A tettes (2017–) 57

0 díj · 2 jelölés

A sorozat koncepciója szerint minden évben végigkísérjük Harry Ambrose nyomozót, aki számára a motiváció és háttér a fontos egy gyilkossági ügy kivizsgálásában. Nem a konkrét bűnt helyezi előtérbe, hanem az odáig vezető utat, hogyan és miért követik el a hétköznapi emberek a bűncselekményeket.… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Jessica BielCora Tanner
Jacob BergerBailiff
Spenser GraneseShawn
Christopher AbbottMason Tannetti
Bill PullmanHarry Ambrose
Jacob PittsJ.D.
Carrie CoonVera Walker
Elisha HenigJulian Walker
Natalie PaulHeather Novack
Hannah GrossMarin Calhoun

További szereplők

Kedvencelte 18

Várólistára tette 139


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ha valamikor, akkor most vagyok igazán megzavarodva. Rotten Tomatoes 90%-ra értékelte, míg az IMDB-n stabilan 7,9. Hát okay. Majd megpróbálom megmagyarázni magamnak valamilyen módon. Semmiképp sem evidenciaként kezelendő vélemény következik:
spoiler
Elkezdtem az értékelést írni, de azon kaptam magam, hogy tele van káromkodással és nyomdafestéket nem tűrő módon fogalmaz meg gondolatokat…. Úgyhogy újrakezdtem. Ritkán lehet engem ennyire felbosszantani (vagy mégsem?) sorozattal. De azért, hogy némi ellenpontozás is legyen, megpróbálok összeszedett maradni. Azt hiszem nehéz lesz.
Adott egy egyébként rendkívül érdekes, de részleteiben teljesen wtf alapsztori, ami egyébként is tele van klisékkel, de azokat már szinte el sem lehet kerülni, ha drámát forgatunk. Akinek sikerül, ott sem a produceri széket, sem a főszerepet nem Jessica Bielre fogja bízni. Ezt látva meg pláne… Szegény Pullman, esküszöm, szinte végig szenvedő arcot vágott, amit megalapoz ugyan a sorozatbéli karakter, de mindvégig az volt az érzésem, hogy az első forgatási napon meghasonult önmagával és folyamatosan az a kérdés járhatott a fejében: mi a f.szt keresek én itt? Bár tény, hogy nem lesz fiatalabb, és biztosan örül, ha felkérik szerepelni, de van az a szint, amit nem illik elvállalni. Szerintem a forgatókönyvet olvasva álmában sem gondolta mondjuk, hogy ez „ilyen” lesz. Ugyan nem kimondottan fénylő csillag az álomgyárban, de azért egy csomó filmből ismerős az arca, a neve hallatán pedig jócskán azonosítható színész. Összességében érezhető, hogy ez a szerep nem (sem) az övé, kényelmetlen számára, azt is mondhatnám, hogy túl bő rá ez az egyenruha, Ő ennél sokkal szűkebb keretekhez szokott. Egy ilyen zsarut illett volna meghatározóbb (tényleg mea culpa, mert egyébként kedvelem) színészre bízni. Volna ötletem, de már tényleg nem lövöldözöm csak úgy vaktában.
A sorozat tele van teljesen képtelen dolgokkal: az emberi reakciók egy része annyira indokolatlan volt számomra, hogy volt egy-két jelenet, ami vissza kellett tekernem, hogy értelmezhessem a szöveg alapján, hogy mi történik, mert egyszerűen az adott válaszreakció nem volt párhuzamban a cselekménnyel. Annyira sok helyen túlozták el a mellékszereplőket, hogy a végére gyomorrontást kaphatunk, ha nem vigyázunk, ráadásul az összeset láttuk már vagy negyvenkétszer (42) különböző filmekben: kiöregedett, jólelkű zsaru, tele lelki nyomorral, tehetetlen, béna, semmilyen vizet nem zavaró férj, anyuka pici fiaként. Vagy itt van rögtön a féltékeny barátnő, esetleg a minden hájjal megkent velejéig romlott sármőr. Utóbbi egyébként, JD. szerepében, színészként egyáltalán nem volt rossz, és talán az egyetlen épkézláb karakter, akit jó volt nézni a sorozatban, mégha küllemre nem is üti meg az álomgyári szintet. Bírtam a mondatait, tetteinek voltak megalapozott indítékai (bár túl sokat nem bajlódtak az ő felépítésével sem). Biztosan velem van a baj, hogy pont a főgonosszal tudok közösséget vállalni. Végtére is, ez is egy szint, ahova a sorozat nézése közben el lehet jutni.
Óriási, számomra teljesen megbocsáthatatlan hibák a könyvben, ami a végére annyira túlburjánzott, hogy komoly undort kezdtem el érezni és a legjellemzőbb arckifejezésem a másodpercenkénti facepalm lett; ezt minden túlzás nélkül írom. Szerintem egy ennyire túlhypeolt sorozat általában nem ilyen érzelmi reakciót vált ki a nézőiben.
A továbbiakban az írás spoileres, aki a sorozat megnézését fontolgatja, kérem, ne olvassa tovább:
spoiler
spoiler
spoiler

Aztán a végén elhangzik a tárgyaláson ez a mondat:
„Innentől Cora úgy éli az életét, hogy nem csupán heroinfüggőnek, de a húga haláláért is felelősnek hiszi magát.” – Hangosan elkezdtem röhögni, teljesen artikulálatlanul, széttárt karokkal: hát de miért, nem az?! Itt el is engedtem az egészet.

Hogy vesszőparipámat se feledjem, a színészi játék, érzésem és az általam látottak alapján:
– Biel – bármikor, instant, teljesen random helyeken képes sírni, és a száját eltátani, pontosan úgy, ahogy erről elhíresült, de legalább felkapott kolléganője teszi. Arcának játéka annyira egysíkú volt, hogy a végére tőle is méla undor fogott el, pedig szívesen néztem volna, baromi jó nő. Szerepe ellenére, mind a vakbuzgó szülői házban, mind a börtönben tökéletesen tolja le a napi arcbőr rutint. (A hámlasztót szívesen venném, ha megírná, mit is használ.) Tökéletes külleme nem hagy kívánnivalót maga után, a legalja szinteken sem.
– Pullman – totális árnyéka önmagának. Karakterének szintjeit képtelen megfogni, drámáját átadni. Inkább bohócnak tűnik, szegény, akire ráültetnek egy dominát. A jelenetet komolynak szánták, a dráma mélységét annyira sikerült megfogni, mint ahogy egy cirkuszi mutatványban találhatunk mélységet. Nagyon nagy kár érte. A karakter nem lett kidolgozva, nem volt benne kapaszkodó, amibe Mr. Pullman beleakaszkodhatott, nem találta a helyét, nem tudta el,- meg és kijátszani. Totális fail. Nem tudom, hogy a könyvben ez az önsanyargató attitűd mennyire van kidolgozva, itt én sehol nem tudtam elkapni.
– Abbott – pont olyan jelentéktelen szegény, mint a Csajokban volt. Itt egy jóképű faszi, aki nem tud mit kezdeni önmagával és a rábízott szerepekkel. Túl bájos, hogy kőkemény akarnok és bűnelkövető férj legyen. Cuki, de semmilyen szinten nem zavart vizeket itt sem.
– Pitts – J.D-ként, én megkajáltam. Van valami állatias a pillantásában, ahogy ezt a rosszfiút eljátssza. Ott volt ez, jó volt ez így.

A többi poént nem lövöm le, temérdek ilyen megmagyarázhatatlan emberi magatartásformát és szituációt fellelhetünk a sorozatban, még akkor is, ha csak fél szemmel nézzük.

A három pontot a 7. rész kapja, ahol egy egészen ínycsiklandó orgiát nézhetünk végig, a küllemre egyébként nagyon fantasztikus Jessica Biel főszereplésével. A másik két pontot a felhős ég kapja, amit igyekeztek a lehető legtöbb helyre bezsúfolni, amikor valami nagyon számottevő dolgot szerettek volna sugallni. Azok szépek.

Most egy ideig biztosan nem nézek sorozatot, ezt köszönhetem ennek a gyöngyszemnek. Ennek ellenére, én javaslom más számára, hogy nézze meg, legalább az első évadot, vagy abból az 1. és a 7. részt (ebben kb. minden benne van a többi sallang), hátha. Ahogy utánanéztem, olvastam, rendkívül erős sorozatnak titulálták és remek értékeléseket kapott. Ezért azt hiszem, ehelyütt elnézést kérek bárkitől, aki azt mondja, hogy márpedig neki nagyon tetszett. Valószínű, hogy csak nekem akadt meg a torkomon és csak lázadok… tök értelmetlenül. Na megyek és kardomba dőlök; 320 perc… 5 óra egy életből. Fúh.

És még egy dolgot elfelejtettem: imádom az amerikai mozikat, mondtam már? Az It's gonna be okay minden olyan helyen elhangzik, ahol az ember életfogytiglani börtönre számíthat, vagy kiderül, hogy heroista vagy amikor átgondolja, hogy nem látja többé soha életében a gyerekét. Egyszóval mindenre IS vigasz lehet. It's gonna be okay. Ez valami megfelelője az abrakadabrának?

5 hozzászólás
csartak

Próbaképp néztem bele, de nagyon hamar rákattantam, pár nap alatt ledaráltam. De annyira nem volt előzetes infóm róla, hogy először véletlenül a második évadot kezdtem el nézni. (A Netflix azt kezdte el lejátszani nekem) A második résznél észrevettem, hogy S2E2 van a sarokban… hát ööö. Oké, nyergeljünk át az első évadra. :D
Bill Pullman nagyon jó mindegyik évadban, sőt ő maga is kicsit freak figura. Meg van egyfajta érdekes félrenézős passogása, és ezzel együtt nyitott szájtartása, ezt nagyon sokszor produkálja mindegyik évadban. Ez kicsit vicces volt. :)
De hogy a „bűnös” témáról is írjak, nekem mindegyik évad tetszett, talán a második egy hangyányival még jobban. Mindegyikben van egy két csavarintás a szereplőkről és körülményeikről, egyre több mocsok, eltitkolt dolog jön fel a felszínre. (ugyanígy nyomozónkról is egyre több dolog kiderül)
Remélem lesz harmadik évad, biztos nézni fogom.

julcseee 

1. évad:
Nagyon hamar ledaráltam a sorozatot, de ez nem is volt véletlen. Végig tartja bennünk a feszültséget, és végig kiváncsiak vagyunk rá, hogy mi történhetett Corával, miért tette azt, amit. Nagyon jót alakít benne a színésznő, de kiemelném Bill Pullmann-t is, és nekem tényleg tetszett, a mostani sorozatok közül szerintem kitűnik, és végre nem húzták több évadon keresztül. Összesen 8 részes, de az a 8 rész igazán kiváló. Ajánlom.

snowden

Ezt a sorozatot kb. az ilyen tipikus ünnepi időszakra találták ki, amikor az ember jobb esetben nem csinál mást, csak eszik és iszik, és szüksége van valamire, amit a sorozatfüggő rokonokkal pár nap alatt le lehet nyomni. A The Sinner nem rengeti meg a világot: nem ad hozzá semmi újat a krimi műfajához, Jessica Biel ugyan magabiztosan hozza a karakterét, de ő se akar se többet, se kevesebbet beletenni a melóba annál, mint ami feltétlenül szükséges. A forgatókönyvét meg inkább ne piszkáljuk, mert nem az az agyasabb fajta. De mindent egybevéve még így is abszolút élvezhető cucc, remek képekkel és atmoszférával, ráadásul Bill Pullman baromi nagyot játszik benne, profin építi fel a kiégett, tévelygő nyomozó figuráját-- ha másért nem, hát az ő teljesítménye miatt bőven megéri lenyomni ezt a nyolc részt.

rhysciar

1. évad után:
Valahol 7 és fél csillag között mozog, fasza kis sorozat ez. Rögtön az első részben sokkolt, utána pedig szépen építi fel a bűntett előzményeit. Nem egy Mindhunter sorozat, viszont én az istenért nem jöttem rá, hogy mi is történhetett a múltban, pedig nagyon igyekeztem; viszont pont emiatt volt nagyon élvezetes, mert elgondolkodtat, és nem hagyja nyugton a nézőt.
Jessica Bielnek kimondottan örültem, bírom a színésznőt, jó volt újra viszontlátni, Bill Pullman meg egyszerűen csak nyugtató hatással volt rám. Christopher Abbott, aki Biel sorozatbeli férjét alakítja meg sokszor Kit Harington hasonmás volt, sokszor jutott eszembe mind a külsejéről, mind a színészi játékáról.
Úgyhogy összességében nekem ez marhára bejött, egyedül Ambrose nyomozó magánélete zavart, mert cseppet sem érdekelt és feleslegesnek tartottam, amúgy viszont remek kis nyomozós-gyilkosos történet.

És igen, Netflix nekem is elsőre a 2. évadot kezdte el, úgyhogy szerintem ez ilyen össznépi hiba lehet a szerverükben.

Junes 

Netflixnek sikerült a második évaddal kezdenie a lejátszást, de ha már így történt, egyáltalán nem bántam. Mivel a két évad egymástól – a főszereplő nyomozó kivételével – minden tekintetben független, így teljesen mindegy, hogy milyen sorrendben nézi meg valaki őket.
Kellemes és felüdítő volt a sorozat abból a szempontból, hogy egy évad minden egyes epizódja tulajdonképpen egy hagymaréteg lehántása, és egyre mélyebbre jutunk az elkövető lelkivilágában, jelenlegi és korábbi életében, lerántódik a lepel a környezetről, a családi befolyásról is.
Mindkét évadban maradtak még bennem kérdések, részletek, melyekre szerettem volna választ kapni, de talán pont így befejezetlen befejezettséggel jó az eddig megjelent két évad.
Remélem, lesz folytatása, mert teljesen be tud szippantani ez a lassú cselekményvezetés, egyszerűen tudni akarom, hogy OK, akkor mi van ennek vagy annak a történésnek/döntésnek a hátterében. Csak ajánlani tudom!

piciszusz 

Az első évad nagyon bejött, kb két nap alatt ledaráltuk. Nagyon érdekes az alapsztori. Lassan folyik, de végig fenntartja az érdeklődést, emiatt egyből neki is álltunk a második évadnak, de sajna 3 rész után azt mondtuk elég. Talán majd máskor.
Megnéztem a második évadot is, hát abszolút nem voltam elájulva másodszorra sem.
Na hát a harmadik évad a legalja.

oscarmániás 

Első évad kipipálva, elejétől végéig lebilincselő és izgalmas.


Hasonló filmek címkék alapján