Legénylakás (1960) 76

The Apartment
125' · amerikai · dráma, romantikus, vígjáték 16

15 díj · 6 jelölés

A szürke kis irodakukac, „Buddy” Baxter egyszerűen képtelen nemet mondani, amikor főnökei nógatják: engedje át legénylakását holmi alkalmi légyottokhoz. Mivel fél, hogy végképp elvágja magát a munkahelyén, jobb meggyőződése ellenére ismét és ismét enged – mígnem egy este ott találja a lakásán… [tovább]

Képek 4

Szereposztás

Jack LemmonC.C. Baxter
Shirley MacLaineFran Kubelik
Fred MacMurrayJeff D. Sheldrake
Ray WalstonJoe Dobisch
Jack KruschenDr. Dreyfuss
David Lewis (I)Al Kirkeby
Hope HolidayMrs. Margie MacDougall
Joan ShawleeSylvia
Naomi StevensMrs. Mildred Dreyfuss
Johnny SevenKarl Matuschka

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

szigiri

Ez egy igen jó romantikus drámába hajló vígjáték, főszerepben egy jó szándékú, kicsit teszetosza fickó, akinek a mindennapi rutinját feldúlja egy beteljesületlen szerelem.

Szerintem ez a hatvanas évek Love Actually-je, vagy Brigitte Jones naplója. Teljesen egy (na jó, talán két) szálon futó cselekménnyel, kevesebb meztelenséggel és káromkodással, feketében-fehérben. Semmi szédítő magasságra nem kell számítani, szinglilét, becsület tisztesség érzelmek és más efféle mindennapi vívódások, amik velünk is megtörténhetnek, megtörténhettek. De azért elég jól mutatja be a hatvanas évek feslő erkölcsi válságát, a nők kiszolgáltatott helyzetét, az akkora már megcsontosodó nagyvállalati lélekölő gépiességét, a fogyasztói társadalom közelgő szétrohadását (azért a „reklámokkal tűzdelt tévézés mellé magányosan elrágcsált mirelit pizza és kóla” dolog én azt hittem már erősen a nyolcvanas-kilencvenes évek terméke).

Esős vasárnapra ajánlom, garantált a kedélyállapot-javulás.

ChEebor 

Jól sikerült romantikus vígjáték, eltalált poénokkal és kedvelhető karakterekkel.

SurgeonOfDeath

Szeretem Billy Wilder vígjátékait, van egy számomra kellemes, nosztalgikus hangulatuk, tökéletesen képesek kikapcsolni és szórakoztatni. Jack Lemmon pedig számomra a valaha élt egyik legszeretnivalóbb színész. Nálam ő biztos garancia. Ez a film is jól sikerült, és közben néha az járt a fejemben, mennyivel jobban szeretem ezeket a régivágású romantikus komédiákat.
A teniszütővel való makaróni szűrést imádtam. :D… meg azt a tényt is, hogy a fagyasztott pizza már akkor is hódított bizonyos körökben.
Ja, és a hidegháborús utalások most különösen szemet szúrtak, miután mostanában sokat foglalkoztam a témával.
.
Már listáztam néhány tovabbi Wilder filmet, amikre remélem hamarosan sor kerül. :)

Gabriella_Balkó 

Egy aranyos vígjáték Hollywood aranykorából.

#Lumiere


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– The mirror. It's broken.
– Yes, I know. I like it that way. Makes me look the way I feel.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján