Az ismeretlen Drakula (2014) 272

Dracula Untold
92' · amerikai · akció, dráma, háborús, fantasy, horror 16 !

Bram Stoker klasszikus történetének legújabb feldolgozásában a havasalföldi fejedelem, III. Karóbahúzó Vlad történetét ismerhetjük meg. Az uralkodó nem a saját érdekeit tartja szem előtt, a legfontosabb az számára, hogy megmentse a birodalmat és ezzel együtt a családját is. Ehhez pedig kénytelen… [tovább]

angol
magyar

Szereposztás

Luke EvansIII. Vlad Tepes
Sarah GadonMirena
Dominic CooperII. Mehmed
Art ParkinsonIngeras
William HoustonCazan
Diarmaid MurtaghDimitru
Ferdinand KingsleyHamza Bey
Noah HuntleyPetru kapitány
Joseph LongOmer tábornok
Paul KayeLucian testvér

További szereplők

Kedvencelte 36

Várólistára tette 101


Kiemelt értékelések

Dombi_Petra 

Annyira jó volt! Nem rajongok a 15. századi, sem a a háborús-harcos filmekért, egyedül a vámpír téma miatt kezdtem el nézni.
Már a nyitójelenetek, szövegek is elnyerték a tetszésemet, a történet végéig izgultam, élveztem minden pillanatot.
Ami külön tetszett az önfeláldozás, a megbocsátás és szeretet erején kivül, az az, hogy nem egy tipikus Drakula-sztori volt a film, egy másfajta vámpír-élményt nyújtott.

Törpillaa 

Hát nekem ez kínszenvedés volt megnézni. Akárhányszor megakartam nézni mindig bealudtam rá 30 percnyire a filmből. Untam a filmet, a szereplők borzalmasak voltak. Luke Evans volt az egyetlen akit imádtam. Nagyon tetszett a karaktere. Pörgős volt, és látványos.

Rahenys 

Ha az igazi Vlad megnézné a filmet, szerintem elsírná magát. Vagy megkínoztatná a stábot.
Amiket olvastam róla közel sem tükrözik a filmben megismert Vladot. Itt Ő a jófiú, a valóságban viszont még egy lopásért is képes volt karóba húzatni bárkit, de voltak neki kreatívabb ötletei is. II. Mehmed pedig később halt meg, mint Vlad tehát…na mindegy, ne legyünk hűek a valósághoz, mert miért is.

Ha csak magát a filmet nézem és kizárom a valóságot, akkor egyszer meg lehetett nézni, nem volt olyan szörnyű. Bár Dracula karaktere annyira nem tetszett, nem unatkoztam közben. A többi karakter viszont könnyen felejthető és jelentéktelen, a cselekmény pedig kissé felszínes.
Luke Evans azért nem volt rossz, és külön örültem Tywinnak…vagyis Charles Dance-nek.

Ruby_εïз 

Nekem Drakula mindig is a szívem csücske lesz, szóval ezt a filmet is kismilliószor láttam. Nagyon tetszik a történelmi és a szerelmi szál is. Látványos, ahol kell megijeszt. Talán ő az egyik olyan Drakula karakter, akit a legjobbnak tartok, persze Gary Oldman után. A rejtett tartalom pedig, hogy a családért és az országért mindent, tökéletesen illett bele.

Pandalány

Kezdjük azzal, hogy én Luke miatt néztem meg ezt a filmet. Ezer éve nem néztem vámpíros filmet, ideje volt. Szerintem remek lett, végig fenntartotta a figyelmemet, érthető volt a sztori, a színészekkel is elégedett vagyok. Tetszett a történet, a jó és rossz küzdelme, a látványvilág, a karakterek. Nem bonyolították túl, teljesen korrekt film kerekedett belőle.
A végén kaptam egy kis macsó Luke-ot :D :D, ennek kifejezetten örültem. És simán beleférne egy folytatás is.

Gothic01 

Micsoda pazarlás!
Ez egy annyira nagyszerű film lehetett volna, ha nem ennyire lapos és felszínes minden, ami figyelmet és odafigyelést igényelt volna.
Mindezek felett a készítők rohadtul megérdemelnék, hogy ájulásig üssék őket egy 15. század tematikájú történelemkönyvvel…

Én aláírom, hogy ez egy fantasy-horror elsősorban, – habár a horror címke ellen a teljesítményt látva azért ugyancsak ágálok – fikció, de hogy egy több száz évvel ezelőtti idősíkra helyezett történetben ennyire pofátlanul nem képesek se a történelmi eseményeket, személyeket, se a korszak alapvető ismertetőjegyeit tiszteletben tartani, az valami botrányos! Ha ennyire a saját fejük után akarnak menni, mindenféle történelmi és realitásbeli hűség nélkül, akkor helyezzék a sztorit egy kitalált világba, és megvan oldva, de ne hordjanak össze annyi badarságot valós morzsákat a képletbe dobálva, amiért egy hetedik osztályos gyerek akkora karót kapott volna, hogy húzhatott volna évet ismételni.
A legzavaróbb hiba az állandó töröközés. Oszmán Birodalom volt a neve a birodalomnak, a lakosokat meg oszmánoknak , ottománoknak vagy muszlimoknak nevezték akkoriban, nem törököknek. A szultán neve meg II. Mehmed volt, szóval fogalmam sincs, miért nevezték többször is Mohamednek. A janicsárok meg a hadsereg gyalogsága voltak, nem a teljes haderő… és a képzésükre, begyűjtésükre is szigorú szabályok vonatkoztak, és kis százalékuk volt keresztény gyerek… Az se volt hallatlanul polgárpukkasztó, hogy 10-15 éves gyerekeket vittek a seregbe, ilyen korban kezdték el képezni országtól és hittől függetlenül a katonának szánt gyerekeket. Még volt, ahol némileg fiatalabban. Úgyhogy az ellenség démonizálásának a fő pillére és a fő konfliktus; jaj, a szívtelen, gyerekrabló, gyerekhadsereget csináló törökök értelmetlen és hiteltelen akkori fejjel.
II. Mehmed korának egyik legnagyszerűbb alakja, uralkodója, hódítója. Egy nagy harcászati tudással rendelkező, kegyetlen, ám rendkívül művelt, négy idegen nyelvet beszélő, művészetet támogató, meghódított népekkel szemben türelmes és toleráns uralkodó, aki létrehozta az első alkotmányt a birodalomban. Egy ekkora tekintéllyel és tudással rendelkező vezér, egy világbirodalom ura leállna ebben a formában egy ilyen kicsinyes, péniszméregetős kakasviadalra egy havasalföldi herceggel egy adag gyerek miatt? Ezreket, százezreket őrölne fel csak úgy a seregéből egy ilyen infantilis taktikával az a férfi, aki mindössze 21 évesen elfoglalta Konstantinápolyt, ami ezután több száz évig volt a birodalom fővárosa? Ugyan már!
A díszletek és a kosztümök korhűsége is nevetséges, pláne az oszmánok frontján. Elegendő lett volna megkockáztatom három festményt megnézni a szultánról, hogy képet kaphassanak róla, mit kell nyújtaniuk. Mi volt az-az ecsethaj és a vakító, arany páncél – ami formailag se hasonlít az oszmánok vértjére?
Az irreálisan gyorsan mozgó seregekről meg már jobb, ha nem is értekezek hosszabban, mert csak még inkább felidegesítem magam.

Jöjjön Drakula…
Nem voltam én ez ellen az új megközelítés ellen, és fenntartom, érdekes lett volna, ha egy hihető új szemszöget alkalmaznak. De Hollywood nem elégedett meg azzal, hogy egy meg nem értett hőst faragjanak a rettegett fejedelemből a rejtett indítékainak és arcainak a felfedésével. Nem, nekik kapásból szentet kellett belőle faragni, egy erkölcsileg feddhetetlen szuperhőst. Eleinte még nem feltétlenül volt vele bajom, hogy a Karóbahúzó egy szerető apa, egy szenvedélyes szerelmes és egy lelkes, kissé szertelen vezető képében tetszelgett, hiszen ezzel megmutathatták volna, hogy ha a győztesek írják a történelmet, akkor az ellenségeikről eltúlzottan fekete képet alkothatnak. Vártam, hogy Drakula fokozatosan szürkévé váljon. Helyette kifehérítették, nem engedve teret sötétségnek, kegyetlenségnek, gonoszságnak egy pillanatig se… Olyannyira, hogy ez már NEM Drakula. Hiába a név, hiába vámpír, ez egy új karakter, akinek se Bram Stroker vámpírjához, se Vlad Tepes fejedelemhez nincs semmi köze. De, ha lehet nyáladzani Luke Evansre, vele egyébként nincs bajom, kihozta a maximumot, és látszott, hogy ő akarja, hogy ez működjön akkor ilyen „apróságok” nyilván nem számítanak. :P Tök mindegy, hogy a karakter lapos, mint egy palacsinta, a cselekmény vánszorog és faék egyszerűségű, a „jó pasi” mindenért kárpótol, reprezentálja ezt a megalázó igazságot sok nézői vélemény.

A sötét jeleneteknél az effektek, illetve a barlangos jelenet tetszett, amiben Drakula besétált az ismeretlen rém karmai közé a célért, az így kapott képességei is tetszetősek, figyelemre méltóak, de nem egy nagy eresztés. Egyszerű, teátrális, csicsás. Véletlenül se kelljen használni az agyunkat.

2 hozzászólás
Razor 

Másfél órás kikapcsolódásnak jó volt, a történelmi pontatlanságtól meg eltekintettem, Hollywoodtól ilyesmit (sajnos) nem lehet elvárni. A vámpírok és a képességeik szerintem elég jól voltak ábrázolva, bár ez a jófiúból lesz (nem is olyan rossz) Drakula azért nem túl eredeti, a Castlevania sorozat már elsütőtte. Mindenesetre én reménykedek, hogy a tervezett Universal Monsters rebootba beleintegrálják majd ezt a filmet, máskülönben a vége igencsak lóg a levegőben.

4 hozzászólás
Zsófia 

A Universal Pictures fel akar építeni egy Szörnyverzumot, és beteszi hozzá EZT kezdődarabnak. Bevallom, most megrendült a hitem a 2017-es Múmia-feldolgozásban, bár lehet sikerülni fog ezt a közel nullás teljesítményű Drakulát megugrani. :D

Krenai 

Nem volt annyira rossz, mint ahogy az eleje és a filmről hallott kritikák alapján vártam, de azért így se tetszett annyira. Sokszor untam, és néha még a szememet is forgattam rá, hogy mi történik. :D De a színészek nagyon feldobták, Luke Evans és Charles Dance nagy kedvenceim, így örültem, hogy látom őket. Dominic Cooper nagyon furcsa volt török hadvezérként, de az alakításával nem voltak gondok.
Az akciójelenetek tetszettek, bár sok izgalom nem volt bennük. A helyváltoztatás pedig nagyon jól nézett ki ezzel a sok denevérrel.
Örülök, hogy láttam, hiszen nem volt rossz, de azért nem volt annyira jó, hogy többször is megnézzem.

otaksa

Formabontó új megközelítés, jófajta pasival, nem rossz, határozottan nem rossz…


Hasonló filmek címkék alapján