David Gale élete (2003) 98

The Life of David Gale
130' · amerikai, egyesült királysági, német, spanyol · dráma, thriller, krimi 18 !

David Gale egész életében a halálbüntetés ellen küzdött, egyetemi előadásokat tartott, könyveket írt, felvonulásokat szervezett. A sors, a nagy játékos azonban különös fordulatot tartogatott számára: a férfi most a siralomházban várja saját kivégzését, mert a texasi bíróság halálra ítélte őt egy… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Kate WinsletBitsey Bloom
Kevin SpaceyDavid Gale
Cleo KingBarbara Kreuster
Laura LinneyConstance Harraway
Gabriel MannZack Stemmons
Matt CravenDusty Wright
Leon RippyBraxton Belyeu
Rhona MitraBerlin
Melissa McCarthyNico
Jim BeaverDuke Grover

További szereplők

Kedvencelte 20

Várólistára tette 108


Kiemelt értékelések

Riccah

Elég erős alkotás.
A helyzetek valahogy, ha nem is sablonosak, de elég mindennapiak, viszont a történet főbb szereplői nem mindennapi emberek, így minden nagyobb súllyal és több, erőteljesebb mondanivalóval méretik meg. Elég komoly problémához nyúl a film, méghozzá nem is akárhogyan. David Gale egy elég árnyalt férfi, aki jól tudja mikor mit kell tenni ahhoz, hogy keresztülvigye az akaratát és megvalósítsa élete célját felelőssége teljes tudatában, nem különben Constance is így áll az élethez. Bitsey egy elég lelkiismeretes oknyomozó riporter, akin keresztül megvalósul mindez, a becsületessége elég jó fedezetként szolgál.

A színészek nagyon jók, hitelesek és az átélésük és beleérzésük segíti az enyémet, és nem mellékesen egyre jobban kedvelem Kevin Spacey-t és Kate Winslet-et is. :-)

MrsCumberbatch 

Hááát…. Lehet nem bír tintát a valódi véleményem és kicsit bajban is vagyok ezért a csillagozás miatt… Szóval még kúszhat fel-alá.

Azt meg kell jegyeznem, hogy nagyon jól felépített film. Tetszett, hogy kb minden percben ér egy meglepetés. És amúgy még a téma is jó volt.

Viszont, azt meg kell jegyeznem, hogy ez a csavar, csavar hátán okozta a film vesztét (és itt fontos kiemelni, hogy kvázi ez megint csak részemről jelentkezik). Az első 1-2 csavar még tetszett és álultam, hogy aztaa :O De utána már annyira hiteltelenné vált az egész, hogy ha kiderül, hogy minden amit láttunk kamu, akkor volt benne bármi igazság egyáltalán?

Innentől pedig a kötekedni vágyó/gyengébb idegzetűek inkább ne olvassák tovább. Ha mégis, ezer bocs, ha valamelyik kategóriába tartozol és megbántottalak/csalódtál bennem…

A témához meg annyit, hogy ugye, hogy régen is volt túltolt PC-ség? Annyira szánalmas egyébként, hogy az emberek a világ legfontosabb dolgaiban nem tudnak egyet érteni, mert egyszerűen nem hajlandóak gondolkodni. Itt van a film fő témája, a halálbüntetés. Aki a jelenlegi kormányt támogatta az vakon egyet értett vele, anélkül, hogy átgondolná, mi van ha az ő fiát/unokáját ítélik el ártatlanul? Vagy akkor hirtelen szemléletet vált? Aki az ellenzéket támogatta az pedig vakon elutasította, csak azért is, nehogy már beismerje, hogy a jelenlegi kormány bármit jól csinál, anélkül hogy belegondolt volna, mi van ha az ő lányát/unokáját erőszakolja és öli meg valaki? Akkor majd azt mondja, hogy jaj szegény ártatlan gyilkos, biztos az én rokonom volt a hibás, tuti kiprovokálta….?!

Szörnyen nehéz egy téma és (sajnos?) én azon gondolkodó személyek közé tartozom, akik sem elítélni sem elfogadni nem tudja a halálbüntetést… És mégis, ha választanom kéne inkább támogatnám. Már csak azért is, mert az igazságtalanság és az ártatlanul elítélés MINDIG ott van a pakliban. A mai világ, a mai napokban is történt ilyen és történni is fog, sőt a The Mauritanian (2021) és sok százezer másik film is hasonló témát dolgoz fel… Mondja már meg nekem valaki miért jobb az, hogy valakit ártatlanul elítélnek és megöli magát a börtönben, kínszenvedés között hal meg (egy ártatlan!), mint hogy kvázi humános módszerrel kap egy kis szurit és elalszik? Ha engem ártatlanul lecsuknak inkább utóbbit kérném… Vagy tegyük fel (még mindig ártatlanról beszélünk) nem öli meg magát, inkább végig szenvedi azt az 5-10 évet a börtönben aztán kiszabadul, de amíg bent volt többet szenvedett mint bárki más egész életében, kiszabadul nem kap munkát, alkoholista lesz, meghal.. Ez mitől jobb, mint egy szuri? Na ugye…

Arról nem is beszélve, hogy a halálbüntetések, mindig nagyobb port kavarnak (lásd ez a film vagy tényleg bármelyik, amelyik ezzel a témával foglalkozik), szóval mindig lesznek olyan önérzetes emberek, akár civilek akár nyomozók, ügyvédek, újságírók, akik az utolsó percig harcolnak az igazságért. És nagyobb esély van, hogy megmentsék az ártatlanul halálra ítélt ember életét mint az ártatlanul börtönbe zárt embert… Szóval már csak ezért is jobb a halálbüntetés, mert nagyobb esély van a túlélésre és újrakezdésre, mint ha valaki meghal a börtönben vagy életfogytiglant kap vagy pár évet de utána újrakezdés hiányában úgy is megöli magát… És mint feljebb is írtam, ha engem ártatlanul lecsuknak, inkább választanám azt, hogy szúrjanak belém egy kis altót, mint hogy életem végig szexbábú legyek egy büdös cellában…. Ha meg valaki tényleg bűnös, akkor pedig inkább minél hamarabb haljon meg, mint hogy az adófizetők pénzén nyaroljon…

Az (egyik) legvége pedig…. spoiler Iszonyatosan szánalmas!

desertangelable 

Hát ez nagyon ütős volt…. a mindenit neki! Régen sokkolt így film, és abszolút átjött a mondanivaló.

3 hozzászólás
eNNBeus 

Háááááááááááááááááááááááááát, sztori ok, csavar cöcc fogjuk rá, kiszámítható (és túl lassan döcög elő), dráma nálam nulla, Spacey hatás semmi. Hosszú volt.

Ugyanitt, ha valaki tud egy TÉNYLEG izgalmas feszes nem elnyimnyammolt thriller krimit ne tartsa vissza, egyszerűen nem futok bele és nagyon jól esneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

MrsCumberbatch 

– Szerinted Gale hazudik?
– Az erőszakról?
– Erről az egészről!
– Ki tudja? Hisz nincs igazság. Csak nézőpontok.
– Ez értelmetlen! Ha azt mondod, nincs igazság, akkor ez a mondat sem igaz. Logikai ellentmondás.

Londonna 

– A legtöbb sorozatgyilkos a republikánusokra szavaz.

Londonna 

– Akit az akarat vezet, nem lehet boldog.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján