nem találkoztam olyan művel, ami ennyire intenzíven megtestesítette a klasszikus-lét velejáróit, a jó és a rossz továbbadását is. Úgyhogy… érdekes élmény volt.

Nem voltak restek a készítők szabadon értelmezni Bram Stroker klasszikusát, sok szálat összekavartak benne, de a magam részéről pozitívumnak értékeltem ki, hogy a modernebb adaptációkkal ellentétben nagyobb hangsúlyt fektettek Dr. Sewardra és az elmegyógyintézetre, és hogy Mina és Jonathan – nem egy világmegváltó figura, de bezsebelt magának néhány piros pontot azzal, hogy el akarta vinni Minát, amikor az apjáékon látszólag eluralkodott a paranoid babonásság – drámáját jobban a háttérbe tolták, hagyva, hogy Van Helsing és Drakula szembenállására helyeződjön a fókusz. A Drakula (1958) Van Helsingje szimpatikusabb volt, mint az itteni merevebb, konzervatívabb beütésű Van Helsing, ugyanakkor a hírhedt gróf legikonikusabb életre keltője nyilvánvalóan Lugosi Béla. Ordít róla, hogy imádott ezen a filmen dolgozni, szinte ragyog a szerepben, mintha csak személy szerint neki írták volna ezt a karaktert – épp ezért se szívesen engedte el azután se, hogy a forgatás lezárult, s elérkezett a másfélébb horrorfilmek ideje. Imádtam a sajátos kiejtését, az egyszerre méltóságteljes és szertartásos mozdulatait, az áhítatot, ahogyan az éjszaka teremtményeiről, a vámpírok világáról beszélt, annyira szofisztikált és stílusos az egész lénye, hogy szinte nem is látja benne a néző a bestiát, nem fél tőle, hanem tiszteletet ébreszt benne. Nem kérdőjelezi meg senki egy pillanatra se, miért vonzotta az áldozatait. Elismeréssel kell adózni a Renfieldet alakító színésznek is, aki a nagy sztárok között méltatlanul a háttérbe szorult, parádés alakítást nyújtott mind a naiv halandó, mind az elkötelezett szolga, mind a megváltásra vágyó, bűnbánó tébolyodott szerepében. Tetszett, hogy belekerült a filmbe a napfénytől, a farkasfűtől és a keresztektől irtózás, a tükörben való láthatatlanság és az alakváltás mellett a vámpírok egy másik, ritkábban megcsillogtatott – sarkalatos ponttá talán csak a Vámpírnaplók (2009–2017)-ban vált – jellegzetessége, a bűverő is. Mindezek mellett nem túl szerencsésen jött ki, hogy ennyi különleges hatalom birtokában, kvázi egy szuperhősként fenyegetést tud jelenteni Drakulára a botcsinálta vámpírvadász brigád még akkor is, ha Van Helsing híre már Erdélybe is eljutott. A cselekményvezetés többnyire ügyesen elfedi ezeket a gyengébb láncszemeket, a vége felé a hajsza már-már az akciófilmek elődjévé is teszi a filmet, annyira sodróvá válik a pörgés és az izgalom.

Azt sajnáltam, hogy véres jelenetekre nem került sor a korabeli irányelvek miatt, és inkább csak a képzeletre voltak bízva a valóban durva nyomelemek, viszont a misztikum kezelése ezeket a lyukakat jórészt betömte. Nem tökéletes, és ha ezzel magamra hívom a népharagot, akkor is kijelentem, hogy az évek múlásával kialakult vele szemben egy túlzó, jóindulatú elfogultság, azonban meghazudtolja még így is a korát, ma is gond nélkül el lehet benne merülni, nem hat elöregedettnek. A gagyinak bélyegződéstől pedig főleg távol áll.

Mr_White 

A történet eléggé ostoba, az akciók is ki vannak herélve rendesen (egy Drakula film, amiben egy csepp vér sem folyik, bár ehhez köze lehetett a korabeli prüdériának is), de azért meg tudom érteni, ha a korabeli nézőt mégis a frász törte ki a hangulattól, a képektől. Most néztem meg egy 1959-es múmia filmet, annak közel sincs ilyen rémisztő hangulata.

2 hozzászólás
nerdy7 

Érdekes volt, hogy a film elején Renfield érkezését követhettük a gróf kastélyába és nem Jonathan Harkerét, ahogy az eredeti műben szerepel. Amin kicsit megütköztem az az volt, hogy az erdélyi magyarok tökéletesen tudtak angolul kommunikálni. Hát abban az időben kötve hiszem, hogy ez így lett volna. Tulajdonképpen a következőkben is Renfield áll a középpontban, valamint Dracula. Be kell valljam egyébként sokkal szimpatikusabb Renfield, mint Van Helsing professzor. Sajnálni való bolond, aki csak életet akar magának. Aztán Lucy, hááát halála után Dracula úgy jár-kel annak házában, mintha mi sem lenne természetesebb, még Van Helsingék társaságában is megjelenik. De persze hamar rájön a prof, hogy mivel, kivel van dolguk. Eléggé összekutyulták a dolgokat a forgatókönyvírók. Tudom, hogy borzasztó régi filmről van szó, de azok a denevérek és pókok… Őszintén szólva, nekem a Nosferatu fényévekkel jobban tetszett.

Leah 

Nem is tudom h értékeljem . Hiszen ez egy klasszikus. Pláne 1931-es.
Azt hiszem ilyen régi filmet még nem is láttam :) Feliratosan találtam meg és amikor egy kicsit elvették a feliratot akkor vettem észre h magyarul beszélnek benne :)) (Romániai részek)

negoti 

A vámpírok vámpírja, Drakula gróf! Lugosi Béla alakítása és akcentusa, a baljóslatú és rémes zene, a mindig éjjeli jelenetek, a fekete-fehér képek, a hatalmas díszletek összességében teszik azzá a filmet, ami. A maga korában nagy sikerű és azóta klasszikussá vált film, akárhogy is nézzük most majdnem 90 évvel későbbről is hatással van a nézőre.


Népszerű idézetek

Gate

Dracula: Listen to them. Children of the night. What music they make.

Negative_Singularity

Van Helsing: A vámpír erőssége, hogy az emberek nem hisznek benne.

tarkofetis

Dracula: To die… to be really dead… that must be glorious! (…) There are far worse things awaiting man… than death.

hypedne

Drakula: Denevérek… Az éjszaka gyermekei.

tarkofetis

Dracula [to Mr Renfield]: The blood is the life.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján