Daredevil (Marvel) (2015–2018) 156

Matt Murdock gyermek korában egy baleset következtében megvakul, de egy vegyszernek köszönhetően a többi érzékszerve emberfelettivé válik és kialakul egy radarérzék is amivel a környezetét „látja”. Matt Murdock nappal mint ügyvéd, éjjel mint álarcos igazságosztó védi Hell's Kitchen környékét a… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 39

Szereposztás

Charlie CoxMatt Murdock
Deborah Ann WollKaren Page
Elden HensonFoggy Nelson
Vincent D'OnofrioWilson Fisk
Toby Leonard MooreJames Wesley
Ayelet ZurerVanessa Marianna
Rosario DawsonClaire Temple
Élodie YungElektra Natchios
Jon BernthalFrank Castle
Stephen RiderBlake Tower

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Minden, ami MARVEL

645 tag · 838 karc · Utolsó karc: 2022. május 26., 11:06 · Bővebben


Kedvencelte 76

Várólistára tette 238


Kiemelt értékelések

Emerson 

Valahogy nem akarnak működni nálam a képregényes sorozatok (oké, annak idején imádtam a Lois és Clark című műremeket, de ezt mai fejjel már simán letagadom)… az alapvető problémám az volt, hogy nem volt húzónév. Semmi baj nem volt a színészekkel, sem a teljesítményükkel, de nekem kell egy bizonyos kattanás, hogy darálás szinten nyúljak a következő epizódhoz. Ez itt nem volt meg, így sajnos kritikusan néztem minden percet és naná, hogy észrevettem a hibákat (amiből volt egy pár). Batman pl. kifejezetten szereti a sötétet, de Daredevilhez képest fényárban úszott. Értem én, hogy a „vakságot” szemléltetni kell valahogy, de ne úgy, hogy nem látok semmit a sorozatból… a hallás érzékenységét pedig kissé túltolták (oké, szuperhős, felfogtam, de nem az űrből jött), arról nem is beszélve, hogy Matt valamikor úgy nyúlt a dolgokhoz, mintha látna. De nem puffogok tovább. Jó sorozat ez, ha nem gondolkodik közben az ember.

Röfipingvin

Második évad után

Az első évad szinte tökéletes volt, a második évad kicsit hullámzott, többször is azt éreztem, hogy Mattnek baromi nagy adag jószerencsére is szüksége van a pokol konyhájában meglévő képességei mellett. számolnom kellett volna, hogy hányszor halhatott volna meg egyetlen nyisszantással vagy lövéssel
Mind a Megtorló és mind Elektra karaktere jól összerakott, sajnáltam, hogy utóbbiról csak a végjáték folyamán tudtunk meg jelentősebb dolgokat. Karen karaktere az, aki távol áll tőlem, mert bármennyire is keveredik bele szinte mindenbe, tanúja egy csomó dolognak és reagál általában egész jól, valamiért mégsem kerül hozzám közel. Sajnáltam, hogy Clairenek kevés szerep jutott.
A crossovereknek nagyon örültem, remélem ezt a jó szokást továbbra is fent tartja a két sorozatot készítő stáb.
A sorozatnak szerencséje, hogy öreganyámnak szólított hullámhegyen ért véget, mert az utolsó előtti három részben kicsit megijedtem, hogy nehogy egy hullámvölgyben ragadjunk. Szóval most azonnal akarom a folytatást!!!!!!

LoneWolf 

Netes sorozathoz képest azt kell mondjam, hogy le a kalappal, bár ennyi részen át egy bűnözőt üldözni, elég szánalmas teljesítmény, (1. évad) ha hősünk gyerekcipőben jár is. A második évad ezzel ellentétben már több érdekességet tartogatott azonban a készítők itt belecsúsztak a zsúfoltság hibájába és hamar előtték az új sztoriban rejlő potenciát, miáltal az új főgonosz lapos lett és az utolsó részek pedig súlyos üresjáratoktól szendvedtek.
A széria eddigi legfőbb pozitívumaiként, a Marvel többi hőseihez mérten komolyabb hangvételt, fejlődő jelmezeket, részletesen bemutatott képregényhű karaktereket, (Fisk, Frank, Matt és Foggy.) illetve a rengeteg easter-egget és az őt más Netflix szériákkal összekötő elemeket lehetne fölhozni, de a látványosan megkoreografált harcjelenetek is az előnyére váltak. A műfaj kedvelőinek kötelező darab!

brittta 

Számomra ez az abszolút kedvenc a jelenleg futó képregényes sorozatok közül. :)

6 hozzászólás
chibizso

Egy előkarácsonyi buliban beszélgettünk egy lánnyal arról, hogy a sorozat vagy a film jobb-e? Ő a sorozat mellé rakta le a voksát, én akkor azt mondtam, hogy majdha teljes egészében láttam, akkor nyilatkozok. Most már egyetértek az említett lánnyal, de azért a filmet is védeném néhány ponton.
Olyan szempontból mindenképpen jobb a sorozat Mark Steven Johnson művénél, hogy több idő jut szinte mindenre. Igaz, a filmben is megismerjük Matthew Murdock hátterét, hogy ezzel érthetővé váljanak a képességei és persze a motivációi (miért is lesz önjelölt igazságosztó, azaz vigilante), de a sorozatban a történet előrehaladtával Matthew egy fantasztikusan mélységű karakterré válik, miközben Ben Afleck Daredevilje egy morálisan szimpatikus figura marad csak, aki közben hihetetlenül ügyes hős. Ugyanez mondható el Wilson Fiskről is. A hosszabb időnek köszönhetően Fisk talán Matthewnál is sokkal összetettebb karakterré válik, akit amúgy Vincent D'Onofrio fantasztikusan alakít. Egyrészt betekintést láthatunk abba, hogy miként is rángatja a szálakat Hell's Kitchenben, amitől egy zseni benyomását kelti, másrészt pedig egy érzékeny embert is megismerünk igen komoly traumákkal a háta mögött. Ez a kettősség alig található meg a filmbéli Fiskben, talán csak sejteni lehet róla a bűnözőzseni mivoltját. Mellettük pedig a mellékszereplők is, mint Karen, Foggy és Claire is kibontakozhat.

A hosszabb játékidő nem csak a karaktereknek, de a cselekménynek is jót tett. A Daredevil (2003) filmben is kapunk egy jó kis történetet, de az én ízlésemnek valahogy túlságosan gyorstempójú és zsúfolt volt az 103 percben. Mondhatni, csak egy kis kóstolót kaptunk Matthew világából. Továbbá azt is éreztem a filmnél, hogy nincs a súlya és motivációja a szereplők cselekedeteinek. Ez szerencsére a sorozatban teljesen fordítva van: minden fokozatosan fel van építve, és még ha nem is az elején, de a végén értelmet nyer minden. Ezzel az egész történt megfontolttá és nagyon izgalmassá válik, és persze gondolkodtat is. Mi is fog történni? Majd a következő részben meglátod – mert persze cliffhangerekből sincs hiány.
A bejegyzés vége felé azonban a film javairól is legyen szó, amik először (nekem mindenképpen) hiányoztak a sorozatból. Egyik Matthew látásának vizuális ábrázolása. Habár több, mint íz éves a film, de még mai szemmel is jól néz ki. A sorozatból a legelején nekem valahogy hiányzott ez az ábrázolás, inkább hangokkal érzékeltettek valamit abból, ahogy Matthew látja a világot. Az 1. évad fényében már azt tudom mondani, hogy ez így volt jó, ez az ábrázolás illik az egész Daredevil (2015) nyers világához. Még Elektrát hiányoltam, de talán jobb is, hogy később jön Matthew mellé.

Összességében, igen, a Daredevilből a sorozat a jobb. Remekül felépített karakterek, izgalmas történet és egy nyers, de kiforrott világ: röviden ennyivel jellemezném.

Rémálom 

A látványvilág, a dark and gritty feeling kiváló és imádtam Fisket és Wesley-t, no meg Vanessát is. A nevetséges egyedül, hogy a nőknek mennyi szerepe van (díszlet, díszlet, motiváció), és Karen annyira logikátlan és idegesítő, grr. Meg ez kifejezetten maratonra termett sorozat, annyira nem történik benne semmi, hogy ezt ki lehessen bírni heti adagokban.

Hippoforaccus 

Legyűrtem az első évadot, és csak egy kérdésem van: Charley Cox folyamatosan rúzsozza száját, vagy csak ebben a sorozatban van így kikenve?
Nem vagyok lenyűgözve a történettől, sem a karakterektől, még úgy sem, hogy nem Ben Affleck játssza a főszereplőt. Valahogy nem arra koncentrál a sorozat, mint azt egy éjszakai álarcos bűnözőverő vak ügyvéd életrajzától elvárnám…

tataijucc

3. évad: Emberek, ez pazar volt. Vannak hibái, de mégis egészen kiváló, az eddigi legjobb a Netflix gondozásában megjelentetett Marvel sorozatok közül.

rhysciar

Ha nem tudnám, hogy a Daredevil a Marvelhez tartozik, azt hittem volna, hogy egy DC sorozatot nézek. Megállás nélkül Batman jutott eszembe a sztori keménysége és sötétsége miatt, de aztán lehet csak én képzeltem bele a hasonlóságokat. Egyébként tetszett az évad, imádtam Foggy és Matt párosát, bár nekem eddig Karen karaktere a legérdekesebb, kíváncsi vagyok, hová lyukad majd ki. A történetvezetés az évad második felében lehetett volna eseménydúsabb, néhol igencsak lelassult a sorozat, ami azért is bosszantó, mert sokszor meg olcsó, ámde hatásos cliffhangerekkel zárták az epizódokat. Ezzel csak az a gondom, hogy egyszerre bosszant és élvezem, úgyhogy még nem tudom, pontosan hol is állok vele.
A történet maga viszont tetszett, főleg az elmélkedés a jóról és a gonoszról. Szeretem az ilyesmit, itt pedig tényleg nem lehetett meghúzni a határvonalat, vagy csak nekem nem volt egyértelmű. Kár, hogy ehhez képest meg Fisk karaktere kukába való, pech, hogy a színész is az agyamra ment, mert így csak Matt lelki vívódása kötött le.

Anna1999Gitta 

1. évad: úgy indultam neki még évekkel ezelőtt,hogy bár a film miatt a karaktert nem nagyon kedveltem meg, Charlie Cox miatt megéri megpróbálni. Emlékszem az első évadot hamar végig is néztem, de akkor még várni kellett a másodikra. Most újranézve még jobban tetszett, mint akkor. Nem is emlékeztem miért hagytam abba…

2. évad: már emlékszem! Mert ezt fáj nézni is. Akkorát esett a színvonal, hogy végig szenvedtem mind a 13 részt. A karakterek unalmasak, a sztori lapos, Karen idegesítő. Megéri folytatni?

3. évad: megérte. De még mennyire! Néhány csavar kiszámítható volt, de megint éreztem a sorozat dinamikáját, jó volt így e teljes egészet látni.
Meghozta a kedvem,hogy a többi Netflix- Marvel sorozatot is elkezdjem.


Népszerű idézetek

Molli

Matt: Don't move. You've been shot.
Vladimir: [Speaking Russian]
Matt: That sounds pretty bad, but I don't speak asshole.

LaBelle 

Foggy: I'm in agony dude.
Matt: What, did you go back to the gym?
Foggy: Hell, no! Do I look capable of making healthy life choices?

2. évad 1. rész – Bumm
Molli

Foggy: Murdock and Nelson, attorneys at law!
Matt: Nelson and Murdock. Sounds better.
Foggy: You think?
Matt: Yeah, trust me. I can't see worth shit, but my hearing's spectacular.
Foggy: Me and you, pal… We're gonna do this. We're gonna be the best damn avocados this city has ever seen.
Matt: Best damn avocados.

Nyx

Frank Castle: You know you're one bad day away from being me.

Coralie 

A végén minden rendben lesz. Ha valami nincs rendben, akkor még nincs vége. John Lennon mondta ezt.

3. évad 10. rész – Karen
Coralie 

Fisk: És azt gondolja, hogy az internetes kalandozása bármin változtatni fog?
Urich: Az emberek kutatják az igazságot, nem számít, hogy hol találják meg.
Fisk: Talán akkor, amikor mi ketten még fiatalok voltunk, még ez volt a helyzet. A minket körülvevő világ belefeledkezett a celeb esküvőkbe és a macskás videókba. Az összetettebb témák, amelyek számítanak, túl sok figyelmet igényelnek. Túl sok időt vesznek el az üzengetéstől, és a parabolaantennákon található több száz csatornától.

Theana 

Karen Page: Isn't it a bit early for beer?
Matt Murdock: Depends what kind of day you're having.

1. évad 11. rész – Az igazak ösvénye
Th3DarkKn1ght

[Karen Page] – … Megtorlónak nevezte.
[Matt Murdock/Fenegyerek] – Mit tudnak róla?
[Karen Page] – Hogy rohadt ijesztő, de ezt még én is tudtam.

Theana 

Wilson Fisk: You took everything! I'm gonna kill you!
Matt Murdock: Take your shot.

1. évad 13. rész – Fenegyerek
Sydney 

Foggy: Csak egy kérdésre válaszolj! Vak vagy te egyáltalán??

1. évad 10. rész – Nelson v. Murdock

Folytatása

Összehasonlítás

Marvel


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján