Családi vakáció (Családi vakáció 1.) (1983) 78

National Lampoon's Vacation
98' · amerikai · kaland, vígjáték 12

Clark Griswold elhatározza, hogy kerül amibe kerül, elviszi feleségét és két gyermekét Chicagóból Kaliforniába, hogy kikapcsolódjanak egy mesésen szórakoztató vidámparkban. A kirándulás nem egészen úgy sikerül, ahogyan elképzelték, ráadásul csatlakozik hozzájuk egy idős rokon, Edna néni és egy… [tovább]

Angol

Szereposztás

Chevy ChaseClark Griswold
Beverly D'AngeloEllen Griswold
Anthony Michael HallRussell 'Rusty' Griswold
Dana BarronAudrey Griswold
Imogene CocaEdna néni
Randy QuaidEddie
Miriam FlynnCatherine
Eddie BrackenRoy Walley
Eugene Levyautókereskedő
John CandyLasky (biztonsági őr a Walley World parkban)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 34


Kiemelt értékelések

Charityy 

Annyival jobbak a régebbi vígjátékok, mint a mostaniak. Ezen is nagyon jól szórakoztam, igazán remek filmekre lehet bukkanni.

Little_Monster 

Azért nem semmi, hogy régen mennyivel lazábban értelmezték a korhatár besorolást és mi minden belefért egy vígjátékba. Ehhez képest mostanában csupa mindenszempontbólkorrekt filmek készülnek. Nem mondom, hogy ez feltétlenül baj, mert a marhaság nekem kicsit sok volt ebben a filmben és néha azért morbidba hajlott. Egy megnézést mindenképp megér, hogy milyen volt az, mikor szabadon lehetett mindenből poént csinálni.

duracell 

Még valamikor karácsony tájékán ismerkedtem meg a zseniális Griswold családdal, és ahogy láttam, hogy több film is készült csudálatos kalandjaikból, muszáj volt rábeszélnem tesómat eme műremek megtekintésére. :D Hihetetlen, mekkora kincsekre lehet bukkanni a ’80-as/’90-es évek vígjátékai között, amikor még tényleg viccesek voltak a poénok, nem pedig csak fogtad a fejed a gyengére sikerült próbálkozás láttán. Nem mondom, volt az a pont, ahol morbiddá fajult a helyzet, lásd előbb spoiler, ezek nem vonnak le annyit az értékéből, hogy ne lehetne ugyanúgy élvezni a filmet. :) Aki kedveli a korszak darabjait, szeretne egy jót nevetni, esetleg találkozott már Amerika legbénább családjával, annak kihagyhatatlan darab ez a film.

piciszusz 

Az új Vacation-t akartuk megnézni, de hát nem jött össze, úgyhogy a régit néztük. Meglepően jó volt, ahhoz képest, hogy 30 éves film. Clark humorát imádtam.

Lilla99 

Bevallom, azt hittem nem fog tetszeni a film, de végül pozitív csalódás ért. Nagyon szeretem a régebbi vígjátékokat. A mostaniakkal sincs semmi bajom, de ilyenkor 2017-ben olyan jó visszanézni mi is volt a 80-90-es években, milyen volt a technika stb. A filmről pedig….azt hittem hogy hatalmas szenvedés lesz, és nem fog lekötni, viszont nagyon nem így lett. Megszerettem a Griswold családot, nagyon vicces volt Clark meg úgy alapjában a helyzet amibe kerültek. Szerintem maga a történet is érdekes, és amúgy becsülendő az amit Clark meg nem tett azért hogy elvigye a családot nyaralni. A vége nekem egy picikét befejezetlen, de nagyon valószínű hogy ez csak nekem van így. Ennek ellenére nagyon tetszett a film, szerintem nem egyszer nézős lesz.

King_Diamond

Szerintem kicsit túl van értékelve ez a film a magyar oldalakon. Ezt nem az egész Vakáció sorozatra értem természetesen, lehet, hogy a többi része jobb lesz, mint ez, de nekem ez azért annyira nem jött be. Tudom, 1983-as film, de Chevy Chase-től láttam már sokkal jobbat is. Az IMDb értékelését reálisabbnak találom, én is olyan 6-7 körül tudnám értékelni kb. Valamikor régen láttam talán mind a négy részét, de most újranézem inkább, mielőtt értékelném őket (2012-ben írtam). A szereplők egész jók voltak, kár, hogy a következő részre lecserélik a két gyereket, mert nekem itt ők is bejöttek. Beverly D'Angelo pedig csinos, szép nő, és még félmeztelenül is láthatjuk itt, jó mellei vannak. Kár, hogy a szinkronok sem maradnak végig, Józsa Imrét kivéve, aki telitalálat Chase-nek, azt meg kell hagyni. Volt benne egy-két jó poén, de egyáltalán nem annyi, hogy folyamatosan lehessen úgymond 'végigröhögni' az egészet, hogy e divatos kifejezéssel éljek. A vénasszony nagynéni baromira idegesítő volt, a kutya nem kevésbé, Randy Quaid itt még nem volt elviselhetetlen, remélem a későbbi részekben sem lesz az.


Népszerű idézetek

kedaiyun

Tíz óra autózásra vagyunk a világ legjobb vidámparkjától, és ti ki akartok szállni. Ha nem vettétek volna észre, ez már nem egyszerűen nyaralás: ez már próba! Vajon elérjük-e a célunkat? A célunk pedig az volt, hogy szórakozzunk! És olyan jól fogunk szórakozni, hogy plasztikai műtéttel kell majd eltávolítani a mosolyt az arcunkról! Mindannyian az Örömódát fogjuk trombitálni a seggünkből!
Én nyilván hülye vagyok, zarándokútra megyek a hullámvasúthoz, a világ legnagyobb hullámvasútjához! Őrült vagyok…

Sunshine 

Clark: Te érted ezt, Russ?
Rusty: Persze, értem hát! De gondolod, hogy anyu is beveszi?

kedaiyun

Hé, hé, hagyjátok abba, a hajó néhány pillanat múlva indul. Vagy van valaki, aki nem akarja látni a világ második legnagyobb szélmalmát, amely mindössze négy óra autózásra van innen?


Folytatása

Összehasonlítás

Családi vakáció


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján