Az operaház fantomja (2004) 147

The Phantom of the Opera
143' · amerikai, angol · dráma, romantikus, musical 12

0 díj · 3 jelölés

Christine Daae (Emmy Rossum), a fiatal szopránénekesnő a párizsi Opera Populaire tagja. Egy napon titokzatos pártfogóra talál, s azt hiszi, hogy ő a „Muzsika Angyala”, akiről korán meghalt apja beszélt neki. Az idegen azonban nem az Angyal, hanem a rejtélyes Fantom (Gerard Butler), aki… [tovább]

angol

Képek 116

Szereposztás

Gerard ButlerA Fantom
Emmy RossumChristine Daae
Patrick WilsonRaoul
Miranda RichardsonMadame Giry
Minnie DriverCarlotta
Ciarán HindsFirmin
Simon CallowAndre
Victor McGuirePiangi
Jennifer EllisonMeg Giry
Murray MelvinReyer

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 72

Várólistára tette 137


Kiemelt értékelések

AniTiger

Nem a leglogikusabb sztori, de kicsit többet megtudtunk belőle, mint a színházi előadásból. Gerard Butlert hallottam már jobban énekelni, de amúgy alapvetően jó élmény volt. Kicsit ekéztük nézés közben (jaj, drága főhősnőnk folyton nagggggyon buta fejet vág), ám szerintem szuper volt. :))

Részemről újranézős.

3 hozzászólás
Süntüske

Az operaház fantomja egyike azon filmeknek, amiket akárhányszor képes lennék megnézni. Mindig lehet új részleteket felfedezni benne, zenéi hetekig nem eresztenek, jelmezei és díszletei elkápráztatnak, története továbbgondolásra inspirál. Hibátlanul megalkotott, igazi gyöngyszem, amiből oly keveset találni a mai világban.

https://suntuske.wordpress.com/2019/08/04/hiv-a-sotetse…

Marcsi0603

Mit is mondhatnék? IMÁDOM! Kívülről fújom az egész szöveget (angolul természetesen :D), imádom a Fantomot, a zenéket, az egész musicalt. Andrew Lloys Webber és Gerald Butler isteniek, aki még nem látta ezt az alkotást feltétlenül pótolja be, aki meg látta, az meg keressen rá a kimaradt Fantom dalra, mert azt is érdemes meghallgatni (memorizálni :D).

Emilie

A Birdman filmben folyton láttam a Broadway plakátot, szóval képtelen voltam nem megnézni. (még egyszer :D))

3 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Bár számomra a Madách színház verziója marad az örök, legyőzhetetlen etalon (a legkönyvhűbb az összes feldolgozás közül), azért nagyon jól sikerült film. Mind a regényt, mind a musicalt imádom, a Fantom karakterét különösen, egyszerűen zseniálisan kigondolt, szomorú sorsú figura, és hát, az ő történetéért még Raoult is megbocsátom, akinél idegesítőbb férfi karaktert szerintem nem hordott még hátán a föld (na, jó, ismételten a Madách-os verzió óta elviselem, de ebben a filmben különösen borzasztó volt). A szereposztás egyébként nagyon eltalált, a dalok és a látvány gyönyörű, és átadja azt a sötét hangulatot, amiért beleszerettem ebbe a történetbe. Jó kezdés, ha valaki még csak ismerkedik a történettel.

Hiranneth

Ekkoriban kezdtem rá, hogy eredeti nyelven, feliratosan nézzek filmeket. Úgyhogy egyrészt büszke voltam arra, hogy tudtam a szöveg olvasása nélkül is követni a dolgokat.
Másrészt teljesen elvarázsolt a film, és a zenéje. Nem is tudom, hogy utána meddig éltem a vonzásában :D.

LaBelle

Egy kedves tanárnőm megszállottja volt a musicalnek, én meg úgy általában szeretem őket, adott volt, hogy sort kerítek erre a filmre is előbb-utóbb. S lám, jó barátom, a Netflix ezt is elérhetővé tette, máskülönben sokkal utóbb lett volna az az utóbb.
Tudom, mekkora a hype a fantom körül, ezért kicsit megdöbbentem, hogy egy ennyire nyíltan abuzív kapcsolatot ennyire sokan képesek romantizálni. Persze, a sérült háttér… De ez nem lehet kifogás, legfeljebb magyarázat az ilyen viselkedésre, és semmiképp nem legitimálja azt. (Bocsánat, de ez a téma engem mindig érzékenyen érint.) Lehet, csak túl földhözragadt vagyok ehhez a „majd én meggyógyítom az összetört szívét” mentalitáshoz vagy épp elég az, hogy a saját sötét lelkemet gyógyítgassam :D.
A. L. W. ezt kimaxolta, és a zene az én szememben annyira fölényesen viszonyul a film bármely másik komponenséhez, hogy nem tudok úgy értékelni, mint egy közönséges filmnél. A színészi játék talán nem volt valami nagy szám, illetve nem tudom eldönteni, hogy direkt vagy véletlenül akadtak a díszletelésnél színház és film közé. Ha szándékos volt, akkor, nekem annyira nem jött be; ha bénaság… hát, akkor sem, de akkor még egy plusz szomorú fejet is vágok. :(
Nagy vágyam egyszer látni a darabot színházban is, *bánatos pillantás a malacpersely felé* majd egyszer…

2 hozzászólás
Valcsa

(2011.aug.28)
Imádtam. Pont.
Tegnap láttam; először a könyvet olvastam el, aztán délután megnéztem ezt a musicalt. Hát, én nem tudom, hogy hogyan sikerült ilyen jól összehozniuk, de le a kalappal.
Mint sok más leányzó, aki látta már ezt a filmet, én is ezerszer inkább a Fantomot választottam volna – sebhely ide vagy oda. :) Gerald Butler elképesztőt alakít a filmben, és persze a külsejével is jócskán megdobogtatja a női nézők szívét. *.*
Valóban igaz, hogy a könyv olvasása nem helyettesíti a filmet, és fordítva. Így akinek már valamelyik megvolt, gyorsan pótolja a másikat is, mert nem tudja, miről marad le. o.O
A könyvben sok dolog máshogy van. Hagytak ki szereplőket is a musicalből (pl. Raoul bátyját, vagy a Perzsát), sok esetben a meglévő szereplőknek más nevet adtak (pl. az igazgatóknak), vagy más szereppel/történettel ruházták fel (pl. Madame Giry, akit a könyvben sokkal idősebbnek írtak le). A tükörszoba (könyvben: kínzókamra) olyan volt a filmben, ahogyan a könyvben elképzeltem, csak azt sajnáltam, hogy ilyen jelentéktelen szerepet tulajdonítottak neki, és a vége is teljesen máshogy volt. Mindenesetre nálam első osztályú mindkét verzió. :) Nagyon a hatása alá kerültem ennek a Fantom-legendának, biztosan nem utolsó eset volt, hogy erről olvastam/néztem valamit.
Ami leginkább vonzott a könyvhöz és a filmhez, az a fantasztikus zenéje… A Nightwish feldolgozásában imádom leginkább, de persze az eredeti is nagyot üt. o.O Nem is értem, hogyan tudták ezt ilyen jól kitalálni, különleges és hátborzongató hangulatot kölcsönöz a musicalnak, azt pedig külön imádom, hogy valamilyen verzióban, de sokszor felhangzik a film során. :)
Az eredeti dal: http://www.youtube.com/watch…
A Nightwish feldolgozása: https://www.youtube.com/watch…
Anyuméknak már biztos teljesen elegük van ebből, mert tegnap óta kisebb-nagyobb megszakításokkal meg szoktam párszor hallgatni. :D De még így is örüljenek, hogy nem kornyikálok is pluszban hozzá… :P :'D
Szóval a mai posztom tanulsága: nézzétek, olvassátok, hallgassátok, mert ez JÓ!

1 hozzászólás
KyKy

Sokszor láttam már ezt a filmet, de most a könyv olvasása után (Susan Kay: A fantom) próbáltam teljesen más szemmel nézni… Nem sikerült. Ahogy olvastam is, folyton arra gondoltam, hogy azért elég sok mindenben eltér a történet a filmbelitől, de sikerült elvonatkoztatnom ettől egy idő után, és csak belefeledkezni a csodálatos olvasmányba. Aztán megnéztem a filmet, igyekeztem a könyvbeli eseményekre gondolni, de akárhogy is csűrtem-csavartam, nem állt úgy össze a dolog, nem lett a kettőből egy teljes egész, így úgy döntöttem, hogy meghagyom mind a filmet, mind a könyvet külön-külön élménynek.
A film számomra örök kedvenc, emlékszem, hogy a zenét még kislányként nem ismertem, anyukámtól kérdeztem meg, hogy miből lehet ez a dal, és ő mondta, hogy ebből a musicalből. Azóta rajongok érte, nem egyszer láttam már ezt a feldolgozást is, de volt szerencsém eljutni színházba is, és ott megnézni (bár e film közelébe sem ért) a darabot.
Imádom a két színészt, olyan csodálatos és lenyűgöző hangjuk van, hogy én azóta sem értem, miért nem kapnak még hasonlóan dal-központú szerepeket… De tényleg. Emmy Rossum hangja földöntúli, tiszta és lehengerlő, maga a karaktere nem túl szimpatikus, de hát az mindegy is, ilyen hanggal elnézhető, hogy nem a fantomot választja. Gerard pedig számomra annak idején hatalmas meglepetés volt, nem gondoltam volna a későbbi filmjei alapján, hogy ő a fantom, és ahogy Emmynél sem, úgy nála sem értem még mindig, hogy mi a fenéért nem énekelnek ezek még többet?!
Egyszóval imádom a filmet, nem kell a könyvvel összevetni, és akkor mindkettőt külön-külön lehet imádni.

2 hozzászólás
Jadeline

Nagyon de nagyon szeretem. A történetet, a zenét, a látványt és még a színészeket is.
Ez volt az első musical amit kívülről megtanultam angolul is. :) Örök kedvenc martad.


Népszerű idézetek

Bee

Az arcod rég, nem tud megrémíteni.
A lelked torz és ez sokkal jobban fáj.

Bee

Magányos árnyék az éjben balsorsod börtönbe zárt.
Az ég engem küldött,hogy meglásd; van ki gondol rád.

Néda

Talán elriaszthatjuk a múlt sötét árnyait egy kis világossággal.

BlackSwan

Túl veszélyes így a sors próbára tesz.
Az életem a tét, de milyen ára lesz?
Hát, tagadhatatlanom, ki angyalként segít?
Csak rosszul dönthetek, a kérdés szétszakít.
Ő senkit meg nem szán, és gyilkolni is kész, ezt én is jól tudom és mégis oly nehéz.
Tán jobb lesz ezután, de milyen sors vár rám, ha bosszút áll a Fantom?

Bee

Kábít, csábít vonzó, édes mámor.
Ízlelj, álmodj földöntúli álmot!
Bízd csak rá magad, szárnyat bont és elragad,
titkos erõt ad, hogy senkitõl se félj.
Az én zenémmel szól hozzád az éj.

Énekelj, s a mûvem szárnyra kél!
Segíts, akkor megszólal az éj!

Bee

Érdekel, hogy miért űztek a poklok poklába? Nem halálos bűn az ok csak egy undoritó, gyűlöletes arc !

Bee

CHRISTINE
Apám egy angyalról mesélt,
Várom, hogy eljöjjön rég.
Éreztem éneklés közben,
Most is érzem még.

Itt van, és mégsem érhetsz hozzá,
Láthatatlan szellem.
Itt van, és szólít édes hangján,
Nem hagy el már többé.

MEG
Christine, ez képzelgés pusztán,
Lázálom csak, semmi más.
Minden, mit mondasz, kész rejtély,
Félek, máshol jársz…

CHRISTINE
Angyali hang, ki dallal őrzöl,
Énreám szórj dicsfényt!

MEG
Miféle angyal ez?

CHRISTINE és MEG
Angyali hang, hadd lássam arcod!
Titkos és szép angyal!

Bee

Nem gondoltad volna!
Látom, felfordult a gyomrod.
Nem bírsz rám nézni, förtelmes korcsra,
Ki poklot jár, de álmában mennybe vágyik.
Álmában…
Álmában…

Ám, Christine…

Most még félsz, de később
Sokkal többet látsz majd bennem
Ocsmány szörnynél, ki oszlásnak indult,
Oly szánalmas, és még így is szépségről mer
Álmodni…
Álmodni…
Ó, Christine…

BlackSwan

…tud, hogy soha nem volt perc, míg nem gondoltam rád!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján