American Graffiti (American Graffiti 1.) (1973) 38

1 díj · 2 jelölés

A hatvanas évek eleje az ártatlanság évei voltak Amerikában, mielőtt Vietnam, a korrupció és a kábítószer mindent megváltoztatott. A középosztálybeli, kisvárosi fiatalok egyetlen szórakozása az autó, a szex és a rockzene. Miközben bömböl a rádióból a rock and roll, a főutcán autóznak föl-alá a… [tovább]

angol

Képek 12

Szereposztás

Richard DreyfussCurt Henderson
Ron HowardSteve Bolander
Paul Le MatJohn Milner
Charles Martin SmithTerry Fields
Harrison FordBob Falfa
Cindy WilliamsLaurie
Kathleen QuinlanPeg
Candy ClarkDebbie
Mackenzie PhillipsCarol
Wolfman JackDisc Jockey

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Annyiszor emlegették ezt a filmet különböző kultúrfilmes körökben, mégsem éreztem azt, hogy nekem ezt feltétlenül látnom kéne. Aztán olvastam Spielberg életrajzi könyvét, ahol körülbelül minden második oldalon írnak róla (bár a borzasztó fordításban Amerikai falfirkaként), szóval azt mondtam, legyen várólista, aztán jött a Dreyfuss kihívás, akkor most már ugorjunk neki.
Hát ööö…én nagyon szeretem az autókat, a 60-as éveket, a rock & rollt, az egész életérzést…de ez nekem most mégis kevés volt.
Az életrajzi könyv is magasztalta, megismertem a háttértörténetét, Lucas életétől Coppola közreműködéséig bezárólag és mégsem…
A hangulat működik, de a történettől és a szereplőktől többet vártam.
Filmtörténeti szempontból egyszer mindenképp érdemes, de a valós értékénél szerintem nagyobb a felhajtás körülötte.

desertangelable 

Szerintem ezt a filmet egy kicsit túlértékelik…Értem, hogy a 60-as években a fiataloknak ez volt a legfőbb szórakozásuk, de nem hiszem, hogy minden fiatalnak ez volt. Ahogyan azt sem hiszem, hogy minden fiatal hippi volt. Sajnos ez a film nem szól az égvilágon semmiről azon kívül, hogy szerintük a fiatalok egyetlen szórakozása a kocsikázás, miközben az autórádióból szól a rock 'n roll, és kb. ennyi. Nekem ez kevés. Az a film, ami egy kor zenéjére építi az egész fimet, szerintem nem időtálló.

Timi98 

Érdekes film, nagyon kettős érzések vannak bennem. Egyrészt. Ha az vesszük figyelembe, hogy egy kor, egy életérzés bemutatása a cél, akkor megfogta a film a lényeget. Másrészt, ha a cselekményt nézzük, akkor már annyira nem érdemel dicséretet. Szinte nem szól semmiről, csak végtelen fel-alá kocsikázásról, néhány dolog történik, de csak össze van pakolva pár dolog, nem igazán lényeges semmi sem.
Mutathatott volna egy teljesebb történetet, kevesebb karakterrel. Ha őket jobban megismerjük és velük történne valami, nem pedig egy éjszaka eseményeit látnánk, akkor szerintem jobban megfogná a nézőket. Valami olyasmi történetet készíthettek volna mint a Grease, de nem csilivili- giccses módon (és dalolászás sem kell).

dorottya_k 

Imádtam a zenéket! Nagy 60-as évek rajongó vagyok, így már az elején megvett a film, és persze a hihetetlenül fiatal Harrison Ford is :D Elég jól sikerült tinifilm ez, sajnálom, hogy eddig nem láttam. Minden rendben volt benne, nekem a történet is tetszett, hamar eltelt a majdnem 2 óra. Mindenképp újranézős! :D

Kriszta

Biztos amikor készült a film, nagy szám volt. De abban is biztos vagyok, hogy a filmben megjelenített életérzés leginkább az amerikaiaknak jelent sokat. Amúgy én itt és most nem tudom elhinni, hogy akkoriban Amerikában az összes fiatal ilyen kocsikban körözött éjszakákon át a városban. Igazából a film nagy részében nem is történik semmi más. Tudom, hogy régen a filmek sokkal nyugisabb és lassúbb történetvezetésűek voltak, de ha a rock'n roll életérzést akarjuk átélni, szerintem vannak jobb alkotások is. Ez teljesen a kocsik és zenék felvonultatására van kihegyezve, aztán ennyi. Nekem kicsit kevés.

csokidani 

Amikor ez a film készült, biztos ez volt A generációs film. Jó volt látni ez a sok gyönyörű autót, jó volt hallgatni ezt a sok klassz zenét. Szuper korlenyomat, biztos nagyon felszabadító időszak volt az előző generáció begyöpösödöttsége után. Klassz film.

carragher 

George Lucas a Star Wars atyának korai filmje nem akció dús jelenetei miatt tetszik inkább a zene és dumák miatt.

sipiarpi 

George Lucas korai rendezése, amit középiskolás élményei ihlettek. Hangulatos film a rock n' roll korszakáról. Egyszer érdemes látni.


Folytatása

Összehasonlítás

American Graffiti


Hasonló filmek címkék alapján