Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014) 361

Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
119' · amerikai · dráma, vígjáték 16

10 díj · 19 jelölés

Sztárnak lenni nehéz. Korosodó sztárnak még nehezebb. De a legnehezebb annak, aki valaha sztár volt, és most újra vissza szeretne jutni a reflektorfénybe. A film főhőse, Riggan Thomson valaha egy legendás képregényhőst alakított a mozikban – három részen át. Ám hiába szárnyalt akkor, azóta nem… [tovább]

angol · magyar

Képek 29

Szereposztás

Michael KeatonRiggan Thomson
Emma StoneSam
Edward NortonMike
Naomi WattsLesley
Andrea RiseboroughLaura
Zach GalifianakisJake
Amy RyanSylvia
Merritt WeverAnnie
Clark MiddletonSydney

Kedvencelte 56

Várólistára tette 219


Kiemelt értékelések

Juci

Csodálatos film arról, hogy el tudjuk-e viselni saját jelentéktelenségünket, és képesek vagyunk-e mindent kockára tenni azért, hogy alkossunk valami maradandót. Lehet, hogy 30-on túl könnyebb azonosulni vele :) Fantasztikus színészi játékot kapunk az összes szereplőtől. Nem egy feelgood movie, sőt kifejezetten fájdalmas, de nagyon fontos.

Zahra 

Nagyon jó film ,de halálra idegesített a folytonos dobszó. A színészek és a mondanivaló is zseniális, egyedül a vége nem tetszett.

Röfipingvin 

Hát igen. Tanuljuk már meg, hogy nem körülöttünk forog az a ki- meg beb*tt világ. Ez egy határozottan jó film. Lehetne jobb is, de az átlagból feltétlenül kiemelkedik.

woolfe

Ilyen filmet nehéz összerakni. És nem azért, mert úgy lett leforgatva, mintha egyetlen hosszú jelenet lenne, hanem azért, mert úgy is érződik. Suhanunk konfliktusról konfliktusra. Szédítő. Nagyon fontos kérdéseket feszeget, önmagunk társadalom kényszerítette egójától kezdve, a színház és mozi örök összeegyeztethetetlenségén át, egészen az öregedés/fiatalkori önpusztítás témaköréig. Ügyesen helyeztek el benne mondatokat – csodálkoztam is, hogy itt az idézetek között nem is találom őket –, a rendező fogta a kezem, rávezetett egy-egy ilyen aknára, ami robbant és miszlikbe tépett. Mindenkinek látnia kell – legalábbis szerintem.

Emerson 

Ezt a filmet cafatokra lehetne szedni, mert pont azt akarja, hogy cafatokra szedjék.
Iñárritu az a fajta rendező, akinek nincs sajátos stílusa. Mindegyik filmje merőben más. Mindenhol más az időfolyam, más a kép világ, más a vágás. Ez nem feltétlen rossz, csak… eh, hagyjuk.
A zene. „Zene”. Egy három betűs jelzővel illetném, f az eleje, s a vége és o a közepe. Olyan szinten idegesített ez az amatőr random evőeszköz csattogtatás, hogy már azon gondolkodtam lecsavarjam-e a hangot és inkább némán nézzem tovább…
És akkor most jöjjön a pozitívum:
– a mondanivaló (vagyis kapjátok be látványorgiára éhező nézők!)
– Edward Norton! Brutálisan jó volt. A többiek is, de hát… egyikük sem Edward Norton volt! :-)
– A vége is jó volt. Ja nem. Csak majdnem.

SunflowerSz 

Jó a mondanivalója, de sokszor ellaposodott az én ízlésemnek vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem tudta teljesen fenntartani az érdeklődésemet. A rendezés érdekes mondjuk az egyértelmű. Emma Stone miatt néztem amúgy meg és igazából nem figyeltem, hogy kik lesznek még benne mielőtt elindítottam, de elég ismert arcok vannak benne, akik amúgy hozzák a tőlük elvárható szintet. Összességében egyszer meg lehet nézni, de nem hiszem, hogy ismételni fogom.

Kontra_Judit 

Ez a film nagyon gáz, nem tudom hogy kaphatott ennyi díjat…lehet, hogy a színészek játéka szakmai szemmel zseniális, de én Sam és Mike kivételével egyiket sem tudtam értékelni. Az ő kapcsolatuk tetszett az egész filmben. A többi csak ordibálás, káromkodás és kínlódás, hogy főhősünk, ki ne essen a hírességek körforgásából. De tudomásul kell venni, hogy öregszünk és át kell adni a stafétát a fiataloknak.

mazsolafa

Valami teljesen mást kaptam, mint amire számítottam, ez nem tudom, jó-e vagy sem, de váratlanul ért. Borzasztó nehéz lehet, ha kiesel a pixisből és már nem körülötted forog a világ, te meg kétségbeesetten kapálódzol.Ebbe tényleg bele lehet bolondulni…
Norton és Keaton pedig valami eszméletlen nagyot játszanak.

Rebane 

Nagyon jó operatőri munka, remek alakítások, abszolút nem erre számítottam, de nagyon kellemesen csalódtam!


Népszerű idézetek

ChöppMoly

Az egészségem tovább tartott, mint a pénzem. A fene se gondolta volna!

woolfe

Maga nem kockáztat semmit. Én egy kurva színész vagyok, én mindent feltettem a darabra.

duracell

Riggan: Just find me an actor. A good actor. Give me Woody Harrelson.
Jake: He's doing the next Hunger Games.
Riggan: Michael Fassbender?
Jake: He's doing the prequel to the X-Men prequel.
Riggan: How about Jeremy Renner?
Jake: Who?
Riggan: Jeremy Renner. He was nominated. He was the Hurt Locker guy.
Jake: Oh, okay. He's an Avenger.
Riggan: Fuck, they put him in a cape too?

woolfe

– Hogyha nem félnél, mit akarnál tenni velem?
– Szerintem kiszedném a szemeidet…
– Ez kedves.
– …hogy betegyem a fejembe. És körbenézzek, hogy megint úgy lássam a világot, mint ahogy fiatalon láttam.

TribeBubu 

Az ember akkor lesz kritikus, ha nem lehet belőle művész. Úgy, ahogy besúgó is abból lesz, akiből nem lehet katona.

Evione

Mike: Oh, come on people, don't be so pathetic. Stop looking at the world through your cellphone screens. Have a real experience! Does anybody give a shit about truth other than me?

duracell

Riggan: I wasn't even present in my own life, and now I don't have it, and I'm never going to have it.

woolfe

Boldog amatőrök. Képzetlenek, és alkalmatlanok a valódi művészetre. Rajzfilmekért és pornóért osztogatnak egymásnak díjakat. Hétvégékben mérik az értéküket.

TribeBubu 

Járókelő (az emeleti korláton ücsörgő Samnek): Ugorj!
Sam: Nyald ki!
Járókelő: Akkor ugorj az arcomra!


Hasonló filmek címkék alapján